4 stiluri de parenting si efectele lor asupra celor mici


  Stilul tau de parenting poate influenta o multitudine de lucruri, de la greutatea copilului tau si pana la modul in care acesta se percepe pe sine. Este important sa te asiguri ca acest stil de parenting este unul care sa incurajeze si sa sprijine o crestere sanatoasa si armonioasa a celui mic si o dezvoltare adecvata, deoarece modul in care interactionezi cu copilul tau si felul in care il disciplinezi vor reprezenta o influenta majora asupra sa, pentru tot restul vietii.

1_351.jpg

Cercetatorii au identificat patru stiluri de parenting: cel autoritar, cel de incredere, cel permisiv, si cel neimplicat, fiecare dintre aceste stiluri reprezentand o abordare diferita in cresterea copilului, identificata printr-o serie de carcteristici unice.

1. Stilul de parenting autoritar

 • Crezi ca un copil ar trebui sa fie vazut, dar nu auzit;
 • Atunci cand vine vorba de reguli, este fie ca tine, fie deloc;
 • Nu te gandesti la sentimentele copilului tau.

Daca te regasesti in oricare dintre aceste afirmatii, atunci este posibil sa fii un parinte autoritar. Parintii autoritari cred ca cei mici ar trebui sa respecte regulile lor, fara exceptie si sunt bine cunoscuti pentru fraza "Pentru ca asa spun eu!" atunci cand un copil pune la indoiala motivatia de la baza uneia dintre regulile impuse de catre parinte. Astfel de parinti nu sunt interesati sa negocieze cu cel mic si se concentreaza pe obedienta copilului.

Parintii autoritari nu permit copiilor lor sa se implice in provocarile legate de solutionarea problemelor, in schimb, ei fac regulile si le impun, fara sa tina cont de opinia celui mic.

Copiii parintilor autoritari pot dezvolta probleme legate de increderea in sine deoarece parerea lor nu este pretuita de catre parinti si ar putea sa devina ostili si agresivi. In loc sa se gandeasca la ce ar putea face mai bine data viitoare, acesti copii se concentreaza pe furia pe care o simt la adresa propriilor parinti. Pentru ca parintii autoritarii sunt adesea foarte stricti, copiii lor ar putea deveni foarte buni mincinosi in efortul lor de a scapa de pedepse.

fmt_81_24_shutterstock_760999171.jpg

2. Stilul de parenting de incredere

 • Depui mult efort pentru a crea si a mentine o relatie pozitiva cu copilul tau;
 • Ii explici motivele de la baza regulilor;
 • Aplici reguli si consecinte, insa tii cont de sentimentele copilului tau.

Daca te regasesti in afirmatiile de mai sus, esti un parinte de incredere; astfel de parinti fac reguli si aplica consecinte ale nerespectarii lor, insa iau si parerea copilului in considerare. Ei valideaza sentimentele copilului, facand clar copilului in acelasi timp ca parintele este cel care conduce.

Parintii de incredere investesc timp si energie in a preveni problemele comportamentale ale copilului lor inainte ca acestea sa se manifeste si folosesc disciplina pozitiva pentru a incuraja comportamentul bun al copilului lor, laudandu-l si oferindu-i recompense.

Copiii crescuti de parinti de incredere sunt de obicei fericiti si au succes in viata; acesti copii iau decizii bune in ceea ce ii priveste si stiu sa evalueze riscurile pe cont propriu. Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au parinti de incredere, au mai multe sanse sa devina adulti responsabili, care se simt in largul lor si isi pot exprima propriile pareri.

3. Stilul de parenting permisiv

 • Stabilesti reguli insa nu le implementezi;
 • Nu aplici consecintele nerespectarii regulilor prea des;
 • Crezi ca cel mic va invata cel mai bine daca nu te implici prea mult.

Daca aceste afirmatii ti se par familiare, esti un parinte permisiv; acest gen de parinti intervin doar atunci cand exista o problema serioasa, iarta usor si au atitudine relaxata in ceea ce priveste copilul, iar atunci cand aplica consecinte, nu o fac pentru mult timp – ar putea sa ii dea inapoi celui mic privilegiile de care l-a privat ca si pedeapsa, daca acesta implora si insista.

Parintii permisivi adopta de obicei un rol de prieten al copilului lor mai mult decat rolul de parinte, isi incurajeaza copilul sa vorbeasca cu ei despre problemele sale, insa nu se implica prea mult in a-l descuraja sa faca alegeri nepotrivite sau sa renunte la comportamente neadecvate.

