Alăptarea după o operaţie cezariană


  Multe mămici cred că dacă au născut printr-o operaţie cezariană alăptarea poate fi dificilă sau pot pierde startul în alăptare. Suntem bucuroşi să te anunţăm că acesta este nici mai mult nici mai puţin decât un mit, susţinut şi întreţinut de anumite practici defectuoase.

Alaptare-2.jpg

Ca te ajutăm să înţelegi mai bine despre ce este vorba, iată câteva realităţi:

–          Laptele începe să se formeze în sânii mamei chiar de la 18 săptămâni de sarcină, chiar dacă nu îşi face încă apariţia vizibilă pe perioada sarcinii.

–          Imediat după naştere, indiferent cum a avut loc aceasta, pe cale vaginală sau prin cezariană, mama are colostru. Colostrul este un lapte cu totul şi cu totul special. Deşi puţin cantitativ, este perfect adaptat nevoilor nutriţionale ale nou-născututlui, stomacul lui neavând un volum mai mare de 5-7 ml! Multe mame care sunt private de contactul neîntrerupt cu bebeluşul imediat după naştere sau care nu beneficiază de cazare în spital alături de bebeluş se întreabă dacă ele au lapte suficient sau dacă acesta este suficient de hrănitor. Indiferent de modul prin care mama a născut, colostrul îşi face apariţia numai la chemarea bebeluşului, prin supt la cerere, încă din prima oră de viaţă sau prin realizarea unui masaj special pentru sâni care are ca scop stimularea acestei zone şi eliberarea colostrului.

–          Faptul că ai avut parte de anestezie, fie ea epidurală sau rahianestezie sau chiar anestezie generală, nu înseamnă că laptele tău nu este benefic pentru nou-născut! Dr. Jack Newman, pediatru şi consultant în lactaţie IBCLC subliniază faptul că “substanţele medicamentoase folosite în anestezia locală sau regională nu sunt absorbite din stomacul bebeluşului şi deci sunt sigure. Substanţele medicamentoase folosite în anestezia generală vor ajunge în lapte doar în cantităţi foarte mici (ca toate medicamentele) şi au o probabilitate extrem de scăzută de a cauza vreun efect bebeluşului. De obicei au timpi de înjumătăţire foarte scurţi şi sunt eliminate extrem de rapid din corpul tău. Poţi alăpta imediat ce te-ai trezit şi te simţi în stare.” [1]

–          Faptul că ai avut o anestezie epidurală sau o rahi-anestezie nu ar trebui să constituie un impediment pentru iniţierea alăptării în primele două ore după naştere, aşa cum UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, dacă bebeluşul este sănătos şi pregătit să sugă! Cu ajutor şi sprijin din partea cadrelor medicale sau a persoanelor de sprijin, acest lucru se poate realiza fără dificultăţi pentru tine sau pentru bebeluş.

–          Lactaţia matură se instalează după 24-72 de ore de la naştere pe fondul separării placentei de peretele uterin, indiferent de modul în care s-a realizat naşterea! Este un mecanism hormonal! Dificultăţile pot apărea dacă bebeluşul nu este obişnuit să sugă din sân, nu a exersat suficient în tot acest timp şi deci nu ştie cum să facă să scoată mai bine laptele de acolo; sau dacă mama se află sub influenţa anumitor factori de stres, caz în care mecanismul de instalare a lactaţiei poate întârzia un pic, aşa cum ne precizează Kelly Bonyata, consultant în alăptare IBCLC.

Care sunt atunci adevărurile care au construit mitul alăptării dificile după o operaţie cezariană?

–          Practica separării de rutină a copilului de mamă imediat după naştere este una dintre realităţile multor maternităţi din România. Menţinând copilul separat de mamă în primele două ore după naştere se contribuie la întârzierea apariţiei colostrului concomitent cu pierderea reflexului de supt a bebeluşului. În cazul unei operaţii cezariene, în multe spitale, mama este ţinută la terapie intensivă şi 12 sau 24 de ore fără să i se aducă bebeluşul la piept. În tot acest timp mesele de colostru ale bebeluşului sunt înlocuite de mese cu formula de lapte praf, de multe ori în cantităţi mai mari decât cele necesare nou-născutului şi oferite prin biberoane. Cumularea acestor factori în primele zile după naştere: separarea pentru o lungă perioadă de timp, hrănirea cu biberonul şi oferirea unor cantităţi de lapte praf peste nevoile reale ale bebeluşului duc la iniţierea anevoioasă a alăptării, mai ales dacă mamei nu i se oferă un sprijin profesionist adecvat, şi nu este susţinută cu multă răbdare şi înţelepciune în însuşirea acestei deprinderi. Orice mamă trebuie să ştie că aceste practici sunt ferm descurajate de organizaţii cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau UNICEF.

