Ce fel de parinte esti pentru copilul tau?


  Psihologii au descoperit ca exista opt tipuri de parinti care le marcheaza copiilor intr-un fel sau altul soarta.

_c0c27906-1c3d-11e8-ba26-4f9ea6a8f74e.jpg

1. Neincrezatorii - sunt parintii care isi considera copiii mereu copii, incapabili sa ia decizii. "Neincrezatorii sunt parintii care neconstient isi descurajeaza copiii.

O pot face prin stilul de comunicare: "Nu poti sa te imbraci singur. Esti prea mic". Sau prin atitudine atunci cand se reped sa faca pentru copil lucruri pe care le-ar putea face si singur. Copilul intelege din asta ca nu este in stare, ca nu este destul de bun si se izoleaza, nu mai incearca sa faca lucruri, asteapta ca ceilalti sa-i preia responsabilitatile", explica psihologul Anda Pacurar. In unele cazuri parintii pot deveni respingatori pe motiv ca nu incearca sa aiba o relatie bazata pe comunicare, respect reciproc si afectiune.

Psihologul spune ca astfel copilul se va simti ranit, poate deveni anxios, agresiv, ostil si va avea o imagine de sine proasta.


2. Proprietarii - isi vizualizeaza odraselele ca pe proprietati fara sentimente si aspiratii. Ei sunt parintii care isi corecteaza si supravegheaza in permanenta copilul. "Stilul lor parental e mai apropiat de un dresaj. De exemplu, copilul care face ceva este usor plesnit peste maini sau peste gura. Inconstient ei isi pun in mod constant copilul intr-o pozitie de inferioritate, iar acesta va incerca sa compenseze fiind rebel pe fata, riposteaza, este agresiv, se opune, sau pe ascuns", spune Anda Pacurar.

juripozzi-0054-700x524.jpg


3. Neutrii - parintii care isi "abandoneaza" copiii, ii considera apti sa ia oricând decizii singuri. Insa ei ii neglijeaza prin absenta, uneori sunt in casa cu copiii, dar isi vad de treaba lor, sau sunt prea ocupati cu munca, certurile, o boala etc. Psihologul explica faptul ca adesea neglijarea este emotionala, copilului ii sunt implinite nevoile de baza, dar nu are parte de afectiune, comunicare, cooperare pentru a se dezvolta. Ca rezultat, copilul si viitorul adult isi pierde abilitatea de a avea relatii apropiate, se simte singur, nu poate primi sau oferi suport.


4. Revansarzii - isi implinesc visele (ceea ce nu au reusit ei sa implineasca) prin copiii lor. Sunt parintii care isi impun propriile nevoi copiilor, neconstientizand faptul ca micutii sunt totusi fiinte unice, cu nevoi subiective. "Acest tip de stil parental stimuleaza revolta sau dimpotriva supunearea care este insotita de suferinta, depresie", avertizeaza Anda Pacurar.


5. Mostenitorii - pentru care profesiunea e o mostenire care trebuie dusa mai departe. "Este din nou un mod de a impune copilului propriile nevoi, netinand cont de vocatia acestuia. Acesti parinti se vor simti mereu frustrati ca nu au copilul pe care si l-au dorit, iar copiii vor suferi ca nu sunt destul de buni pentru parintii lor", spune psihologul.


6. Orgoliosii - profesia copiilor lor e o ambtie personala a parintilor. Stilul parental pune accent pe pastrarea aparentelor, pe crearea unei imagini false care trebuie pastrata cu pretul pierderii propriei identitati sau multumirii de sine.

Dollarphotoclub_62865677-700x464.jpg


7. Comozii - care isi rasfata copiii si ii indeamna sa aleaga profesii comode. Acest parinte ii ofera copilulului cadouri, beneficii, servicii cu gandul ca va avea timp sau poate chiar nu va fi necesar de-a lungul vietii sa-si asume responsabilitati. "Copilul devine plictisit, indiferent, isi pierde initiativa si spontaneitatea. Asteapta ca totul sa vina spre el si-i vede pe ceilalti ca pe cei care le ofera placere si confort", spune psihologul.


8. Materialistii - care aprecieaza profesia pentru copiii lor doar prin bani. Sunt cei care pervertesc interesul copiilor, initiativa. Metoda pe care acest parinte o folosesteste aceea prin care, initial, le ofera bani sau cadouri pentru buna purtare sau performante scolare. Apoi copilul invata ca merita sa faci ceva doar daca ai foloase materiale si devin sclavii banilor.

romanialibera.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator generic tadalafil

Postat

erectafil 20 mg https://tadalisxs.com/ erectafil 5

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator idrossiclorochina

Postat

hydrochloquin hydroxychloroquin can hydroxychloroquine cause blindness

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator zithromax pack

Postat

azitromax https://zithromaxes.com/ 500mg zithromax

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator ChrisRor

Postat

free adult sex games/lois griffth
new sex flash games
eroge sex and games make sexy games download

