Ce-i spui copilului tău când plânge? În niciun caz replica ,,Nu mai plânge”, ne sfătuiesc specialiștii


  Atunci când vedem pe cineva plângând, cel mai adesea avem tendința să-l liniștim, să minimalizăm situația care îl face să sufere sau să căutăm soluții de calmare. Într-un cuvânt, să facem plânsul să dispară. Nimeni nu se simte confortabil în fața cuiva care plânge.

iStock-518233182-1068x713.jpg

La copii, mai, ales folosim un întreg arsenal pentru a-i distrage, le facem tot felul de promisiuni, utilizăm fel de fel de clișee: „Băiețeii nu plâng”; „De ce plângi, doar ești copil mare?”. Ori puteți auzi și ,,gura închisă” sau ,,închide gura”. Ceea ce este foarte greșit!A spune copilului să nu mai plângă înseamnă a pune o piedică emoțiilor sale, a-i cere, nici mai mult, nici mai puțin decât sa nu mai simtă ceea ce simte, susțin specialiștii în psihologie. Alteori, începem să punem tot felul de întrebări, să facem presupuneri, fără a lăsa copilului nici un pic de spațiu pentru a-și exprima emoțiile care îl determină să plângă.

Se întâmplă chiar să reacționăm agresiv, să amenințăm copilul, să țipăm la el sau să-l facem de rușine, tăind astfel orice formă de comunicare emoțională între cel mic și adultul care nu-și poate controla propriile sentimente.

V-ați mira, desigur, dacă vi s-ar spune că plânsul este o ocazie autentică de a vă conecta cu copilul vostru și de a-l învăța cum să-și înțeleagă emoțiile. Iar replicile pe care trebuie să i le spui copilului când plânge nu sunt nici pe departe cele pe care le considerăm de bun simț.În multe cazuri, copilul care plânge nu are nevoie de un ajutor material, ci de atenția și înțelegerea ta. Uneori chiar este necesar să-l încurajezi să plângă, pentru a descărca sentimente care sunt mult prea copleșitoare pentru el.

k-23.jpg

La copiii până în doi ani, plânsul nu înseamnă neapărat suferință, ci este modul în care procesează o gamă largă de sentimente pe care încă nu le înțeleg: furie, frustrare, teamă, agitație, confuzie, anxietate și chiar surescitare sau bucurie. Mai mult decât atât, copiii mici nu au încă limbajul suficient de dezvoltat pentru a putea exprima ce simt. Așa că cea mai simplă cale de a elibera emoțiile este plânsul. În astfel de cazuri, nu este indicat să ceri copilului să nu mai plângă sau să încerci să-l distragi.

Pierzi atunci o ocazie prețioasă de a-l învăța să-și dezvolte inteligența emoțională, capacitatea de recunoaștere, înțelegere și gestionare a emoțiilor. Este mult mai bine ca atunci când copilul plânge, să procedezi pe jumătate ca un părinte, pe jumătate ca un pedagog care își propune ca cel mic să înțeleagă ce este în spatele lacrimilor sale. De asemenea, cerând copilului să se oprească din plâns, îi invalidezi și îi inhibi trăirile. Mai degrabă oglindește-i sentimentele și fă-l să simtă că îi ești alături. Procedând astfel îl înveți să se deschidă către tine și te conectezi cu adevărat cu el și cu sentimentele lui.

