Ce este fibroza chistica? Video


    Organismul nostru produce mucus – o substanţă fluidă care acoperă şi umidifică canalele unor organe ale corpului nostru. În caz de FC mucusul este vâscos şi lipicios, fapt care va provoca dificultăţi la nivelul căilor respiratorii şi digestive. De asemenea, bronhiile pot să se înfunde şi să se infecteze provocând tuse şi expectoraţii. Organele digestive (ficatul, pancreasul, intestine) pot de asemenea să fie obstruate provocând probleme de digestie.

     

    Plămânii şi pancreasul sunt două dintre cele mai importante organe afectate.

 


Ce nu este fibroza chistică!

 

Fibroza chistică NU este contagioasă
FC este o boală ereditară (a fost transmisă prin gene de la părinţi) – care nu poate fi transmisă de la o persoană la alta prin orice formă de contact personal cum ar fi tusea sau atingerea.

 

Fibroza chistică NU se vede la exterior
Copiii cu FC arata la fel ca şi alţi copii. Nu există semne exterioare fizice ale FC.

 

Fibroza chistică NU afectează capacitatea intelectuală
Copiii cu FC învăţa şi se dezvoltă conform normelor de vârstă.

 

Fibroza chistică NU este un handicap
În timp ce unii copii cu FC sunt limitaţi din cauza bolii lor, majoritatea, însă, sunt în măsură să ducă o viaţă normală, activă şi productivă.

 

Fibroza chistică NU este astm bronşic
Deşi unii medici pot confunda FC cu astmul bronşic până la momentul diagnosticului, aceste patologii sunt total diferite, cu unele simptome similare, cum ar fi respiraţie şuierătoare, dificilă şi tuse.

 

Știați că?
– Fibroza Chistică este o maladie genetică, moștenită de la părinți. Ea nu se transmite prin contact, aer sau altfel.
– 1 din 4000 de copii se naște cu fibroză chistică. Boala nu se vede. Copiii care au moștenit-o nu se deosebesc fizic cu nimic de semenii lor.
– În Moldova avem 63 de pacienți diagnosticați cu FC.
– Neoficial ar fi în jur de 120 de bolnavi. Jumătate dintre ei rămân însă nediagnosticați sau prost diagnosticați.

 

Pentru consultații adresați-vă la Centrul Ambulator de Fibroză Chistică și alte Maladii Rare din Policlinica Centrului Mamei și a Copilului, str. Burebista 93, etaj 4, cabinet 402.

 

Ultima săptămână din noiembrie este marcată Săptămâna Europeană de Fibroză Chistică. Cu acest prilej, Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova dă startul Campaniei de informare și colectare de fonduri iCook for Tomorrows/Gătim pentru viitor. Evenimentul va avea loc între 21-27 noiembrie, 2016.

 

În această perioadă, 7 seri la rând un bucătar amator ajutat de un bucătar profesionist vor găti o cină de caritate în susținerea copiiilor cu fibroză chistică (mucoviscidoză) din Republica Moldova. În cadrul acestei campanii ne mai propunem să informăm oamenii despre ceea ce este Fibroza Chistică, modalitatea de diagnosticare și tendințe noi în tratament. De asemenea, să prezentăm istoriile copiilor care trăiesc cu FC și/sau a părinții lor.

 

Invităm pe fiecare să aleagă una sau mai multe cine de caritate și să susțină copii cu Fibroză Chistică. Biletele la eveniment pot fi cumpărate aici.

 

Fiecare eveniment va găzdui tineri muzicieni și va fi organizată o licitație de caritate cu tablouri oferite de Irina Kara, cărți oferite de Sergiu Botezatu și obiecte hand made oferite de familiile care au copii sau prieteni cu fibroză chistică. Mai multe detalii..

 

Împreună ajutăm copii să crească mari!

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.