Prima felicitare de Crăciun din lume


  În era tehnologiei și a internetului, puțini sunt cei care mai trimit felicitări de Crăciun.

39395283_1824995837596925_4438575879798390784_o.jpg

Înainte, însă, era o industrie extrem de profitabilă, care a debutat chiar pe la începutul secolului al XIX-lea.

Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în 1843 și este colorată manual. A fost gândită de artistul Henry Cole şi ilustrată de John Callcott Horsley și este colorată manual. Au fost 1.000 de exemplare tipărite inițial, dar doar 21 dintre ele se mai găsesc în acest moment în lume.

Una dintre ele a fost expusă în muzeul Charles Dickens din Londra, capitala Marii Britanii.

În prima felicitare de Crăciun apare o familie reunită în jurul unei mese festive, servind câte un pahar de vin. Lângă poză e scris mesajul „Un Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit şi vouă!”

cum-arata-prima-felicitare-de-craciun-din-lume.jpg

Cartea poştală a fost trimisă de un fiu părinţilor săi. Felicitarea a fost tipărită în 1843, anul în care Charles Dickens, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii victoriene, a publicat nuvela „A Christmas Carol” („O poveste de Crăciun”), al cărei protagonist, Ebenezer Scrooge, îşi schimbă atitudinea după ce primeşte vizita spiritelor Crăciunului trecut, prezent şi viitor.

„A fost un an important pentru dezvoltarea Crăciunului modern. Felicitările de Crăciun sunt o parte importantă din tradiţiile festive ale zilelor noastre. Iar «A Christmas Carol» este o poveste semnificativă pe care o trăim în fiecare an în perioada Crăciunului”, a precizat curatoarea muzeului, Louisa Price.

Expoziţia de la muzeul Charles Dickens din Londra e intitulată „Beautiful Books: Dickens and the Business of Christmas” şi poate fi vizitată până pe 19 aprilie.

playtech.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit unui studiu realizat recent, persoanele care încep decorarea casei cu mult înaintea sosirii Crăciunului sunt mai fericite. 
   Întrebarea firească este "De ce?" Specialiștii au găsit și răspunsul. 
   Potrivit studiului publicat în The Journal of Environmental Psychology, spiritul de Crăciun reduce anxietatea, stresul și negativitatea. De asemenea, conform cercetării, fericirea pe care o simți în perioadă sărbătorilor de iarnă este una constructivă, doarece este împărțită cu celalti oameni. Se spune că este o fericire contagioasă!Se pare că spiritul Crăciunului tinde să dezvolte foarte multe valori. Printre acestea se numără: 
   Prietenia
   Persoanele care se lasă "invadate" de spiritul Crăciunului tind să fie mai prietenoase și mai amabile cu toată lumea din jur. 
   Iertarea 
   Spiritul de Crăciun ne face, de asemenea, mai indulgenți și avem tendința de ierta mai ușor greșelile celor din jur. 

   Solidaritatea 
   Da, Crăciunul îi face pe oameni să se susțină mai mult unii pe ceilalți și în această perioadă tind să se concentreze mai mult pe nevoile altora. 
   Apropiere mai mare de familie 
   Studiul a arătat că din momentul în care începi să decorezi casă de Crăciun, simți mai mult dorință de a petrece timp în familie. Cercetări trecute au arătat că oamenii au tendința de a asocia Crăciunul cu sentimente de nostalgie și chiar cu o oarecare tristețe. Dar, în realitate, s-a demonstrat că acest lucru se întâmplă pentru puțini oameni. Cei mai mulți simț pozitivism, iar fericirea lor crește cu apariția primelor decorațiuni de Crăciun. 
   Cu toate acestea, studiul relevă și date contradictorii. Potrivit psihologilor care au participat la această cercetare, dacă asculți muzică de Crăciun pe tot parcursul zilei, poți avea sentimente de aversiune față de Crăciun. 
   copilul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Bradul de peste 30 de metri nu este singura vedetă a târgului de Crăciun de la Strasbourg. Sunt sute de kilometri de ghirlande luminoase și mai mult de 500 de căsuțe care vând de toate, de la îmbrăcăminte și decorațiuni, până la delicioasele produse locale sau internațioanle. Pentru că, la Strasbourg, în fiecare an este invitată de onoare o țară, anul acesta Libanul aduce tot ce are mai bun în materie de gastronomie. Și atunci când nu poți merge tu la târgul de Crăciun, vine târgul la tine. Cel puțin așa s-au gândit organizatorii, atunci când au început să organizeze mini târguri de Crăciun în metropolele lumii. După Tokyo și Moscova, anul acesta o variantă restrânsă a magiei europene a Crăciunului trece oceanul, la New York. Peste două milioane de oameni sunt așteptați doar la târgul de Crăciun de la Strasbourg, care a ajuns la ediția cu numărul 450.

