Celebrul specialist american dr. Mehmet Oz a impartasit recent membrelor comunitatii Circle of Moms ce se petrece din punct de vedere fiziologic in creierulproaspetelor mame si ce le declanseaza emotiile si stresul, pentru a ajutamamicile sa isi gestioneze mai usor trairile, care pot fi uneori coplesitoare.
In general, oamenii stiu sa faca diferenta intre sursele mari de stress (datoria la banca) si sursele marunte de stress (pata de mustar de pe bluza). Si chiar daca micile iritari pot parea mari in momentul respectiv, niciodata nu le-am pune pe acelasi plan cu presiunile majore cum ar fi rata intarziata la banca. Insa toate astea se schimba in timpul sarcinii.
Fiecare stress pare urias, iar creierul gravidei e prins intr-un iures nebun de intrebari si indoieli.
Probabil ca iti va suna cunoscuta macar o parte din aceste intrebari: O fi copilul sanatos? Cat de dureroasa va fi nasterea? Oare imi permit o bona? Oare sotul meu incepe sa se uite la altele fiindca nu mai sunt supla si nici nu mai am chef de sex? Chiar vrea sa punem copilului numele fotbalistului lui preferat?! De ce insista mama sa se mute aici in primele luni dupa nastere? Cum va face fata primul copil aparitiei unui fratior? Oare voi fi o mama buna?
E firesc sa te apese o mie de probleme importante – toate acestea sunt intrebari dificile, insa toate femeile sunt anxioase in timpul sarcinii, mai ales daca e prima sarcina. In primul rand pentru ca la prima sarcina intervine si frica de necunoscut, pentru ca nu stii ce te asteapta, si in al doilea rand pentru ca, atunci cand ai de alergat dupa un alt copil, nu mai ai timp sa-ti faci atatea probleme. Deja stii ce se intampla cu tine din punct de vedere emotional, de ce simti ca explodezi de atata tensiune, insa poate nu stii ca in creierul tau se petrec schimbari majore in timpul sarcinii. In primul rand, pe perioada unei sarcini creierul se micsoreaza in dimensiuni, iar cele dintre voi care ati pus din greseala piper in prajitura sau ati uitat fierul pe camasa sotului stiti despre ce vorbim – gravidele devin mai… uituce, distrate. Nu, nu e vorba ca dispar celule nervoase, insa, o data cu schimbarile din metabolismul tau, creierul restructureaza conexiunile dintre celulele sale si se schimba pentur a se pregati de maternitate.
Aceasta schimbare apare, de obicei, in al treilea trimestru de sarcina si este modalitatea mintii tale de a se pregati pentru concentrarea aproape exclusiva asupra copilului, impingand in plan indepartat multe dintre lucrurile care te preocupau pana acum. Cu una – doua saptamani inainte de nastere, creierul tau va incepe sa se mareasca din nou si va construi noi circuite neurale “materne”, devenind in final mai puternic decat era si transformandu-se pentru a te ajuta sa iti intelegi bebelusul si sa te descurci cu el.
O alta schimbare e ca pe parcursul sarcinii creierul tau are nevoie de mai multa hrana, iar compusul cheie de care are nevoie atat creierul tau cat si al fatului este acidul gras Omega-3 numit DHA. In timpul dezvoltarii intrauterine bebelusii nu au nicio jena sa-si ia de la tine acizii Omega-3 de care au nevoie, in orice cantitate simt ca le trebuie, astfel incat, daca nu iei suplimente alimentare bogate in acesti acizi grasi, rezerva de acizi grasi (care protejeaza celula nervoasa) din creierul tau va scadea dramatic (nu uita: creierul este 60% grasime!). Studiile arata ca DHA ajuta la repararea celulelor si conexiunilor nervoase afectate de stress, asa ca ia suplimente cu DHA pentru a face fata stress-ului si depresiei.
Pe tot parcursul sarcinii, creierul femeii e “marinat” in neurohormoni produsi de tot corpul ei, inclusiv de placenta, iar cei hormoni dau peste cap simturile si emotiile viitoarei mame. In primele luni, aceste semnale chimice schimba simtul mirosului, facand gravida extrem de sensibila la mirosuri care ar putea semnala un pericol pentru copil. Acesta e unul din motivele pentru care femeilor insarcinate li se face tat de usor greata. Insa dupa cateva luni creierul se obisnuieste cu acei hormoni, astfel incat viitoarea mamica sa poata manca din nou. In special doi hormoni (progesteronul si estrogenul) sunt secretati in exces pe parcursul sarcinii.
Progesteronul are un efect tranchilizant, care are scopul de a proteja viitoarea mamica de stres, iar acesta e unul din motivele pentru care femeile pot face fata anxietatilor si problemelor care vin o data cu sarcina.
Nivelul crescut de estrogen are si el un rol in functionarea creierului deoarece se pare ca protejeaza neuronii de influente exterioare nocive, cum ar fi stresul oxidativ. In al doilea rand, estrogenul amplifica efectul oxidului nitric, un gaz care largeste vasele sanguine.
Spre deosebire de alte organe, creierul nu isi depoziteaza excesul de “comnustibil”, asa ca responsabilitatea de a-l tine permanent alimentat cum trebuie cade in sarcina vaselor de sange, care transporta spre el substantele necesare functionarii optime. Mai mult estrogen inseamna flux sanguin crescut; flux sanguin crescut inseamna creier mai bine alimentat, deci sansele sa ajungi sa te speli pe cap cu crema epilatoare scad simtitor.
Pe langa toate acestea, in momentul nasterii creierul e inundat de uriase cantitati de oxitocina, hormonul starii de bine, care ne ajuta sa relationam cu alte fiinte umane. In zilele dinaintea nasterii, multe femei simt o usoara euforie si o puternica nevoie de “cuibarire” (fac tot timpul curatenie si ordine, gatesc, fac prajituri, tot timpul mai au ceva de aranjat prin casa, de lustruit, de dezinfectat), iar aceste comportamente sunt legate de secretia de oxitocina din creier. Imediat dupa nastere, cand proaspata mama isi tine in brate puiul, ea simte ceea ce se numeste “pasiune arzatoare pentru bebelus”, data de o reactie chimica ce are loc cand feromonii nou-nascutului (felul in care miroase) stimuleaza producerea unei cantitati si mai mari de oxitocina in creierul mamei, pentru a amplifica la maximum taria si rapiditatea cu care se formeaza legatura afectiva dintre mama si copil.
Rezultatul tuturor acestor schimbari hormonale si neuronale din timpul sarcinii este ca creierul primeste un mesaj imperativ: bebelusul vine si trebuie sa te pregatesti! Unul dintre efectele secundare ale acestor procese poate fi o usoara incetineala in reactii sau faptul ca esti mai distrata si uituca, ceea ce poate cauza un oarece stress (Daca nu-mi amintesc unde mi-am lasat pantofii, cum o sa fiu in stare sa am grija de un copil mic sau sa lucrez cand o sa ma intorc la munca?!)
. Linisteste-te! Toate aceste schimbari sunt nu doar reversibile, dar au scopul de a te pregati pentru a fi cel mai bun parinte posibil.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat