7 lucruri pe care copiii le moștenesc numai de la tați


  Ai auzit des că un copil are exact ochii tatălui sau că seamănă la trăsături? Există multe alte lucruri care se moștenesc exclusiv de la tați.

Depositphotos_112316864_l-2015.jpg

Dincolo de caracteristicile fizice, copiii moștenesc de la tați și alte lucruri. Genele tatălui vor determina care va fi moștenirea genetică a copilului, de la felul în care arată până la tipul de afecțiuni de care ar putea suferi.

Iată ce moștenesc copiii numai de la tați:

1. Problemele cu inima

Din păcate, moștenirea genetică nu înseamnă doar că vei avea nasul mamei, bărbia tatălui sau părul roșcat al bunicului. Bărbații care suferă de boli cardiace pot transmite aceste afecțiuni fiilor lor, dar pentru că acest risc este asociat numai cu tipul de cromozom Y aceste riscuri nu se pot transmite și fiicelor.

2. Înălțimea

Având în vedere că este nevoie de peste 700 de secvențe de gene pentru a determina înălțimea unui copil poate fi mai ușor să se susțină că atât femeile, cât și bărbații pot influența cât de înalt va fi copilul lor. Totuși, felul în care variază combinațiile pot determina o creștere sau o scădere a înălțimii de până la 20cm. Uneori apar variații rare care pot afecta drastic înălțimea copilului, iar acest lucru face să fie favorizată înălțimea tatălui.

3. Probleme legate de echilibrul emoțional

Se știe deja că problemele care vizează echilibrul emoțional sunt moștenite în cadrul aceleiași familii. În cazul în care tatăl este mai în vârstă, copilul va fi predispus afecțiunilor de ordin psihologic. De asemenea, s-a constatat că bărbații de vârsta a doua care suferă de schizofrenie sau ADHD pot transmite aceste riscuri copiilor pentru că structura ADN-ului lor se modifică pe măsură ce înaintează în vârstă.

Astfel, s-a concluzionat că bărbații de vârsta a doua au un risc de 4 ori mai mare de a transmite afecțiuni de tip psihologic copiilor. Dar de ce nu se schimbă și ADN-ul mamelor odată cu trecerea timpului? Răspunsul este că ADN-ul lor se modifică, dar ovulele sunt în organism încă de la naștere și nu se vor schimba, fiind limitate ca număr.  

4. Problemele dentare

Nu sunt vești foarte bune, mai ales dacă tatăl tău a avut o dantură deficitară. Însă, dacă mama ta a avut nevoie de aparat dentar foarte devreme, dar tatăl tău are o dantură foarte bună, să știi că ești norocos. Șansa de trasmitere a tipului de probleme dentare de la tați la copii este dublă față de posibilitatea de a moșteni astfel de probleme de la mame.

5. Culoarea ochilor

Este un subiect dificil pentru că ambii parteneri au un rol în culoarea ochilor copilului, dar există mai multe indicii care favorizează influența taților. Se întâmplă mult mai des ca un copil să aibă ochii închiși la culoare pentru că aceasta este gena dominantă, în timp ce pentru o culoare deschisă este nevoie de o influență puternică din partea ambelor părți ale familiei. În cele mai multe cazuri o genă dominantă de culoare închisă va câștiga această confruntare, ceea ce înseamnă că dacă tatăl are ochii închiși la culoare, cel mai probabil la fel se va întâmpla și în cazul copilului.

6. Infertilitatea

Dacă un bărbat are probleme de fertilitate există soluții alternative pentru a putea avea copii cum este fertilizarea în vitro, dar dacă alege această soluție tot va transmite copilului un risc ridicat de astfel de probleme. Deși nu există încă rezultate concludente se pare că în cele mai multe cazuri infertilitatea tatălui poate scădea șansele copilului de a-și întemeia o familie în viitor.

7. Sexul

Bebelușii obțin o combinație de cromozomi de la ambii părinți. Bărbați au cromozomii XY, iar femeile au cromozomul X. Dacă tatăl transmite cromozomul X se va naște o fetiță, iar dacă transmite cromozomul Y vor avea un băiat. De asemenea, orice gene „scrise” pe cromozomul Y provin tot de la tați.

