Cele mai importante lucruri pe care copiii ar trebui să le știe ca să-și apere viața


  Cazul Alexandrei, fetița răpită și ucisă de criminalul din Caracal, ne arată încă o dată că în această țară suntem pe cont propriu. Nici măcar cei pregătiți să ne salveze nu o fac. Sunt atât de incompetenți și nepăsători încât tot ce poți face este să te rogi la Dumnezeu să nu ai nevoie vreodată de ajutorul lor.

79167720.jpg

Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața pericolului de orice fel. Nu au experiența necesară de a lua deciziile potrivite în momente de criză. De fapt, nici adulții nu sunt pregătiți pentru asta de multe ori. Oricât de mult și-ar dori părinții, nu își pot proteja copiii în fiecare clipă. Mulți copii se pot afla la un moment dat în fața unei situații periculoase, în care trebuie să decidă singuri. Iar decizia pe care o iau poate face în unele cazuri diferența dintre viață și moarte.

"Dă-i unui om un peşte şi îl hrăneşti pentru o zi. Învaţă-l să pescuiască şi îl hrăneşti pentru o viaţă", spune un proverb chinezesc.

Să-ți ții copilul ca într-un glob de sticlă, protejat de tot ceea ce i-ar putea face rău, nu este o strategie bună. Îl vei apăra atunci când ești lângă el, dar amintește-ți că nu vei fi mereu lângă el. Cea mai bună strategie este să-l înveți cum să reacționeze în caz de pericol, cum să nu se pună singur în pericol și ce să facă pentru a-și proteja viața. 

Iată câteva lucruri de bază pe care un copil ar trebui să le știe ca să se protejeze singur:

Cum să interacționeze cu străinii

Lecțiile pe care părinții noștri ni le dădeau când eram mici sunt valabile întotdeauna, indiferent de generație. Pentru că printre oamenii aparent perfect normali pe care îi intâlnim există și monștri, care pândesc momentele de slăbiciune. Este suficientă o singură astfel de întâlnire nefastă, așa cum o demonstrează și povestea sfâșietoare a Alexandrei. 

- învață-ți copilul că nu ar trebui să urce niciodată în mașina unui străin, indiferent ce i-ar spune;

- nu ar trebui să plece nicăieri cu o persoană străină;

- nu trebuie să dea unei persoane necunoscute detalii despre unde locuiește, unde învață sau ce program zilnic are;

- nu trebuie să lase nicio persoană străină să intre în casă atunci când este singur acasă;

- nu trebuie să discute pe Internet cu persoane pe care nu le cunoaște și să anunțe întotdeauna dacă cineva necunoscut îl abordează pe rețelele de socializare;

- învață-l să-ți spună întotdeauna dacă o persoană cunoscută sau necunoscută, adult sau copil, are un comportament nepotrivit față de el/ea.

Adolescenții trebuie învățați să nu-și lase niciodată băuturile nesupravegheate la o petrecere, la un concert sau în club. Cele mai bune variante sunt băuturile îmbuteliate, care sunt desfăcute sub ochii lor. Băutura nu trebuie lăsată niciodată nesupraveghetă sau lăsată în grija prietenilor sau persoanelor care îi însoțesc. Mărturia unei tinere dovedește că drogurile și pastilele puse în băutură reprezintă o practică tot mai răspândită:

De asemenea, altă regulă esențială este să nu plece de la club/petrecere/concert cu o persoană pe care abia a cunoscut-o.

Cum să se apere

Cursurile de autoapărare sunt extrem de utile, atât în copilărie cât și la maturitate.O persoană care știe să se apare are mult mai multe șanse decât una care a văzut în filme cum se face. Sportul este excelent pentru copii, iar un curs de autoapărare îmbină sportul cu o abilitate practică pe care oricine trebuie să o stăpânească. Una dintre cele mai eficiente practici de autoapărare este Krav Maga, o combinație de tehnici împrumutate din diverse arte marțiale, dar aplicate la situații reale. Simularea unor scenarii care apar cel mai des în realitate și învățarea celor mai bune moduri de a reacționa sunt esențiale pentru a reacționa corect în situații de pericol.

