5 filme cu distribuție majoritar feminină


  Un studiu, publicat de Martha Lauzen, directoarea Centrului pentru studiul femeii în film şi televiziune de la Universitatea din San Diego, arată că numărul protagonistelor din producţiile hollywoodiene s-a diminuat în 2017. Scăderea s-a produs în ciuda discuţiilor legate de hărţuirea sexuală şi egalitatea de gen ce au explodat în 2017 și au cunoscut anvergură în 2018.

5-filme-cu-distributie-majoritar-feminina.jpg

Cu toate acestea, tot mai multe planuri și discuții sunt de a se produce filme cu o distribuție feminină majoritară iar luna aceasta se lansează pe marile ecrane Ocean's 8: Jaf cu clasă, un remake foarte așteptat, cu distribuție feminină consistentă. 

Iată o serie de filme care dau cu brio replica unei tendințe de decenii la Hollywood – aceea de  a face filme în care bărbații sunt protagoniștii iar femeile – „decor vivant”.

Ocean's 8: Jaf cu clasă (2018)

2018-Movies-Oceans-8.jpg

Chiar în anul în care bărbați puternici de la Hollywood sunt acuzați de hărțuire sexuală, iată că tot mai multe proiecte de filme sunt cu distribuție preponderent feminină. Punctul central de interes este mult-așteptata reluare a trilogiei Ocean’s a lui Steven Soderberg (la rândul ei un reboot). Sandra Bullock este în fruntea echipei în rolul lui Debbie (sora lui Danny Ocean), care imediat ce iese din închisoare pune la cale un jaf la stilatul Met Ball. 
Noua comedie despre jafuri și spargeri, cu regia semnată de către Gary Ross (The Hunger Games) și cu scenariul de Ross și Olivia Milch, este un sequel și un reboot a seriei Ocean's Eleven.

Distribuţia este de zile mari: Rihanna, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Awkwafina, Mindy Kaling, Helena Bonham Carter şi Sarah Paulson.
Matt Damon (care a jucat în Ocean’s Eleven şi continuările sale) urma să îşi facă apariţia şi în filmul în care scena trupei de jefuitori este preluată de actriţe celebre - Ocean’s 8 -  însă o petiţie semnată de peste 28.000 de persoane - nemulțumite de comentariile sale pe tema hărţurii sexuale, ce a explodat la Hollywood anul trecut - au convins realizatorii să taie la montaj scenele cu acesta.
Filmul se lansează în cinematografele noastre pe 22 iunie.

Ghostbusters (2016)

919185s-0x0-n-dd5f6da9.jpg

Filmul cu distribuție exclusiv feminină ridică ştacheta față de originalul extrem de popular din 1984 cu volatilele relaţii dintre protagoniste şi o analiză feminină a autorităţii, a atracţiei, a rezolvării unor situaţii de criză, dar şi a reacţiilor atunci când nu ţi se recunosc meritele.
Abby (Melissa McCarthy) este experta în paranormal, care şi-a dedicat toată viaţa studiului fantomelor. Erin (Kristen Wiig) este doctorul care fundamentează ştiinţific teoria.

Holtzmann (Kate McKinnon), inginerul, preia conceptele lui Abby şi Erin şi construieşte echipamentul necesar pentru lupta cu fantomele. În sfârşit, Patty (Leslie Jones) se alătură grupului ca expert în dedesubturile New York-ului, contribuind la descoperirea locului de unde apar fantomele şi la explicarea întâmplărilor din Manhattan. 
„Chris Hemsworth este Kevin, secretarul cu fizic perfect şi minte puţină al vânătoarelor de fantomă, o reinventare proaspătă şi foarte nimerită a personajelor feminine habarniste dar pline de nuri din filmele Hollywood-ului”, scria Cinemagia la data lansării filmului.