–          Este evident faptul că după o operaţie cezariană mama are nevoie de mult mai mult sprijin în manevrarea nou-născutului din toate punctele de vedere. Poziţia ei, mai ales imediat după operaţie, îi limitează multe mişcări. Doar acest fapt în sine poate fi suficient de descurajant pentru mamă pentru a renunţa în a încerca să-şi pună bebeluşul la sân. Indisponibilitatea personalului medical în acest context sau a unei persoane de sprijin dispuse să o ajute nu face decât să perpetueze ideea că după o operaţie cezariană mama este incapabilă să îşi alăpteze copilul. Bebeluşul se naşte cu un reflex de supt atât de puternic, încât nu are nevoie decât de acea persoană care să îl poziţioneze în dreptul sânului iar el va face toată treaba mai departe! De altfel, este bine cunoscut deja şi reflexul de târâre pe care bebeluşii de doar cateva minute de viaţă îl au şi care îi ajută să se târască la sân pe burta mamei orientându-se după miros! Trebuie să admitem însă că după o cezariană burta mamei este ultimul loc în care vrem ca bebeluşul să se sprijine cu picioarele…

–          Mama poate avea impresia că nu are lapte, că sânii sunt moi şi goi şi că deci nu are ce să dea bebeluşului să sugă.  Realităţile prezentate mai sus sunt clare însă vizavi de acest aspect.

–          Mama poate avea moralul scăzut pe fondul senzaţiilor şi stărilor determinate de operaţia cezariană. Ea poate crede despre ea însăşi că nu poate să facă faţă prezenţei constante a bebeluşului şi cererii lui. Puţine lucruri sunt cunoscute de către părinţi despre rutina de supt a  bebeluşului în primele zile de viaţă şi despre nevoile reale ale acestuia. Din nou, persoanele care înconjoară mamele în aceste zile critice şi vulnerabile au responsabilitatea să le ofere tot sprijinul necesar atât pentru a primi nişte informaţii corecte şi actualizate cât şi pentru a fi bine din punct de vedere emoţional.

Ce rămâne de făcut?

–          Informează-te! Află tot ce ai nevoie să ştii despre iniţierea alăptării după o operaţie cezariană din cât mai multe surse posibile şi cântăreşte cu atenţie toate argumentele!

–          Caută o maternitate care să împlinească cu adevărat practicile recomandate de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vizavi de iniţierea alăptării!

–          În maternitate, atât timp cât tu şi copilul tău vă aflaţi în parametri stabili de sănătate, cere cu încredere să îţi fie adus copilul în prima oră de viaţă pentru a iniţia alăptarea! Chiar dacă este foarte posibil să fii refuzată pentru că “aşa este rutina spitalului” sau “ce  vrei tu este un moft” sau că “bebeluşul nu e inca pregatit”, simplul fapt că ai cerut să-ţi fie îndeplinit un drept şi ai luptat şi pentru dreptul copilului tău de a fi lângă tine, va conta.

–          Cere ca bebeluşul să stea cu tine în cameră imediat ce este posibil acest lucru, pentru a putea fi alăptat la cerere. Alăptarea la cerere este o condiţie sine qua non a succesului în alăptare, indiferent de modul în care bebeluşul a venit pe lume!

–          Cere sprijin pentru a te putea aşeza într-o poziţie cât mai confortabilă menajând în acelaşi timp operaţia. De obicei aceasta presupune să beneficiezi de mai multe perne dar şi de prezenţa unei alte persoane. Spatele trebuie să fie relaxat, muşchii abdomenului cât mai puţin solicitaţi. Dar se poate!

–          Dacă sprijinul primit în maternitate este insuficient pentru tine, cere prezenţa unei persoane de sprijin alături de tine. Din nou, este dreptul tău, aşa cum este precizat în Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, Capitolul 6, art. 32[3]: “Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial.”

–          Ia legătura cu un consilier în alăptare încă de la primele dificultăţi întâmpinate! Cu cât mai repede sunt identificate dificultăţile cu atât este mai uşor ca ele să fie gestionate. Persoanele pregătite să ofere consiliere în alăptare au studiat îndeaproape toată problematica alăptării atât în teorie cât şi în practică şi sunt gata să răspundă tuturor provocărilor din acest domeniu cu mult calm şi consideraţie pentru tine şi bebeluşul tău.