Ce să facă în caz de cutremur sau incendiu

Din păcate nici adulții nu știu prea bine ce să facă în astfel de situații. Fiecare familie ar trebui să pună răul înainte și să-și facă strategii pe care să le respecte în caz de pericol. Cei de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență oferă adesea sfaturi despre cum ar trebui să acționăm în caz de pericol. Adaptează sfaturile pentru casa ta și învață-i pe copii unde și cum să stea în caz de cutremur sau pe unde pot ieși în caz de incendiu. Abordearea de tipul "mie nu mi se poate întâmpla" este cea mai periculoasă. Oricui i se poate întâmpla. Vorbesc din proprie experiență, pentru că la vârsta de patru ani priveam împreuna cu fratele meu cum casa noastră arde, în timp ce mama era în ambulanță, iar tata nu ajunsese acasă de la serviciu.

Cum să traverseze corect strada

L-ai învățat să treacă numai pe la trecerea de pietoni și când este verde la semafor. Dar nu-l învăța să se bazeze pe faptul că mașinile vor opri. De foarte multe ori nu o fac. Orice adult are experiențe urâte cu trecerile de pietoni. Cu toții am fost, probabil, în pericol de moarte la un moment dat pentru că un amețit de șofer nu a văzut trecerea de pietoni sau semaforul. E ceva la ordinea zilei. Învață-ți copilul să treacă numai atunci când mașinile au oprit. Nu trebuie să alerge niciodată pe trecerea de pietoni. Dacă mașinile de pe banda de lângă trotuar au oprit, să verifice dacă și cele de pe banda următoare sau cele de pe celălalt sens l-au văzut și opresc. 

Să știe să înoate

Cursurile de înot sunt excelente pentru copii. Nu doar că acest sport îi ajută să se dezvolte frumos, dar le poate salva viața. Nu te baza pe faptul că îl înveți tu, când mergeți la mare o dată pe an sau la piscină de două ori pe vară. Sunt șanse mari să nu-ți iasă. Un instructor îl va învăța tot ce trebuie să știe despre apă, cât este de periculoasă și cum să înoate corect încă de la început.

Nu este corect să le transformăm copilăria într-o înstrucție ca de armată. Nu este corect să-i închidem în casă de teamă că există cineva, undeva, care le-ar putea face rău. Nu ar trebui să-i învățăm să trăiască veșnic cu frica în sân. Dar putem să-i pregătim pentru această lume nebună, în adevăratul sens al cuvântului.

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   O banală viroză nu te-ar speria dacă n-ai fi însărcinată. Dar atunci când ești gravidă nu te mai gândești doar la tine ci mai ales la bebelușul din burtica ta. Riscul de a răci mult mai ușor este mare pentru că sistemul imunitar al unei gravide suferă unele modificări. În sensul că el devine mai vulnerabil. Află ce să faci dacă răcești în sarcină, așa încât amândoi să treceți cu bine peste acest episod neplăcut.
   Ce să faci dacă răcești în sarcină:
   Orice gravidă știe că nu are voie să folosească medicamente în această perioadă. Sau cel putin ar trebui să știe… Chiar dacă este vorba despre medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, pe care le consideră inofensive. Nimic, absolut nimic nu se va administra fără a avea recomandare din partea medicului. Riscurile sunt prea mari!
   Prima și cea mai bună măsură ce va trebui luată va fi repaosul la pat. Odihna este esențială în procesul de vindecare. Pe lângă ea, se recomandă un consum crescut de lichide. Pot fi ceaiuri din fructe sau plante, compoturi, fresh-uri. Nu uita de leacul bunicii, care și azi este la fel de eficient: supa clară de pui! Aceasta reduce inflamația și ameliorează congestia nazală ca nimeni altcineva. Și dacă tot ne referim la alimentație, pe perioada răcelii este bine să te bazezi în principal pe fructe și legume. Nu te forța să mănânci dacă nu poți. Consumă porții mici, la intervale scurte de timp.
   Tratamente naturiste eficiente:
   Nas înfundat sau care curge? Majoritatea picăturilor anticongestionante sunt interzise în sarcină, așa că apeleaza la un spray cu apă de mare sau la ser fiziologic. Ambele conțin sare, desfundă nasul aproape instantaneu, dar efectul nu ține prea mult. Așa că nu îți rămâne decât să repeți des procedura. Mai poți face inhalații acoperindu-ți capul cu un prosop și inhalând aburii apei fierbinți în care ai pus două picături de Echinaceea. Pentru confortul tău, folosește în cameră un umidificator. Dacă suferi de sinuzită și te confrunți cu inflamație și durere în zonă, folosește alternativ comprese calde și reci. Pentru durerile în gât este eficientă gargara cu apă sărată. De asemenea, ceaiurile călduțe cu miere și lămâie sunt de mare ajutor.

