Sanatoriile din țară se redeschid cu respectarea măsurilor speciale


  După patru luni de pauză, sanatoriile din țară se redeschid. Acestea vor funcționa după noile reguli, ținând cont de măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19. Beneficiarii vor trebui să păstreze distanța socială, să efectueze triajul zilnic și să poarte măști de protecție.

codru_84675900.jpg

”Avem o cameră pentru două persoane, dar în aceste condiții, aici va fi cazat doar un singur om. Dacă vor veni la sanatoriu membrii familiei, atunci îi vom caza împreună”, a spus asistentul șef la sanatoriul ”Codru”, Vera Caraman.

Sanatoriul ”Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călărași, a întrunit deja toate condițiile impuse de către autorități.

”Acum am pus mesele la o distanță de doi metri și vor sta câte unul la masă, iar în cazul familiilor vor sta câte doi, dar așa doar câte unul”, a spus asistentul șef la sanatoriul ”Codru”, Vera Caraman.

Administrația sanatoriului ”Codru” afirmă că a fost schimbat întregul program de activitate. Din capacitatea de peste 500 de locuri, vor fi utilizate în jur de 300.

”Nu se vor face dansuri, sala de concerte este închisă, nu va lucra barul de pe teritoriul stațiunii, nu se vor organiza excursii. Pacienților le este interzis să iasă de pe teritoriu”, a menţionat directorul sanatoriului ”Codru”, Simion David. 

Persoanele, care intenționează să-și întărească sănătatea la sanatorii, vor trebui să semneze și o declarație pe propria răspundere că nu au contactat cu o persoană infectată cu noul coronavirus. Totuși, testul la COVID-19 nu este obligatoriu. Restricții vor avea și vizitatorii. Aceștia vor trebui să poarte măști și nu vor avea acces în clădiri. Conducerea sanatoriului ”Codru” afirmă că personalul a fost instruit și este pregătit să acționeze în cazul în care cineva va prezenta simptome pe parcursul sejurului.

”Dacă se adresează un pacient căruia i s-a ridicat temperatura, suspect la infecția cu COVID-19, pacientul deodată se izolează. Noi nu știm are el sau nu COVID-19, noi îl tratăm ca pe un potențial pacient infectat”, a spus directorul sanatoriului ”Codru”, Simion David. 

În aceste zile, administratorii sanatoriilor au fost convocați într-o ședință online unde au discutat toate aspectele de redeschidere a centrelor de recuperare.

”Am discutat cu ei care sunt pașii care i-au întreprins până la moment, cu ce s-au confruntat, care sunt problemele, ce au reușit și ce n-au reușit”, a spus șeful de Direcție MSMPS, Vasile Cuşca. 

Potrivit președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Buza, în prezent urmează să beneficieze gratuit de odihnă la sanatorii cei care erau programați pentru luna martie.

”O bună parte din cetățenii noștri au trecut prin COVID și trebuie să fie reabilitați și s-a introdus un punct că acești oameni să fie asigurați, că au nevoie de reabilitare. Asta cine este: medicii din prima linie, polițiștii, vameșii, grănicerii etc”, a spus președintele CNSM, Oleg Buza. 

