Copiii din Moldova vor să facă patinaj artistic, dar nu au condițiile necesare


  Mulţi copii din Republica Moldova şi-ar dori să ajungă vedete pe gheaţă, fie că este vorba de hochei sau de patinaj artistic. Din păcate, infrastructura pe care o au la dispoziţie nu este deloc calitativă, aşa că multe talente se pierd. 

78766c20fb8e51efecf144543edcdd49.jpg

La singurul patinoar din Republica Moldova, aflat în centrul Chişinăului, zilnic găsim zeci de copii pasionaţi de mişcarea pe patine. Printre ei este şi  Maria-Elena Chencoda, de 13 ani, care patinează de mai bine de trei ani. Copila şi-ar fi dorit să ajungă un sportiv cu renume în patinajul artistic. Nu există, însă, posibilităţi pentru o pregătire de specialitate.  

Maria-Elena Chencoda, 13 ani: „Am început de la role şi apoi am trecut la patine, îmi place adrenalina pe care o primeşti când patinezi, dar înveţi şi să controlezi corpul. Fac carieră în alt sport şi rămâne doar un hobby, fac taekwondo”.

Ca Elena sunt şi alţi tineri pasionaţi de sportul graţiei si eleganţei pe gheaţă, fără posibilităţi de dezvoltare în Republica Moldova.

Daniela Roşu: „Pe săptămână vin de 5-6 ori.  Patinez de mult timp, am doi ani de când patinez şi e superb”.

Toţi aceşti tineri privesc, fascinaţi, campionatele de patinaj artistic desfăşurate oriunde în lume şi regretă că nu trăiesc într-o ţară care investeşte în acest spectaculos sport.

Daniela Roşu: „Am acasă postul meu special la care mă uit cum patinează mulţi artişti.

