Ce faci atunci când copilul nu vrea să meargă la grădiniță…


  Nu vrea să meargă la grădiniță. Face tot posibilul să nu plece sau plânge când îl lași. Este doar un moft până se adaptează sau este o problemă gravă acolo? Sau poate să nu este încă momentul să îl dai la grădiniță?

Atunci când copilul plânge că nu vrea să meargă la grădiniță, ar fi bine să-i arăți că dai importanță temerilor lui. Nu-l lua în râs și nu-i ignora plânsul. Tu vezi situația din perspectiva adultului. Pentru tine, grădinița e floare la ureche, un loc în care se joacă și în care se simte bine. Dar pentru micuț ar putea fi ceva necunoscut și, de aceea, înspăimântător.

rebenok-ne-hochet-v-sad-1.jpg

Care este cauza pentru care nu vrea să meargă la grădiniță

Dacă este abia la început, are nevoie de timp și de practică până când se va simți în largul lui la grădiniță. Da, există și copii care se simt ca peștele în apă din prima zi, dar și mulți alții care nu se obișnuiesc așa ușor cu noul mediu. Trebuie să respecte anumite reguli, să interacționeze cu alți copii care nu sunt întotdeauna prietenoși. Părinții sau bunicii lipsesc din peisaj. În locul lor, este o educatoare, cu mai mult sau mai puțin tact pedagogic. ”În general, există două motive pentru care copilul plânge atunci când este lăsat la grădiniță”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”O ipoteză este că suferă de anxietate de separare și trăiește cu angoasa că părintele nu va mai veni să-l ia acasă. Al doilea motiv pentru care ar putea să nu vrea să rămână acolo este că nu e ceva în regulă cu modul în care relaționează cu educatoarea sau cu unul dintre colegi”.

Nu vrea să meargă la grădiniță atunci când adaptarea e mai dificilă

”Nu există copil care să nu fie pregătit să meargă la grădiniță. În afara faptului că încă poartă scutece și nu știe să meargă la baie, nu există alt motiv pentru care un copil normal psihologic să nu poată fi integrat în comunitate” este de părere specialistul. Totuși, există anumite dificultăți de adaptare: ”copilul nu știe să comunice parintelui ce-l supără. Nu știe nici măcar să identifice ce simte: frică, frustrare, furie, etc. Ca urmare, este foarte dificil să-ți dai seama ce se întâmplă cu el. Personalul grădiniței te-ar putea asigura că totul e în regulă, dar, de multe ori, tu îți dai seama că nu este așa”.

Ce poți să faci când copilul tău nu vrea să meargă la grădiniță

Psihoterapeutul îți dă câteva sfaturi despre cum să te comporți în diferite cazuri: ”atunci când este vorba de anxietate de separare, este bine să nu te lași păcălită de copil și să accepți să absenteze din când în când. Acest comportament va căpăta legitimitate și va fi repetat în viitor. Poți, însă, să negocoiezi să îl iei mai devreme, fie chiar și cu 10 minunte mai înainte decât pe ceilalți copii. Totuși, explică-i ferm că va trebui să rămână acolo și că te vei întoarce mai târziu să-l iei. Dacă simte nesiguranță foarte mare, îi poți cere educatoarei să ți-l dea la telefon o singură dată pe zi. Atunci, îl vei reasigura că vii să-l iei mai târziu. Încet-încet, va căpăta încredere, se va alătura copiilor la activități și va uita”.

Cum afli dacă are o problemă la grădiniță

Poți afla și când este vorba de o relație disfuncțională cu educatoarea sau cu un coleg care îl necăjește. Este mai greu, dar nu imposibil. Cristina Ion-Răduelscu te sfătuiește să-l pui să deseneze ceea ce se întâmplă la grădiniță. Uită-te cu atenție și la desenele pe care le face spontan. Îi mai poți propune să vă jucați cu figurine de-a personaje din viața reală. În funcție de cum reacționează cu ele, îți poți da seama dacă este totul în regulă la grădiniță. Ai în vedere toate detaliile: dacă își schimbă tonalitatea vocii, dacă țipă, înjură, dacă refuză să se joace cu un anumit coleg. Fii atentă și la schimbările psihosomatice. Vezi dacă nu cumva are respirație precipitată, roșeață în obraji etc. atunci când vorbește de o anumită persoană.

efdfc31bd08ee97cbb8671e6fda884e8.jpg

Discută cu mamele colegilor

”Vorbește cu alte mămici despre cum interacționează copiii cu educatoarea și între ei în sala de clasă.