Domnişoare de onoare/Bridesmaids (2011)

413772s-0x0-n-3f815461.jpg
Kristen Wiig este Annie, o domnișoară de onoare a cărei viață o ia razna din momentul în care, împreună cu o gașcă de Domnișoare de onoare una mai trăsnită decât alta (Rose Byrne, Melissa McCarthy, Wendi McLendon-Covey și Ellie Kemper), trebuie s-o conducă la altar pe cea mai bună prietenă a ei, Lillian (Maya Rudolph). 
Annie e cea care ne face cunoștință cu celelalte domnișoare de onoare. Annie este angajată într-un magazin de bijuterii, are treizeci și ceva de ani și pare incapabilă să-și pună viața în ordine. Și-a pierdut afacerea de patiserie, a rămas fără iubit și nici nu prea are mari speranțe pentru viitor; acum, cea mai bună prietenă a ei se mărită.

Are doar o singură șansă să facă totul perfect...
„Kristen Wiig, ei bine, e de ţinut minte! Membră a echipei Saturday Night Live, Wiig i-a atras atenţia lui Judd Apatow, iar Bridesmaids nu doar că o are pe actriţă în rolul principal, dar este şi co-scris de ea, mare parte din gagurile şi situaţiile extreme aparţinându-i. Un avertisment: ce o să vezi în film nu e deloc cuminte, iar efectul este şi ratingul Nerecomandat sub 15 ani, primit pe merit de la CNC-ul nostru.”, scria Cinemagia la data lansării filmului. 

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (2018)

200107s-0x0-n-01d3c709.jpg

O fostă în comun, un album de fotografii, câteva conversații online, o cafea și o vizită. Două fete contruiesc din bucăți începutul unei povești de dragoste. Dar pe măsură ce se apropie trebuie să înfrunte lucrurile care le despart.
În Câteva conversații despre o fată foarte înaltă apar doar trei băieți. Întrebat despre asta, regizorul Bogdan Theodor Olteanu a declarat pentru Ziarul Metropolis: „E (un film) doar cu personaje feminine pentru că ne uităm la o lume în care bărbații ajung mai degrabă rar. În intimitatea unui cuplu de fete prezența bărbaților e mai curând un accident decât o regulă.

Nu e un manifest. Sigur că cinemaul românesc se învârte excesiv în jurul personajelor masculine, sigur că femeile sunt de cele mai multe ori decor vivant. Dar nu știu în ce măsură regizorii sunt misogini sau doar reprezintă fidel ce văd în jur ori ambele. E o discuție. Nu mi-am propus să scriu și să filmez fără băieți. Doar nu a existat vreo situație în care ar fi fost buni la ceva”.
Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, cu Silvana Mihai și Florentina Năstase în rolurile principale, va intra pe data de 22 iunie 2018 în cinematografe din mai multe orașe ale țării.
Filmul se lansează în cinematografele noastre pe 22 iunie.

Clubul femeilor dezlănţuite (2018)

661389s-0x0-n-b8cf5125.jpg
Book Club/Clubul femeilor dezlănţuite, despre patru prietene de vârsta a treia care, inspirate de cartea Fifty Shades of Grey, vor să pună sare şi piper pe viaţa lor sexuală, rulează în aceste momente pe marile noastre ecrane. Cele Patru femei sunt jucate de Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen și Mary Steenburgen. Ele fac parte dintr-un club de lectură care se întrunește lunar. Diane a rămas recent văduvă după 40 de ani de căsătorie. Jane se bucură de partenerul ei fără nicio obligație. Sharon încă se luptă să treacă peste un divorț de zeci de ani, iar căsătoria lui Carol se află într-o criză după 35 de ani.

Cu toate acestea, viața acestor patru prietene este transformată radical după ce ajung să citească infamul "Fifty Shades of Grey", care le catapultează într-o serie de alegeri și decizii scandaloase. „Book Club atinge câteva teme care fac comedia mai relevantă şi nu doar pentru publicul de vârsta a trei. Lipsa de disponibilitate emoţională, resemnarea, sacrificiul vieţii personale în favoarea carierei, relaţii nocive cu diverşi alţi membri ai familiei sau vechea şi debilitanta mentalitate ne-am trăit traiul, ne-am mâncat mălaiul se perindă în atenţie şi nu sunt teme specifice doar celor în vârstă”, scria Cinemagia la data lansării filmului.

