Banii de buzunar o problema


    Vine un moment când orice părinte se întreabă cât de important este să îi dea copilului adolescent bani de buzunar. Și cât de mulți ar fi prea mulți sau prea puțini. Dacă te numeri printre ei, articolul nostru te va ajuta să iei decizia cea mai potrivită.

1_34864.jpg

În primul rând, nu există dovezi de netăgăduit că un copil care primește o anumită sumă de bani în fiecare săptămână sau lună este mai împlinit decât un altul. Deci decizia depinde de propria ta concepție despre autonomia copiilor tăi, de sistemul tău personal de valori, de convingerile tale și, bineînțeles, de mijloacele tale financiare.

Unii părinți preferă să nu ofere o sumă fixă, dar sunt mai deschiși să cumpere jocul, tricoul sau alt moft pe care copilul îl are la un moment dat. Unii îi dau o sumă oarecare din când în când, fără un motiv anume, în timp ce alții oferă o sumă mai mare la ocazii speciale (de Crăciun, de ziua lui de naștere etc.). Fiecare familie este diferită. Dar psihologii sunt de acord într-o privință: este necesar să vorbești despre acest aspect cu copilul tău, într-un mod clar și deschis, și să clarifici ce anume aștepți de la el.  
 
De ce le dăm bani?

Majoritatea părinților spun că îi plătesc copilului un fel de indemnizație, pentru a-l obișnui cu unele elementele de bază ale gestionării banilor (economiile, alegerea cumpărăturilor etc.). Astfel, tânărul poate învăța să economisească pentru a-și cumpăra ceea ce și-a propus. Sau, în cazul în care dorește să cumpere ceva și nu mai are cu ce, pentru că a cheltuit banii înainte de termen, poate învăța să fie mai atent data viitoare.

În plus, deținerea unei sume de bani îi dă tânărului o anumită autonomie și îi permite să ia decizii pe cont propriu. Părintele poate profita de ocazie pentru a-l ajuta să diferențieze nevoile reale de poftele lui sau de simple capricii. În cele din urmă, discuțiile cu copilul tău cu privire la cele mai bune modalități de gestionare și cheltuire a banilor vor fi cu siguranță benefice pentru viitor.

Nu trebuie să fie o recompensă!

Bani pur și simplu sau în schimbul unor sarcini? În general, nu e bine să plătești copilul pentru că și-a îndeplinit sarcinile curente. Este ceva firesc ca un copil de 12 ani să-și facă ordine în camera lui sau să te ajute la unele treburi casnice, să spele vasele sau să ducă gunoiul.

Experții consideră că suma de bani pe care i-o dai nu trebuie să depindă de numărul de sarcini obișnuite pe care le îndeplinește și nici să fie complet eliminată dacă refuză să le îndeplinească. Pe de altă parte, ați putea decide împreună o sumă suplimentară pentru anumite sarcini deosebit de plictisitoare.

Un aspect important: nu este benefic să le dăm bani copiilor noștri în schimbul rezultatelor școlare. Ei trebuie să înțeleagă că este bine să învețe și să-și facă temele, nu că trebuie să studieze pentru a câștiga mai mulți bani. Pe de altă parte, nimic nu ne împiedică să îi oferim un cadou surpriză (în bani, dacă dorim) atunci când suntem deosebit de mândri de rezultatele obținute de el.

Ce sumă îi dăm?

La această întrebare, nu există un singur răspuns. În primul rând, fiecare familie are o situație financiară și venituri diferite. Este necesar, de asemenea, să ținem cont de nevoile tânărului. Dacă, de exemplu, banii sunt folosiți doar pentru mici cheltuieli ocazionale, copilul nu va avea nevoie de o sumă mare. Dar, în cazul în care dorim ca el să se ocupe de unele mese principale, e necesar să îi dăm mai mulți bani.

Într-o societate care pune atâta preț pe bani și valori material, suntem cu toții judecați prin această prismă. Însă mai mult decât să aveți bani să îi oferiți copilului, așa încât să fie acceptat în cercul lui de colegi și prieteni, e folositor să îl învățați cum să aibă principii, valori reale și cum să își construiască personalitatea și caracterul. Acestea îl vor ajuta pe viitor să fie realist și concret, în toate aspectele vieții lui.

Este însă important să îi vorbești despre bani. Nu trebuie să fii expert în finanțe, începe cu lucruri foarte simple, cotidiene. Explică-i că banii se muncesc și că trebuie cheltuiți cu atenție. Că banii nu se risipesc și că nu se cumpără orice, oricând, oricum. Că toate lucrurile importante se discută în familie și deciziile se iau împreună. Vei avea astfel un copil responsabil, care va putea să își pună viața în ordine mai târziu, când va ajunge adult, pentru că va avea acest exercițiu.

clicksanatate.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.