Copiii din familiile alolingve vor învăța limba română începând din grădiniță


    Ministerul Educației susține crearea unui grup de lucru care va elabora curriculumul la limba română pentru instituţiile preșcolare cu program în limbile minorităţilor naţionale. Documentul are scopul de a-i ajuta pe copiii de alte etnii din Republica Moldova să învețe mai ușor limba română.

57adccf4a98df_335226gradinitahome.jpg

 

Reprezentantul Ministerului Educației, Angela Popovici, a menționat că studierea limbii române la etapa preșcolară le va oferi copiilor, vorbitori de alte limbi, oportunitatea să-şi continue studiile în limba de stat şi, ulterior, să se integreze profesional.

 

Deși în unele grădinițe se studiază limba română, nu există materiale didactice și metodologice pentru predarea acesteia pentru preșcolari, educatorii folosind la activități propriile materiale auxiliare, potrivit prorectorului Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, Alexandra Bibicu.

 

Prima versiune a documentului urmează a fi supusă dezbaterilor publice în decembrie 2016.

 

În prezent, în Republica Moldova sunt 210 grădiniţe cu un contingent de peste 26 de mii de copii care vorbesc altă limbă decât româna, ceea ce constituie 18 la sută din numărul total de copii care frecventează instituțiile de educație timpurie. Doar 30 la sută dintre aceștia au activităţi în limba română, iar ceilalţi încep studierea limbii române din clasa I.

 

infomoldova.net

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

хорошая инициатива.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator jojio

Postat

O! acus se incepe istereia !

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Esth.

Postat

Este minunat ca copiii o sa invete limba rom. inca din gradinita, ca mai apoi parintii acestora  sa nu se plinga din cauza ca copii lor sunt luati in deridere pentru ca nu stiu a vorbi romaneste  (se jaluiau aici citeva mame pe forum). Sa cunosti o limba in plus nu strica niciodata.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Полностью согласна с предыдущими комментами, но лишь проблема в том, что молдавская система образования, язык учебников, замудренность задач ставят ребенка в тупик, и если не с кем дома посоветоваться, то ученик остается один на один с проблемой и часто не решает ее, отставая все сильнее от сверстников. Знаю это по себе.. для начала нужно пересмотреть систему, и только потом навязывать ее!

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.