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Procentul a ajuns, astfel, la 40% anul trecut, unul istoric din acest punct de vedere. Din totalul filmelor lansate, 43% au avut în rolul principale bărbaţi, iar 17% au avut mai mulţi protagonişti.
   Pe lângă asta, 45% dintre protagonistele din anul 2019 au jucat în filme produse de studiouri, iar restul în lungmegtraje independente. 
   „Avem doi ani consecutivi cu câştiguri pentru protagoniste, indicând începutul unei schimbări pozitive în ceea ce priveşte reprezentarea”, a spus Martha Lauzen, director al Centrului de la San Diego şi autoarea studiului, citată de Variety.
   Totuşi, în 2019 numărul femeilor care au deţinut roluri importante şi care au avut replici în filme a fost asemănător celui înregistrat în 2018 - ajungând la 37%, în cazul rolurilor importante, cu un procent mai mult decât în anul precedent, şi la 34%, în cazul personajelor cu replici, cu un procent mai puţin faţă de 2018.
   Per ansamblu, anul trecut, 70% dintre personajele feminine importante au fost caucaziene, 18%, de culoare, 6%, latino-americane, şi 5% - asiatice.
   Femeile au interpretat roluri principale în lungmetraje horror (26%), drame (24%), comedii (21%), urmate de filme de acţiune (16%), SF (8%) şi animaţii (5%).
   În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, ei au fost protagonişti ai filmelor de acţiune în proporţie de 26%, apoi în drame (24%), animaţii (21%), comedii (14%), filme horror (12%) şi SF (2%).
   Pentru acest studiu au fost analizate 2.300 de personaje din 100 de filme cu cele mai mari încasări la nivel nord-american în 2019. Între acestea se numără „Captain Marvel”, „Little Women” şi „Us”.
   Un alt studiu arată că 20% dintre regizorii, scenariştii, producătorii, editorii şi directorii de imagine ai acestor filme au fost femei. Cu 4% mai mult decât în 2018.
   news.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Iată șapte dintre ele de la care fiecare dintre noi ar putea învăța o lecție sau mai multe despre viață:
   Erin Brockovich
   Filmul exprimă povestea reală a unei femei care se angajează la o firmă de avocatură și reușește să stârnească și să câștige un proces împotriva unei companii mari din California, care polua. Pentru rolul bine jucat, dar mai ales pentru curajul și ambiția personajului, Julia Roberts a primit Oscarul pentru Cea mai Bună Actriță.
    
   Karen (Out of Africa)
   Acesta este un alt film inspirat din viața reală, în cazul dat – a danezei Karen von Blixen, care reușește să treacă peste convențiile și tradiționalismul Kenyei din secolul 20. Fiind nevoită să se mărite cu Baronul von Blixen și să se mute în Africa, personajul îndrăgește acest continent și își asumă responsabilitatea pentru plantațiile de cafea deținute de cei doi, încearcă să educe copiii tribului Kikuyu și să obțină o bucată de pământ pentru aceștia de la soțul ei, iar la toate astea se adaugă și o poveste de dragoste. Rolul este bine jucat de Meryl Streep.
   Josey (North Country)
   Jucat de talentata Charlize Theron, personajul este nevoit să își întrețină singură cei doi copii, după ce se desparte de soțul alcoolic, iar cel mai bine plătite joburi sunt la mină de cărbune. Angajându-se acolo, Josey se confruntă cu abuzuri din partea colegilor, hărțuire sexuală și nenumărate umilințe. Însă toate aceste lucruri o fac mai puternică și ea intentează un proces de hărțuire sexuală, Jenson vs. Eveleth Mines, acesta devenind primul proces major de hărțuire sexuală din SUA.
   Liz (Eat Pray Love)
   Fiind, de fapt, ecranizarea cărții cu același nume, scrisă de Elizabeth Gilbert și inspirată de viață autoarei, filmul o prezintă pe Liz, o femeie care realizează că este nefericită și decide că trebuie să facă o schimbare. Eroina, jucată de actrița Julia Roberts, renunță la relație, job și o viață confortabilă pentru o călătorie de câteva luni. Asfel, ea reușește să se regăsească, să-și întâlnească dragostea și să obțină faima.
   Mélissa – Nawal (Incendies)
   Povestind despre război, suferință, încercarea de a merge mai departe și puterea unei femei, pelicula ne prezintă un final cu totul neașteptat. Filmul ecranizează viața lui Nawal Marwan, care are o ultimă rugăminte pentru gemenii săi, înainte de a muri. Jeanne și Simon călătoresc în Orientul Mijlociu pentru a încerca să descopere povestea adevărată a părinților lor și a fratelui de existența căruia nu au știut.
   Scarlett (Gone with the Wind)
   Probabil mulți au răsfoit și trăit momentele din cartea „Pe aripile vântului”. Uite că povestea scrisă este expusă și prin film – unul care povestește viața unei copile răsfățate a unei familii bogate din sudul Statelor Unite ale Americii. Aceasta devine pe parcurs o femeie puternică, care are grijă de familie în timpul războiului dintre Nord și Sud. Atât cartea, cât și filmul, au cauzat adevărate isterii și obsesii, personajul central, Scarlett, fiind deopotrivă admirat și blamat. Ea se evidențiază prin puterea sa de a trece peste convențiile sociale ale timpului, curajul de a-și exprima opiniile și forța de a trece peste mari tragedii.
   Amelie (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain)
   Poate ciudată, dar cu siguranță admirată. Așa am putea-o descrie pe Amelie, o tânăra franțuzoiacă care apreciază lucrurile mici din viață și este convinsă că are misiunea de a face mai frumoasă viața celor care o înconjoară.
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Dacă te numeri printre (ne)norocoșii single, atunci „dă-i cu scroll” în jos pentru a te delecta cu unele dintre cele mai frumoase pelicule, care te vor face să crezi în dragoste, fluturași în stomac și emoțiile primei întâlniri.
   Raw
    