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Săptămâna curentă, pe 22 iunie, începând cu ora 11:00, sunt planificate audiții la Casa de Cultură din satul Molovata, unde sunt îndemnați să vină și copiii din Criuleni și Dubăsari. Duminică, 23 iunie, începând cu ora 11:00, audițiile se vor desfășura la Școala de Arte din Leova, unde sunt așteptate și iubitorii de muzică din raioanele Leova și Cimișlia. În următoarele săptămâni echipa La La Play Voices va cutreiera partea centrală și sudică a Moldovei. Audițiile se vor încheia la data de 7 iulie, la Chișinău. Rezultatele etapei de audiere vor fi anunțate până pe 10 iulie.

   Proiectul de incluziune socială La La Play Voices este la a 2-a ediție, prima având loc în anul 2018. În cadrul acesteia, au fost selectați 20 de tineri și copii care au pus baza corului La La Play Voices, ce reprezintă diversitatea etnică și socială a Moldovei. La finalul primei ediții La La Play Voices, beneficiarii din 12 raioane ale țării, reprezentanți ai diferitor grupuri etnice și sociale, au susținut un concert la Sala cu Orgă alături de Moldovan National Youth Orchestra, reprezentată de muzicieni din Moldova, România, Ucraina, Rusia, Kazahstan și Germania, condusă de tânărul dirijor Cristian Spătaru.

   Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite atât pe pagina evenimentului La La Play Voices, cât si pe pagina Facebook și Instagram Moldovan National Youth Orchestra.
   Proiectul este finanțat de parteneri strategici ai Moldovan National Youth Orchestra: UNICEF Moldova; Suedia, Fundația Est-Europeană; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Puțini bărbați merită mai multe elogii de Ziua Tatălui, sărbătorită duminică în statele occidentale, decât Ben Carpenter, în vârstă de 35 de ani, din Huddersfield, West Yorkshire, Anglia. Pe bună dreptate, el este considerat un "super tată" de prieteni și de familia sa. 

   Ben își dorea încă de când avea 21 de ani să adopte un copil, însă zece ani mai târziu, a devenit tatăl a cinci copii. Toți au probleme de sănătate, iar el îi îngrijește zi de zi și este fericit că viața micuților s-a schimbat de când el a devenit tatăl lor. 

   Jack (11 ani), Ruby (opt ani), Lily (șase ani), Joseph (trei ani) și Noah (un an) au diverse afecțiuni care implică o mulțime de nevoi și îngrijire specială, de la autism la sindromul Pierre Robin, dar cu Ben lângă ei, viața lor este mai ușoară și mai frumoasă.

   Bărbatul a devenit tată full-time și are experiență în îngrijirea copiilor cu dizabilități după ce a lucrat într-un centru special: "Încă de la 21 de ani am știut că vreau să devin tată cât mai repede posibil - poate că eram tânăr, dar mereu am avu un cap matur pe umeri", a explicat Ben.
   "Eram convins că, fiind singur, nu mă vor lua în serios - dar am fost foarte fericit când au acceptat. Știam că așa era drept, datorită muncii pe care o făcusem cu adulții și copiii cu dizabilități. Știam că aveam dreptul să adopt un copil cu handicap fiindcă știam că pot să-l îngrijesc cum trebuie", a continuat el. 

   "Mai întâi am văzut o reclamă a serviciilor locale de adopții care căutau părinți adoptivi și m-am gândit că nu acceptă un tip singur. Dar le-am zis cine eram și unde lucram, iar ei au fost foarte constructivi și chiar entuziasmați că vreau să adopt un copil", a povestit Ben, adăugând fără ezitare: "După nouă ani, am cinci copii și n-aș schimba nimic."

   Deși are pe cap o grămadă de probleme cu care nici doi părinți nu s-ar descurca ușor, Ben este încântat că le poate fi de ajutor copiilor săi. Și n-are deloc o misiune simplă: Jack are autism, Ruby are sindromul Pierre Robin și nu-și poate mișca normal brațele din cauza lipsei oaselor, Lily nu aude, iar Josep are sindromul Down. Cel mai mic dintre ei, Noah, are un sindrom rar și mai multe anomalii căpătate la naștere care i-au afectat mâinile și picioarele. Dar Carpenter e cel mai fericit părinte: de când a intrat în familia lui, Noah este ca și cum ar fi fost dintotdeauna cu ei. "Noah e tare și s-a adaptat perfect în familia noastră, să fiu sincer, e ca și cum a fost mereu aici! Frații și surorile lui se simt bine cu el, în special Lily, care este foarte maternă și mă ajută să-l hrănesc și cu alte treburi", a explicat bărbatul.

