Generațiile actuale prezintă tot mai multe probleme atunci când vine vorba despre memorie, deficit de atenție sau creativitate, iar psihologii pun toate aceste lucruri și pe seama schimbărilor care au apărut din cauza tehnologiei. Astfel, psihologul Lenke Iuhoş este de părere că deși celor mici le pot fi oferite jucării actuale, nu trebuie ocolite nici cele clasice, printre care se numără și plastelina. Aceasta poate duce la creșterea atenției în rândul celor mici, dezvoltarea creativității, memoriei și simțului proporției.Astfel, există 4 puncte ale dezvoltării fizice și mentale care pot fi atinse în urma jocului cu plastelina.
1. Creativitatea
Specialiștii sunt de părere că jocul cu plastelina are un rol important în dezvoltarea cogniţiei şi a creativităţii copilului. Mai exact, cei mici reușesc să vizualizeze diferite forme care sunt fabricate din celebrul material.
2. Atenția
În modelarea plastilinei este nevoie de atenție la detalii și asta pentru că doar în acest mod pot fi obținute formele perfecte.
„Deficitul de atenţie a devenit o problemă tot mai serioasă în rândul copiilor, iar jocul cu plastelina îl poate ajuta să observe detalii pe care altminteri nu le puteau observa. Mai mult decât, atunci când copilul se focusează să contruiască un animal sau un chip din plastelină, îi creşte considerabil rezistenţa la frustrare, deci este mult mai răbdător cu lucrurile pe care le face. Pe lângă răbdare, copilul îşi va antrena perserverenţa în muncă, ceea ce îl va ajuta la şcoală, la examene şi, mai târziu, în carieră”, este de părere psihologul Lenke Iuhoş.
3. Memoria
Cei mici vor reuși să învețe și să memoreze lucrurile mult mai ușor atunci când le realizează manual și asta pentru că în încercarea de a construi o formă, informațiile li se vor întipări în minte.
4. Simțul proporției
„Simţul proporţiei este capacitatea copilului de a utiliza plastelina cu precizie. Îi dă formă plastelinei, o lungeşte, o apasă, formează elemente mici etc. Acesta este momentul în care mâinile lui devin tot mai puternice şi finuţe la detalii. Dacă va exersa cu plastelina, copilul va începe să scrie mai frumos, să fie mai ordonat în gândire şi în acţiune, să execute corect exerciţiile fizice şi, desigur, să înceapă să îşi exprime sentimentele şi cu ajutorul limbajului corpului„, consideră psihologul Lenke Iuhoş.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat