Copiii din Moldova vor să facă patinaj artistic, dar nu au condițiile necesare


  Mulţi copii din Republica Moldova şi-ar dori să ajungă vedete pe gheaţă, fie că este vorba de hochei sau de patinaj artistic. Din păcate, infrastructura pe care o au la dispoziţie nu este deloc calitativă, aşa că multe talente se pierd. 

78766c20fb8e51efecf144543edcdd49.jpg

La singurul patinoar din Republica Moldova, aflat în centrul Chişinăului, zilnic găsim zeci de copii pasionaţi de mişcarea pe patine. Printre ei este şi  Maria-Elena Chencoda, de 13 ani, care patinează de mai bine de trei ani. Copila şi-ar fi dorit să ajungă un sportiv cu renume în patinajul artistic. Nu există, însă, posibilităţi pentru o pregătire de specialitate.  

Maria-Elena Chencoda, 13 ani: „Am început de la role şi apoi am trecut la patine, îmi place adrenalina pe care o primeşti când patinezi, dar înveţi şi să controlezi corpul. Fac carieră în alt sport şi rămâne doar un hobby, fac taekwondo”.

Ca Elena sunt şi alţi tineri pasionaţi de sportul graţiei si eleganţei pe gheaţă, fără posibilităţi de dezvoltare în Republica Moldova.

Daniela Roşu: „Pe săptămână vin de 5-6 ori.  Patinez de mult timp, am doi ani de când patinez şi e superb”.

Toţi aceşti tineri privesc, fascinaţi, campionatele de patinaj artistic desfăşurate oriunde în lume şi regretă că nu trăiesc într-o ţară care investeşte în acest spectaculos sport.

Daniela Roşu: „Am acasă postul meu special la care mă uit cum patinează mulţi artişti.

tvrmoldova.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Dacă vă gândiţi la un sistem de învăţământ public bine dezvoltat poate aţi lua în considerare Statele Unite ca fiind etalonul pentru buna dezvoltare a unui elev.
   Dacă aveţi în vedere calităţi precum siguranţa, egalitatea de gen, viaţa ecologică, legile pentru familie şi drepturile omului, ar trebui să aveţi în vedere alte ţări, scriu jurnaliştii de la CNN.
   SUA au ajuns pe locul 18 în topul celor mai bune ţări pentru a creşte un copil. 
   Topul ţărilor care oferă cele mai bune condiţii de creştere a copiilor este dominat de Danemarca, Suedia şi Norvegia. 
   „Aceste ţări au concedii de paternitate şi de maternitate generoase şi au sisteme de învăţământ foarte bine puse la punct. 
   Un aspect la care Statele Unite pierde mult teren este siguranţa. Din acest punct de vedere, SUA se află pe locul 32“, a declarat Deidre McPhillips, unul dintre autorii cercetării.
   Canada ocupă locul patru pentru creşterea copiilor, urmată de Olanda, Finlanda, Elveţia, Noua Zeelandă, Australia şi Austria. Marea Britanie este numărul 11. 
   Raportul „Cele mai bune ţări“ a evaluat 73 de ţări pe baza a 65 de aspecte. Pentru a face acest lucru, a intervievat peste 20.000 de persoane din America, Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
   adevarul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Fotografa a surprins copii costumați în personajele lor preferate de la Disney. Proiectul se numește: „Down with Disney”, Nicole povește că și-a dorit să facă ceva deosebit pentru acești copii și mai ales pentru părinții, care s-au bucurat să își vadă copiii într-o astfel de ipostază.