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Dar oare există copii problematici?
   La această întrebare există doar un singur răspuns – NU! Există doar părinți problematici. Iar copilul este oglinda familiei în care se reectă totul: problemele dintre părinți, relațiile copil-părinte, contradicțiile și conictele.
   Adesea părinții îi cer psihologului să lucreze asupra comportamentului copilului. Şi cu cât mai mult lucrezi cu generația tânără, cu atât mai mult te convingi că printre ei nu există “problematici”, pur şi simplu mulți dintre ei au nevoie de un mediu sănătos. În schimb, printre părinți “cazuri dicile” sunt suciente. Iată doar câteva exemple:
   Părinții “generoși”
   “Copilului meu nu trebuie să-i lipsească nimic!” – acesta este motto-ul și principiul de viață a acestor oameni. Ei înlocuiesc conceptul de a iubi, cu conceptul de a cumpăra.
   În loc să-i acorde copilului atenție, să-i dăruiască comunicarea, să-l răsplătească cu iubirea lor, să-i dea căldură și afecțiune, ei cumpără jucăria cea mai scumpă (adesea subconștient și chiar conștient, motivând acest lucru astfel: să nu mă deranjeze când mă odihnesc sau când lucrez”), angajând o dădacă sau un “profesionist” (neapărat cu studii pedagogice: “copilul să se dezvolte intelectual şi să e bine educat).
    Părinții “anxioși”
   La acești părinți orice gând despre copil este plin de anxietate. “El poate răci; se poate lovi; se poate speria…etc” Dar cea mai groaznică este teama că singur nu se va descurca (nu-şi va lega șireturile,  nu va putea folosi telefonul, nu va putea merge pe bicicletă).  Și dacă nu va face față singur, atunci trebuie ajutat! Şi îl ajută, ajută, ajută…
   Astfel de părinți ar trebuie să se gândească la întrebarea: “De unde a apărut expresia: “Băiatul mamei” sau “Fetița tatei?”
   Părinţii “obosiţi”
   Aceşti părinţi au obosit încă înainte să apară copilul în viaţa lor. Înarmându-se cândva cu iluzii despre viaţa de familie şi educaţia unui copil şi lovindu-se, după părerea lor, cu “viața de zi cu zi dură și dicilă“, își pierd imediat interesul şi pentru viața de familie, şi pentru educarea copilului. Expresiile preferate ale acestor părinţi sunt: “Nu alerga!”, “nu fă asta” “nu fă cealaltă”, “m-am săturat de tine”, “te voi pedepsi”, “am obosit de tine”.
   Cel mai groaznic lucru pentru copil este lipsa atenției din partea unei persoanei apropiate, dragi. Şi pentru a obține această atenție, el e gata să facă totul.
   Părinţii “perfecționiști”
   “Trebuie să i cel mai bun!” Este motto-ul lor. Astfel de părinți, de regulă, au cel puțin două diplome de studii superioare. Pe copil încearcă să-l dea la cea mai prestigioasă grădiniță, unde va studia aprofundat o limbă străină şi geometria lui Lobachevski.
   În ceea ce privește alegerea școlii, atunci, bineînțeles, pentru a studia acolo, vor depăși toate obstacole: vor veni din celălalt capăt al orașului, vor angaja profesori pentru ore suplimentare pentru a “corespunde nivelului”.
   Părinţii “rataţi”
   Paradoxal, acești părinți, la prima vedere, au obținut multe. Cu toate acestea, dacă vă uitați atent, puteți vedea în comportamentul lor o “amprentă” a unei dorințe nerealizate. Sport de performanţă, scena mare, expoziții personale a lucrărilor de artă – toate acestea nu le dau liniște mamelor şi taților ambițioși.
   Cândva lenea, poate lipsa de motivație, de susținere,  împreună cu alte motive “obiective” nu leau permis să-şi realizeze aceste dorințe. Însă copiilor, neapărat le vor “dărui” visul lor.
   Părinții “manipulatori”
   Copilul, pentru un astfel de părinte este doar o modalitate de a-i inuența pe ceilalți: soț, părinți, alte rude. “Nu este pentru mine, este pentru copil!” – așa se adresează unul dintre părinți la celălalt. Şi cu cât copilul este mai neajutorat sau slăbit, cu atât are mai multe posibilități tata sau mama, de a-i inuența pe ceilalți. Uneori, acești părinți, încercă astfel să păstreze familia distructivă, unindu-i pe toți împreună cu problemele copilului.
   Desigur, copiii încă de la naștere, ind înconjurați de “oameni apropiați” care au problemele de mai sus, crescând într-un mediu care nu contribuie la confortul lor psihologic, ei încearcă să se protejeze de această realitate. Şi atunci se manifestă mecanismele de protecție inconștient strategiile-coping – modalități conștiente de protecție față de realitatea din jur, încercarea de a-şi raționaliza comportamentul, tendința de a evita gândurile despre propriile acțiuni și dorința de a scăpa de singurătate sau anxietate.
   Și ce facem noi, părinți iubitori și sinceri? Ne confruntăm cu astfel de reacții comportamentale (printre care sunt diferite dependențe, lipsa dorinței de a învăța, tendința pentru un comportament social și antisocial, probleme de sănătate etc.), rostind cu voce tare: “Doamne, am un copil atât de problematic! ” Dar niciodată nu ne permitem cel puțin un gând. “Dar poate noi suntem părinți problematici?”
   relatii.net
    
 •