Copii din R.Moldova participă la prima tabără de cusut ie


    Un grup de 16 copii din Republica Moldova și Sălaj învață în aceste zile, în prima tabără de cusut ie din România, ce are loc la Valcău de Jos, tainele realizării celebrei piese de vestimentație populară românească, scrie agerpres.ro.

Inițiativa înființării taberei aparține Fundației Agapis, coordonatoarea proiectului fiind arhitectul Ioana Corduneanu, cea care a declanșat în România fenomenul redescoperirii și folosirii simbolurilor vechi și care coordonează cea mai mare șezătoare online din lume, fiind însoțită de două dintre “meșterițele” sale.

 

“Suntem la al doilea atelier astăzi și învățăm tot ce e nevoie pentru prima cămașă — cămașa cu îngrădea, strămoașa cămășii cu alțiță. Ele (fetele participante la tabără — n.r.) toate sunt destul de îndemânatice, au vedere foarte bună la vârsta asta, își doresc să folosească culori vii, aprinse — roșii, potrivite cu vârsta lor și sperăm ca să le rămână din tabăra asta o amintire, să avem această cămașă cu îngrădea, care este o cămașă oltenească, ca un început pentru o colecție foarte importantă de cămăși pe care ele, în timp, o să și-o construiască. Să aibă una din toate regiunile țării”, a precizat Ioana Corduneanu.

 

“Cartierul general” al taberei este la Centrul de Marketing Turistic din Valcău de Jos, dar se va coase și în incinta castrului roman de la Porolissum, la grădina botanică din Jibou, la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz, la Băile Boghiș, la Izvoarele Barcăului, sau la Șezătoarea Publică cu Cântec de sâmbătă seara — un eveniment ce se va desfășura cu porțile deschise, într-o șură din Valcău.

 

Zece dintre copiii care învață tainele realizării iei sunt din Republica Moldova și cinci din zona Văii Balcăului.

 


57b59e86d2c4c_081716101864781176.jpg

 


infomoldova.net

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.