Ai grijă de imunitatea copilului și în sezonul cald!


  O mămică responsabilă știe că vara nu înseamnă doar plimbări și distracție, ci și luarea de măsuri care să-l pregătească pe copil pentru începutul grădiniței sau al școlii. Printre aceste măsuri se regăsesc și acelea care vizează întărirea sistemului imunitar. Din articolul de mai jos vei afla că, inclusiv pe timpul verii, imunitatea copilului trebuie să lucreze pentru a-l feri de diferite afecțiuni periculoase. De asemenea, vei descoperi ce poți face ca să te asiguri că vei avea un copil sănătos, care se bucură oricând de o stare de bine și de o dezvoltare optimă.

large.jpg

Ce este sistemul imunitar

Sistemul imunitar este o rețea de țesuturi, celule și organe, care au rolul, pe de o parte, de a respinge bacterii, virusuri, paraziți, fungi și, pe de altă parte, de a lupta cu acestea în cazul în care vor ajunge în organism.

Structura sistemului imunitar

Organele care îl compun se numesc limfoide, stimulând creșterea, dezvoltarea și eliberarea de limfocite (un tip de globule albe). Vasele de sânge și cele prin care circulă limfa sunt componente importante ale acestor organe, fiind cele prin care se asigură transportul limfocitelor de la și către diferite zone ale corpului.

Organele limfoide cuprind:

• Vasele de sânge
• Vasele limfatice
• Amigdalele
• Nodulii limfatici
• Vegetațiile adenoide (un țesut limfatic din spatele nasului, la nivelul rinofaringelui)
• Măduva osoasă
• Splina
• Timusul (reprezintă o glandă aflată în spatele sternului, în fața traheei. Timusul are rolul de a produce limfocitele T, globule albe importante pentru răspunsul imunitar din organism)
• Sistemul BALT („Bronchus-associated lymphoid tissue"- țesutul limfoid care se găsește la nivelul mucoasei plămânilor și bronhiilor)
• Plăcile Peyer (constituie un țesut limfoid situat în intestinul subțire)
• Sistemul GALT („gut associated lymphoid tissue"- țesutul limfoid de pe mucoasele gastro-intestinale)

De câte feluri este imunitatea

Imunitatea este două tipuri:

• Înnăscută- Este cea cu care copilul vine pe lume și care cuprinde „barierele" de pe corp și din corp, capabile să țină la distanță potențialii agenți dăunători. Ea cuprinde pielea, acizii din stomac, enzimele regăsite în uleiurile pielii și în lacrimi, mucusul și reflexul de a tuși. În cadrul său se regăsesc și componente chimice: Interferonul (responsabil cu interferarea cu agenții patogeni, activând celulele imunitare numite macrofage) și Interleukina 1 (Interleukina 1-beta-reprezintă cel mai semnificativ reglator al răspunsului imun al organismului)

• Dobândită- Datorită ei, amenințările pentru organism sunt recunoscute și procesate, urmând ca ulterior să se creeze anticorpi specifici acestora. După ce anticorpii neutralizează „amenințările", sistemul imunitar va avea capacitatea de a-i recunoaște pe aceștia și pe viitor, răspunzându-le din ce în ce mai eficient. Funcționarea imunității dobândite depinde de organele limfoide menționate anterior

Riscuri la adresa imunității copilului vara- exemple

Enterovirusurile

Sunt responsabile de mai multe probleme de sănătate ale copilului, cele mai cunoscute fiind:

• Afecțiuni ale tractului respirator (cum ar fi răcelile sau faringitele)

• Infecțiile la nivelul tractului digestiv (pot fi de mai multe tipuri, cele mai comune manifestări ale lor fiind crampele abdominale, diareea, vărsăturile, diminuarea apetitului. Uneori, pot interveni febra și durerile în gât)

• Boala „mână-picior-gură" (este recunoscută după leziunile papulo-veziculare plasate pe palme, pe tălpi și în gură) 

• Herpangina (o infecție virală caracterizată prin apariția de bășici la nivelul cerului gurii și în spatele gâtului)

• Pleurodinia (o infecție care dă simptome similare gripei și este însoțită de dureri în piept sau în abdomen)

În cazuri rare, pe fondul unei imunități slăbite, enterovirusurile pot conduce la infecții grave, precum: 

• Miocardita (reprezintă inflamarea mușchiului inimii, miocardul, și poate fi recunoscută după simptome precum: durere în piept, scurtarea respirației, oboseală, febră)

