Avortul, consecintele negative asupra psihicului


  Dintotdeauna avortul a fost si va ramane un subiect controversat pentru ca intotdeauna s-a pus intrebarea daca avortul poate fi considerat o crima sau nu.

avort-efecte-fizice-psihice.png

Din punct de vedere medical, prin avort se intelege intreruperea intempestiva, spontana sau provocata, a sarcinii, inainte ca produsul de conceptie sa se poata adapta conditiilor de viata extrauterina, pentru supravietuirea sa. 
Din punct de vedere psihologic, avortul poate fi considerat o trauma atat psihica cat si fizica.
Din punct de vedere religios, si ma refer la religia crestin-ortodoxa, avortul este un pacat.

Motivele pentru care o femeie ar recurge la avort:
• Contraceptie nereusita - mai mult de jumatate din femeile care au facut avort foloseau o metoda contraceptiva in perioada in care au ramas insarcinate;
• Imposibilitatea de a intretine un copil;
• Este o sarcina nedorita;
• Prevenirea nasterii unui copil malformat sau cu boli grave - aceste probleme fetale sunt de multe ori diagnosticate dupa al doilea trimestru de sarcina in cadrul unor investigatii de rutina;
• Sarcina in urma unui viol sau incest
• Afectiune fizica sau psihica care pune in pericol viata gravidei in cazul in care sarcina se mentine;
• Imaturitate fizica sau psihica;
• Inconstienta.

Indiferent de motiv, avortul este o trauma psihica, care are consecinte negative atat asupra psihicului femeii cat si asupra comportamentului acesteia, iar in unele cazuri si asupra partenerului de viata. Aceste traume se manifesta prin:
• Tulburari la nivelul somnului (insomnie);
• Cosmaruri/vise cu copii;
• Apar sentimente de vina, culpabilizare si tristete;
• Hiperagitatia-orice lucru legat de copii,sarcina sau avort,ii provoaca femeii in cauza o stare de agitatie sau panica;
• Apar dificultati de comunicare intre parteneri;
• Partenerii pot lovi unul in altul emotional sau fizic,atunci cand suferinta avortului iese la suprafata;
• Apar probleme de intimitate (femeia evita relatiile sexuale)nu numai din cauza urmarilor din timpul procedurii de avort dar si din cauza durerii post operatorii.

Nu uitati! 
Avortul este o interventie chirurgicala.
Avortul are urmari psihice negative!
Indiferent de motivul pentru care ati recurs la o intrerupere de sarcina nu uitati ca puteti apela oricand la un sustinerea unui psihoterapeut pentru a depasi mai usor trauma prin care treceti!

despresuflet.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Maternitatea reprezintă o perioadă unică în ciclul de viață al femeii, asociată cu oportunități multiple pentru dezvoltare, dar și cu provocări speciale, având implicații certe asupra viitorului. Femeia conștientizează că nu mai este un copil, mai mult chiar, urmează ea să dea naștere unei noi vieți și e timpul să facă alegeri importante în ceea ce privește atitudinile față de propria lor sănătate (a mamei și copilului nenăscut încă), să dezvolte cu mai multă precizie practicile de sănătate, dar și cele legate de perceperea rolului în societate.
   Stilul de viaţă, care va determina starea de sănătate a mamei este un indicator foarte important care influenţează schimbările fizice, psihologice şi sociale intense, specifice perioadei de maternitate.
   Deseori, reieșind din asta se formează atitudinile şi comportamentele cu impact benefic sau nociv asupra rolului ei ca mamă. Sănătatea sexuală și reproductivă, starea psihoemoțională favorabilă, climatul familial, prezența suportului din partea persoanelor apropiate, statutul social, cât și indicatorii de vârstă, sunt factori determinativi pentru o femeie gravidă. Anume aceste aspecte sunt cele care contribuie la asumarea maternității și a responsabilității nașterii și mai ales creșterii unui copil.
   O femeie care s-a dezvoltat încă din copilărie într-o familie defectuoasă, unde părinții au fost prea austeri, sau din contră, nu au manifestat grijă, atenție și afecțiune, va crește acumulând frustrări, lipsită de încredere în sine și teama că nimic nu îi va reuși.