Deocamdată, prețurile pentru odihnă și reabilitare în sanatoriile din țară rămân neschimbate. Acestea variază între 400 și 700 de lei pentru o zi.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Dar economiştii americani de la Brookings Institute au ajuns la concluzia că e tocmai invers, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.
   Au analizat situaţiile în care din motiv de viscol sau pene de curent s-a ajuns la izolare, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare.
   Au luat în calcul şi recenta criză economică din 2007-2012, când, din cauza concedierilor şi nesiguranţei economice, s-a înregistrat un deficit de 400.000 de naşteri.
   Iar ce se întâmplă acum este o combinaţie de factori care a dus la concluzia că anul viitor se vor naşte cu între 300.000 şi 500.000 de copii mai puţin ca într-o situaţie obişnuită.
   Pandemia de gripă spaniolă, din 1918, a dus la efecte similare, chiar dacă atunci nu era criză economică.
   Efectul se va vedea abia în 2030, când populaţia îmbătrânită va pune serios presiune pe fondurile de pensii.
   mediafax.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Acestea funcţioneză după noile reguli de prevenire a răspândirii infecţiei COVID-19, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md. 
   Cei care vin la tratament şi recreee trebuie să păstreze distanţa socială, să facă triajul zilnic şi să poarte măşti de protecţie. Şi angajaţii au fost instruiţi şi sunt pregătiti să ofere condiţii de siguranţă.
   Sanatoriul "Bucuria" din oraşul Vadul lui Vodă şi-a reluat activitatea pe 3 august. Înainte de redeschidere, o comisie a evaluat dacă se respectă condiţiile impuse de autorităţi. Medicul-şef spune că a fost schimbat tot programul de activitate. Din cele peste 240 de locuri, sunt utilizate doar 107.
   Sergiu Costin, medic-şef, Sanatoriul "Bucuria": "Dacă cândva odăile odăile erau de două persoane, acum obligatoriu cazăm numai câte o persoană. Nu am scos mobilierul, dar se amenajează un pat rămâne neamenajat, iar lumea nu îl foloseşte".
   Persoanele care vor să vină la sanatoria trebuie să prezinte un certificat de la medicul de familie. Testul COVID-19 nu este obligatoriu.
   Sergiu Costin, medic-şef, Sanatoriul "Bucuria": "Condiţia obligatorie se internează în sanatoriu numai cu prezentarea fişei balniosanitoriale comptetată recent de medicul de familie, deorece toate informaţiile despre focare sunt transmise la medicii de familie".
   Lilia Mălai, infirmieră: "Când vine pacientul la noi în staţiune noi măsurăm temperatura, pacientul dezinfectează mâinele, dooar după este primit la recepţie şi petrecut în camera de odihnă".
   Sergiu Palionov este proferor la Universitate de Medicină. Împreună cu soţia sa, e de două săptămâni la sanatoriu. Chiar dacă numărul bolnavilor de Covid 19 este în creştere, profesorul spune că nu îi este frică de infecţie, pentru respectă toate măsurile de prevenţie.
   Sergiu Palionov, profesor universitar: "Acesta este un sanatoriu tradiţional la care noi venim împreună cu soţia mea, care este balerină. Şi vreau să spun un secret că sanatoriul este la un nivel foarte înalt".
   Turiştii păstrează distanţa social şi poartă măşti de protecţie în incinta sanatoriului.
   "Sunt dezinfectaţi la toate etajele, în camere, se face curăţenie foarte bine. Sunt foarte responsabili de ceea ce fac. - Suntem câte doi la masă, se respectă regulile de siguranţă. La fiecare etaj este dezinfectant. Este la intrare. E bine. - Suntem satisfăcuţi".
   Preţurile pentru odihnă şi refacere în sanatoriile din Republica Moldova sunt între 400 şi 700 de lei pe zi. Pe lângă procedurile medicale, clienţii au parte şi de un regim alimentar sănătos.
   tvrmoldova.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, conform documentului, în prima etapă se va admite un număr redus de copii într-o grupă, dezinfectarea periodică a suprafețelor și părinții vor trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, unde vor anexa toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul în care acesta începe să frecventeze grădinița, transmite Știri.md cu referire la diez.md.
   Vezi mai jos care sunt principalele reguli adoptate de Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică.
   Până la redeschiderea instituţiei (sau grupelor de educaţie timpurie) şi reluarea activităţii acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunităţile şi riscurile potenţiale privind redeschiderea instituţiei şi vor asigura buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei COVID-19.
   În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani şi câte 10-12 copii de 4- 6(7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de 4 m2 pentru 1 copil.
   La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.
   Asigurarea accesului pe teritoriul şi în incinta instituţiei doar a copiilor şi personalului angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor – în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0°C), în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale, şi dezinfecţia mâinilor.
   Unele grădinițe vor putea activa după un program special (în funcție de disponibilitatea părinților). Ture de dimineață până la amiază o grupă și de la amiază până după amiază o altă grupă.
   La grupa de copii vor activa concomitent câte 1 educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii şi 1 asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.
   Pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19 APL/fondatorul privat şi administraţia instituţiei de educaţie timpurie va stabili un program redus de activitate al IET, nu mai mare de 7-9 ore, cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de 5-7 ore.
   Igienizarea şi dezinfectarea periodică (la fiecare 3 ore) cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool, a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse.
   Amintim că autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 septembrie grădinițele vor fi treptat deschise.
   Vezi mai jos textul complet al instrucțiunilor.