   Antibiotic doar la recomandarea medicului!
   Contra febrei se poate folosi paracetamol, dar tot cu avizul medicului, pentru siguranță. Și strict în doza recomandată de el și pe perioada indicată de el! În niciun caz nu lua aspirină sau ibuprofen. Dacă nici după administrarea de paracetamol febra nu scade, se va lua legătura cu medicul pentru stabilirea unui plan de tratament, în urma investigațiilor. Acestea vor stabili dacă este vorba despre o infecție virală sau una bacteriană și dacă este oportună administrarea unui antibiotic. Insistăm: DOAR medicul poate face recomandarea pentru antibiotic!
   9vremparinti.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Uneori, relaţiile care au debutat într-o reţea de socializare devin serioase și durabile. Alteori oamenii fac cunoştinţă aşa, pur şi simplu, pentru a comunica şi pentru a încerca noi emoţii. Sunt şi dintre cei care îşi găsesc sufletul pereche pe forumuri, atunci când este discutată o temă interesantă. Desigur, există oameni de diferite vârste printre cei care aleg să facă cunoştinţă şi să comunice în mediul virtual.
   Comunicarea cu străinii
   Uneori este mai simplu să-ți faci prieteni online, însă, cel mai important lucru este să îți dai seama cât de sinceri sunt cei cu care au ales să comunici pe Internet.
   Din păcate, despre persoanele pe care le întâlneşti în online știi foarte puține lucruri şi niciodată nu ştii dacă este adevărat ce ţi-a spus interlocutorul. Nu ai de unde să știi că vârsta, numele, adresa sau fotografiile persoanei cu care vorbești sunt adevărate. Este greu de intuit cine se poate ascunde sub masca persoanei atente, prietenoase şi spirituale care comunică virtual cu tine. Printre oamenii buni şi decenţi ar putea fi şi persoane care se folosesc de încrederea altora pentru a-şi satisface propriile scopuri.
   Este bine să fii prevăzător. Mereu întreabă-te: Interlocutorul tău este sincer şi întradevăr interesat de tine sau are alte intenții?
   Fii atent! Este ușor să fii minţit online
   Nu uita niciodată că imaginea virtuală și realitatea pot fi diferite. Nu te grăbi să te întâlnești cu persoanele cu care faci cunoștință pe Internet. Oricât de prietenoasă și plăcută ar părea o persoană pe Internet, ea poate fi absolut altfel în viața reală.
   Ceea ce povestesc pe rețelele sociale oamenii despre viața lor privată este destul de greu de verificat. Uneori nici motoarele de căutare nu îţi pot fi de ajutor. Dacă persoana care ți-a devenit recent ”prieten/ă” insistă prea mult să vă întâlniți, este un motiv în plus de îngrijorare. Cel mai bine ar fi să eviţi acea persoană.
   Cum ademenesc pedofilii, infractorii și ciudații
   Abuzatorii cunosc psihologia copiilor şi adolescenţilor şi se orientează abil asupra intereselor acestora. Agresorii te pot contacta online cu scopul de a se împrieteni și a stabili cu tine o legătură emoțională și de încredere. Scopul acestei relații este de a te face să uiţi de suspiciuni şi de sfaturile adulţilor, care, probabil, ţi-au spus de mai multe ori că nu trebuie să ai încredere în străini. Scopul agresorilor este să abuzeze sexual sau să exploateze copiii.