   Before midnight
    
   Mr. & Mrs. Smith
    
   Dude
    
   Teeth
    
   Margot at the Wedding
    
   Boogie Nights 
    
   45 years
    
   The Imitation Game
    
   The Prince & Me
    
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai frumoase, și spunem asta deoarece ai ocazia să îți petreci tot mai mult timp alături de familie. Și cum te poți relaxa mai bine, dacă nu să te uiți la un film, fie el și de animație?
   Filmele de animație au farmecul lor, mai cu seamă că unele surprind povești cu adevărat emoționante. Așa că, iată care este selecția noastră a filmelor de animație pe care trebuie să le urmărești de Crăciun:
   1. Frozen
    
   Filmul Frozen surprinde călătoria pe care Anna este nevoită să o facă pentru a o găsi pe sora ei, Elsa. Însă, în această călătorie, ea are parte și de anumite obstacole, întâlnindu-se și cu ființe magice. Cu toate acestea, Anna nu renunță și nu se abate din drumul ei.
   2. Rudolf, the Red-Nosed Reindeer
    
   Filmul Rudolf, the Red-Nosed Reindeer îl are în prim-plan pe Sam, un om de zăpadă, care spune povestea de viață a lui Rudolph, un ren cu nasul roșu. El pleacă într-o călătorie, alături de alți prieteni, reușind să ajungă la Polul Nord în Ajunul Crăciunului.
   3. How the Grinch stole Christmas
    
   În mod cert, Grinch este unul dintre personajele recunoscute pentru atitudinea sa destul de reticentă pe care o are față de Crăciun și sărbători. Cu această ocazie, în filmul How the Grinch stole Christmas, el decide să se costumeze în Moș Crăciun și reușește să fure toate lucrurile de Crăciun.
   4. The Polar Express
    
   Filmul The Polar Express ne arată faptul că întotdeauna trebuie să credem în miracole și să nu ne pierdem speranța, orice ar fi. Protagonistul filmului, un tânăr care nu crede în existența lui Moș Crăciun, pornește într-o călătorie pentru a se descoperi pe sine și învață cum să trăiască magia sărbătorilor. 
   5. The Christmas with the Kranks
    
   Filmul The Christmas with the Kranks surprinde faptul că oricâte planuri ne-am face, întotdeauna va exista un moment în care aceste planuri se pot modifica, iar noi trebuie să ne adaptăm. Luther și Nora decid să plece într-o vacanță exotică cu ocazia sărbătorilor, însă fiica lor, Blair, apare chiar în acel moment, fără ca părinții ei să știe că ea va sosi. Astfel, ei trebuie să își facă alte planuri într-un ritm record pentru a avea toată familia alături.
   6. Miracle on 34th Street
    