   diez.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Pentru a evita riscul infecţiei cu noul coronavirus, aceştia au folosit o remorca de sticlă decorată precum un mic living, în timp ce rudele se aflau în exterior.
   Ideea camionului de sticlă aparţine unei firme specializate în organizarea de evenimente. Întrucât toate spectacolele şi evenimentele publice au fost suspendate pe timp de pandemie, administratorii micii afaceri s-au gândit la soluţii pentru a câştiga bani.
   În remorcă au fost montate un aparat de aer condiţionat şi filtre HEPA, iar spaţiul este dezinfectat periodic.
   Mexic este pe locul şase în lume după numărul cazurilor de coronavirus, cu peste 434 de mii de îmbolnăviri şi pe locul trei după numărul de decese, aproape 48 de mii.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
   Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.
   În studiu au fost adunate, într-o primă fază, date de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, bolnavi cu COVID-19. Aceştia, folosind o aplicaţie numită „Zoe Health app“, şi-au introdus simptomele, sistematic, într-o bază de date, în martie şi în aprilie. Cercetătorii apoi şi-au completat informaţiile cu date primite de la alţi 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia, care, de asemenea, şi-au introdus simptomele în baza de date, de-a lungul lunii mai.
   Pornind de aici, studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
   *Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră *Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare *Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse *Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală *Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare *Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale Unii pot scăpa ieftin, cu ceva similar cu o răceală
   „Chiar dacă tusea seacă, febra şi pierderea mirosului sunt, de obicei, prezentate ca fiind principalele trei simptome ale COVID-19, datele pe care le-am adunat, prin intermediul aplicaţiei, din partea pacienţilor, ne arată că oamenii pot avea o gamă mult mai variată de simptome, incluzând aici dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare confuză, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de sufocare şi altele“, au notat cercetătorii, printr-o postare pe pagina aplicaţiei.
   „Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au aduăgat cercetătorii.
   Aceştia au prezentat apoi concluziile lor privind categoriile de bolnavi, cu şanse mai mari de a avea nevoie, la un moment dat, de ventilator. Iată ce spun cifrele:
   *Pacienţii cu simptome din categoriile 6 (19,8% dintre ei), 5 (9,9% dintre ei) şi 4 (8,6% dintre ei) au avut cea mai mare nevoie de ventilator.
   *Doar 1,5% dintre pacienţii cu simptome din categoria I, 4,4% dintre pacienţii cu simptome din categoria II şi 3,3% dintre bolnavii din categoria III au ajuns să aibă nevoie, la un moment dat, de suport de oxigen.
   Aceste date au fost prezentate de King College din Londra, ai cărui cercetători, împreună cu oamenii de ştiinţă de la Spitalul din Massachusetts, au analizat datele adunate prin aplicaţia „Zoe Health“.
   „E pentru prima dată când corelăm simptomele cu gravitatea bolii“
   Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate pot fi folosite „pentru monitorizarea mai atentă a pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. Astfel, ne vom putea pregăti şi resursele medicale din timp, în cazul în care starea acestor pacienţi se va agrava“.
   În continuare, cercetătorii au afirmat că pacienţii care au simptome din categoriile 5 şi 6, la cinci zile după apariţia lor, sunt supuşi unui risc mai mare de internare în spital, unde vor avea nevoie de ventilator. De aceea, monitorizarea lor atentă, prin telefoane primite, zilnic, din partea medicului lor de familie, poate asigura că internarea se face imediat în momentul în care evoluţia bolii impune acest lucru.
   Claire Stevens, unul dintre autorii principali ai studiului şi lector la King College, din Londra, a explicat pentru Yahoo Life: „Acest studiu ne ajută să înţelegem modalităţile diferite în care se prezintă COVID-19. El ne arată simptomele îngrijorătoare ale pacientului, la primele zile după expunerea la noul coronavirus. 
   Mă refer la o stare de confuzie, dureri abdominale şi epuizare fizică. Cel mai important e că, dacă vom începe monitorizarea acestor simptome după primele cinci zile, îi vom putea ajuta mai bine pe cei care riscă să dezvolte forme grave ale bolii şi poate vom reuşi să prevenim apariţia acestei situaţii nedorite“.
   Doctorul Linda Anegawa a completat: „Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii“.
   Anegawa a continuat: „Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc. Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“.
   Anegawa e de părere că studiul le va fi de folos şi bolnavilor, fiindcă ei vor şti în ce categorie intră simptomele lor şi, în funcţie de acest lucru, vor cere ajutor medical din timp, dacă vor vedea că riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.
   Bolnavii pot scăpa de starea de anxietate
   Doctorul Matthew Exline, specialist în probleme pulmonare la Wexner Medical Center din Ohio, a oferit o altă perspectivă pentru Yahoo Life.
   „Acest studiu le va fi de folos şi bolnavilor cu forme uşoare ale COVID-19. Foarte mulţi pacienţi, atunci când află că au luat noul coronavirus, sunt loviţi de o stare de anxietate. Aşa cum e cinstit, noi le prezentăm scenariul cel mai grav şi le vorbim despre pericolele existente, dacă vor ajunge să aibă nevoie de ventilator şi alte amănunte de acest gen. 
   Dar dacă aceşti pacienţi, în funcţie de simptomele lor, vor afla din start că au şanse minime să dezvolte forme grave ale bolii, această informaţie îi va scăpa de anxietate. Iar noi, ca medici, le vom putea spune: <<Hei, linişteşte-te! Majoritatea pacienţilor cu simptome similare celor pe care le ai tu nici nu ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale>>. E un detaliu foarte important care poate ajuta mult pacientul“, a declarat doctorul Matthew Exline.
   adevarul.ro
 •