   Pe internet, un adult rău intenţionat, în comunicarea cu un adolescent, se poate prezenta drept un coleg şi să propună o întâlnire personală, de exemplu, să mergeţi împreună la cinema sau la o cafenea.Deseori, când discută cu tinerii, agresorii aleg să arate compasiune, propun sprijin, discută subiectele de interes comun, dar treptat vor încerca să treacă la relaţii mai strânse şi în viaţa reală. De exemplu, vor propune teme şi discuţii secrete sau schimb de fotografii personale cu caracter erotic sau sexual.
   Dacă cineva dintr-o rețea de socializare, mai ales o persoană necunoscută, vrea să vorbească cu tine despre relații sexuale, fii atent/ă. În lumea virtuală niciodată nu trebuie să ai încredere în ceea ce spun oamenii despre ei și despre intențiile lor. Orice aluzie la sexualitate în comunicarea cu necunoscuții este un semn de îngrijorare. Dacă nu poți singur să întrerupi comunicarea cu această persoană, să-l ștergi din lista ta de prieteni sau să-l blochezi, cere imediat ajutor de la un adult în care ai încredere.
   Utilizarea chaturilor şi camerelor web – atenţie la detalii!
   Camera de chat pentru copii este acea posibilitate de comunicare cu alţi copii, pe care o găseşti pe paginile web pentru copii sau în chat-urile ataşate jocurilor online. Deşi în camere de chat pentru copii este mai mică probabilitatea că vei fi abordat cu subiecte de discuţii nepotrivite, mereu fii conştient că pe Internet poţi fi minţit uşor. Este camera de chat moderată? Uneori camerele de chat au moderatori voluntari care gestionează comunicaţiile nepotrivite şi care îi pot bloca pe cei care creează probleme în camera de chat. Dacă nu este activă supravegherea, camera de chat ar trebui să aibă măcar un buton pentru a lua legătura cu administratorul.
   Există posibilitatea de a bloca utilizatori? Deşi interlocutorul tău nu este în faţa ta, pe Internet regulile de comunicare rămân aceleași ca pentru comunicarea în viaţa reală. Nu le scrie oamenilor ceea ce nu le poți spune niciodată în față. Limbajul necenzurat, grosolăniile, agresivitatea nu sunt permise nici pe Internet, nici în viața reală, chiar dacă și acolo, și aici, ele se întâmplă. Chiar și atunci când cineva te provoacă în mod clar, prin cuvinte ofensatoare, nu merită să răspunzi. Oricând poţi ignora mesajele neplăcute și chiar să-i blochezi pe utilizatorii care te deranjează.
   Reține, adesea, când cineva te insultă online este vorba despre un trolling obișnuit, adică se vrea crearea unui conflict în comunitatea online din care faci parte, cu implicarea a cât mai mulţi participanți. Celui care face trolling nu-i pasă cine ești și că nu ai timp pentru asta. El vrea doar să amplifice furia printre participanții la chat, forum sau rețea socială. De aceea, dacă ajungi ținta trolling-ului, trebuie să înţelegi că ţinta să eşti tu, personal, ci doar că aşa trollul vrea să obțină o reacție. Cel mai recomandat este să raportezi cazul administratorului siteului, să ignori atacurile şi să blochezi agresorul.
   Odată ce o persoană a fost blocată, mesajele acesteia nu se mai postează în camera de chat.
   Webcam-ul, care este o posibilitate de comunicare distractivă, chiar incitantă. Trebuie să fii atent/ă, însă, pentru că este foarte ușor să te lași dus/ă de val. Această comunicare pare a fi în privat. Dar din păcate nu este așa.
   Trebuie să ştii că există o serie de riscuri în momentul în care discuţi cu cineva cu camera pornită:
   Discuţia se poate înregistra și distribui, utilizând programe speciale. Este simplu să înregistrezi tot ce afișează pe ecranul dispozitivului, inclusiv apelurile video. Dacă persoana de la celălalt capăt te înregistrează, ea poate distribui acest video prietenilor din rețelele sociale, poate încărca acest video pe YouTube sau poate expedia un email cu acestă înregistrare membrilor familiei tale.
   Abuzatorii pot folosi înregistrările video pentru amenințări. Ulterior, aceştia pot să te şantajeze. „Dacă nu te conectezi iarăşi la webcam pentru mine, voi distribui acest video prietenilor tăi”, ar putea să îţi spună cândva interlocutorul sau interlocutoarea ta, în care ai avut prea multă încredere. Abuzatorii șantajează tinerii că vor împărtăși fotografii sau video jenante cu ei, aşa ca acestea să fie văzute de familie sau de prieteni, iar astfel îi forțează să facă mai multe înregistrări video sexuale. Unii le cer tinerilor să se rănească pentru că unor persoane bolnave asta le provoacă plăcere. Alții cer, în schimb, bani.