   În mord cert, miracolele există în viața noastră, iar acest lucru ne îndeamnă și filmul Miracle on 34th Street. Filmul ne arată povestea dintre Dorey și fiica sa care nu cred în magia sărbătorilor. Cu toate acestea, ea are o misiune foarte importantă, și anume trebuie să găsească un Moș Crăciun pentru a reuși să împartă cadourile de Crăciun în magazinul în care ea lucrează. 
   7. The nightmare before Christmas
    
   Cu siguranță ai auzit până acum de acest film, dar dacă nu, ar trebui să îl vizionezi chiar acum. Regele Dovleac află de existența Crăciunului, iar astfel decide să pornească într-o adevărată aventură, și anume să îl răpească pe Moș Crăciun.
   8. Arthur Christmas
    
   Dacă erai curioasă de modul în care Moș Crăciun își împarte cadourile, ei bine, filmul Arthur Christmas ne oferă câteva detalii în acest sens. Mai precis, Arthur, fiul lui Moș Crăciun, ajunge să fie el cel care oferă cadourile, dar, reușește să uite de cadoul unui copil. Astfel că, va porni într-o aventură pentru a-i oferi acelui copil cadoul pe care l-a uitat.
   9. Frosty the Snowman
    
   Filmul Frosty the Snowman ne arată aventura pe care protagonistul, Frosty, o trăiește alături de prietena lui. Ei pleacă la Polul Nord cu trenul, însă ceea ce ei nu știu este că vor fi urmăriți de către un magician.
   10. A Christmas Carol
    
   Filmul A Christmas Carol a devenit un clasic în ceea ce privește filmele pe care le poți urmări de Crăciun. Filmul surprinde povestea unui bătrân care este nevoit să înfrunte fantomele Crăciunului pentru a-și schimba atitudinea și să devină un om mai bun, mai ales că totul se petrecere în preajma Crăciunului. 
   elle.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Indiferent de cele realizate, în ajun de Crăciun mai avem timp să facem fapte bune. Mai mult decât atât, venim cu propunerea de a combina utilul și micile plăceri. Începând cu 16 decembrie, timp de o săptămână, poți participa la Noaptea Filmelor de Crăciun, eveniment de caritate prin care ne propunem să colectăm resurse financiare pentru susținerea Centrelor de Zi pentru Copii pe care, împreuna cu partenerii noștri, le susținem de câțiva ani încoace.
   În Moldova sunt peste 669.000 de copii, iar fiecare al 4 copil trăiește în sărăcie. În Centrele noastre fiecare copil primește: educație, dezvoltarea abilităților de viață independentă, recreere, socializare, atenție, protecție și multă, multă dragoste.
   Venim cu inițiativa de a contribui și voi la susținerea acestor oaze de bucurie și de normalitate, în care se fac lucruri minunate pentru copii și suntem siguri că împreună putem reuși să-i încălzim și să le oferim un zâmbet nu doar de Crăciun, ci și întreg anul viitor.
   Te așteptăm la Noaptea filmelor de Crăciun, în perioada 16-22 decembrie, începând cu ora 19.00 , în locația Tucano Coffee de pe str. Alexandru cel Bun, 91A.
   Lista filmelor la care poți veni cu prietenii, savura o cafea și cel mai important, poți dona și face fericit un copil!
   16.12.2019 - The Christmas Chronicles / Рождественские хроники
   17.12.2019 - Cum a furat Grinch Crăciunul / Гринч - похититель Рождества
   18.12.2019 - Love Actually/ Реальная любовь
   19.12.2019 - The Holiday / Отпуск по обмену
   20.12.2019 - Singur Acasă 1 / Один дома 1
   21.12.2019 - Singur Acasă 2 / Один дома 2
   22.12.2019 – Joulutarina / Рождественская история
   Mențiune! Intrarea este liberă. În cafenele veți găsi produse ale Caritas pe care le puteți achiziționa și, în acest fel, veți contribui la susținerea proiectelor noastre pentru copii.
   Detalii: tel: +373 22 29 31 49
   secretariat@caritas.md
   www.caritas.md
 •