   De aici, posibilitatea de a eșua ulterior ca mamă este foarte aproape. Depresia, frica, traumele din copilărie, lipsa asumării propriei vieți, dependența de anumite substanțe, neîncrederea în partenerul de viață, lipsa banilor, teama de „ce o să spună lumea” ori de reacția părinților, teama că nu se va putea realiza profesional, absența spiritualității, sunt cele mai frecvente cauze care pot determina o femeie să întrerupă o sarcină sau să abandoneze copilul nou născut.
   Dacă o gravidă este cuprinsă de aceste stări se recomandă, neapărat, să apeleze dupa ajutor.
   În Moldova există numeroase centre specializate, plasamente pentru mamele singure, organizații de suport și profesioniști care, cu siguranță, nu îi vor judeca starea, nu o vor critica și nici acuza, dar o pot ajuta pe tânăra femeie să ia cea mai bună și înțeleaptă decizie atât pentru ea, cât și pentru copilul ei.
   ea.md
  • Iepuras29
   De Iepuras29
   Am și eu o durere imensa in suflet și vreau să o comunic, simt că o să îmi ies din minți.
   In acest an am serbat nunta. A fost o ceremonie foarte frumoasa, aproape cum am visat. Cuplu fericit, 2 oameni ce se iubesc și ca sa fie fericirea completa, imediat după nuntă am inceput conceperea unui copilaș mult dorit. M-am pregătit pentru acest pici mai mult de jumătate de an, mi-am tratat toate problemele de sănătate care le aveam, am făcut toate analizele necesare și totul era perfect, am luat vitamine și minerale cu o luna înainte de concepere. Așteptam momentul de concepere a copilașului chiar mai mult decit nunta. A trecut nunta, am plecat în luna de miere și la revenire am aflat că sunt însărcinată. Eram in culmea fericirii ambii! Nici nu îmi venea să cred că poate să existe așa perioada minunata, cu atitea evenimente frumoase și toate unul după altul. Era ideal!
   Sarcina a fost una grea pentru mine, toxicoza foarte mare, am slăbit 8 kg și pina in săptămâna 18 nicidecum nu puteam sa adaug nimic înapoi. La 12 săptămâni am făcut ecografie. Îngerașul se mișca în burtica, era activ... Totul era bine! Ni s-a spus că posibil e fetița. Eram mega fericiți! Ni s-a recomandat ecografie la 20-21 săptămâni.
   De la 17 săptămâni am inceput sa am o presimțire, îmi doream tare mult sa fac o ecografie, sa îmi văd îngerașul. Insa întrucât toate analizele erau perfecte, medicul de familie și alte persoane din jur mi-au spus mai bine sa mai aștept încă 2-3 săptămâni și să trec la termenul care se recomanda. Am așteptat... Dar cred că o să regret această așteptare toată viața mea.
   Acum sunt in 20 săptămâni. 4 zile in urma am făcut ecografia și copilașului i s-au depistat malformații grave. Nu are rinichi, plaminii sunt deformați, apasă pe inimioara care e mai micuța decit trebuie, in jurul bebelușului nu este lichid amniotic (de la 16-17 săptămâni lichidul amniotic se formează la bebe in rinichi și ajunge in sacul amniotic prin schimbul de substanțe și dacă nu are rinichi nu este nici lichid amniotic), o parte din lichidul amniotic era la bebe in burtica, dar nu se ducea mai departe, nu se făcea circuitul necesar. Idee nu am de la ce s-a luat aceasta problemă? Cine ne-a blestemat in acest hal? E o durere imensa!
   Chiar și dacă noi am văzut totul la ecografie (in 4 zile am făcut 4 eco la 3 medici, cei mai buni medici), noua oricum nu ne vine sa credem. Am sperat la o minune, ne-am rugat Domnului, dar în 4 zile nu s-a întîmplat nimic spre bine. Astăzi, a 5 zi am venit la CMC pentru întreruperea sarcinii. Am o durere imensa in suflet, mă simt o ucigașă, nu știu cum o sa îmi iert această faptă, dar am fost impusă de circumstanțe. Medicii mi-au spus că fără rinichi și lichid amniotic nu voi ajunge la termen, inima bebelușului nostru nu va rezista și mai bine fac acum întrerupere de sarcină decit bebe sa moara in burtica si sa îmi pună viața în pericol, cu atît mai mult că am și Placenta Previa.