   Carpenter nu și-a dorit niciodată să aibă copiii lui biologici, iar adopția i s-a părut întotdeauna cea mai bună soluție atât pentru el, cât și pentru copiii cu afecțiuni. "N-am vrut copii biologici pentru că aici e vorba de mai mult decât o legătură biologică cu un copil. Copiii mei sunt copiii mei - de exemplu, ei au aceleași gesturi ca mine.
   Da, n-au același sânge ca mine, dar cui îi pasă?!", a explicat el.

   Ben se descurcă cu fondurile de sprijin pe care le primește de la stat și cu ce a mai economisit - de exemplu, primește 20,70 de lire sterline pe săptămână pentru primul copil adoptat și 13,70 lire pentru al doilea, la care se adaugă și alte beneficii.

   Poate că unora li s-ar părea greu și cu un copil cu dizabilități. Pentru Ben nu-i nimic ieșit din comun și chiar se gândește să mai adopte: "Dacă pe viitor un copil ar avea nevoie de mine să-l ajut, sunt sigur că voi ajunge să-l adopt. Sigur mă văd adoptând mai mulți, chiar îmi place să fiu tată", a spus el.

   Carpenter este singur de la 21 de ani și nu plănuiește să-și caute o iubită în viitorul apropiat, fiindcă responsabilitățile pe care le are sunt mai importante și nu-i lasă prea mult timp liber: "Nu mi-am dorit niciodată o relație, sunt fericit așa. De fiecare dată când mi-am imaginat că aș avea o relație, am ajuns la aceeași concluzie: copiii mei vor fi mereu pe primul plan. Aș merge și pe jar în tălpile goale ca să-i apăr și să le fiu aproape, așa că e o decizie ușoară", a explicat el. "Oricine poate fi părinte, dar e nevoie de cineva special pentru a fi tată", a conchis Ben.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Pe timp de caniculă, nou-născuții riscă să se supraîncălzească
   „La copiii mici nu sunt dezvoltate glandele sudoripare și ei nu prea transpiră. Asta înseamnă că ei au un risc foarte mare de a se supraîncălzi. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți cum copilul este îmbrăcat. El trebuie îmbrăcat obligatoriu în haine naturale, de culoare deschisă, ușoare, plăcute la atingere. Acestea sunt desigur hainele din bumbac. Trebuie să fie acoperit cu o căciuliță vagă, să poarte poate pentru o perioadă scurtă de timp niște șosete. În rest, pentru copiii ceilalți ar fi bine să fie îmbrăcați într-un body cu mâneca scurtă”, a spus Dorina Rotaru.
   Bebelușii au nevoie de mai multe lichide
   „Principalul este că mamele trebuie să atragă atenția la semnele de deshidratare. Deseori, dacă temperaturile sunt înalte, copiii cer o cantitate de lichide mai mare. Dacă vorbim de copiii de până la șase luni, desigur că sunt la alimentația naturală sau sunt la formulă. Pentru acești copii sunt destule lichidele pe care le primesc prin alimentație. Pentru copiii care mănâncă formulă, da, s-ar putea de făcut formula mai diluată sau de propus să bea apă, pentru că laptele matern, în proporție de 90%, este format din apă”, a declarat medicul.
   Atenție la semnele de deshidratare!
   „Sunt semne de deshidratare atunci când noi observăm un copil agitat, care are mucoasele uscate, buzele sunt uscate, roșu aprinse, este un copil care cere mai multă atenție, e foarte greu să-l consolezi. Dacă este o insolație, la copil poate să apară și o vomă. Un copil mai mare poate să acuze că îl doare capul. De aceea trebuie să fim foarte atenți la semnele de deshidratare. În situația dată, dacă este un copil mai mare de șase luni, întotdeauna trebuie să fie apa, copiii trebuie să aibă ceșcuța asta din care beau de sine stătător. Dar pentru copiii alăptați la sân, ei trebuie să fie mai des alipiți de sân decât în condițiile în care nu ar fi caniculă”, a mai explicat specialista.
   Orele de plimbare trebuie respectate
   „Obligatoriu trebuie de plimbat și de folosit momentul timpului frumos, dar sunt orele. De dimineață sunt până la 10:00-11:00. Seara – după ora 16:00-17:00, puteți să ieșiți afară fără grijă. Fix așa sunt condițiile dacă este cineva plecat la mare”, a menționat medicul.

