Anemia la bebelusi si copii: tratament natural


    Anemia este o afecțiune a sângelui frecvent întâlnită la bebeluși sau copii mici. Anemia poate influența negativ creșterea și dezvoltarea normală a acestora. Cea mai des întâlnită formă de anemie la copiii sub doi ani este anemia feriprivă. În cazul acesteia, copilul fie nu primește suficient fier, fie nu îl poate absorbi corespunzător. Anemia poate fi tratată și în mod natural, prin alimentație echilibrată și suplimente naturale.

alimentatie_bebelus_femeie.jpg

Lipsa de fier presupune scăderea numărului globulelor roșii sănătoase. Acestea conțin hemoglobină, ce poartă oxigenul către organe și țesuturi. Un bebeluș sau copil mic are nevoie de oxigen la nivelul tuturor organelor pentru a se dezvolta armonios. Simptomele de anemie la copii pot fi greu de depistat până la înrăutățirea situației, așadar mergeți cu copilul la medic pentru investigații de rutină.

Faceți programare la medicul pediatru dacă observați simptome de anemie precum cele de mai jos.

Paloarea pielii, buzelor și unghiilor

Verificați dacă pielea, buzele sau unghiile bebelușului devin palide. Paloarea indică un număr insuficient de hematii și un nivel scăzut de oxigen în sângele copilului. Pielea unor bebeluși poate căpăta și tonuri de gri sau albastru în cazurile foarte grave. Este posibil să nu puteți observa paloarea la copii decât atunci când suferă de anemie severă, cu niveluri ale hemoglobinei ce depășesc de obicei 7 grame per decilitru (g/dl). Stabiliți o programare la medicul pediatru dacă observați că bebelușul este palid.

Apetit scăzut

Bebelușii cu anemie obosesc repede și ar putea fi prea slăbiți pentru a suge normal. Dacă observați că bebelușul are un apetit scăzut, începeți să notați frecvența și durata alăptării. Sau, dacă bebelușul bea formulă de lapte, notați volumul laptelui pe care bebelușul îl bea la fiecare hrănire. Oferiți aceste informații medicului pediatru.

Copiii expuși la risc de anemie

Bebelușii și copiii mici sunt expuși celui mai mare risc de anemie feriprivă din cauza creșterii lor rapide din această perioadă a vieții. Dintre aceștia, copiii cu cel mai mare risc sunt cei născuți prematur, cei care au sub un an și sunt hrăniți cu lapte de vacă, bebelușii hrăniți la sân trecuți de vârsta de 6 luni cărora nu li se oferă cereale îmbogățite cu fier sau alte alimente bogate în fier, bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf fără fier, precum și copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani care beau peste 700 ml de lapte de vacă, capră sau soia pe zi.

Oboseală evidentă sau somn în exces

Dacă bebelușul doarme prea mult, adresați-vă medicului pediatru. Acesta poate fi un semn al anemiei. Deoarece nu are suficient oxigen în sânge, bebelușul anemic ar putea fi prea slăbit pentru a se juca sau pentru a rămâne treaz în intervalele de timp normale. Notați într-un jurnal cât de mult doarme bebelușul într-o perioadă de 24 de ore. Atunci când este treaz, notați cât de activ este. Arătați notițele pediatrului pentru a contribui la diagnosticarea și tratarea potențialei anemii.

baby-week-2.jpg

Iritabilitatea

Bebelușul pare neobișnuit de capricios atunci când este treaz? Dacă are anemie, copilul poate fi mai obosit sau înfometat, însă prea slăbit pentru a se hrăni. Aceste lucruri pot face ca bebelușul să devină mai irascibil decât în mod normal. Întrebați medicul dacă iritabilitatea bebelușului poate fi o consecință a anemiei.

Cauze ale anemiei feriprive la copii

Cele două cauze principale ale anemiei feriprive sunt nevoia crescută de fier și aportul scăzut de fier sau absorbția deficitară de fier. Bebelușii și copiii mici cresc foarte repede în primii ani de viață, astfel că necesarul lor de fier este mai ridicat decât în cazul copiilor mai mari. Pierderea de sânge sau alte boli cronice pot și ele influența negativ nivelul de fier din corpul copilului. Dacă un bebeluș sau un copil nu primește suficient fier în dietă, poate deveni anemic.

Alimente cu fier pentru copii

Un copil venit pe lume la termen se naște cu depozite de fier de 4 până la 6 luni. Laptele matern furnizează sugarului mult fier de-a lungul acestei perioade. American Academy of Pediatrics recomandă hrănirea copilului cu cereale fortificate cu fier atunci când începe diversificarea alimentației. Alte alimente care conțin fier sunt carnea mixată și transformată în piure și lintea moale, gătită. Lintea decojită sau meiul decorticat sunt alimente recomandate chiar de la începutul diversificării alimentației copiilor pentru că nu dau gaze, se digeră ușor și sunt bogate în vitamine și minerale. Puteți să le oferiți copilului începând din luna a șaptea sau a opta de viață. Dacă hrăniți bebelușul cu formulă de lapte, oferiți-i o formulă fortificată cu fier. Nu-i oferiți copilului lapte de vacă înainte de a împlini un an.

Cele mai recomandate alimente pentru copiii anemici

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention USA, 7 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani au anemie feriprivă. Anemia prin lipsă de fier reprezintă un deficit de glbule roșii sănătoase cauzat de nivelul scăzut de fier. Globulele roșii poartă oxigenul în celulele corpului. În lipsa oxigenului, celulele nu pot funcționa normal. În cazul copiilor mici, acest lucru poate întârzia dezvoltarea normală ce implică mișcări și activități precum rostogolirea, mersul de-a bușilea și mersul. Pentru copiii mici și mari deopotrivă, anemia poate încetini dezvoltarea creierului. Puteți face o listă cu alimentele care conțin fier în mod natural iar atunci când mergeți la cumpărături să achiziționați cu prioritate aceste produse.

Cele mai bune surse de fier pentru copiii de peste un an sunt carnea roșie organică (ficatul în special), lintea bio, cerealele fortificate cu fier și legumele cu frunze de culoare verde închis, precum spanacul sau broccoli. Carnea de pui, stafidele, caisele bio deshidratate, semințele de chia, tonul și peștele în general, precum și tipurile de pâine îmbogățită cu fier sunt și ele surse bune. Fierul provenit din surse animale organice, precum carnea de vită sau pui crescut la sol, se absoarbe mai ușor decât fierul din surse vegetale. Laptele nu conține fier. Unii copii beau prea mult lapte, fapt ce limitează aportul de alimente, și astfel nu mai obțin cantitatea adecvată de fier în dietă. Limitați consumul de lapte al copilului astfel încât să nu depășească 700 ml pe zi.

Rolul vitaminei C pentru absorbția fierului din alimentația copilului

Vitamina C crește cu până la trei ori absorbția de fier din alimente. Includerea în dieta copilului a unor alimente precum citricele, roșiile, cartofii, broccoli, căpșunile și a altor produse bogate în vitamina C, alături de alimente bogate în fier, va contribui la creșterea cantități de fier asimilate la fiecare masă.

În cazul în care copilul dvs nu suferă de o formă avansată de anemie feriprivă, dar doriți totuși să preveniți această problemă de sănătate, puteți avea în vedere administrarea unei multivitamine special dedicate copiilor. Multivitaminele cu fier și vitamina C dar și alte vitamine din complexul B sau vitamina D, ori minerale precum calciul, fierul, zincul ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

prodieta.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.