   Târgul de la Strasbourg nu este însă cel mai vechi din Europa. Primul eveniment atestat istoric a fost organizat la Dresda și datează de acum 585 de ani. Milioane de oameni din întreaga lume merg în capitala regilor Saxoniei. Copiii sunt cei mai fascinați de Târgul de Crăciun din Dresda, pentru că pot fi cumpărate o mulțime de jucării tradiționale din lemn. Iar pasionații de prăjituri pot afla acolo secretele confecționării marțipanului. De altfel, una dintre principalele atracții ale târgului este o prăjitură tradițională, făcută cu marțipan și fructe confiate. Nici lichiorul de ouă sau vinul fiert nu sunt ocolite de către vizitatorii târgului, deschis în fiecare an până în ajunul Crăciunului.

   Târgul de Crăciun de la Tallinn, Estonia, a fost votat cel mai frumos din lume anul trecut. Îl face special amplasarea sa în centrul istoric al capitalei estoniene, dar și bradul care domină peisajul. Se spune că Tallinnul a fost primul oraș european în care a fost împodobit un brad de Crăciun în zona centrală. Tallinnul își dispută recordul de longevitate al tradiției bradului cu capitala letonă Riga. Un lucru e sigur, tradiția este luată în cel mai serios mod posibil și, an de an, este făcut casting pentru pomul care merită să împodobească Piața de Crăciun. Magia sărbătorilor începe în capitala Letoniei încă din noiembrie, an de an și durează până în ianuarie.

   Viena este, pe bună dreptate, numită capitala târgurilor de Crăciun. Mai mult de 20 de evenimente dedicate Crăciunului au loc în fiecare an în capitala austriacă. Cel mai mare târg este cel din piața orașului, unde peste 150 de standuri servesc de la băuturi tradiționale de Crăciun, până la clasicii cârnați austrieci. Există un patinoar imens pentru iubitorii acestui sport de iarnă și plimbări cu renii pentru copii. Cunoscătorii spun însă că pentru a simți cu adevărat sărbătorile vieneze, sunt recomandate vizitele într-unul dintre târgurile de cartier. Sunt străduțe întregi împodobite și care oferă bunătăți în compania localnicilor. Trei milioane de oameni vizitează an de an Viena special pentru târgurile de Crăciun. Anul acesta, feeria vieneză va dura până în ajunul Crăciunului.

   La Budapesta, în toate cele 23 de sectoare ale capitalei Ungariei sunt organizate târguri de Crăciun, iar cel mai spectaculos dintre ele este amplasat în faţa bazilicii Sfântul Ştefan. Pe lângă tradiţionalul vin fiert, langoş şi alte mâncăruri tradiţionale ungureşti, vizitatorii au la dispoziţie şi un mic patinoar, deschis seara. În timpul zilei, pot cutreiera prin mulţimea de tarabe, unde în mod sigur pot găsi cadouri pentru cei dragi, printre suveniruri şi antichităţi. Situat chiar în centrul oraşului, târgul de Crăciun de la Bazilică poate fi un excelent punct de plecare pentru cei care doresc să viziteze şi alte puncte de atracţie ale Budapestei. Totul se află la o distanţă de 10 sau cel mult 15 minute de mers pe jos. Organizatorii se mândresc şi cu un premiu obţinut pe baza voturilor vizitatorilor unui site de turism cunoscut. Peste 200 de mii de turişti din 100 de ţări au votat anul trecut târgul de la Bazilica din Budapesta ca fiind al doilea cel mai frumos din Europa, după cel din Tallinn, Estonia.
   digi24.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Indiferent de cele realizate, în ajun de Crăciun mai avem timp să facem fapte bune. Mai mult decât atât, venim cu propunerea de a combina utilul și micile plăceri. Începând cu 16 decembrie, timp de o săptămână, poți participa la Noaptea Filmelor de Crăciun, eveniment de caritate prin care ne propunem să colectăm resurse financiare pentru susținerea Centrelor de Zi pentru Copii pe care, împreuna cu partenerii noștri, le susținem de câțiva ani încoace.
   În Moldova sunt peste 669.000 de copii, iar fiecare al 4 copil trăiește în sărăcie. În Centrele noastre fiecare copil primește: educație, dezvoltarea abilităților de viață independentă, recreere, socializare, atenție, protecție și multă, multă dragoste.
   Venim cu inițiativa de a contribui și voi la susținerea acestor oaze de bucurie și de normalitate, în care se fac lucruri minunate pentru copii și suntem siguri că împreună putem reuși să-i încălzim și să le oferim un zâmbet nu doar de Crăciun, ci și întreg anul viitor.
   Te așteptăm la Noaptea filmelor de Crăciun, în perioada 16-22 decembrie, începând cu ora 19.00 , în locația Tucano Coffee de pe str. Alexandru cel Bun, 91A.
   Lista filmelor la care poți veni cu prietenii, savura o cafea și cel mai important, poți dona și face fericit un copil!
   16.12.2019 - The Christmas Chronicles / Рождественские хроники
   17.12.2019 - Cum a furat Grinch Crăciunul / Гринч - похититель Рождества
   18.12.2019 - Love Actually/ Реальная любовь
   19.12.2019 - The Holiday / Отпуск по обмену
   20.12.2019 - Singur Acasă 1 / Один дома 1
   21.12.2019 - Singur Acasă 2 / Один дома 2
   22.12.2019 – Joulutarina / Рождественская история
   Mențiune! Intrarea este liberă. În cafenele veți găsi produse ale Caritas pe care le puteți achiziționa și, în acest fel, veți contribui la susținerea proiectelor noastre pentru copii.
   Detalii: tel: +373 22 29 31 49
   secretariat@caritas.md
   www.caritas.md
  • julia122997
   De julia122997
   Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”: „La aflarea veștii nașterii pruncului Iisus, magii s-au grăbit să aducă daruri vieții apărute. Au luat ce era mai de preț: aur, smirnă și tămâie. Copiii noștri, la fel ca și pruncul Iisus, s-au născut în ,,peșteri” reci și ostile, iar Ajunul Crăciunului este ocazia specială de a fi pentru ei asemeni magilor.
   În această campanie, vă invităm să vă organizați propriul scenariu de fapte bune. Cineva poate petrece o zi liberă împreună cu mamele și copilașii din Centrul Maternal, iar altcineva poate dona produse de igienă sau resurse financiare. Vă încurajăm să veniți cu propriul aport de imaginaţie în a face bine.”