Sunt și micuți mai vorbăreți care povestesc acasă mai multe decât un copil timorat sau traumatizat. Discută cu consilierul educațional care ar trebui să fie prezent la grădiniță. În același timp, caută să crești stima de sine a copilului prin încurajări și laude. Poartă-te cu el cu multă afecțiune și arată-i că-l accepți neccondiționat. Încearcă să nu exagerezi, să nu ai reacții sau răspunsuri disproporționate în raport cu problema existentă.”

http://libertateapentrufemei.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Administration2
   De Administration2
   Centrul de Dezvoltare pentru Copii „Star Kids” a fost creat sub egida companiei de construcții Eldorado Terra și al lanțului de fitness cluburi Aquaterra, de 5 ani s-a impus drept cel mai bun loc pentru dezvoltarea abilităților intelectuale, sportive și creative ale copiilor de la 2 la 7 ani! La moment sunt 3 centre de dezvoltare pentru copii Star Kids:
   În sectorul Ciocana, la adresa str. Ginta Latină 12/20 În sectorul Botanica, la adresa str. Testemițanu 3/15 În sectorul Râșcani, la adresa str. Bogdan Voievod 1 Star Kids se focusează pe pregătirea școlară printr-un curriculum complex condus de profesori empatici și calificați. În acest program este inclus: cititul, scrierea, alfabetizarea, dezvoltarea vorbirii, matematica, dezvoltarea abilităților creative, limba engleză, română, rusă, șah.
   Cel mai important, aici se formează personalitatea copilului tău. Tot ceea ce îl înconjoară, condițiile în care se află, societatea cu care interacționează, toate acestea construiesc temelia unui univers mic, dar puternic al copilului tău. 

   La Star Kids, copiii nu se îmbolnăvesc! Totul datorită faptului că copiii au posibilitatea de a se juca într-o cameră cu pereți din sare reală de Himalaya! Prezența de 20 minute este de ajuns pentru întărirea imunității și profilactica alergiilor.

   Teritoriul centrului de dezvoltare este instalat cu 35 camere de luat vedere. Părinții pot sta fără grijă în legătură cu siguranța copiilor săi. 
   Star Kids este despre:
   pregătirea pentru școală; practicarea sportului (dansuri pentru copii, gimnastică, jocuri active); lecții de înot într-un bazin de 25 de metri al clubului Aquaterra (înot, gimnastică în apă, jocuri de apă); frecventarea camerei saline; învățarea limbii engleze; program de dezvoltare a abilităților intelectuale și creative (șah, pictură, muzică, studiouri de teatru); suport logopedic și psihologic; lecții individuale cu profesori și antrenori.
   Numărul locurilor disponibile este limitat! Star Kids – locul unde copilul tău va vrea să se întoarcă!
   Detalii:
   Star Kids BOTANICA:
   str. Testemițanu 3/15
   тел: 022 550 078 / 069 550 045
   email: botanika@starkids.md/ starkids2@starkids.md
   Star Kids CIOCANA:
   str. Ginta Latina 12/20
   tel: 022 550 077 / 060 550 079
   email: info@starkids.md/ starkids@starkids.md
   Star Kids RISCANI :
   Str. Bogdan Voievod 1
   Tel: 022850511 / 068551511
   Email: starkids3@starkids.md
   Sursa: starkids.md
    
   Star Kids: Если выбираешь садик, выбирай лучший Ⓟ
   Центр детского развития Star Kids – это идеальное место, где созданы лучшие условия для счастливого детства вашего малыша.

   Центр детского развития “Star Kids” был создан под эгидой строительной компании Eldorado Terra и сети фитнес-клубов Aquaterra и за 5 лет зарекомендовал себя как лучшее место для развития интеллектуальных, спортивных и творческих навыков детей от 2 до 7 лет!  На данный момент в столице 3 центра детского развития Star kids:  
    на Чеканах по адресу ул. Джинта Латинэ 12/20 на Ботанике по адресу ул. Тестемицану 3/15 на Рышкановке по адресу ул. Богдан Воевод 1 Star Kids фокусируется на подготовке к школе, благодаря комплексной программе обучения под руководством чутких и квалифицированных педагогов. В программу входит: чтение, подготовка руки к письму, грамотность, развитие речи, математика, развитие творческих способностей, английский, румынский, русский, шахматы.
   Здесь формируется личность вашего ребенка. Все, что его окружает, условия, круг общения - все это выстраивает фундамент маленькой, но восприимчивой вселенной вашего ребенка.

   В Star Kids дети не болеют! Все благодаря тому, что у детей есть возможность играть в комнате со стенами из настоящей гималайской соли! Нахождение там 20 минут, способствует укреплению иммунитета и профилактики аллергии.