• Meningita aseptică (meningele devine inflamat, iar simptomele care intervin sunt: febra, durerile de cap, frisoanele, durerile abdominale, vărsăturile, sensibilitatea la lumină, lipsa apetitului, stare de letargie accentuată. Meningita aseptică este mai puțin severă și mai puțin periculoasă decât alte tipuri de meningită)

• Encefalita (apare când creierul se inflamează și duce la apariția acestor manifestări: febră, dureri de cap, lipsă de poftă de mâncare și de energie. În cazurile severe, durerile de cap sunt deosebit de intense, intervin rigiditatea gâtului, voma, convulsiile, stările de confuzie, amețelile, pierderile de memorie. Encefalita poate să pună viața în pericol, în condițiile în care poate să conducă la comă)

Modalitatea de transmitere a enterovirusurilor este mai ales pe cale orală-fecală (enterovirusurile pot persista în scaun timp de mai multe săptămâni), dar se poate realiza și prin proliferarea la nivelul mucusului de pe tractul respirator. De asemenea, ele se transmit cu ușurință în anotimpul cald și din cauza apei contaminate din piscine.

Enterovirusurile sunt o amenințare pentru că declanșează infecții care pot fi ușor confundate cu cele bacteriene, având manifestări similare. Din acest motiv, ele pot fi tratate greșit, cu antibiotice, fără ca acestea să dea rezultate.

Adenovirusurile 

Sunt un grup de virusuri care afectează mai mult copiii decât adulții și care pot infecta mucoasa conjunctivă, căile respiratorii, plămânii, intestinele, tractul urinar și chiar sistemul nervos. 

Adenovirusurile sunt foarte contagioase și se transmit când un copil infectat tușește sau strănută. Contaminarea se face ușor și dacă un copil atinge cu mâna obiecte pe care cineva infectat le-a dus la gură sau în preajma nasului și ochilor. 

Pe timpul verii, este posibil ca un adenovirus să ajungă la copii și prin intermediul apei din piscină, în cazul în care aceasta nu a fost dezinfectată corespunzător.

Cele mai frecvente afecțiuni pe care le pot declanșa adenovirusurile sunt:
• Conjunctivita
• Crupul laringian
• Răcelile
• Bronșitele
• Pneumoniile
• Infecțiile intestinale
• Infecțiile urinare

În cazuri izolate, adenovirusurile pot provoca meningită sau encefalită.

Cum stimulezi imunitatea copilului

Berry_Watermelons_Little_girls_Three_3_Sitting_512338_1280x853.jpg

Adoptați o dietă cât mai echilibrată

Pe cât posibil, vei evita să-i oferi micuțului alimente intens procesate, orientându-te spre unele cât mai organice. Cel mai important este ca în acestea să se regăsească nutrienți valoroși care, pe lângă faptul că îi voi asigura dezvoltarea fizică și cognitivă, vor contribui la formarea unei imunități puternice. Iată ce ar trebui să se afle în meniul zilnic al copilului tău:

Fructe- Profită de vară și axează-te pe fructe cum ar fi pepenele (este bogat în vitaminele A, C, dar și în licopen și alți antioxidanți, care întăresc imunitatea) sau fructele de pădure (pline de vitamina C și bioflavonoide)

Legume- Numai bune pentru întărirea sistemului imunitar sunt, de exemplu, cele care conțin carotenoizi (pigmenții care conferă culoarea galbenă, roșie, verde sau portocalie), un fel de antioxidanți. Aceștia vor fi deosebit de benefici dacă îi vei da copilului legume de culori diferite

Iaurt- Este binevenit datorită prezenței probioticelor, care vor îmbunătăți echilibrul bacterian de la nivelul florei intestinale (în intestine se află țesut limfoid, cu rol în funcționarea sistemului imunitar). Străduiește-te să faci rost de iaurturi cât mai naturale!

Kefir- Este mai bogat în probiotice decât iaurtul

Nuci (nuci, nuci caju, fistic, migdale etc.)- Pline de vitamina E, Omega 3 și zinc, nu le poți omite când vine vorba despre întărirea imunității

Pește- Valoros în special datorită acizilor grași Omega 3, acest aliment este binevenit și pentru imunitatea copilului, în condițiile în care este sursă de zinc, seleniu și vitamina D

Carne slabă- Pe lângă proteine de calitate, carnea ar trebui să facă parte din alimentația copilului datorită prezenței zincului (un mineral care stimulează globulele albe să lupte cu infecțiile)

Ai grijă de sănătatea microflorei intestinale a copilului 

Având în vedere faptul că o funcționare corectă a sistemului imunitar este strâns legată de o microfloră intestinală în care să existe echilibrul dintre bacterii bune și cele rele (Care cresc predispoziția spre infecții și îmbolnăviri), îți vei putea ajuta copilul prin adoptarea unor măsuri precum:

• Mizează pe alăptare- Laptele matern este esențial pentru consolidarea imunității grație prezenței oligozaharidelor ( acestea constituie prebiotice speciale, cea mai cunoscută fiind fucozil-lactoza, despre care s-a constatat că nu este utilă doar pentru sănătatea microflorei intestinale, ci și pentru prevenirea apariției alergiilor, pentru dezvoltarea creierului și pentru combaterea bolilor infecțioase) și imunoglobulinelor (produse de către organism după expunerea la un agent patogen, luptând pentru a-l proteja pe copil de boli). Cea mai importantă dintre ele este Imunoglobulina A (Ea protejează aparatul respirator și digestiv contra maladiilor provocate de bacterii, virusuri, paraziți sau fungi)

• Obișnuiește-ți copilul să mănânce alimente care conțin probiotice (precum iaurtul, chefirul, varza murată etc.)

• La recomandarea unui pediatru, poți să-i administrezi suplimente alimentare care conțin bacterii „bune", cum ar fi lactobacillus sau bifidobacterii (acestea rezultă din fermentație), astfel încât să-l ajuți să-și mențină o floră intestinală sănătoasă

Asigură-te de faptul că micuțul tău are un aport suficient de vitamina D

Vitamina D este foarte utilă pentru imunitatea copilului deoarece:

• Influențează pozitiv activitatea celulelor T - Acestea au capacitatea de a recunoaște și de a distruge agenții patogeni, iar vitamina D le poate activa mai bine

• Are capacitatea de a declanșa acțiunea antiinflamatoare din organism și de a-l stimula să dea un răspuns corect în fața „agresorilor"

• Numai în prezența ei se va produce un răspuns corect al sistemului imunitar, astfel încât să se evite apariția unor probleme autoimune- Rolul vitaminei D este, pe de o parte, să limiteze producția exagerată de celule T (care ar putea să atace celulele și țesuturile) și, pe de altă parte, să influențeze pozitiv și acțiunea celulelor de tip B (acestea sunt un fel de limfocite, specializate în producerea de anticorpi), determinându-le să acționeze doar la nivelul inhibării agenților patogeni periculoși

Având în vedere aceste roluri ale vitaminei D, este indicat să te străduiești ca micuțul tău să aibă parte de ea datorită demersurilor de mai jos:

• Expunerea constantă la lumina soarelui

• Oferirea de alimente care să o conțină sau care să faciliteze absorbția ei

• Administrarea de suplimente alimentare (la recomandarea unui medic pediatru)

10.jpg

Încurajează mișcarea în aer liber

Zilele lungi și însorite de vară sunt ideale pentru a face mișcare alături de copilul tău. Studiileau arătat că dacă un copil va fi antrenat în activități fizice se va bucura de un sistem imunitar mai bun, în condițiile în care mișcarea contribuie la: reducerea proceselor inflamatorii din corp, activitatea citokinelor (secretate de către celulele sistemului imunitar pentru a contracara agenții patogeni) va fi îmbunătățită, riscul îmbolnăvire din cauza bolilor autoimune se va micșora (precum este, de exemplu, diabetul de tip 1).

Ai grijă să se odihnească suficient

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că există o legătură strânsă între lipsa de somn și apariția îmbolnăvirilor, pe fondul diminuării funcționării sistemului imunitar. 

De pildă, un studiu american recent (din anul 2017) a ajuns la concluzia că sistemul imunitar al copiilor și adulților funcționează cel mai bine când aceștia beneficiază de suficient somn. Numai în aceste condiții celulele sistemului imunitar se vor activa pentru a respinge agenții patogeni care ar putea declanșa îmbolnăvirile.

Apelează la suplimentele alimentare

Înainte de a te apuca să i le dai copilului, consultă-te neapărat cu medicul pediatru. Numai acesta va ști exact ce să-i recomande, astfel încât suplimentele să se potrivească vârstei și nevoilor sale, aducându-i beneficiile așteptate.