–          Caută un grup de sprijin pentru alăptare La Leche League sau alt grup de sprijin pentru părinţi care încurajează alăptarea în oraşul tău pentru a putea primi constant susţinere şi ghidaj.

Acum că ai informaţiile şi ştii ce ai de făcut, putem să îţi spunem că este minunat că ai citit până la capăt! Înseamnă că ştii că alăptarea bebeluşului tău încă de la început este un fapt extrem de important.

pravaliaparintilor.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Poți să alăptezi imediat după naștere
   Este posibil să alăptezi imediat după naștere dacă ți se face anestezie epidurală pentru operație în loc de anestezie generală și, din fericire, majoritatea spitalelor folosesc anestezia epidurală. Totuși, prima dată până te obișnuiești vei avea nevoie de ajutor de la o asistentă sau chiar de la soțul sau partenerul tău – roagă-i să te ridice ușor și să te ajute să îl ții în brațe pe cel mic.
   Calmantele sau antibioticele îți pot afecta laptele
   Vei primi medicamente în primele zile după operație care, de obicei, se potrivesc mamelor care alăptează. Cel mult, îi vor provoca somnolență copilului tău. Avantajul calmantelor este că te vor ajuta să te relaxezi îndeajuns de mult pentru a putea alăpta și vor stimula producția de lapte.

   Vei fi nevoită să încerci multe metode de a ține copilul până te vindeci
   Metoda tradițională de a-l ține în brațe probabil va pune presiune asupra burții tale. Poziția în care bebelușul stă aproape de tine pe pat este mai ușoară acum sau poți încerca să alăptezi în timp ce stai întinsă pe spate. Cere ajutorul asistentei ca să te ajute să găsești cea mai bună poziție de alăptare pentru tine.
   Ai nevoie de ajutor acasă
   Este întotdeauna bine să te ajute cineva cu treburile din gospodărie, dar și cu îngrijirea copilului în primele săptămâni după naștere, iar dacă ai născut prin cezariană s-ar putea să fie foarte necesar deoarece nu poți merge bine, nu-l poți ridica pe copil și nu poți avea grijă de ceilalți copii mai mari dacă ai. Caută ajutor la soțul sau partenerul tău (care probabil își poate lua concediu), la rudele tale sau la prieteni. Sau poți angaja o bonă pe perioada în care te refaci.
   Continuă să alăptezi!
   Deși o cezariană te epuizează, este vital să alăptezi la fiecare 2-3 ore ca să previi angorjarea sânilor. Să speram că aceasta va fi o parte calmă și relaxantă a zilei!
   copilul.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Noua ediție a emisiunii aLIVE a fost dedicată Săptămânii Mondiale a Alăptării, care anul acesta se desfășoară în perioada 1 - 7 august. Ala Burlacu, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului, și Ludmila Caracalceva, consultant în alăptare la organizația “Mămica alăptează”, au răspuns la întrebările care le preocupă pe viitoarele mămici și pe mamele care deja alăptează.