   На территории центра развития установлено более 35 камер. Родители могут быть уверены в безопасности своих детей.
   Star Kids это:
   подготовка к школе; занятия спортом (танцы, гимнастика, подвижные игры); занятия в 25-метровом бассейне  (плавание, водная гимнастика, игры в воде); посещение соляной комнаты; изучение английского языка; программы развития интеллекта и творческих навыков (шахматы, рисование, музыка, театральные студии); логопедическое и психологическое сопровождение; индивидуальные занятия с преподавателями и тренерами.
   Количество мест ограничено! Star kids – место, куда ваш малыш захочет возвращаться! 
   Контакты:
   Star Kids BOTANICA:
   str. Testemițanu 3/15
   тел: 022 550 078 / 069 550 045
   email: botanika@starkids.md/ starkids2@starkids.md
   Star Kids CIOCANA:
   str. Ginta Latina 12/20
   tel: 022 550 077 / 060 550 079
   email: info@starkids.md/ starkids@starkids.md
   Star Kids RISCANI :
   Str. Bogdan Voievod 1
   Tel: 022850511 / 068551511
   Email: starkids3@starkids.md
   Sursa: starkids.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Cel puțin asta susține primarul Ion Ceban, care a solicitat responsabililor să verifice cum sunt executate acestea în fiecare şcoală şi grădiniţă din Capitală, transmite Știri.md. 
   "Îmi doresc calitate, respectarea termenilor şi transparenţă în fiecare caz. Actualmente, lucrări de reparaţie sunt efectuate în 142 de edificii educaționale, dintre care, în 48 de școli, licee și gimnazii și 94 de grădinițe, iar suma totală alocată în acest scop, pentru anul curent, este de peste 109 milioane de lei", a declarat Ceban. 
   La fel, edilul a menționat că instituțiile de învăţământ din Capitală sunt pregătite pentru noul an şcolar. Acestea sunt dotate cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi.
   "Suntem într-o situaţie fără precedent, criza provocată de Covid – 19 a afectat toată lumea, de aceea trebuie să fim prudenţi şi înţelegători, dar şi responsabili. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat instrucţiunile privind activitatea instituţiilor de învăţământ, acum urmează ca fiecare şcoală şi grădiniţă din capitală să ajusteze aceste condiţii după necesităţile proprii", a spus Ceban. 
   Totodată, primarul a specificat că pentru a minimaliza riscul de infectare cu nou tip de virus, copiii se vor afla în instituţie nu mai mult de 7 ore pe zi.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   O circulară în acest sens a fost semnată luni, de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Mariana Golovaci, transmite Știri.md cu referire la Publika.md. 
   Potrivit documentului, în cazul descris mai sus, părinții vor semna o declarație pe propria răspundere despre faptul că minorul nu a fost bolnav și nu a contactat cu persoane confirmate cu COVID-19.
   Doar dacă copilul a suferit o infecție respiratorie, inclusiv COVID-19, este necesar certificatul și consultația medicului de familie.
   În cazul în care copilul a stat în carantină 14 zile pentru că a contactat cu o persoană infectată, certificatul medical nu va fi solicitat.
   Totodată, admiterea copiilor nevaccinați în colectivități este interzisă.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   În cadrul insituției au fost depistați 15 copii. Mai mult, angajații insituției nu au interprins nicio măsură pentru combaterea virusului COVID-19, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
   „O situație ieșită din comun pe teritoriul municipiului Chișinău. Pe strada Doina din capitală activa o instituție de educație timpurie, organizată de către un ONG în cadrul căreia se aflau 15 copii. Este de menționat faptul că instituția în cauză nu dispunea de niciun act permisiv privind desfășurarea activității, fiind organizată cu încălcări flagrante ale Legislației sanitare și lipsa pe deplin a respectării normelor privind prevenirea infecției cu COVID-19. A fost luată hotărârea de a fi suspendată activitatea instituției”, a precizat directorul interimar al ANSP, Vasile Guștuc, în cadrul conferinței de presă organizată de Ministerul Sănătății.
   Începând de mâine instituția își va sista activitatea.
   jurnal.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta anunță primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md. 
   "Este foarte important pentru noi ca în această perioadă, copiii de până la 7 ani să beneficieze de un loc în grădinițe", spune edilul.
   În același timp, platforma de înscriere online a copiilor în clasa I va funcționa după ce Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va emite un ordin cu privire la procesul de înscriere a copiilor. 
   Din data de 21 mai, părinții, copiii cărora întrunesc condițiile de înscriere și maturitatea școlară, vor depune dosarele online la adresa escoală.chisinau.md.
   "Acum sunt în proces de definitivare și testare module noi pe platforma data", a spus Ceban. 
   Detaliile de înscriere vor fi anunțate după ordinul emis de ministerul de resort, iar platformele vor fi integrate cu cu portalul educatieonline.md.

 •