tvrmoldova.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Într-un răspuns pentru IPN, Direcția politici de protecție a drepturilor copilului și a familiilor cu copii, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precizează că adoptatorii trebuie să îndeplinească garanțiile morale și condițiile materiale necesare dezvoltării multilaterale și armonioase a personalității copilului, transmite Știri.md. 
   Totodată, adopția copilului de către soți este permisă numai în cazul în care căsătoria lor durează de cel puțin trei ani până la momentul depunerii cererii de adopție.
   Interdicții în adopția copiilor
   Conform prevederilor legale, nu pot adopta copii pe teritoriul Republicii Moldova persoanele decăzute din drepturile părintești și cele care se eschivează de la exercitarea obligațiilor părintești, inclusiv de la plata pensiei de întreținere a copiilor biologici. Nu pot adopta copii cei a căror stare de sănătate nu le permite îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor și responsabilităților privind creșterea și educarea copiilor, cei care au adoptat anterior copii, însă nu și-au exercitat corespunzător obligațiile părintești și sunt decăzuți de drepturile părintești sau copilul este luat din grija lor în temeiul unei hotărâri judecătorești, fără decădere din drepturi. Lista interdicțiilor se extinde și asupra persoanelor care sunt exonerate de obligațiile de tutore sau de curator, care au prezentat documente sau informații false pentru încuviințarea adopției sau care au fost condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni intenționate.
   Persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială (Direcția asistență socială și protecție a familiei sau Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului Chișinău) în a cărei rază își au domiciliul. Cererea de adopție trebuie să conțină mai multe detalii cu caracter personal, motivele adoptatorului de a adopta și eventuala disponibilitate de a adopta mai mulți copii, inclusiv frați. Cererea de adopție poate conține și alte date, informații și solicitări în vederea adopției. La cererea de adopție se anexează: copia de pe actul de identitate, copia de pe certificatul de naștere, copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopției de către un cuplu căsătorit sau copia de pe certificatul de divorț, dacă este divorțat, certificatul de la locul de muncă despre funcția deținută și despre cuantumul salariului sau copia de pe declarația de venituri sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni, copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosință asupra unui spațiu locativ, cazierul judiciar, certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în care se indică aptitudinea de a adopta din punct de vedere medical și datele sale biografice, precum și alte acte permise de lege.
   Procedura adopției naționale nu prevede taxe
   În Republica Moldova, procedura de adopție națională nu prevede taxe, susțin reprezentanții Ministerului. În cazul adopției internaționale, odată cu depunerea cererii de adopție internațională, adoptatorul, personal sau prin intermediul reprezentantului organizației străine cu atribuții în domeniul adopției internaționale în Republica Moldova, achită o taxă unică de trei mii de lei. „Taxa reprezintă contravaloarea cheltuielilor ocazionate de efectuarea de către Minister a serviciilor aferente îndeplinirii procedurii de adopție internațională pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în răspuns.
   Indiferent de numărul de copii care pot fi adoptați, specificat de către adoptator în cererea de adopție internațională, cuantumul taxei pentru procedurile de adopție internațională rămâne aceeași. Banii obținuți în urma achitării taxei se direcționează pentru achitarea cheltuielilor administrative. Acești bani pot fi transferați și caselor-internat pentru copii cu deficiențe mintale din subordinea ministerului, din care acestea pot procura lenjerie de corp și de pat, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse igienico-sanitare.
   Un copil devine adoptabil când nu s-a reușit integrarea lui în familia biologică sau extinsă
   Un copil poate fi considerat adoptabil după epuizarea tuturor măsurilor de reintegrare a acestuia în familia biologică ori în familia extinsă. Autoritatea teritorială de la domiciliul copilului emite o decizie privind stabilirea statutului de copil adoptabil. Măsurile de reintegrare a copilului în familia biologică sau în familia extinsă se fac potrivit unui plan individualizat de asistență, care se realizează în termen de șase luni de la data luării la evidență, în condițiile Codului Familiei, ca fiind copil orfan sau copil rămas fără ocrotire părintească.
   Copilului rămas fără ocrotire părintească din cauza abandonului, dispariției fără urmă a părinților, stării de sănătate mintală a părinților, eschivării de la educația copilului, de la apărarea drepturilor și a intereselor lui legitime i se stabilește statutul de copil adoptabil după devenirea irevocabilă a unei hotărâri judecătorești privind decăderea părinților din drepturile părintești, instituirea măsurii de ocrotire judiciare sub forma tutelei în privința părinților sau declararea părinților ca fiind dispăruți fără urmă sau decedați. Copilului găsit ai cărui părinți nu sunt cunoscuți i se stabilește statutul de copil adoptabil la epuizarea tuturor investigațiilor de identificare a părinților, care se efectuează în termen de șase luni.
   Părinții biologici nu participă nicidecum în procesul de adopție
   Despre decizia privind stabilirea statutului de copil adoptabil, autoritatea teritorială îi informează pe părinții biologici, inclusiv pe cei decăzuți din drepturile părintești, pe tutore sau curator, informează de asemenea instituția socială sau serviciul de tip familial în care este plasat copilul. Părinții biologici nu participă nicidecum în procesul de adopție. Părintele este în drept să întreprindă măsurile necesare în vederea reintegrării copilului în familia sa. În cazul inițierii procedurilor de repunere în drepturile părintești, procedura de încuviințare a adopției se suspendă până la soluționarea acestor probleme.
   În ultimii cinci ani, dar și prima jumătate a anului 2020, în Republica Moldova au fost adoptați 547 de copii. Cei mai mulți copii, 123, au fost adoptați în anul 2017, iar cei mai puțini, 87 de copii, în 2019.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Dacă vă gândiţi la un sistem de învăţământ public bine dezvoltat poate aţi lua în considerare Statele Unite ca fiind etalonul pentru buna dezvoltare a unui elev.
   Dacă aveţi în vedere calităţi precum siguranţa, egalitatea de gen, viaţa ecologică, legile pentru familie şi drepturile omului, ar trebui să aveţi în vedere alte ţări, scriu jurnaliştii de la CNN.
   SUA au ajuns pe locul 18 în topul celor mai bune ţări pentru a creşte un copil. 
   Topul ţărilor care oferă cele mai bune condiţii de creştere a copiilor este dominat de Danemarca, Suedia şi Norvegia. 
   „Aceste ţări au concedii de paternitate şi de maternitate generoase şi au sisteme de învăţământ foarte bine puse la punct. 
   Un aspect la care Statele Unite pierde mult teren este siguranţa. Din acest punct de vedere, SUA se află pe locul 32“, a declarat Deidre McPhillips, unul dintre autorii cercetării.
   Canada ocupă locul patru pentru creşterea copiilor, urmată de Olanda, Finlanda, Elveţia, Noua Zeelandă, Australia şi Austria. Marea Britanie este numărul 11. 
   Raportul „Cele mai bune ţări“ a evaluat 73 de ţări pe baza a 65 de aspecte. Pentru a face acest lucru, a intervievat peste 20.000 de persoane din America, Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
   adevarul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Fotografa a surprins copii costumați în personajele lor preferate de la Disney. Proiectul se numește: „Down with Disney”, Nicole povește că și-a dorit să facă ceva deosebit pentru acești copii și mai ales pentru părinții, care s-au bucurat să își vadă copiii într-o astfel de ipostază.

