Bebeluşi, născuţi prematur. Medicii moldoveni şi cei francezi cooperează pentru a le da o şansă la viaţă


    Fiecare al şaptelea bebeluş din țara noastră se naște prematur. Viața micuților născuţi prematur atârnă, deseori, de un fir de ață, iar medicii trebuie să acționeze contracronometru pentru a-i salva.

În aceste zile, medicii de la Institutul Mamei şi Copilului sunt instruiți de câțiva colegi din Franța cum să le acorde ajutor bebelușilor care vin pe lume înainte de termen. Specialiştii francezi se află în Moldova în cadrul programului "Pediatres du Monde".

 

Bebelușul din imagini a venit pe lume acum câteva zile la Institutul Mamei și Copilului. El s-a născut prematur și suferă de afecțiuni grave ale plămânilor.

 

"S-a depistat un exces de lichid in cavitatea pleorală. Era o situaţie critică în vederea dezvoltarii ulterioare, adica copilul era cu un risc de deces antinatal", povesteşte neonatologul Dorina Rotaru.

 

Nou-născutul a fost supus unei intervenţii chirurgicale efectuate de medicii moldoveni şi francezi.

 

"Specialiştii francezi ne-au sărit la nevoie, ei ne-au ajutat pentru confirmare, dacă procedura pe care am facut-o noi este pe deplin şi facută corect. Noi am facut totul ca să îi dăm o şansă copilului, ca el să supraveţuiască", a spus Dorina Roptaru.

 

În Secţia reanimare nou-născuţi a Institutului Mamei şi Copilului sunt internaţi bebeluşi care s-au grăbit să vină pe lume. Imediat după naştere, micuţii sunt plasaţi în incubatoare care îi ajută să supravieţuiască.

 

Ala Lungu a născut tripleţi în data de 27 ianuarie şi de atunci nu a mai părăsit spitalul.

 

"Straşnice emoţii au fost atunci când prima dată i-am văzut, pentru că cand am venit a 3-a zi din reanimare şi practic mă ţineam de pereţi când am ajuns şi i-am văzut atât de mici si de neputincioşi", a declarat Ala Lungu.

 

Medicii moldoveni spun că experienţa colegilor din Franţa le-a fost de mare ajutor.

 

"Aceste 3 zile au fost foarte fructoase eu socot pentru ambele echipe. Ceva am invatat noi la de la dansii, mai mult, putin au invat si ei de la noi", a spus şeful secţiei, Larisa Crivceanscaia.

 

Eric Boez, unul dintre cei mai buni medici neonatologi din Franţa, spune că Moldova a înregistrat progrese în domeniul neonatologiei:

 

"În Republica Moldova sunt echipamente, sunt mijloace sunt foarte multe posibilităţi. Una dintre problemele care ar trebui de lucrat sunt infecţiile nozocomiale".

 

Potrivit medicilor, bebeluşii se nasc prematur din cauza problemelor de sănătate şi a modului nesănătos de viaţă al părinţilor.

 

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.