Deseori, adolescentii cred despre consumul de alcool ca este un act care indica maturizare, fiind asociat cu un comportament realizat doar de adulti. Alcoolul le ofera posibilitatea de a atrage atentia si de a se razvrati impotriva interdictiilor sau regulilor impuse de parinti. Astfel, se doreste afirmarea propriei identitati si iesirea de sub tutela acestora.
Bineinteles ca acest act de afirmare are nevoie de un public care sa-i confirme statutul obtinut, asa ca primul pahar se bea de obicei acompaniat de persoane apropiate, prieteni sau colegi. Cei mai multi adolescenti justifica acest comportament spunand ca astfel interactiunea cu cei prezenti decurge mai usor, datorita faptului ca inhibitiile sunt inlaturate si se simt mult mai relaxati.
O cantitate mica de alcool consumata ocazional nu aduce niciun prejudiciu persoanei in cauza si nu reprezinta un motiv de neliniste. O problema apare cand cantitatea de alcool ingerata este mare si destul de des, pentru ca afecteaza sistemul nervos central si conduce la alterarea perceptiilor, emotiilor si a miscarilor.
Alcoolul este un deprimant cerebral care incetineste sau blocheaza anumite mesaje care incearca sa ajunga la creier si consumat intr-o cantitate mare si intr-un interval scurt de timp cauzeaza schimbari majore in creier, rezultand intoxicatia.
Persoana intoxicata cu alcool prezinta modificari comportamentale sau psihologice dezaptative care consta in comportament sexual sau agresiv inadecvat, labilitate afectiva, deteriorarea judecatii, deteriorarea functionarii sociale sau profesionale.
La adolescenti aceste modificari sunt destul de semnificative si pot avea consecinte pe termen lung, spun cercetatorii care iau in considerare faptul ca la aceasta varsta creierul inca se dezvolta.
Recunostem destul de usor o persoana intoxicata cu alcool pentru ca mersul nu mai este sigur si exista tendinta de a cauta puncte de sprijin, cuvintele sunt articulate cu greutate, se constata miscari oscilatorii ritmice si dificultate in pastrarea atentiei. Uneori se poate ajunge chiar la coma alcoolica, moment in care viata persoanei poate fi pusa in pericol.
Un adolescent cu o imagine de sine scazuta este mai usor de prins in aceasta capcana a uzului de alcool, mai ales daca a constatat ca in urma consumului de alcool interactiunea cu cei din jur a fost mai agreabila si s-a simtit mai bine pus in valoare. Tendinta va fi ca si cu urmatoarele ocazii sa profite de acest lucru.
Cand uzul de alcool se petrece pentru o perioada lunga de timp, organismul se obisnuieste cu prezenta acestuia, conducand la un prag de toleranta ridicat. Astfel, persoana va consuma o cantitate de alcool din ce in ce mai mare pentru a se ajunge la efectul dorit. In acest caz semnalul de alarma este destul de puternic, insa, persoana neaga ca ar avea o problema pentru care ar trebui sa solicite ajutor specializat.
De cele mai multe ori consumul de alcool este generator si de alte evenimente neplacute: relatie tensionata cu parintii, abandon scolar, comportamente antisociale etc.
Desi majoritatea adolescentilor care au problema cu alcoolul considera ca asa isi creeaza o imagine “cool”, tendinta celorlalti va fi de a-i evita din cauza ridicolului la care se expun de cele mai multe ori, sau din cauza mirosului destul de neplacut pe care-l simti in apropierea lor.
Si, sa nu uitam, alcoolul este un deprimant destul de puternic, asa ca nu ne mira ca un numar important de adolescenti care s-au sinucis sau au au avut tentative de sinucideri au facut-o dupa uzul catorva pahare de alcool.
Putem sa spunem ca este o problema serioasa cu care se confrunta societatea, iar pretul scazut pentru achizitionarea unei sticle de alcool nu-i descurajeaza pe cei care au dezvoltat deja acest obicei.
Uzul frecvent de alcool conduce la disfunctie sexuala, obezitate, tensiune arteriala crescuta, afectiuni ale unor organe – ficat, inima, creier.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat