Copiii și întrebările despre sex


    Este prea devreme să-i povestești despre sex? Este rușinos să știe ce sunt organele genitale și la ce folosesc? 

Sunt întrebări pe care majoritatea mamelor încep să și le pună pe la 4-5 ani. Ai copilului, desigur. În fapt, suntem tributari unei educații pline cu vârf și îndesat de prejudecăți în ce privește sexualitatea. Chiar și acum, în mileniul III, când amicul Google îi spune copilului absolut orice despre sex (uneori de-a dreptul obscen, ceea ce ar putea fi evitat dacă băiatul sau fata noastră ar afla chiar de la părinți ce-i cu sexul ăsta!). Copilul trebuie să știe.

adorable-black-and-white-blur-260175.jpg

Când e timpul să-i spui cum se fac copiii.

Ei întreabă chestia asta de pe la patru, cinci ani. E adevărat că ar fi prea devreme să-i povestești cum vine treaba cu sexul, spermatozoidul, ovulul și așa mai departe. Uită de povestea cu barza: nu numai că e depășită, dar riști să pățești ca-n bancul acela: „Mami, cum vin copiii pe lume? Îi aduce barza! Aoleu, mama şi tata lui Ion nu ştiau de barză şi au făcut sex!“ În fine, pe la șapte, opt ani – dacă ai noroc și nu i-au arătat colegii înainte cine știe ce videouri – îi poți spune, mai cu metafore, dar adevărat cum se fac copiii. Important e să mizezi pe dragostea dintre mami și tati. Faptul că el a venit pe lume dintr-o dragoste mare îl va face să uite de amănuntele delicate (pentru tine!).

Masturbarea e normală!

Stai, nu te înfiora, chiar așa este, mai cu seamă la preșcolari, care în procesul de descoperire a propriului corp ajung și acolo. Și își dau seama că anumite atingeri îi fac să se simtă mai bine, mai relaxați. Este faza în care nu trebuie să sari de zece coți imaginându-ți cine știe ce lucruri despre copil. Dacă îl surprinzi, nu-l pune pe coji de nucă, distrage-i doar atenția și încearcă să afli dacă-l neliniștește ceva. Abia peste vreo doi, trei ani va fi mai interesant. Băiatul meu avea vreo zece ani și jumătate când a venit într-o zi și m-a întrebat: „Mami, ce-i aia masturbare?“ I-am explicat că înseamnă să faci sex de unul singur (pe-asta cu sexul am lămurit-o de mult, nu mai pare deloc ceva ieșit din comun), că nu e rușinos, dar nu se face chiar în piața mare, că nu e tocmai sănătos să exagerezi. Îmi povestește amuzat de colegi care se laudă că o fac de 3-4 ori zilnic, vorbesc numai despre asta și li se pare că sunt interesanți. Poate ar fi bine să afle de la oameni de încredere ce și cum.

affection-brother-child-264166.jpg

Erecții, poluții, menstruație.

Se întâmplă cam la aceleași vârste. Explică-i copilului despre ce e vorba. Poți începe discursul cu schimbarea, cu furtuna hormonală, încă de pe la 10-11 ani. Este foarte important să înțeleagă ce i se întâmplă, să nu se sperie sau, mai rău, să se simtă un „ciudat“. Ar fi foarte important ca și la școală să existe măcar o oră pe săptămână în care un psiholog să discute cu copiii de 10-14 ani despre lucrurile astea. Din păcate, în multe dintre școlile unde s-a propus ca disciplină opțională Educația sexuală, aceste ore nu s-au ținut tocmai din pricina părinților. Li s-a părut „prea deocheat“ să le spună cineva copiilor lor adevărul despre viața sexuală.

Vorbește despre toate cele ce țin de viața sexuală cu copilul! Simplu, natural, fără cuvinte pompoase și ochi furișați în lături. Dacă simte că pentru tine e „de rușine“, așa va rămâne și pentru el până la maturitate.

Îndepărtarea

Copiii ajunși în faza pubertății au tendința de a se îndepărta de părinte, de a deveni cât mai independenți, de a ascunde părintelui simțăminte și dorințe. Dacă l-ai obișnuit de mic că poate să-ți spună tot, va fi ușor să păstrezi contactul cu el. Și cu nevoile lui.

Educaţia sexuală a copilului trebuie să înceapă timpuriu, pentru că sexualitatea se manifestă în viaţa copilului încă de la vârsta de 2-3 ani.

 

Sursa: femeia.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.