   Odată ce obțin imagini jenante cu tine, un abuzator te va convinge că el este mai puternic și că deține controlul asupra situației. Dar de fapt nu este așa. El minte pentru a te speria să faci ceea ce își doreşte.
   „Acest lucru nu se va întâmpla niciodată cu mine”
   Din nefericire, în situații neplăcute au fost atrași mulți copii și tineri din Moldova, dar uneori chiar și adulți. Acest lucru li s-a întâmplat și băieților și fetelor. La fel, oricui i se poate întâmpla, inclusiv ţie, prietenilor sau cunoscuților tăi.
   Recomandări pentru ca să eviţi să fii agresat sau şantajat pe Internet:
   Nu fă pe Internet ceva din ceea ce nu ai dori ca familia sau prietenii tăi să vadă, iar dacă ai împărtășit ceva și îți pare rău, niciodată nu e prea târziu să ceri ajutor. Nu te lăsa presat/ă să te dezgolești în fața webcamului. Blochează și raportează persoanele care îţi cer să faci asta; Dacă cineva te amenință online, spune-i unui adult de încredere în cel mai scurt timp posibil. Deconectează-te imediat de la Internet. Dacă ești prea jenat/ă sau speriat/ă să vorbești cu un adult, sau nu ai încredere în niciunul, poţi apela Consultantul Siguronline pentru a raporta un abuz sau sună gratuit la Telefonul Copilului - 116 111 pentru a primi un sfat privind o situaţie care te îngrijorează; Ţine minte – nu este vina ta. Orice ai fi partajat pe webcam, agresorul este singura persoană de vină. El trebuie să fie tras la răspundere. Tu nu vei avea probleme pentru că agresorul este cel care a încălcat legea. Încurajarea adolescenților să se dezgolească sau să facă anumite lucruri sexuale în fața webcamului, este o infracțiune gravă. Poliția trebuie să găsească şi şi aresteze agresorul.  Sfaturi generale de siguranță
   Mărește-ți rețeaua de prieteni și cunoștințe în lumea reală. Dacă ai decis să te întâlnești cu o persoană cu care au comunicat doar pe Internet, stabilește locul întâlnirii în timpul zilei, într-un spațiu public aglomerat și spune-i că vei fi însoțit de cineva dintre prieteni sau adulți. Dacă prietenul tău virtual sau prietena virtuală sunt cu adevărat cei care pretind a fi și au intenții bune, atitudinea lor va fi una normală. Însă, dacă hotărârea ta de a fi însoțit/ă de cineva îl va indigna pe interlocutor sau acesta va deveni ironic, refuză întâlnirea. Foloseşte un pseudonim, în locul numelui real. Foloseşte pseudonime pe Internet, pentru a-ţi proteja identitatea reală. Intrarea pe chat sub pseudonimul, porecla01@domeniu.md, de exemplu, este mai sigură decât dacă ai folosi numele tău real. Este mai uşor să renunţi la o astfel de adresă dacă nu mai vrei să ţii legătura cu o persoană nou cunoscută. Nu spune nimănui parolele tale. Pentru a lua parte la o discuţie online, utilizatorii îşi crează un profil personal sau o identitate, care sunt, de obicei, protejate de parole. Aşa se face pentru a-i împiedica pe utilizatori să folosească identitatea altora. Cel mai indicat este să nu spuneţi nimănui parolele. Acestea sunt secrete. Nu dezvălui date personale despre tine. Ai grijă să nu dezvălui datele de contact sau alte informaţii personale: nume, adresă poştală, număr de telefon, numele şcolii, numele clubului sportiv la care mergi, zona în care locuiești etc. Orice fotografii pe care le trimiţi sau detaliile personale pe care le dai unui străin pot fi folosite de oricine de pe Internet. Jurnalele online pot fi făcute publice şi pot fi citite de toţi, mulţi ani de-acum încolo. După ce un text sau o fotografie a fost publicată pe Internet, nu mai ai control asupra sa. Ea poate fi copiată uşor în diferite calculatoare şi va deveni imposibil să le ştergeţi pe toate.
   Dacă tu sau cineva dintre prietenii sau cunoscuţii tăi este victima unui agresor online, comunică imediat unui adult în care ai încredere. Aceasta este singura soluţie pentru a evita un abuz.
   Dacă ești prea speriat/ă şi nu ai un adult de încredere căruia să îi vorbeşti, poți apela  Telefonul Copilului 116 111 şi discută confidenţial cu un consilier.
   siguronline.md