   Am băut o pastila de Mifepriston și deja peste 2 zile o sa se înceapă procesul de expulzare a fătului prin pastile. Nu știu în ce constă, nu știu cum va fi, cît de dureros (cred că mai dureros decit durerea din suflet nimic nu poate fi). Insa va rog, cele care ați trecut prin așa tragedii, sfatuiti-ma in ce consta procesul. Cele care ați făcut așa procedura, ați putut după aceasta sa rămâneți însărcinate iar? După cît timp?
  • julia122997
   De julia122997
   Studiul publicat pe 18 septembrie de Institutul Guttmacher – o organizație de cercetare care susține accesul la avort – a constatat o scădere de 7% din 2014 până în 2017.
   În 2017, s-au efectuat aproximativ 862.320 de avorturi, grupul estimează – cu aproape 200.000 mai puțini decât în 2011.
   În ciuda a aproape un deceniu de eforturi ale politicienilor conservatori pentru a restricționa accesul la avort, Guttmacher spune că declinul nu este neapărat legat de noile legi.
   Deci, care sunt unele dintre teorii pentru rata scăzută a avortului american?
   O mai bună asistență medicală pentru reproducere
   Autorii raportului Guttmacher, compilat pe baza sondajelor din spitale și clinicile de avort, au descoperit că un motiv al scăderii ar putea fi datorat unui acces mai bun la contracepție și îmbunătățirea dispozitivelor de contracepție feminine.
   Dispozitivele și implanturile intrauterine s-au îmbunătățit în ultimul deceniu și sunt acoperite din ce în ce mai mult de companiile de asigurări datorită Legii de îngrijire la prețuri accesibile (Affordable Care Act – ACA) din 2009, cunoscută și sub numele de Obamacare.
   Elizabeth Nash, manager în politici pentru Institutul Guttmacher, spune că ACA, împreună cu alte legislații locale, au crescut accesul la controlul nașterilor.
   Ea avertizează că raportul arată media națională și nu se referă la cazuri individuale. De exemplu, deși distanța parcursă de o femeie pentru a efectua un avort în 2014 a fost de 34 mile (55 km), alte femei au fost nevoite să călătorească mult mai departe pentru aceeași procedură.
   Avorturi la domiciliu
   Raportul spune că femeile apelează la avorturi medicale la domiciliu, mai degrabă decât la o intervenție chirurgicală:
   95% din toate procedurile documentate au loc în clinici specializate 39% din avorturi în 2017 au fost făcute cu ajutorul pastilei pentru avort, în creștere cu 20% în 2014. Restricții legale sporite
   În perioada 2011 – 2017, 32 de state au adoptat un total de 394 de noi restricții privind avortul. Unele dintre cele mai grele restricții până în prezent au fost făcute în state conservatoare, în 2018. 
   Câteva dintre aceste restricții au fost temporar blocate de instanțe. Avocații anti-avort au apreciat scăderea ratei ca dovadă că legile regionale lucrează pentru a preveni avorturile.
   „Cred că au un impact”, spune Laura Echevarria de la Comitetul Național pentru Dreptul la Viață anti-avort. „Dacă nu are un impact uriaș, atunci de ce toată lumea din industria avortului este înarmată de fiecare dată când se adoptă o lege?”
   Cu toate acestea, specialista de la Guttmacher spune că, deși restricțiile regionale „joacă cu siguranță un rol” în scăderea ratei naționale, „numerele nu spun întreaga poveste”.
   Unele state care au crescut restricțiile de avort între 2014-2017 au înregistrat creșteri de avort. În mai multe state care au deschis noi clinici, ratele de avort au scăzut.
   În general, SUA au înregistrat un câștig net al clinicilor de avort în cei trei ani vizați de raport – cu toate acestea, mai multe clinici au fost închise din 2017.