Atunci când vrei să-i spui ceva copilului tău care plânge, nu uita că lacrimile sale sunt întotdeauna justificate. ” Nu mai plânge!” este ultimul lucru pe care vrea să-l audă. Câteodată, o astfel de replică îl poate face să devină și mai zgomotos în reacțiile sale, pentru că simte că nu este înțeles și auzit cu inima.

copilul-de-gradinita-dezvoltare-si-abilitati-pe-care-trebuie-sa-le-detina.jpg

Iată care sunt cele mai potrivite replici atunci când copilul plânge, replici care arată empatie și, totodată, îl ajută pe cel mic să-și înțeleagă sentimentele și să se auto-dezvăluie:

1. Este în regulă să fii trist, îmi dau seama că îți este greu.
2. Înțeleg că te simți dezamăgit/neliniștit/ speriat/supărat și sunt alături de tine.
3. Ce s-a întâmplat a fost foarte frustrant/dezamăgitor/trist.
4. Te iubesc și ești în siguranță.
5. Haide să luăm o pauză. Este bine să-l scoți, pur și simplu, din mediul supraîncărcat și să-i duci într-un loc tăcut, neaglomerat, pentru a se liniști și a reveni apoi la activități.
6. Ai vrea puțin ajutor, să încercăm împreună din nou?
7. Te văd plângând, dar nu știu de ce ai nevoie. Poți să mă ajuți să înțeleg?
8. Haide să găsim o soluție împreună. În loc să ne grăbim să rezolvăm problemele celor mici, pentru a-i face să nu mai plângă, este mult mai important să le dezvoltăm abilitățile proprii de rezolvare de probleme.
9. Sunt aici să te ascult. Îmi dau seama că ai nevoie de spațiu, așa că voi fi în preajma ta, gata să te ascult când ești pregătit.
10. Nu este nimic mai important decât să fiu cu tine acum. Aceasta este o replică cu multă încărcătură emoțională, care arată copilului cât de mult îți pasă de sentimentele sale.

,,Ascultă cu atenție orice are copilul tău să-ți spună. Dacă nu vei asculta plin de răbdare micile lucruri pe care vrea din tot sufletul să ți le spună când este mic, nu îți va spune niciodată marile lucruri din viața sa când va crește. Pentru copii, orice problemă, cât de mică, este o mare problemă”, arată autoarea Catherine M. Wallace.

