Amendament votat în Parlament: Concediu paternal de 14 zile la naşterea copilului


    Bărbaţii din Republica Moldova, angajaţi în câmpul muncii, vor beneficia de concediu paternal de 14 zile la naşterea copilului. Un amendament la legea cu privire la egalitatea de şanse a fost votat de Parlament cu unanimitate de voturi.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură încă în iulie 2014. Iniţial, documentul prevedea acordarea concediului paternal de două săptămâni. Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice a decis însă recent diminuarea concediului oferit taţilor, de la 14 la 3 zile, invocând motive financiare.

 

Recent, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au solicitat parlamentarilor să aprobe acordarea concediului paternal de două săptămâni. Membrii ONG-urilor au menţionat că modificările propuse de comisia de profil vor tergiversa realizarea dispoziţiei de a asigura egalitatea de gen în viaţa de familie, iar concediul paternal nu ar implica costuri semnificative pentru bugetul de stat.

 

În prezent, Codul Muncii oferă mamelor concediu postnatal de 56 de zile calendaristice, concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la trei ani, dar nu stipulează nicio zi de concediu paternal.

 

Întreg proiectul de lege privind egalitatea de şanse urmează să fie supus votului pentru lectura după ora 14:00. Acesta mai prevede o cotă de minim 40% de femei alese în Parlament şi interzice publicitatea sexistă.

 

allmoldova.com

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.