   Rata natalității mai scăzută
   Femeile aleg să aibă mai puțini copii. Acum, natalitatea americană este la cel mai scăzut nivel din 1987, potrivit datelor guvernului american publicate anul trecut.
   Atât rata natalității, numărul nașterilor la o mie, cât și fertilitatea – prognoza medie pe viață – a scăzut la cel mai scăzut nivel în 30 de ani, potrivit raportului din 2018.

   Scăderea nașterilor este atribuită în parte mai multor femei care doresc studii superioare și locuri de muncă, potrivit cercetătorilor americani. 
   Alte explicații posibile ar putea include schimbarea așteptărilor societății, accesul sporit la contracepție și prevederi limitate la locul de muncă, legate de concediul pentru îngrijirea nou-născuților.
   Conștientizarea crescută a sarcinii
   Grupurile anti-avort, cum ar fi Comitetul Național Dreptul la Viață, recunosc că datele Guttmacher sunt corecte, datorită relației sale strânse cu multe clinici care fac avorturi.
   „Eforturile mișcării pro-viață de a educa americanii despre umanitatea copilului nenăscut și de a adopta legislația de protecție pro-viață au un impact”, spune președintele CNRL, Carol Tobias.
   „Cunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul pântecului” a devenit mainstream, adaugă purtătorul de cuvânt al NRLC, Laura Echevarria. Aceasta a amintit despre o recentă reclamă Super Bowl care arată o ecografie a unui copil nenăscut, doritor de snack food.
   Moldova
   În Moldova avortul este permis de lege, pentru orice femeie de la 16 ani. Se permite întreruperea sarcinii până la 12 săptămâni. După 12 până la 21 săptămâni sunt un şir de indicaţii medicale şi sociale pentru avort. Adolescentele mai tinere de 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentatului său legal.
   Avortul este permis prin:
   LEGE Nr. 138 din 15.06.2012 privind sănătatea reproducerii, articolele 3 și 4
   LEGE Nr. 263 din 27.10.2005 cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului, articolul 9
   LEGE Nr.411 din 28.03.1995, privind ocrotirii sănătăţii, articolul 32
   „Articolul 32
   (1) Femeilor li se acorda dreptul sa-si hotărască personal problema maternităţii.”
   Potrivit Broul Național de Statistică, în anul 2013 au avut loc 14511 avorturi. 6686 dintre acestea au fost făcute de femeile din zona rurală. În 2018, numărul de avorturi a scăzut până la 10830.
   moldova.org
  • julia122997
   De julia122997
   Este ușor să rămâi din nou însărcinată după un avort?
   Avortul nu afectează fertilitatea femeii, deoarece procesul de ovulație continuă ulterior. Aceasta înseamnă că orice femeie care dorește să rămână gravidă după un avort ar putea rămâne. Cu toate acestea, avorturile mari la cerere și cele ilegale au tendința de a duce la complicații cum ar fi traumatisme ale vezicii urinare și intestinelor, care ar putea duce la deteriorarea pe termen lung a sistemului reproducător. Aceste complicații apar în principal atunci cand chirurgul este necalificat sau nu dispune de instrumentele necesare pentru a efectua procedura.
   Cât de repede poți rămâne însărcinată după avort?
   „Cât de repede după un avort poți rămâne gravidă depinde de mai mulți factori. Ovulația este un fenomen natural. De îndată ce ciclul normal de ovulație după avort se reia, ai șansa de a concepe din nou. Dacă nu ai utilizat măsuri de contracepție, este posibil să concepi imediat după avort, la 2-3 saptamani. Poți rămâne gravidă chiar în termen de 7-10 zile după avort, chiar dacă încă mai sângerezi. Apariția imediată a unei noi sarcini este posibilă, dar nu este recomandată deoarece corpul va trebui să se vindece.”, explică dr. Silviu Iștoc.
   Este recomandat să aștepți cel puțin 3 luni înainte de a decide din nou să ai un copil. Această perioadă este indicată pentru siguranța și bunăstarea atât a mamei cât și a copilului. Corpul tău va avea nevoie de timp pentru a se recupera din traumă.