  • julia122997
   De julia122997
   Iei lucrurile foarte personal
   Indiferent de situație, aproape tot timpul iei lucrurile personal și le permiți să te influențeze într-un mod negativ. Oamenii fericiți nu fac asta; nu atribuie intenția acțiunilor neintenționate ale altor oameni pentru că știu că fiecare are propria poveste.
   Ești vedeta propriului tău film
   Crezi că lumea se învârte în jurul tău. Până la urmă, ai fost în centrul atenției aproape întreaga ta viață, de ce ai crede ceva diferit? Renunță la aceste gânduri pentru că iți fac mai mult rău decât bine. Crezi că lumea se învârte în jurul  tău. Până la urmă, ai  fost în centrul atenției aproape întreaga ta viață, de ce ai crede ceva diferit? Renunță la aceste gânduri pentru că iți fac  mai mult rău  decât bine.
   Ești destul de pesimistă
   Negativitatea nu face decât să aducă și mai multă negativitate în viața ta. Este un obicei care până la urmă te va seca de orice strop de energie. Ești sigură că permiți toxicității să fie atât de prezentă în viața ta?
   Ai așteptări nerealiste
   De la tine, de la oamenii dragi. De la tot ce se întâmplă în jurul tău. Astfel de așteptări vor aduce doar nefericire în viața ta. Minimizează–ți așteptările, maximizează–ți bucuriile.
   Aștepți un semn
   De la Dumnezeu, de la Univers, de la destin. Dar nu ar fi mai bine să nu pui pe pauză viața ta, ci să te bucuri de ea? Și dacă acel semn nu va veni niciodată? Dacă faptul că ești în viață este un semn pe care tu nu îl iei în calcul?
   Nu îți asumi riscuri
   Trăiește fără limite. De fiecare dată când trebuie să faci o alegere care implică un risc mai mare, nu mai sta pe gânduri și accept-o. Uneori vei căștiga, alteori vei pierde… însă, în cele din urmă, vei fi bucuroasă că ai făcut-o.
   Îți compari în mod constant viața cu a altor oameni
   O să te rog să te oprești din acest obicei chiar acum. Nu îi face asta sufletului tău, nu merită. Fiecare om are propria poveste, propriile probleme, propriul drum, propriile obstacole pe care trebuie să le depășească. Trăiește-ți viață așa cum îți  dorești și nu mai  sta să  te mai uiți în stangă și în dreapta să vezi ce fac oamenii din jurul tău.
   kudika.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Să înţelegeţi şi să acceptaţi această perioadă cu tot specificul ei vă va fi de mare folos în căutarea metodelor optime de susţinere şi educare a comportamentelor sigure pe Internet la această vârstă. 
   De la pre-adolescent la adolescent este o perioadă de schimbare foarte rapidă în viața copiilor. Această perioadă este percepută ca sfârşitul copilăriei, remarcându-se prin maturizare intensă (mai ales sexuală) şi printr-o structurare complexă a personalităţii. Intrarea în clasa a 5-a coincide cu debutul maturizării lui şi trecerea prin mai multe transformări de comportament şi fiziologice.
   Expunerea la unele dintre riscurile online crește atunci când copilul devine un utilizator activ. Lăsat singur în faţa schimbărilor prin care trece, copilul poate devine nesigur pe el şi foarte influenţabil sau, dimpotrivă, impulsiv. Aceste stări dau naştere unor tensiuni interioare, produc confuzie şi disconfort, îl fac mai vulnerabil la interacţiunea lui cu alţi utilizatori online. Datorită numeroaselor contacte cu situaţiile de viaţă noi şi complexe, viaţa afectivă se diversifică, viaţa interioară se dezvoltă, se conturează modul în care relaţionează cu ceilalţi.
   Specificul vârstei
   Preadolescența este o etapă de restructurare afectivă şi intelectuală a copilului - o perioadă dificilă atât pentru el, cât şi pentru cei cu care se află în contact. Deşi este încă destul de dependent de familie, îşi doreşte mai multă independență. Relaţia cu părinţii poate deveni tensionată din cauza regulilor impuse, deşi copilul simte nevoia de ocrotire şi afecţiune.
   La şcoală, din clasa a 5-a locul învăţătorului este luat de diriginte şi profesori. Dacă până acum era un învăţător apropiat, care îl cunoştea bine şi era împreună cu el tot timpul, acum la fiecare lecţie profesorii sunt diferiţi. El trebuie să se adapteze din mers la stiluri de predare diferite. Testele şi lucrările sunt mai dese, şi fluxul de informaţii noi este mai mare.