   În cadrul campaniei, atât în Moldova, cât şi în diasporă, sunt organizate o serie de acţiuni pentru colectarea de fonduri sau bunuri necesare. Grație partenerilor media de proiect, susţinătorii campaniei vor avea ocazia să cunoască poveştile de viaţă impresionante ale unor mame, care actualmente sunt ajutate să depăşească situaţia de criză, precum şi istorii de succes.

   Posibilităţi de a susţine beneficiarii campaniei:
   Cu 4600 lei asigurați o lună de asistență complexă pentru un cuplu mamă – copil.
   Cu 150 lei oferi o zi de asistenţă.
   Donează prin edonaţii sau  prin terminalele de plată MMPS și QIWI, Netto Pro, Run Pay.
   Până în prezent,  în programul „În brațele mamei” au beneficiat de asistență 126 cupluri mamă-copil aflate în situație de criză. În acest an, 19 mame au primit asistență rezidențială. Pentru fiecare caz echipa asigură soluționarea completă: de la prevenirea abandonului, până la reintegrarea în comunitate.
   Grație implicării voluntarilor, donatorilor și partenerilor campaniei,  în ediţia 2018 a campaniei de Crăciun au fost adunați peste 150 de mii de lei, ceea ce înseamnă cca o 100 de zile de siguranță  pentru 10 cupluri mamă-copil în Centrul Maternal. Pe parcursul întregului an, zeci de donatori susţin acest proiect.

   Campania din acest an este organizată cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.
   Persoană de contact:
   Olesea Cușnir – Responsabil de relații cu  presa
   Mob: 069 509 388
  • julia122997
   De julia122997
   Întâlnirea micuţilor cu Moş Crăciun a avut loc la sediul central al Poştei Moldovei. Copiii l-au pus la grea încercare pe bătrânel de la care aşteaptă cadouri scumpe. Piticii au un argument forte: Au fost cuminţi!

   ”Eu cred în Moș Crăciun și cred că o să-mi aducă un cadou, că anul acesta am fost cuminte.”

   ”I-am scris ca familia noastră să fie sănătoasă, iar în al treilea rând vreau să am un nou motănaș.”

   ”În primul rând vreau să-i dea mamei un telefon și unul mie, fiindcă noi amândoi nu avem. Să-i aducă lui tata mai multă sănătate și Moș Crăciun să fie sănătos, ca să poată să-i aducă cadouri și la copiii triști.”

   Moș Crăciun spune că și în acest an a rămas impresionat de dorințele mari ale copiilor, dar le va onora în funcţie de buget şi posibilităţi aşa încât să ajungă la fiecare copil.

   ”Începând de la Porsche Cayenne și până la diferite și diferite, ultimele modele de telefoane. Vreau să vă spun că atunci când copiii merită, ei își primesc cu adevărat darurile”, a spus Moş Crăciun.

   Până în prezent, la Academia lui Moş Crăciun au ajuns peste șase mii de scrisori de la copiii din ţară, dar şi din străinătate.

   ”Pur și simplu pe foaie scrie pentru Moș Crăciun sau Academia lui Moș Crăciun și o duce într-o cutie poștală. Nu trebuie să procure timbru, nu trebuie absolut nimic. Este doar o regulă, trebuie să scrieți neapărat adresa dumneavostră”, a spus ajutorul lui Moș Crăciun, Irina Mitache.

   Anul trecut, Academia lui Moş Crăciun a recepţionat peste 16 mii de scrisori.
   publika.md
 •