unica.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Numai de la începutul anului, oamenii legii au inițiat 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală în Internet a copiilor, dinte care 28 privind Pornografia infantilă, 2 pentru Hărțuirea sexuală și una privind Ademenirea minorului în scopuri sexuale, transmite Știri.md.
   Totodată, au fost efectuate 13 percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate peste 40 de dispozitive de stocare a datelor informatice, utilizate de către infractori.
   În acest context, IGP avertizează repetat părinții despre pericolul victimizării minorilor în mediul online.
   De asemenea, oamenii legii recomandă părinţilor respectarea următoarelor măsuri de educare şi instruire a copilului:- 
   - Familiarizați-vă cu tehnologia utilizată de către copil ca să înţelegeți cum acesta îşi petrece timpul în mediul online și ce dispozitiv folosesc pentru aceasta.
   - Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online. „Împrieteniţi-vă”, apreciaţi-i postările - dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi.
   - Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil cu date false.
   - Familiarizați-vă cu paginile web și programele cu acces la Internet folosite de copil.
   - Instalați calculatorul într-o cameră comună pentru a fi posibilă monitorizarea site-urilor accesate.
   - Conveniți asupra regulilor casei despre utilizarea Internetului.
   - Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.
   - Explicați copilului să nu comunice numele, adresa sau alte date personale străinilor.
   - Explicați copilului să nu răspundă străinilor, la fel cum nu vorbește cu oameni străini în stradă.
   "Doar prin implicare activă, responsabilitate și atitudine, putem ajuta un copil să NU devină prizonier al lumii virtuale! Navigați în siguranță pe Internet!", îndeamnă polițiștii.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Mai exact, conform datelor Ministerului Educației, este vorba despre aproape 30.000 de elevi, care nu au tehnică de calcul. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru familiile acestora, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md. 
   Astfel că, părinții, dar și autoritățile nu cunosc cum vor participa copiii la lecțiile online. Responsabilii anunță că, deocamdată, au identificat doar 3.000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din cantitatea de care e nevoie.
   Oamenii care vor să-i ajute pe elevi să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Ministerului Educației, unde găsesc cantitatea de calculatoare necesară în fiecare raion și numărul de telefon la care pot apela.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Incidentul a avut loc în vestul Greciei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro. În mod uimitor, copilul și-a păstrat calmul în tot acest timp.
   Un feribot s-a apropiat de el, după ce căpitanul a observat mica ambarcațiune în formă de inorog și s-a apropiat să verifice despre ce este vorba.
   Echipajul a preluat micul sinistrat și l-a adus în siguranță la țărm, spre bucuria părinților și a echipelor care îl căutaseră în zadar mai multe ore.
   digi24.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația, transmite Ștriri.md cu referire la Tv8.md.
   Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.
   Educatorii spun că micuții s-au conformat ușor noilor reguli, pentru că știu cât de periculos e virusul:
   „E periculos virusul? -Da, pentru că poate îmbolnăvi orice om. -Îți e frică? -Nu, pentru că nici nu-l văd, dar știu toate regulile”.
   Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să intre în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără somn.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Acum, când ne aflăm în luna octombrie, este recomandabil de administrat copiilor un complex de vitamine, minerale pentru o perioadă de timp, la fiecare copil individual, în dependenţă de starea lui de sănătate şi riscurile pe care le are. Sunt recomandările pediatrului Ludmila Chiriac, oferite pentru IPN, transmite Știri.md.
   Nu este de neglijat vaccinarea împotriva gripei sezoniere. „Vaccinarea trebuie efectuată în această perioadă, în luna octombrie, ca până în decembrie-ianuarie copiii sa aibă anticorpi şi să poată lupta cu gripa sezonieră”, a explicat medicul.
   Dacă copilul este sănătos şi nu a făcut viroze pe parcursul anului precedent, nu este neapărat să meargă la un specialist. 
   „Un mod sănătos de viaţă, gimnastică zilnică, băi de contrast şi alimentaţie naturală, corectă, este suficient. Copiii care sunt predispuşi la boli respiratorii, care au alte maladii concomitente, ar fi bine să facă un consult la pediatru. Pediatrul, în mod individual, îi face un program de însănătoşire. Acum, cât încă timpul este bun, e cald şi bine, recomand tuturor copiilor să meargă, după lecţii, după grădiniţă, în locuri în care natura încă este vie: în pădure, parcuri”, sugerează pediatrul.
   Un mod sănătos de viaţă este principala recomandare a specialiștilor. „Eu întâlnesc părinţi care nu consumă carne. Sunt vegetarieni şi le impun şi copiilor acest regim alimentar. Le explic că copiii au nevoie de cantităţi de proteine pentru a creşte şi pentru ca creierul lor să se dezvolte”, a exemplificat pediatrul.
   Chiar şi atunci când temperaturile sunt scăzute, părinţii trebuie să iasă cu copiii la plimbare. Chiar şi cu bebeluşii, până la minus 10 grade, dacă nu este vânt, spune medicul. O atenție deosebită trebuie acordată vestimentației. 
   „Copilul iese afară, este activ. Dacă în cazul bebeluşilor recomandăm să fie îmbrăcați cum este părintele, plus o unitate, în cazul celorlalţi copii le recomand să-i îmbrace cu o unitate mai puţin. Copilul este în mişcare, aleargă, transpiră şi astfel este supus riscului de a răci”. 
   „Apa, în timpul băii, dacă de obicei se recomandă a fi de 35-36 de grade, poate fi de 32-33 de grade. Asta e tot o metodă de călire”, a adăugat Ludmila Chiriac.
   Per general, pediatrul spune că un copil nu are nevoie neapărat de medicamente sau ceva special pentru sezonul rece, ci de un mod de viaţă sănătos, somn adecvat, plimbări în aer liber şi consumul, în cantităţi mari, de fructe şi legume, deoarece cele mai multe vitamine se conţin în ele.
   ipn.md
 •