Copiii care cresc cu astfel de parinti tind sa aiba dificultati din punct de vedere academic si ar putea sa manifeste probleme comportamentale pentru ca nu aprecieaza regulile si autoritatea. Adesea, acesti copii nu au incredere in ei si sunt tristi; de asemenea, sunt predispusi la probleme de sanatate, cum este obezitatea si cariile dentare, deoarece parintii lor nu le restrictioneaza accesul la alimente nesanatoase si nici nu stabilesc reguli ca periajul dintilor prea des.

bigstock-Why-He-Always-Ignoring-Me-82042484.jpg

4. Stilul de parenting neimplicat

 • Nu intrebi copilul despre teme sau scoala;
 • Foarte rar stii unde se afla copilul tau, sau cu cine isi petrece timpul;
 • Nu petreci mult timp cu copilul tau.

Daca te regasesti in aceste afirmatii, atunci s-ar putea sa fii un parinte care nu se implica; acest gen de parinti nu stiu prea bine ce fac copiii lor si nu le ofera copiilor lor sprijin sau atentie; parintii neimplicati se asteapta ca cei mici sa se creasca singuri si nu acorda prea mult timp sau energie in satisfacerea nevoilor copilului lor.

Parintii neimplicati s-ar putea sa fie neglijenti, nu intotdeauna in mod intentionat; uneori astfel de parinti sunt coplesiti de problemele de zi cu zi, cum ar fi cele financiare si de gestionare a caminului, motiv pentru care nu se intereseaza prea mult de dezvoltarea copilului lor.

Copiii acestor parinti neimplicati se lupta adesea cu probleme legate de increderea in sine, nu au rezultate bune la scoala, sunt nefericiti si manifesta adesea probleme comportamentale.

Un parinte nu are intotdeauna un singur stil de parenting, cercetatorii sunt de parere ca parintele de incredere este cel mai aproape de ideal, insa chiar daca nu te regasesti in aceasta categorie nu inseamna ca nu poti face modificari in abordarea ta asupra cresterii copilului astfel incat sa devii un parinte de incredere pentru el.

