5 greșeli pe care le fac părinții când își pregătesc copilul pentru școală


    Momentul începerii școlii este unul încărcat de emoție atât pentru copil, cât și pentru părinți. De la documentarea legată de înscriere, rechizite, felul în care se va adapta, până la cum vă veți adapta voi ca părinți, pregătirea pentru școală reprezintă o provocare pentru întreaga familie.

Există foarte multe surse de informare, profesorii au o opinie, părinții alta, iar tu te gândești cum să procedezi, cum ți-ar fi plăcut și ție în copilărie să se desfășoare totul pentru ca experiența începerii școlii să fie cât mai plăcută. 
Cu siguranță, aceasta este un proces îndelungat de continuă adaptare, toți părinții fiind supuși greșelilor. 

Iată care sunt cele mai comune dintre aceasta, atunci când vine vorba de perioada dinainte de începerea școlii:

Suprasolicitarea copilului 
Din convingerea că la începutul școlii le va fi mai ușor sau din orgoliu, pentru că alți copii o fac deja, mulți părinți își copleșesc copilul cu informații noi, încercând să-l aducă într-un punct cât mai avansat. Nu uita totuși că începerea școlii este un prim pas în dezvoltarea educațională a copilului, prin urmare acesta nu trebuie să meargă știind deja să scrie și să citească. Are tot timpul să învețe, iar cu ajutorul cadrelor didactice și al familiei, experiența școlii poate fi una plăcută. 
 
kid-2428765_640.jpg
 
Concentrarea pe parte logică și abstractă, înaintea dezvoltării imaginației
Primele activități pe care un copil trebuie să le aibă sunt legate de forme, culori, identificarea unor animale, corelațiile, nicidecum adunări, scăderi sau alte probleme de logică. Pune accent întâi pe dezvoltarea imaginației. 
 
Accent mai mare pe activitățile educative decât pe cele sportive
Probabil că îți dorești ca cel mic să exceleze, crezând că aceasta este calea spre succes și fericire. În realitate, la această vârstă sunt foarte importante activitățile sportive, deoarece copilul este în creștere, are nevoie să fie activ. Există numeroase jocuri care presupun mișcare, dar care sunt și foarte educative, cu ajutorul cărora poate învăța lucruri noi și poate lega prietenii. De asemenea, acestea sunt foarte bune pentru a petrece timp de calitate cu familia. 
 
Compararea cu alți copii
Nu pune presiune pe copilul tău, spunându-i că un alt copil știe deja alfabetul sau că este capabil de anumite lucruri. Această atitudine îl va face să nu aibă încredere în forțele proprii, să îi fie și mai teamă de începerea școlii și să simtă că nu se ridică la nivelul așteptărilor tale. Compararea cu alți copii nu ar fi bine să existe nici măcar în sinea ta. Atât timp cât te-ai asigurat că ai un copil sănătos, care se dezvoltă normal, nu trebuie să te gândești la cum evoluează ceilalți. În cazul în care ai mai mulți copii, probabil ai observat cât de diferiți pot fi. 
 
Neglijarea cunoștintelor utile pentru viața de zi cu zi
Dezvoltarea educațională a copilului este foarte importantă, crescându-i șansele de a avea un viitor așa cum își dorește, de a alege ce vrea să facă în viață. Cu toate acestea, cunoștințele de cultură generală nu sunt suficiente pentru a avea o viață bună. Este important să-ți înveți copilul lucruri importante pentru siguranța sa, pentru traiul de zi cu zi, legat de felul în care trebuie să reacționeze în diverse situații mai mult sau mai puțin stresante. Poate ți se pare banal, dar este important ca întâi să știe cum să-și lege șireturile și ce să facă dacă se pierde și abia apoi care sunt capitalele europene. 
 
Nu este în neregulă să-ți încurajezi copilul să fie ambițios și să-i placă să învețe lucruri noi, mai ales dacă îi descoperi potențialul într-o anumită direcție, însă totul cu măsură. Nu uita că este esențial ca el să fie un individ adaptat, dincolo de cunoștințele pe care le acumulează, iar asta nu o poate face doar prin școală. 
Începerea școlii poate fi un moment dificil pentru copii. Fiecare copil ezită să meargă undeva nou și să vadă oameni pe care nu i-a mai întâlnit până acum.

Iată câteva modalități utile de a vă pregăti copilul pentru prima zi de școală:

Documentează-te în legătură cu programa școlară. Probabil că pentru cei mai mulți părinți nu este tocmai o plăcere să reia programa școlară și să facă teme alături de copil, însă într-o anumită măsură este necesar, mai ales în primii ani. Indiferent de cunoștințele pe care crezi că le mai ai de pe vremea când erai și tu elevă, informează-te în legătură cu lucrurile pe care o să le învețe copilul tău. Astfel, vei fi pregatită și îl vei ajuta să se adapteze mai ușor. Este frustrant atât pentru tine, cât și pentru copil în momentul în care vine acasă și îți cere ajutorul, să nu o poți face. 
 
khkj.jpg
 
Explica-i copilului care va fi programul lui. Spune-i când va merge la școală și când se va întoarce. Este normal să fie emoționat, din moment ce este o experiență nouă. 
Întreabă-l ceea ce simte. Emoțiile și preocupaăile pe care le are pot fi în mare parte din lipsa informațiilor sau din informarea greșită. Este posibil ca de-a lungul timpului să-și fi format o impresie greșită despre școală, prin urmare este bine să-l lămurești în orice privință și să-ți manifesti susținerea. 
 
Vizitați școala. Înainte de începerea oficială a cursurilor, mergi cu copilul în vizită la școală. Asta îl va ajuta să fie mai puțin emoționat, iar în prima zi de școală să fie mai familiarizat cu locul în care își va petrece destul de mult timp. În cazul în care ai reușit să cunoști și o parte din colegi, nu ezita să-i inviți la o sesiune de joacă, pentru a se cunoaște mai bine. 
 
Asigură-l că nu este singur. Copilul nu trebuie să aibă senzația că în momentul în care l-ai lăsat la școală este singur. Explică-i ce trebuie să facă în cazul în care are o problemă, că poate discuta cu cadrele didactice și că tu îi ești alături pentru orice are nevoie.  
 
Pune accent pe aspectele pozitive. Nu îi vorbi copilului despre școală doar spunându-i ce „trebuie" să facă. Explică-i că poate fi și distractiv, că își va face prieteni. 
 
girl-1610955_640.jpg
 
Spune-i că este normal să aibă emoții. Îl poate ajuta și dacă îi povestești de propria ta experiență cu prima zi de școală, cum și tu, la fel ca și el, ai avut emoții și ți-a fost teamă de ce va urma. 
 
Ai grijă să aibă tot ce are nevoie. Dacă ai cumpărat toate cele necesare pentru începerea școlii, ai grijă să le organizezi cu o zi înainte, astfel încât să nu uiți ceva dimineața. Pentru copil este deja suficient de stresantă această zi, plus că dacă îi lipsește ceva, va avea sentimentul că totul va merge prost. 
 
Tu ai emoții pentru prima zi de școală a copilului tău?
 




Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.