   Primul lucru pe care l-au remarcat experții a fost faptul că femeile cu suspecție la COVID-19 sau infectate cu coronavirus pot alăpta. Virusul nu este transmis prin lapte, de aceea medicii sfătuiesc mamele să nu întrerupă alimentația la sân, astfel încât bebelușii să dezvolte o imunitate puternică.
   Mamele cu COVID-19 trebuie să respecte măsurile de protecție obișnuite: să poarte o mască în timp ce alăptează, să se spele bine pe mâini cu săpun, să-și acopere fața când strănută sau tușește și să dezinfecteze suprafețele.
   Potrivit experților, femeile însărcinate, chiar și în afara contextului pandemiei, au multe întrebări și temeri asociate cu alăptarea. “Încă din primele săptămâni din timpul sarcinii, sunt produși hormonii care pregătesc glandele mamare pentru alimentația la sân. Acesta este un proces natural care are loc fără intervenția noastră”, a menționat Ala Burlacu.
   Pentru a avea mai puține dubii, viitoarele mame ar trebui să se pregătească de alăptare încă din timpul sarcinii. “Viitoarele mămici trebuie să fie pregătite de faptul că prima aplicare la sân poate fi dureroasă. Dar pentru a nu se lăsa copleșite de temeri, mamele trebuie să fie bine pregătite, cel puțin la capitolul teorie”, a subliniat Ludmila Caracalceva.
   Ce recomandări au făcut experții pentru mamele care alăptează?
   1. Beți cât mai multă apă, astfel încât organismul să aibă suficient lichid pentru a putea produce laptele matern.
   2. Evitați stresul. Cu cât mai mult sunteți expuse la stres, cu atât mai puțin lapte aveți.
   3. Nu ezitați să cereți ajutor.
   4. Urmați o dietă echilibrată. Eliminați alcoolul și tutunul, alimentele cu cantități mari de aditivi, renunțați la ceaiul tare și cafea.
   5. Respectați igiena. Spălați-vă pe mâini, prelucrați-vă sânii cu apă curată înainte și după fiecare hrănire și purtați lenjerie confortabilă din materiale naturale.
   6. Și lucrul cel mai important – nu vă fie frică să alăptați.
   Pentru a evita alăptarea dureroasă, experții le sfătuiesc pe mămici să învețe cum să aplice corect copilul la sân, să nu-și maseze sânii, iar în caz de durere acută, stagnare a laptelui sau febră să consulte imediat un medic.
   Referitor la momentul în care ar trebui oprită alăptarea, medicii sfătuiesc femeile să se încreadă în instinctele proprii și să ia în considerare nevoile copilului. Conform recomandărilor OMS, alăptarea poate dura până la vârsta de 2 ani a copilului sau mai mult, primele 6 luni fiind cele mai importante. Încetarea alăptării trebuie să se facă treptat, astfel încât nici copilul, nici mama să nu simtă discomfort, atât fizic cât și psihologic.
   Emisiunea aLIVE este un proiect realizat de popularul forum pentru femei — Mama.md și organizația publică Forum.md, în care experții răspund în direct la întrebările cele mai stringente și actuale. Proiectul a fost lansat în cadrul UNICEF Moldova și cu sprijinul financiar din partea USAID. Această ediție a fost realizată cu sprijinul OMS.
    
   Эксперты рассказали, безопасно ли кормить ребенка грудью при COVID-19
   В период пандемии будущих и кормящих мам часто волнует вопрос: «Передается ли вирус при кормлении грудью?». В прямом эфире aLIVE эксперты развенчали главные мифы о грудном вскармливании при COVID-19 и рассказали о том, когда нужно начинать и заканчивать кормить грудью.

   Новый выпуск передачи aLIVE посвятили Всемирной недели грудного вскармливания, которая в этом году продлится с 1 по 7 августа. В прямом эфире акушер-гинеколог Института матери и ребенка Ала Бурлаку и консультант по грудному вскармливанию организации «Mămica alăptează» Людмила Каракальчева отвечали на вопросы, которые особенно волнуют будущих и кормящих мам.