copilul.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Este vorba de tabere cu activități organizate la distanță pentru luna iunie.
   Copiii vor participa la ateliere virtuale din cadrul a 11 instituții de învățământ extrașcolar.
   Părinții și copii din municipiu vor putea selecta o serie de activități propusă pentru valorificarea talentului, creativității, îndemânării și măiestriei.
   Oferta este valabilă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani.
   diez.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Aceste ghicitori pentru copii nu sunt doar distractive, ci ajută și la îmbunătățirea fluenței verbale și a gândirii creative a copiilor tăi. Ghicitorile se bazează de obicei pe unghiuri noi și inteligente pentru ceva comun sau pe cuvinte cu semnificații multiple.
   Pentru a răspunde la o ghicitoare, copilul tău trebuie să știe ce înseamnă cuvintele din ghicitoare și diferitele lor sensuri.
   Spre exemplu, dacă îl întrebi: Ce are un cap și patru picioare?, copilul tău trebuie să știe că „picioare” se aplică nu numai animalelor și omului, ci și paturilor. Și, chiar dacă nu știe acest lucru, ghicitorile sunt o modalitate de a învăța și de a-și extinde perspectiva și vocabularul.
   Ghicitori pentru copii:
   Ghicitoare: Sunt înalt când sunt tânăr și sunt scund când sunt bătrân. Ce sunt eu?
   Răspuns: O lumânare.
   Ghicitoare: Unde poți găsi orașe, străzi, magazine, dar niciun om?
   Răspuns: Pe o hartă.
   Ghicitoare: Există un cocoș așezat pe un hambar. Dacă ar depune un ou, în ce fel s-ar rostologi?
   Răspuns: Cosoșii nu fac ouă.
   Ghicitoare: Ce dispare atunci când îi pronunți numele?
   Răspuns: Tăcerea.
   Ghicitoare: Ce are un fund în partea de sus?
   Răspuns: Picioarele tale.
   Ghicitoare: Ce este alb-negru și citit peste tot?
   Răspuns: Un ziar.
   Ghicitoare: Ce cuvânt este scris greșit în dicționar?
   Răspuns: Greșit.
   Ghicitoare: Nu am viață, dar pot muri. Ce sunt eu?
   Răspuns: O baterie.
   Ghicitoare: Intri într-o cameră care conține un chibrit, o lampă cu gaz, o lumânare și un șemineu. Ce aprinzi mai întâi?
   Răspuns: Chibritul.
   Ghicitoare: Cu cât faci mai mulți, cu atât lasă mai multe urme. Ce sunt ei?
   Răspuns: Pașii.
   Ghicitoare: Ce este plin de găuri, dar încă mai ține apa?
   Răspuns: Un burete.
   Ghicitoare: Ce cântărește mai mult? Un kilogram de pene sau un kilogram de cărămizi?
   Răspuns: Au aceeași greutate.
   Ghicitoare: Toată lumea o are și nimeni nu o poate pierde. Ce este?
   Răspuns: Umbra.
   Ghicitoare: Ce merge înainte, dar nu se întoarce niciodată?
   Răspuns: Vârsta ta.
   Ghicitoare: Sunt o ciftă. Scoată o linie și devin semnul egal. Ce cifră sunt?
   Răspuns: Șapte.
   Ghicitoare: Trei bărbați erau într-o barcă. Barca s-a răsturnat, dar doar doi dintre ei și-au udat părul. De ce?
   Răspuns: Unul era chel.
   eva.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Sergiu Macari din Chişinău este tată a doi copii, iar în această perioadă s-a izolat cu familia în afara oraşului, unde îmbină munca la distanţă cu educaţia micuţilor. Bărbatul recunoaşte că asemenea momente chiar i-au lipsit.
   Exemplul lui Sergiu a stat la baza unei campanii de informare, inițiată în sprijinul taților. Specialiştii spun că rolul taţilor în educaţia copiilor este unul important.
   "Deseori, în familii, când tatăl vine de la serviciu, mama îi spune copilului că este obosit, să-l lase să se odihnească... astfel, avem de-a face cu o educație unilaterală, iar asta e foarte rău", a afirmat psihologul, Irina Şibaeva.
   Psihologii recomandă părinţilor să se implice în egală măsură în educaţia odraslelor, iar carantina este tocmai momentul potrivit pentru asta.
   "Trebuie să oferiţi timp copiilor. Petreceţi împreună câteva ore, jucaţi-vă, mergeţi la plimbare dacă puteţi... Aceste activităţi calmează sistemul nervos", a menționat psihologul, Irina Şibaeva.
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunţul a fost făcut de viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Între timp, platforma „Educaţie Online” continuă să fie suplinită cu lecţii şi cărţi digitale, transmite Știri.md cu referire la trm.md.
   „Noi am solicitat avizul ANSP şi al OMS cu referire la condiţiile de redeschidere a grădiniţelor, ştim că există o solicitare foarte mare, dar trebuie, totuşi, să luăm în calcul toate riscurile care pot apărea în anumite situaţii”, a menţionat Angela Cutasevici.
   În acelaşi timp, elevii continuă să studieze de la distanţă. Potrivit municipalităţii, pe platforma „Educaţie Online” au fost încărcate 1.200 de lecţii şi 260 de cărţi digitale.
   „Pe lângă lecţiile vizionate, copiii vor avea posibilitate să exerseze şi să-şi consolideze cunoştinţele dobândite pe parcursul lecţiei”, a spus Angela Cutasevici.
   Platforma „Educaţie Online” este destinată pentru 331.000 de elevi din învăţământul general, dar şi pentru 10.000 de copii cu dificultăţi de învăţare şi deficienţe care nu frecventează şcoala. Lecţiile video sunt transmise prin intermediul mai multor televiziuni şi portaluri online de ştiri.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Avizul urmează să fie aprobat în ședința Executivului din 13 mai, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.
   În aviz se menționează că potrivit normelor legale în vigoare, dacă serviciul de sănătate publică, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, propune suspendarea temporară din funcţie a salariaţilor care au fost în contact cu persoane cu boli contagioase, certificatul medical se eliberează, în modul stabilit, de către medicul de familie conform indicaţiilor medicale şi epidemiologice.
   În acest caz, asiguratul are dreptul la indemnizaţie pentru carantină. Aceasta se acordă persoanei căreia i se interzice să îşi continue activitatea din cauza carantinei pe o durată stabilită în certificatul de concediu medical, întocmit conform legislaţiei.
   Totuși, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei menționează că îngrijirea și supravegherea copiilor de până la 10 ani, în perioada de pandemie, nu reprezintă situația de carantină prevăzută de lege. Carantina presupune izolarea preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu persoane cu boli contagioase, instituită de serviciul de sănătate public
   Totodată, autoritățile menționează că în sistemul public de asigurări sociale, prestaţiile de asigurări sociale reprezintă drepturile în bani sau în natură ce se cuvin persoanelor asigurate, corelative contribuţiilor de asigurări sociale achitate și se acordă sub formă de pensii, indemnizaţii, ajutoare şi sub alte forme prevăzute de lege. Acestea au scopul de înlocuire pentru pierderea totală sau parţială a veniturilor ca urmare a survenirii riscurilor asigurate ca vârsta, dizabilitatea, accidentele de muncă, bolile, maternitatea, pierderea locului de muncă sau decesul or, situația propusă spre reglementare nu reprezintă risc asigurat.
   Un alt motiv invocat de Guvern pentru respingerea propunerii este faptul că inițiativa are impact asupra bugetului asigurărilor sociale de stat și necesită identificarea mijloacelor financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, al căror cost pe termen mediu și lung nu este estimat. Conform prevederilor articolului 131 alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.
   Avizul complet poate fi consultat aici.
   bizlaw.md
 •