   La această vârstă îşi formează conştiinţa de sine. În funcţie de grup, el consideră că face parte din categoria elevilor buni, mediocri sau slabi.
   Începe să se intereseze de lumea din jurul lui încercând să se adapteze cerinţelor sociale. Relațiile cu prietenii devin mai importante deoarece în grup (gaşcă, bandă) se poate realiza mai bine; în acest fel se poate opune mai ferm adulţilor. Începe să cunoască sentimentul dragostei, apare nevoia de a avea prieteni de vârsta lui, de a petrece timp cu ei. Apar sentimente de admiraţie, invidie, suspiciune, teamă şi frustrare.
   Este deschis pentru discuții, însă numai dacă simte că este înțeles și ajutat. Se închide în sine în momentul în care este judecat sau blamat pentru acțiunile sale. Competiția cu ceilalți îl face instabil emoţional, trecând repede de la veselie la izolare. Devine defensiv în momentul în care este criticat.
   Activităţile online preferate
   Trăieşte într-o lume a comunicării 24-7: în persoană, online prin mesaje sau chat pe telefonul mobil Cercetează proiecte școlare Explorează activ partea distractivă a rețelei: descarcă muzică, filme și emisiuni TV, joacă jocuri online și obține ultimele noutăți despre celebritățile preferate E interesat să construiască relații cu cunoștințe online aflându-se într-un moment sensibil în dezvoltarea lui sexuală Aspecte importante în comportament
   Comportamentul copilului devine contradictoriu din cauza diferenţelor între cum este tratat de adulţi şi responsabilităţile care i se dau. Pe de o parte i se spune că este copil, însă la școală, trebuie să acumuleze un volum mare de informaţii, să îşi facă temele, iar timpul care îi rămâne pentru joc şi socializare se reduce tot mai mult.
   Pe de altă parte, socializarea activă poate duce la implicarea în conflictele online și în acțiuni de cyberbullying. Se poate ascunde în spaţiul virtual şi se poate pierde în jocuri video. Sau îşi va găsi prieteni care gândesc la fel şi-şi va dezvolta identitatea prin conexiuni online.
   De cele mai multe ori, comportamentul faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de adulţi, este puternic influenţat de cei din grup, copilul imitând o mare parte din ce vede la prietenii care consideră că formalităţile şi politeţea sunt în plus. La 11-13 ani este momentul potrivit pentru a avea conversații mai concentrate cu copiii despre importanța respectării celorlalți online și despre ce e cazul să facă dacă sunt vizați.
   Copilul:
   Crede că deţine controlul atunci când vine vorba de tehnologie. Este foarte încrezător că știe să se protejeze online. Se lasă influențat de valorile familiilor și colegilor lui.  Este preocupat de încadrarea în grupul lui social/gaşcă, indiferent de consecinţele acţiunilor lui pe Internet. Poate fi intimidat sau poate intimida el pe alții online. Are abilități reduse de apreciere critică a informațiilor accesate online. Este vulnerabil la marketingul online care îl încurajează să ofere informații personale prin sondaje, concursuri și formulare de înregistrare. Părintele:
   Îşi face griji pentru copilul lui, despre care crede că pierde timpul cu jocurile, pe reţelele sociale, comunicând cu prietenii non-stop despre lucruri neimportante sau accesând conţinuturi nepotrivite, în loc să învețe. Încearcă să controleze prin observare, verificare, interzicere sau stabilirea regulilor. Se simte depăşit de noile tendinţe în materie de tehnologii şi înţelege că nu are ce-l învăţa nou pe copil. Ştiţi că siguranţa online contează, dar nu ştiţi de unde să începeţi? 