   Aer condiționat sau aerisirea clasică?
   „Trebuie de aerisit camera, dar în așa condiții cred că e cam greu, fiindcă aerisirea se face cu un aer cald. Putem să folosim aparatul de aer condiționat cu o condiție, că filtrele sunt schimbate, iar în momentul în care răcim camera, copilul să nu se afle în cameră”, a subliniat Dorina Rotaru.
   Mergem cu bebelușii în vacanță?
   „Nu este nicio contraindicație ca să nu plece părinții în vacanță. Momentul este că, într-adevăr, trebuie să fie bine pregătiți. Pentru plajă trebuie să aibă o căciuliță cu bordurile largi, îmbrăcăminte din bumbac cu mâinile lungi, obligatoriu să folosească cosmeticele specifice, care conțin filtrele împotriva razelor ultraviolete, de la 50 în sus. Pentru copiii de până la un an, e de dorit ca aceste filtre să fie pe bază de minerale naturale. Nici într-un caz, nu trebuie de pus copiii la acțiunea directă a razelor solare. Pielea este foarte subțire. Startul de melanocite nu este încă așa bine dezvoltat. De aceea pentru copii e destul de periculoasă expunerea directă la acțiunea razelor solare, din cauza arsurilor care pot să apară în scurt timp”, a explicat experta.
   Lucrurile nelipsite din trusa medicală
   „Pentru nou-născuți sigur că trebuie să fim pregătiți chiar și pentru o insolație. Dacă este o insolație și copilul este febril, obligatoriu trebuie să fie preparatele antipiretice. Pentru accidente trebuie să aibă apă oxigenată și soluție dezinfectantă, cum este betadina, plasture. Dacă ne ducem unde este mare, este un risc foarte mare pentru infecțiile cauzate de perioada de vară, cum sunt virușii de vară, așa-numita gripă de vară. Obligatoriu să aibă soluții pentru rehidratare, niște microfloră pentru copii, în caz că au vomă sau diaree. În rest, tot ce trebuie pentru curățirea unui nas, un aspirator pentru nas, ca, în caz de ceva, părinții să nu-și strice odihna”, a conchis medicul.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Oamenii de știință au reușit să creeze imagini 3D care să demonstreze extinderea acestei distorsiuni uimitoare în formă de con. Iată cât de mult se deformează capul copiilor în timpul nașterii!
   De ce se deformează capul nou-născuților în timpul nașterii?
   Capul copiilor își poate schimba forma sub presiune, deoarece oasele din craniu nu s-au sudat. Zonele moi din partea superioară a capului pot fi înghesuite prin canalul de naștere și permit ulterior creierului să crească în timpul copilăriei. 
   Cu toate acestea, procesul mecanic precis al modului în care craniul și creierul copiilor își schimbă forma în timpul travaliului nu este înțeles cu adevărat. Pentru a afla mai multe despre acest proces, oamenii de știință au efectat scanări imagistice prin rezonanță magnetică în cazul a șapte femei gravide. Atunci când participantele la studiu se aflau între săptămâna 36 și 39 de sarcină, când au fost în travaliu și după ce cervixul lor a fost complet dilatat, oamenii de știință le-au făcut RMN-uri.
   Analizele acestora au scos la iveală o deformare semnificativă a craniului în cazul tuturor bebelușilor și au sugerat că presiunea exercitată asupra craniului și creierului copiilor în timpul nașterii este mult mai puternică decât se credea în trecut, după cum au afirmat cercetătorii în cadrul studiului.
   În cazul tuturor celor șapte fetuși, oasele craniului care nu s-au suprapus înainte de travaliu au fost vizibil suprapuse odată ce a început travaliul, deformând capul și creierul copiilor, conform cercetătorilor.În cazul a cinci copii, craniile lor s-au întors la formele lor de dinainte de naștere, iar deformarea nu a fost vizibilă atunci când nou-născuții au fost examinați.
   Analizele RMN arată țesuturile moi care nu au fost vizibile la ultrasunete, oferind indicii importante pentru înțelegerea deformării craniului și a creierului copiilor, precum și deplasarea țesuturilor moi materne în preajma lor în timpul nașterii, potrivit studiului.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Bebeluşul ignoră vocea mamei ei, atunci când aceasta o cheamă pe numele real, ridicând privirea numai atunci când aceasta spune comanda de pornire pentru asistentul Alexa.
   Reacţiile celor care au văzut videoclipul sunt împărţite, unii considerându-l drăguţ şi sugerând schimbarea numelui bebeluşului în „Alexa”. Ceilalţi însă, blamează părinţii copilului pentru lipsa de comunicare pe care ar avea-o cu el şi folosirea în exces a asistentului digital.
   Alţii au ales să glumească la acest subiect, menţionând că este mai bine ca bebeluşul să răspundă la „Alexa”, decât la „Hey Google” (comanda vocală care porneşte Google Assistant).
   diez.md
 •