Pentru ca suplimentele alimentare să fie capabile să consolideze imunitatea, trebuie ca ele să conțină următoarele vitamine și minerale: vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina D, vitamina E, seleniu și zinc.

qbebe.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Nu una foarte fericită, e răspunsul antreprenorilor din Laponia, ținutul lui Moș Crăciun, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.
   Satul lui Moș Crăciun e aproape pustiu. Deși în această perioadă a anului soseau deja turiști din toată lumea, acum doar localnicii mai bat la ușa Moșului.
   „Bine ați venit! Haideți, apropiați-vă. Luați loc. Mă bucur că mi-ați trecut pragul” - le spune Moșul.
   - Mi-e teamă că Moș Crăciun nu va veni deloc anul acesta, mărturisește un băiețel.
   - Din cauza virusului?
   - Da.
   „Pentru afacerile locale, Crăciunul este, cu siguranță, în pericol. Crăciunul va veni, dar cât de fericit va fi, asta rămâne de văzut”, spune Sanna Karkkainen - antreprenor.
   Numărul turiștilor străini care au vizitat Finlanda a scăzut cu 78%. Lipsa vizitatorilor e chiar mai pronunțată în nordul țării.
   Multe afaceri depind de turiștii care-l vizitează pe Moș Crăciun sau care vor să vadă aurora boreală ori să se plimbe cu sănii trase de câini.
   Cu restaurantele și hotelurile goale, antreprenorii sunt pesimiști. 
   „Așa cum stau lucrurile acum, Crăciunul va fi anulat”, crede Harri Mallinen - patronul unui complex turistic.
   digi24.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunțul a fost făcut de către primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md. 
   Potrivit edilului, obiectivul acestui acord este creşterea eficienţei achiziţiilor publice şi utilizarea optimă a mijloacelor financiare, precum şi asigurarea unui "Meniu Unic" în grădinițele din Capitală. 
   Astfel, în toate grădiniţele se vor livra produse de aceeaşi calitate, origine şi la acelaşi preţ, asigurând o echitate.
   "Săptămâna trecută grupul tehnic intersectorial s-a întrunit pentru a discuta pe marginea caietului de sarcini pentru procurarea produselor alimentare în grădiniţe, iar către sfârşitul săptămânii, va fi lansată procedura de achiziţii privind procurarea produselor", a spus Ceban. 
   Totodată, primarul a menționat că și-a dorit mult și externalizarea alimentației în școli, dar potrivit lui, acest lucru este imposibil de a fi realizat din cauza mai multor prevederi legale.
   stiri.md/
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Grădiniţa privată Permata Hati, din oraşul Semarang din provincia Java Centrală, are 135 de elevi. Câte şase dintre ei au voie să meargă în clasă în fiecare zi şi să petreacă timp cu educatoarea lor, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
   Însoţiţi de părinţi, copiii stau în cutii de protecţie realizate din folii transparente de plastic. Acestea sunt dezinfectate după fiecare şedinţă.
   „Cutia transparentă este unul dintre măsurile pe care le-am luat pentru a păstra protocoalele de sănătate”, a spus directorul grădiniţei.
   Toţi cei care participă la şcoală trebuie să poarte o mască, scut pentru faţă, mănuşi şi le este verificată temperatura.
   Indonezia a raportat până acum 98.778 de cazuri COVID-19 şi 4.781 de decese, cel mai mare număr din Asia de Est.
   mediafax.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Cum să ai pielea perfectă toată vara, printr-o epilare perfectă și de durată? Care este varianta cea mai eficientă? Te invităm să consulți următoarele alternative pentru a putea alege metoda potrivită pentru tine.
   1. Hidratarea pielii
   O piele frumoasă este o piele corect hidratată – lucru de care trebuie să te ocupi în fiecare zi. Experții consideră că o piele bine hidratată este mult mai bine protejată de factorii externi și mai puțin sensibilă. Acest aspect contează și atunci când se realizează procedeul de epilare. Dacă pielea este hidratată, epilarea se face mai ușor, iar disconfortul creat de smulgerea firelor de păr nu mai este atât de intens, ca în cazul pielii uscate.
   2. Scrub cu două zile înainte de epilare
   Acest tratament de peeling este recomandat cu 2-3 zile înainte de epilare, deoarece îndepărtează celulele moarte și previne creșterea firelor noi de păr sub piele. Procedura este rapidă și oferă avantajul de a promova regenerarea normală a țesuturilor pielii.
   Femeile ar trebui să țină cont și de acest aspect și să facă tratamentul de peeling, care reduce riscul de apariție al unor efecte secundare și în plus, contribuie și la obținerea unor rezultate mai bune după epilare. După realizarea tratamentului cu scrub, se spală pielea cu apă călduță. La final se poate aplica o cremă sau o loțiune specială pentru această procedură. Peelingul deschide porii, elimină bacteriile din interiorul lor, îndepărtează celulele moarte, previne dezvoltarea infecțiilor, a iritațiilor și a coșurilor după epilare.