   Care sunt factorii de risc?
   „Avortul, dacă are consecinte care vor fi tratate în mod profesionist, nu prezinta un factor de risc și ar trebui să permită unei femei să aibă ulterior o sarcină normală. Însă, avortul împreună cu unele probleme medicale nerezolvate pot îngreuna apariția unei noi sarcini. Acestea pot fi evitate prin vizita constantă la medic și luarea unor măsuri corespunzătoare de precauție.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.
   Lucruri de făcut dacă planifici o sarcină după avort
   Poartă o discuție detaliată cu medicul ginecolog sau cu un expert în fertilitate. S-ar putea să fii sfătuită să faci niște teste pentru a verifica sistemul de reproducere, dar și pentru pregătirea fizică și mentală pentru a face față sarcinii în condiții de siguranță. Dacă ai suferit recent un avort, permite corpului să se vindece și să se pregătească pentru următoarea sarcină. Conceperea prea devreme după un avort poate provoca stress organismului care se recuperează de la traume. Pierderea unui copil nenăscut poate avea, de asemenea, un impact psihologic care poate duce la anxietate și, în consecință, va afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului. Dacă nu eșți pregătită pentru sarcină, asigură-te că utilizezi măsuri contraceptive. Trebuie să fii pregătită mental să ai un copil, pentru că vei avea de-a face cu multe schimbări hormonale și de dispoziție după un avort spontan. Un avort nu înseamnă neapărat că o sarcină viitoare nu mai este posibilă. Datorită caracterului tabu al subiectului, multe persoane nu cunosc toate detaliile despre avorturi. Atâta timp cât consecințele avortului sunt tratate în cadrul clinicilor autorizate, ele sunt perfect sigure și nu afectează sănătatea mamei.
   Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, sa aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.
   www.cosmopolitan.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Lucrarea oamenilor de știință americani s-a bazat pe datele a aproximativ 900 de femei care au solicitat un avort în SUA, între anii 2008 și 2010. Printre participante s-au aflat și femei care s-au apropiat sau au depășit limita gestațională pentru afectuarea unui avort – care diferă în funcție de regiune sau stat în SUA – precum și cele care au făcut o întrerupere de sarcină în primul și al doilea trimestru. În total, 328 de femei au făcut un avort în primul trimestru, 383, în al doilea trimestru și 163 au fost refuzate. Fiecare femeie a furnizat informații despre dureri, afecțiuni cronice și starea generală de sănătate la începerea studiului și de două ori pe an în următorii cinci ani.
   La începutul studiului, 20% dintre femeile care au făcut un avort în primul trimestru au descris starea de sănătate de dinainte de sarcină drept „bună sau rea”. În comparație, 17,5% dintre cele care au făcut un avort în al doilea trimestru și aproximativ 18% dintre cele ale căror cereri le-au fost refuzat au spus același lucru. După cinci ani de observație, aproximativ 20% dintre femeile care au avut un avort în oricare dintre stadiile de sarcină au raportat o stare de sănătate „bună sau proastă”.
   Cu toate acestea, printre femeile cărora li s-a refuzat un avort și care au dat naștere, procentul celor care au spus că sănătatea lor este „bună sau proastă” a crescut la 27%. Potrivit cercetătorilor, femeile au născut au raportat rate mai mari de afecțiuni cronice, inclusiv dureri de cap, dureri articulare, astm și colesterol mărit. Între timp, două dintre femeile cărora li s-a refuzat cererea de avort au murit din cauze medicale, despre care Lauren Ralph, co-autorul studiului, a spus că „decesul lor ar fi putut fi evitat dacă aceste femei ar avea acces la îngrijirea medicală pe care o căutau”. „Studiul nostru demonstrează că avortul nu este în detrimentul sănătății femeilor, dar refuzul accesului la avort este”, a spus Ralph.
   Dincolo de complicațiile implicate de sarcină și naștere, cum ar fi sângerarea excesivă, diabetul gestational și hipertensiunea gestațională, Ralph a adăugat că implicațiile financiare și stresul care pot apărea ca urmare a refuzului unui avort ar putea, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra sănătății unei femei.
   tabu.ro
 •