   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   În astfel de condiții sunt educați picii care frecventează grădinița nr 17 din sectorul Botanica. Camera de baie nu a mai fost renovată de ani buni din cauza că în instituție au fost probleme și mai grave, afirmă directoarea. De exemplu, cea mai mare parte din bugetul alocat în acest an s-a dus pe reparația acoperișului, care era plin de găuri. Iar pentru renovarea blocurilor sanitare nu au mai rămas bani.
   Valentina Manolache, directoarea grădiniței NR. 17: „Toate sunt ruginite, toate sunt cu fisuri, cu mici crăpături, pe care le-am reparat pe alocuri din bugetul care a rămas, bucăți de țevi. Sigur că nu putem să le facem pe toate. Trebuie să le facem pe rând”.
   Încă 60 de mii de lei au fost cheltuite pentru a schimba paturile de fier, rămase din perioada sovietică, pe care dormeau copiii.
   Valentina Manolache, directoarea grădiniței NR. 17: „Copilașii nu se simțeau normal. Scoteau piciorușele prin gratii. Nu erau confortabile absolut. Am cumpărat pentru trei grupe pătucuri”.
   Și unele terenuri de joacă ar trebui renovate. De exemplu, administrația grădiniței cu predare în limba rusă, nr. 124, a reușit în acest an să schimbe câteva elemente de pe teren, moștenit și el de la sovietici.
   Diana Popa, reporteră: „Terenul de joacă de aici seamănă mai mult cu o junglă. Pe teritoriu sunt depozitate crengi și frunze uscate, iar toboganele stau demult ruginite”.
   „Este un teren de joacă pentru copii. În trecut, desigur, aici se jucau copiii. Sunt desene pe pereți. Acum este doar o gunoiște”, spune un locuitor ar orașului.
   Pentru a-i feri de traume, educatorii le permit copiilor să se joace doar pe câțiva metri pătrați.
   Angela Furculiță, directoarea școlii-grădiniță NR. 124: „Dacă chiar și se deplasează, oricum ei sunt în vizorul educatorului. 01:25-01:32 Ne vom extinde cu numărul de grupe, de clase, atunci și finanțarea va fi mai bună”.
   În contrast, acum două zile, la Ciocana a fost inaugurată probabil cea mai modernă grădiniță de stat din Chișinău. După ce a stat închisă aproape 20 de ani, instituția a fost renovată, ca să poată fi frecventată de 320 de copii.
   Iată ce au spus părinții:
   „Absolut tot este nou. Mobilierul, totul, blocul sanitar, ceea ce este un lux”.
   „În viața mea nu am văzut. Am patru copii și sunt din sat și nu am văzut așa grădinițe”.
   Diana Popa, reporteră: „Imposibil de crezut, însă în camera de baie nu am găsit nici rugină și nici măcar mucegai. Totul este curat, nou, iar toaleta fetelor e separată de cea a băieților”.
   Totuși, grădinița și-a deschis ușile cu întârziere, pentru că urma să fie inaugurată în luna august. În interior însă mai sunt câte ceva de făcut. De exemplu, de procurat jucării, cel mai probabil, cu ajutorul părinților.
   Diana Popa, reporteră: „Grupa de aici este prevăzută pentru 26 de copii, iar înăuntru deja au fost aduse scaune și mese colorate. Deocamdată, însă, jucării sunt puține, iar dulapurile sunt mai mult pustii”.
   „Vedeți că aici e doar strictul necesar și nici chiar strictul necesar… Foarte puțin. 01:22-01:31 Va trebui de mai dotat, dar în condițiile în care statul nu dă nimic, nu știu, o să vedem”, „Cărți, jucării… O să vedem cum o să facem. Poate și împreună cu părinții. Cumva o să organizăm ca să nu se lipsească nimic copiilor”, spun educatoarele.
   Natalia Maznic, directoare interimară grădinița NR. 155: „Direcția din sectorul Ciocana ne aprovizionează cu material didactic. Vom vedea ce, dar deocamdată este suficient pentru a ne deschide și a începe procesul educațional. Avem nevoie de personal încă. La moment instituția este aprovizionată cu 85% din personal, didactic și non-didactic”.
   Următoarea grădiniță nouă urmează a fi inaugurată la Buiucani. Clădirea a stat în paragină mai bine de 13 ani. Directoarea speră ca deschiderea să aibă loc până la sfârșitul acestui an, pentru că 100 de copii deja sunt înregistrați, iar mobilierul a fost livrat. În fiecare grupă va fi câte un calculator, televizor și o mașină de spălat.
   Cristina Gorodenco, directoare interimară grădinița NR. 166: „Sunt 13 grupe și 13 mașini de spălat vesela. Dacă sunt mulți copii, evident că este necesar. Ar fi bine ca toată Republica Moldova să fie dotată așa”.
   Pe lângă cele două grădinițe noi, în capitală, urmau să fie deschise altele cinci, care să fie frecventate de 1500 de copii. Conform asigurărilor date de fostul primar general interimar, Ruslan Codreanu, instituțiile urmau să fie inaugurate în luna august, iar pentru aceasta au fost alocate peste 43 de milioane de lei. Am cerut detalii de la șefa Direcției generale educație, dar și de la adjuncții ei, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.  În capitală sunt în jur de 160 de grădinițe, frecventate de 38 de mii de copii.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Liberalul a fost cel care a iniţiat şi a reuşit să treacă de Parlament în februarie dublarea alocaţiilor pentru cei mici.
   „Am reuşit ! Alocaţiile copiilor vor creşte anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei. Din 2020, anual, alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă”, a anunţat secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, după ce a trecut de Parlament proiectul de lege iniţiat de el.
   „Mă bucur că am reuşit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu dar s-a terminat cu bine.Mulţumesc tuturor părinţilor şi copiilor pentru susţinere!”, completat liberalul.
   adevarul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

   La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

   "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

   Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

   "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

   Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

   "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

   Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

   "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

   Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
   publika.md
 •