Copiii deja programează. E modă sau necesitate?


    La nivel mondial, tehnologiile  reprezintă instrumentul - cheie pentru orice domeniu – medicină – programarea online la medic, fără a sta ore în șir pe coridoarele spitalelor, artă – înregistrarea și sincronizarea sunetelor, imaginilor, luminii,  agricultură – programarea dronelor sau roboților pentru plantarea semințelor în pămînt. Exemplele pot continua la nesfîrșit.

Programarea are toate șansele să devină în viitor un instrument de comunicare universală, iar persoanele care posedă acest limbaj vor fi capabile să comunice în afara frontierelor și diferențelor culturale, să se afirme și să obțină succes în orice sferă de activitate. Însușirea programării de la o vârstă fragedă îi ajută pe copii și tineri să rezolve mai ușor sarcinile și problemele cu care se confruntă zilnic, să fie mai încrezători în forțele proprii și mai pregătiți pentru schimbări. 

Cunoașterea chiar și a unui nivel de bază va facilita utilizarea diverselor platforme și tehnologii cu care venim zilnic în contact: calculatoare, telefoane mobile și oricare din dispozitivele smart prezente în casele noastre. 

DSC_9422.jpg

”Sunt un creator de tehnologii!”

În cazul copiilor și adolescenților, numărul beneficiilor crește exponențial. Pe lângă impactul asupra dezvoltării unor abilități importante, interacțiunea corectă cu tehnologiile lasă o amprentă profundă  asupra personalității lor și îi programează pentru succes. Imaginați-vă sentimentul pe care îl are un adolescent în momentul în care asistă la executarea de către calculator a programului pe care l-a scris chiar el. Această fuziune de bucurie, surpriză, încântare și mândrie pentru rezultatele proprii îi sporește încrederea în capacitățile proprii, îl convinge că pentru orice problemă există o soluție și că el poate să o găsească.  

”Competențele din spatele succesului!”

Gândirea computațională constituie unul dintre atuurile însușirii programării și se referă la setul de abilități care permite abordarea structurată pentru a rezolva problemele. Un asemenea mod de gândire reflectă principiile de funcționare a calculatoarelor și presupune că problema este împărțită în pași sau instrucțiuni unice, iar fiecare pas este realizat în cel mai eficient mod posibil. Gândirea computațională le permite tinerilor:

  • să perceapă situația/problema ca pe un tot întreg sau ca părți interconectate
  • să împartă problema în părți mai mici pentru a le rezolva consecutiv
  • să analizeze și să structureze informația
  • să înțeleagă cum funcționează tehnologiile și dispozitivele care îi înconjoară
  • să creeze programe pentru a soluționa diverse provocări

Elementul de abstractizare prezent în gândirea computațională îi va face capabili să pornească de la o soluție concretă pentru o problemă concretă și să o generalizeze, aplicând-o și la alte situații similare.  

DSC_9363.jpg

”Sunt mai pregătit pentru viitor!”

Profesiile prezentului și ale viitorului sunt tot mai strâns conectate la tehnologiile informaționale, iar joburile din acest domeniu ocupă primele poziții în toate topurile internaționale privind angajarea în câmpul muncii. Cunoașterea unor limbaje de programare, o gândire algoritmică dezvoltată, abilitățile puternice de rezolvare a problemelor, capacitățile de comunicare și lucru în echipă vor constitui avantaje competitive foarte importante și le vor deschide tinerilor care le posedă multiple oportunități de carieră. 

Primii pași în domeniul programării împreună cu Tekwill Academy Kids

Pentru a aduce toate aceste oportunități mai aproape, în luna ianuarie Tekwill Academy Kids vine cu o serie de programe de instruire de excepție, concepute să îmbine perfect cerințele viitorului, necesitățile de dezvoltare și interesele participanților. Pe 22 ianuarie vor fi lansate 2 cursuri în domeniul dezvoltării aplicațiilor mobile pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani. Cu o durată de 5 luni, cursurile sunt dedicate începătorilor și nu presupun cunoștințe anterioare în domeniul programării. 

Participanții pot alege între cele două tehnologii propuse – Android și iOS. Scopul general al cursurilor este oferirea cunoștințelor practice în domeniul dezvoltării aplicațiilor mobile și conectarea cu sectorul corporativ.

În cadrul cursului tinerii vor studia module practice, axate exlusiv pe segmentul tehnic, își vor îmbunătăți abilitățile de gândire computațională, competențele de comunicare și lucru în echipă. Adițional, participanții vor avea posibilitatea să-și perfecționeze abilitățile de comunicare în limba engleză în cadrul Clubului de engleză dedicat exclusiv membrilor Tekwill Academy Kids. 

Mentori în cadrul programului vor fi profesioniști IT cu experiență extensivă în dezvoltarea de aplicații mobile. În funcție de performanța participanților și a criteriilor de selecție stabilite, TOP 3 studenți vor fi invitați la stagiu în cadrul unei companii.

Pentru mai multe detalii și înregistrare în cadrul cursurilor accesați:

Sau contactați: Diana Nanu, Coordonator Programe pentru Copii, 79 666 020, dnanu@ict.md. Facebook.

Tekwill Academy Kids este un program educațional, care are drept scop desfășurarea activităților de inițiere și instruire în domeniul Tehnologiei Informației pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani.  Partener Media General: mama.md. 

 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.