   Observaţi ce accesează şi cu cine comunică online. Arătaţi-i că noile materii pot fi interesante. Spre exemplu, la istorie l-ar ajuta mult dacă aţi vedea un film despre un eveniment istoric. Înțelegeţi că interzicându-i să acceseze Internetul acasă, nu îl protejezaţi de riscurile online. Asta îl face și mai curios să se conecteze din altă parte şi să ascundă acest lucru. Verificaţi dacă sunt potrivite vârstei jocurile, site-urile, aplicaţiile, platformele de divertisment, comunicare şi socializare accesate. Discutaţi limitele a ce poate și nu poate face online - unde poate accesa internetul, cât timp poate petrece online, site-urile pe care le poate vizita și tipul de informații pe care le poate împărtăşi online. Spuneţi-i “NU” fără a da înapoi. De fiecare dată, explicaţi-i motivele pentru care răspunsul este negativ. Informaţi-vă despre cum îl puteţi ajuta să navigheze în siguranță online accesând articolele la Rubrica Informaţii şi Sfaturi. Dacă vă îngrijorează comportamentul copilului dumneavoastră online și nu știți cum să-i faceți față, scrieți-i lui Gabi, consultantul Siguronline. siguronline.md
  • julia122997
   De julia122997
   Ți-am pregătit o listă cu 10 lucruri de care ai nevoie pentru a avea o viață împlinită.
   1. Sex
   Sexul regulat reduce depresia, anxietatea, stresul și crește stima de sine, întărește imunitatea și calitatea somnului devine mai bună. Atunci când atingi orgasmul, oxitocina este eliberată, un efect amnezic cuprinzându-te timp de 4-5 ore.
   2. Somn
   Întreaga ta ființă și relațiile tale depind de somn. „Multe studii arată faptul că lipsa de somn este foarte periculoasă. Sunt făcute teste simple pe oamenii ce duc lipsă de somn, acestea arătând că ei lucrează și comunică cu cei din jur mai rău chiar decât cei care au consumat alcool”, spun experții American Sleep Association.
   3. Sport
   Exercițiile fizice pot fi adevărate miracole pentru corp și minte. Sportul regulat reduce stresul, ajută intelectul și te umple de energie pozitivă. Per total, te ajută să funcționezi mult mai bine.
   4. O relație sănătoasă
   Toată lumea își dorește conexiuni ce aduc pozitivitate în viața lor. O relație sănătoasă îți crește încrederea în tine și te ajută să fii o persoană pozitivă. Dacă în sfârșit ai parte de o relație stabilă, unde primește destulă iubire, experiența aceasta va schimba în mintea ta orice gând vechi negativ pe care-l aveai.
   5. Stimularea activității mentale
   Stimularea activității mentale este la fel de importantă precum somnul sau sportul. Poate să fie făcută prin muncă sau hobby-uri creative, iar acest lucru te va face să te simți ca un om împlinit și va ajuta creierul să funcționeze mai bine.
   6. Joacă
   Copiii nu sunt singurii ce au nevoie de joacă, și adulții trebuie din când în când să recurgă la această metodă! Când a fost ultima oară când te-ai pierdut așa tare în moment încât nimic nu a mai contat? Creativitatea, spontaneitatea și experiențele noi sunt esențiale spiritului tău și te ajută să ai o armonie în viață.
   7. Atingeri fizice
   Nu este vorba de sex, ci de îmbrățișări, ținut de mână, mângâieri. Te-ai născut cu nevoia de a fi atinsă. Dacă un copil nu primește afecțiunea necesară, acesta suferă. O atingere caldă eliberează oxitocină, reducând nivelul de stres. Corpul tău va interpreta atingerile ca și cum cineva ți-ar spune „Sunt aici pentru tine”.
   8. Comunitatea
   Ca și copiii, adulții au nevoie de o comunitate ce îi ajută să simtă că aparțin de ceva. Valorile tale sunt întărite de suportul grupului de prieteni, al comunității. A fi parte dintr-o echipă ce îți împărtășește interesele este ceea ce ne ajută cel mai mult în viață.
   9. Timp de relaxare
   La fel cum o baterie are nevoie de încărcare, așa ai și tu în unele momente. A te relaxa puțin este foarte important, ține minte, viața este despre moderație.
   10. Observație
   Ia-ți timp pentru a te înțelege și a te observa. Dacă o conexiune cu tine nu există, viața ta nu va fi destul de satisfăcătoare. Cum să obții ce ai nevoie dacă nu te înțelegi? Cum te poți încrede în instinctele tale dacă nu te gândești la comportamentul tău?
   Dacă înveți cum să îți observi pașii în lume, o să îți oferi unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care viața le poate da.
   elle.ro
 •