   3. Fără expunere la soare
   Înainte de epilare nu este indicată expunerea la soare, din cauză că pielea poate deveni sensibilă, mai ales dacă nu a fost protejată de radiațiile solare ultraviolete în mod corespunzător. De asemenea, nici după epilare nu se stă la soare sau la ședințele de la solar, în primele 48 de ore.
   În caz contrar, pe piele pot să apară vezicule, arsuri, roșeață de la radiațiile ultraviolete, care au efect nefast asupra pielii sensibile. Prin urmare, femeile care vor să aibă pielea frumoasă după epilare, trebuie să evite expunerea la soare cu 48 de ore înainte de epilare, dar și în următoarele 48 de ore după epilare.
   4. Epilarea cu ceară
   Femeile care aleg epilarea cu ceară au un mare avantaj – părul crește doar o dată pe lună. Îndepărtarea lui este temeinică prin această procedură. Există și produse de care sunt recomandate pentru pielea mai sensibilă, din zona axilelor sau a bikinilor.
   Acest procedeu este ușor de realizat, se face cu ceară caldă. Înainte de epilare se folosesc produse de peeling, cu acțiune exfoliantă, sau loțiuni de corp hidratante. Există și produse de epilare zona intimă cum ar fi benzile depilatoare cu ceară rece.
   Epilarea cu ceară acasă nu este chiar atât de complicată, iar dacă o faci corect, poate fi chiar un mod deştept de a scuti timp!
   5. Epilatorul electric
   Epilarea pielii cu un dispozitiv electric special de smulgere a firelor de păr, prin intermediul unor pensete, aduce multe avantaje. De exemplu, firele de păr sunt smulse din rădăcină, astfel epilarea este de durată. În timp, unele fire de păr nu mai cresc deloc, astfel părul de pe zona respectivă va fi mai puțin.
   Unele femei nu aleg această procedură pentru că o consideră puțin dureroasă. Cele care folosesc de mult timp metoda cu epilatorul electric au spus că este eficientă și că s-au obișnuit cu acel disconfort creat de dispozitiv, care nu este chiar atât de stresant pentru ele.
   6. Crema depilatoare
   Pentru îndepărtarea părului nedorit de pe piele, fără durere, se recomandă metoda cu cremă epilare care este potrivită mai ales pentru persoanele sensibile. Astfel de creme sunt special concepute pentru îndepărtarea părului nedorit de pe diferite zone ale corpului (axile, brațe, picioare și zona bikinilor).
   Unele produse sunt mai eficiente, acționează în doar 3 minute și lasă pielea catifelată, pentru că au anumite ingrediente naturale emoliente, cum este de exemplu uleiul de argan, cu efect hrănitor pentru țesutul cutanat.
   7. Epilare cu laser
   Această metodă este cea mai avantajoasă, pentru că ajută la îndepărtarea permanentă a firelor de păr. Prin epilarea cu laser sunt distruse rădăcinile firelor de păr, astfel acestea cu greu mai reușesc să crească înapoi. Din păcate și aici intervin anumiți factori – modificările hormonale – care pot stimula din nou creșterea părului. Metoda nu este 100% eficientă, iar rezultatele variază de la o persoană la alta.
   Acest procedeu de epilare cu laser se realizează de către un specialist, care are calificările corespunzătoare. Femeile aleg metoda cu laser pentru că le oferă o epilare de durată.
   cosmopolitan.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Potrivit unui comunicat remis presei, cererile au fost depuse pe platforma „escoala.chisinau.md", transmite Știri.md.
   Potrivit sursei citate, au fost înregistrate cu 1.000 de solicitări mai mult decât numărul planificat.
   Viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, a calificat situația de suprasolicitare pentru înscrierea în clasa I drept ceva neașteptat, în condițiile când municipalitatea are planificate 8.913 locuri în 329 de clase.
   Responsabilii de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport vor identifica soluţii, astfel ca toţi copiii de vârstă școlară să fie incluși în procesul educaţional. În caz de necesitate, vor fi deschise clase noi.
   Totodată, Primăria anunță că până în data de 28 august, continuă etapa a II-a de depunere a cererilor pentru școlarizarea copiilor de 7 ani. Amintim că pe platforma „egradinita.md" continua înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare.
   De la începutul anului 2020, pe platformă au fost depuse 4306 cereri în acest scop. Totodată, din 10 august, a.c., va începe etapa a II-a de depunere a actelor pentru înscrierea elevilor în clasa a X-a, pe platforma „escoala.chisinau.md" sau de pe „educatieonline.md".
   stiri.md
 •