
Ai, ce-i drept, la dispoziţie o gamă foarte variată de soluţii de dezinfectat şi curăţat. Totuşi, multe dintre ele conţin substanțe toxice care afectează sănătatea. Utilizând produse ecologice preparate chiar de tine, vei avea şi mai puţine bacterii în casă, locuinţa va străluci de curăţenie şi va mirosi a proaspăt, vei respira mai bine. În plus, vei avea satisfacţia că toate acestea ţi se datorează ţie.
Ştiai că la degradarea obiectelor, în special a celor sanitare, contribuie şi componentele acide din soluțiile de curățare? Alternativa? Soluţii preparate chiar de tine, din ingrediente naturale, ieftine, eficiente şi lipsite de toxicitate: bicarbonat de sodiu, lămâie, oţet alb, săpun. Toate acestea curăţă şi dezodorizează, îndepărtează murdăria, petele şi depunerile.
La treabă!
• Plan de acţiune. Te oboseşte doar gândul că trebuie să faci curăţenie generală? Ca să nu-ţi pară o corvoadă, fă-ţi dinainte un plan de bătaie, împărţind activităţile în etape. Pentru asta, intră pe rând în fiecare cameră şi estimează situaţia – aşa vei putea aprecia ce ai de făcut şi de cât timp vei avea nevoie.
• Aruncă! Debarasează-te de lucrurile inutile (haine, pantofi, veselă), doar aşa vei putea să ţii lucrurile în ordine şi casa curată.
• Fă ordine. Primul asupra căruia ar trebui să-ţi îndrepţi atenţia este şifonierul. Schimbă hainele de iarnă – nu înainte de a le curăţa şi aerisi pentru a le depozita în saci ori pe rafturile din debara – cu cele de primăvară-vară, spălate şi călcate. Apoi fă curat şi ordine prin sertare şi pe rafturi. Obiectele de care ai nevoie doar ocazional depozitează-le în cutii tematice (accesorii electronice, medicamente şi pansamente etc.), pe care le aşezi în sertare sau pe rafturile din debara ca să ai acces uşor la ele.
• Ustensile şi soluţii la îndemână. Nu te apuca de treabă până nu eşti sigură că dispui de toate cele necesare: cârpe de şters praful şi murdăria, produsele pe care le vei folosi în acest scop şi recipientele în care le vei prepara.
Parchet şi mobilă din lemn
Ştii bine că parchetul de lemn nu se împacă prea bine cu mopul şi nici mobila din acelaşi material cu cârpele umede. Şi-atunci cum le cureţi, nu doar de praf, ci şi de eventuale pete?
• Pentru parchet. Umezeşte uşor o cârpă din bumbac cu o soluţie preparată dintr-un sfert de cană de oţet alb şi trei sferturi de apă caldă, cu care poţi freca apoi duşumeaua.
• Pentru mobilă din lemn. Amestecă în părţi egale zeamă de lămâie sau oţet şi ulei. Pune o cantitate redusă pe o cârpă moale şi şterge mobila, prin mişcări egale de-a lungul fibrei.
Covoare, mochete, tapiţerie
Întâi aspiră praful, după care vezi dacă există pete.
• Îndepărtarea petelor. Prepară o pastă din oţet alb şi bicarbonat de sodiu, aplic-o pe fiecare pată cu o periuţă de dinţi şi las-o să acţioneze până se usucă, după care aspiră urmele de bicarbonat. Dacă rezultatul nu e cel dorit, repetă.
• Împrospătarea culorilor. Pentru aceasta, şterge-le pur şi simplu cu apă cu adaos de oţet sau sare grunjoasă ori presară-le cu această soluție, rulează covoarele ori mocheta şi lasă-le aşa 2-3 zile, după care aspiri urmele de sare.
Geamuri şi oglinzi
• Spirt pentru geamuri. Cel mai bine se curăţă geamurile cu apă în care ai adăugat puţin alcool sanitar, după care le ştergi cu o cârpă foarte moale sau cu fâşii dintr-un prosop de bucătărie din hârtie. În acest fel, nu rămân urme, iar sticla se curăţă perfect. La fel procedezi cu toate obiectele din sticlă: lustre, veioze, veselă.
• Lămâie pentru oglinzi. Oglinzile şi-au cam pierdut din strălucire? Pulverizează pe suprafaţa lor zeamă de lămâie, las-o să acţioneze un sfert de oră, după care şterge-le cu o cârpă moale.
Obiecte sanitare
• Pentru îndepărtarea depunerilor de pe obiectele sanitare, pulverizează pe suprafaţa lor zeamă de lămâie, las-o să acţioneze 15 minute, apoi freacă-le cu un burete, clăteşte cu apă din abundenţă şi şterge-le cu o cârpă moale. Pentru cele vechi, greu de eliminat, aplică pentru o jumătate de oră o soluţie din părţi egale de oţet şi apă în care adaugi şi cinci picături de amoniac, după care freci cu buretele.
• Dacă faianţa din baie şi-a pierdut din strălucire şi e acoperită de pete de săpun, freac-o cu un burete aspru înmuiat în zeamă de lămâie.
Cum scapi de mirosul neplăcut din baie
Sigur, poţi achiziţiona tot felul de spray-uri frumos mirositoare. Nu uita însă că au în compoziţie substanţe toxice. De ce n-ai folosi pentru împrospătarea aerului o sticlă cu pulverizator în care ai turnat apă şi oţet? Înlătură chiar și cele mai neplăcute mirosuri. Vaporizările cu oţet în loc de parfum floral sunt recomandate mai ales în casele unde locuiesc şi persoane suferinde de astm.