   Первое, что отметили эксперты, женщины с подозрением на COVID-19 или подтвержденной инфекцией могут кормить грудью. Вирус не передается через молоко, поэтому врачи советуют мамам не прерывать кормление, чтобы у младенцев выработался иммунитет.
   Мамам с COVID-19 нужно придерживаться стандартных мер защиты: носить маску во время кормления, тщательно мыть руки с мылом, прикрывать лицо при чихании или кашле, дезинфицировать поверхности.
   По словам специалистов, у много беременных, даже вне пандемии, возникают много вопросов и страхов, связанных с грудным вскармливанием. «Во время беременности, с самых первых недель, вырабатываются гормоны, которые подготавливают молочные железы к кормлению. Это естественный процесс, который протекает без нашего вмешательства», — отметила Ала Бурлаку.
   Чтобы возникало меньше сомнений, будущие мамы еще во время беременности должны подготовиться к кормлению. «Будущие мамы должны быть готовы к тому, что в первый раз грудное вскармливание может быть болезненным. Но, чтобы не поддаваться страхам, мамы должны быть хорошо подготовлены, хотя бы теоретически», — подчеркнула Людмила Каракальчева.
   Что советуют специалисты кормящими мамам?
   1. Пить больше воды, чтобы в организме было достаточно жидкости для выработки грудного молока.
   2. Избегать стрессов. Чем больше стресс, тем меньше молока.
   3. Не стесняться обращаться за помощью.
   4. Сбалансировано питаться. Исключить алкоголь и табак, продукты с большим количеством добавок, отказаться от крепкого чая и кофе. 
   5. Соблюдать гигиену. Мыть руки, обрабатывать грудь чистой водой перед и после каждого кормления, а также носить удобное нижнее белье из натуральных материалов.
   6. И самое главное — не бояться кормить грудью. 
   Чтобы избежать болезненного кормления, специалисты советуют научиться правильно прикладывать ребенка груди, не массировать ее, а при острых болях, застоях молока, высокой температуре сразу обращаться к врачу.
   Что касается времени, когда стоит прерывать грудное вскармливание, врачи советуют женщинам прислушиваться к себе и потребностям ребенка. Согласно рекомендациям ВОЗ грудное вскармливание может длиться до 2 лет и дольше, при этом первые 6 месяцев самые важные. Отлучать ребенка от груди нужно постепенно, чтобы ни он, ни мама не испытывали дискомфорта — физического и психологического.
   Передача aLIVE — это проект популярного женского форума Mama.md и общественной организации Forum.md, где эксперты в прямом эфире отвечают на самые острые и актуальные вопросы. Он был запущен в рамках UNICEF в Молдове при финансовой поддержки USAID. Этот выпуск был подготовлен при поддержке ВОЗ.
   mama.md
  • julia122997
   De julia122997
   Cauza durerii în alăptare ar putea fi:
   Copilul nu este atașat corect. Atașarea corectă: gura copilului este larg deschisă, barba și obrăjorii sunt lipiți de sân, nasul este liber sau numai atinge sânul, partea de jos a areolei este in gura copilului mai mult decât partea de sus. Poziția copilului în timpul alăptării nu este comodă și corectă. Poziția corectă a copilului înseamnă că copilul stă pe o parte, fiind lipit cu tot corpul de corpul mamei, mâinile sunt prin părți, capul este ridicat în sus. Îngrijirea mamelonului este nepotrivită. Mamelonul crăpat trebuie să fie tot timpul umed. În acest sens vă ajută lanolina sau uleiul de cocos. Ungeți mamelonul de fiecare dată când vedeți că este uscat. Mamelonul rănit NU VA FI SPĂLAT, pentru că apa usucă pielea și situația se agravează. Copilul are frenul lingual scurt. Puteți verifica desinestătător, dar mai bine consultați cu medicul stomatolog sau consultantul în alăptare (pediatrii sau neonatologii pot să nu cunoască toate nuanțele). Mamelonul este rănit de mai mult timp (2-3 săptămâni), având infecție. În acest caz este nevoie de consultația medicului și tratament pentru infecția micotică sau bacteriană sau mixtă. Copilul are discoordonare în lucrul mușchilor. În acest caz este necesară consultația kinetoterapeutului sau osteopatului (mai rar consultația neurologului). Poate fi așa că aveți toate problemele menționate mai sus, dar sunt multe situații încare este doar un singur punct, dar și aceasta este suficient pentru o alaptare dureroasă, chinuitoare și cu lacrimi 
   Problemele se rezolvă de la simplu la complex. Aceasta înseamnă că nu căutați in primul rând frenul, discoordonarea mușchilor și tratarea infecției.
   Dacă nu sunteți încrezută – nu ezitați să vă adresați la specialişti”, a precizat consultanta Mamica Alăptează – Alina Șmurun.
   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Totuși medicii susțin că cel mai bine este să naști natural, asta dacă îți permite organismul. Medicul Radu Vlădăreanu a spus care sunt avantajele nașterii naturale.
   Acesta explicat, într-un interviu, tot ce trebuie să ştim despre momentul în care aducem un copil pe lume şi cum arată viaţa sexuală după o naştere vaginală. Din fericire, pentru mamele care îşi doresc la o altă sarcină, se poate naşte natural după o cezariană.
   Avantajele naşterii naturale:
   recuperare rapidă anestezie exerciţii în timpul sarcinii viaţa sexuală neafectată „Este necasar să facem cezariană când apare o patologie cardiacă, pulmonară. Contează foarte mult şi starea fătului.Putem naşte natural după o cezariană dar trebuie gândit fiecare caz.
   Putem naşte natural chiar şi la 40 de ani, doar dacă organismul este pregătit pentru asta. Cu toate acestea, majoritatea femeilor solicită ele o naştere prin cezarană pentru că este mai controlată.
   Viaţa sexuală după o naştere vaginală nu este afectată. Organele genitale suferă mofificări în timpul sarcinii însă orgasmul va fi la fel de uşor de obţinut în ambele situaţii”,a explicat specialistul.
   clickpentrufemei.ro
  • julia122997
   De julia122997
   O femeie a postat pe Instagram o fotografie cu soţul ei. El leşinase la puţin timp după ce a născut prin cezariană şi care este înconjurat de asistentele care o ajutaseră pe femeie să nască. 

   Femeia a postat imaginea la mijlocul acestei luni, timp în care a strâns peste 7.600 de like-uri.
   b1.ro
 •