   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   În astfel de condiții sunt educați picii care frecventează grădinița nr 17 din sectorul Botanica. Camera de baie nu a mai fost renovată de ani buni din cauza că în instituție au fost probleme și mai grave, afirmă directoarea. De exemplu, cea mai mare parte din bugetul alocat în acest an s-a dus pe reparația acoperișului, care era plin de găuri. Iar pentru renovarea blocurilor sanitare nu au mai rămas bani.
   Valentina Manolache, directoarea grădiniței NR. 17: „Toate sunt ruginite, toate sunt cu fisuri, cu mici crăpături, pe care le-am reparat pe alocuri din bugetul care a rămas, bucăți de țevi. Sigur că nu putem să le facem pe toate. Trebuie să le facem pe rând”.
   Încă 60 de mii de lei au fost cheltuite pentru a schimba paturile de fier, rămase din perioada sovietică, pe care dormeau copiii.
   Valentina Manolache, directoarea grădiniței NR. 17: „Copilașii nu se simțeau normal. Scoteau piciorușele prin gratii. Nu erau confortabile absolut. Am cumpărat pentru trei grupe pătucuri”.
   Și unele terenuri de joacă ar trebui renovate. De exemplu, administrația grădiniței cu predare în limba rusă, nr. 124, a reușit în acest an să schimbe câteva elemente de pe teren, moștenit și el de la sovietici.
   Diana Popa, reporteră: „Terenul de joacă de aici seamănă mai mult cu o junglă. Pe teritoriu sunt depozitate crengi și frunze uscate, iar toboganele stau demult ruginite”.
   „Este un teren de joacă pentru copii. În trecut, desigur, aici se jucau copiii. Sunt desene pe pereți. Acum este doar o gunoiște”, spune un locuitor ar orașului.
   Pentru a-i feri de traume, educatorii le permit copiilor să se joace doar pe câțiva metri pătrați.
   Angela Furculiță, directoarea școlii-grădiniță NR. 124: „Dacă chiar și se deplasează, oricum ei sunt în vizorul educatorului. 01:25-01:32 Ne vom extinde cu numărul de grupe, de clase, atunci și finanțarea va fi mai bună”.
   În contrast, acum două zile, la Ciocana a fost inaugurată probabil cea mai modernă grădiniță de stat din Chișinău. După ce a stat închisă aproape 20 de ani, instituția a fost renovată, ca să poată fi frecventată de 320 de copii.
   Iată ce au spus părinții:
   „Absolut tot este nou. Mobilierul, totul, blocul sanitar, ceea ce este un lux”.
   „În viața mea nu am văzut. Am patru copii și sunt din sat și nu am văzut așa grădinițe”.
   Diana Popa, reporteră: „Imposibil de crezut, însă în camera de baie nu am găsit nici rugină și nici măcar mucegai. Totul este curat, nou, iar toaleta fetelor e separată de cea a băieților”.
   Totuși, grădinița și-a deschis ușile cu întârziere, pentru că urma să fie inaugurată în luna august. În interior însă mai sunt câte ceva de făcut. De exemplu, de procurat jucării, cel mai probabil, cu ajutorul părinților.
   Diana Popa, reporteră: „Grupa de aici este prevăzută pentru 26 de copii, iar înăuntru deja au fost aduse scaune și mese colorate. Deocamdată, însă, jucării sunt puține, iar dulapurile sunt mai mult pustii”.
   „Vedeți că aici e doar strictul necesar și nici chiar strictul necesar… Foarte puțin. 01:22-01:31 Va trebui de mai dotat, dar în condițiile în care statul nu dă nimic, nu știu, o să vedem”, „Cărți, jucării… O să vedem cum o să facem. Poate și împreună cu părinții. Cumva o să organizăm ca să nu se lipsească nimic copiilor”, spun educatoarele.
   Natalia Maznic, directoare interimară grădinița NR. 155: „Direcția din sectorul Ciocana ne aprovizionează cu material didactic. Vom vedea ce, dar deocamdată este suficient pentru a ne deschide și a începe procesul educațional. Avem nevoie de personal încă. La moment instituția este aprovizionată cu 85% din personal, didactic și non-didactic”.
   Următoarea grădiniță nouă urmează a fi inaugurată la Buiucani. Clădirea a stat în paragină mai bine de 13 ani. Directoarea speră ca deschiderea să aibă loc până la sfârșitul acestui an, pentru că 100 de copii deja sunt înregistrați, iar mobilierul a fost livrat. În fiecare grupă va fi câte un calculator, televizor și o mașină de spălat.
   Cristina Gorodenco, directoare interimară grădinița NR. 166: „Sunt 13 grupe și 13 mașini de spălat vesela. Dacă sunt mulți copii, evident că este necesar. Ar fi bine ca toată Republica Moldova să fie dotată așa”.
   Pe lângă cele două grădinițe noi, în capitală, urmau să fie deschise altele cinci, care să fie frecventate de 1500 de copii. Conform asigurărilor date de fostul primar general interimar, Ruslan Codreanu, instituțiile urmau să fie inaugurate în luna august, iar pentru aceasta au fost alocate peste 43 de milioane de lei. Am cerut detalii de la șefa Direcției generale educație, dar și de la adjuncții ei, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.  În capitală sunt în jur de 160 de grădinițe, frecventate de 38 de mii de copii.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Liberalul a fost cel care a iniţiat şi a reuşit să treacă de Parlament în februarie dublarea alocaţiilor pentru cei mici.
   „Am reuşit ! Alocaţiile copiilor vor creşte anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei. Din 2020, anual, alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă”, a anunţat secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, după ce a trecut de Parlament proiectul de lege iniţiat de el.
   „Mă bucur că am reuşit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu dar s-a terminat cu bine.Mulţumesc tuturor părinţilor şi copiilor pentru susţinere!”, completat liberalul.
   adevarul.ro
 •