Recomandări pentru a salva viața ta și a copiilor tăi în cazurile de violență în familie


  Poliția Republicii Moldova informează că, doar în primele șase luni ale anului curent, au fost înregistrate 711 victime ale violenței în familie, dintre care: 663 femei, 21 bărbați și 27 copii.

901119.jpg

Ce poți să face TU, victimă a violenței în familie, pentru tine și copilul tău?

 • apelează imediat Poliția la 112 sau prezintă-te imediat la Poliție pentru a depune plângere, sesizând despre cazurile de violenţă în familie;
 • solicită ajutorul asistentului social, administrației publice locale sau medicul de familie;
 • nu-ți retrage plângerea, dar optează pentru a obține măsuri de protecție cum ar fi: ordonanța de protecție sau ordin de restricție de urgență;
 • solicită îndreptare de la organul de poliție pentru adresare la medicul-legist pentru a primi un certificat medico-legal, care probează leziunile corporale cauzate în rezultatul agresării;
 • mergi la cel mai apropiat Centru pentru plasarea victimelor violenței în familie, unde ve-ți fi consiliat de psiholog și jurist;
 • cere Centrului de reabilitare a victimelor violenței în familie protecție, asistență psihologică, pedagogică, socială şi juridică, îngrijire medicală membrilor familiei, care sunt sau care pot deveni victime.

Denunțarea conflictului sau violenței în familie NU este o faptă rușinoasă, ba din contra – îți poate salva viața, menționează zugo.md.

Așadar, în perioada de referință au fost emise 310 ordonanțe de protecție și 2227 ordine de restricție de urgență eliberate de către angajații Poliției, 3871 de agresori familiali fiind înregistrați la evidență Poliției.

Ține minte! Tolerând abuzurile și violența, îți faci rău ție însuți și copiilor care suferă odată cu tine.

Cum să oferi ajutor unei victime a violenței în familie?

 • încearcă să discuți separat cu victima, asigur-o că ești gata să-i asculți problemele şi că ce îți va spune va fi confidențial;
 • încurajează victima să solicite ajutor instituțiilor responsabile;
 • oferă victimei orice formă de sprijin şi comunică Poliției cazul de violenţă;
 • informează victima despre faptul că poate cere ajutor autorităților şi că este protejată de lege;
 • apelează şi la alte persoane care te pot ajuta: rude, vecini, colegi de serviciu, etc.

Ce poți face TU, în calitate de cetățean?

 • Să te oprești pentru o clipă și să asculți victima, fără să o judeci!
 • Să te implici prin salvarea unui om, unui copil din mâinile unui părinte agresiv!
 • Să fii schimbarea din comunitatea ta!

Menționăm că, în primele șase luni ale anului curent, au fost înregistrate 1169 cazuri de violență în familie, în descreștere comparativ cu perioada similară a anului 2018, fiind înregistrate 1246 cazuri.

Inspectoratul General al Poliției informează că desfășoară permanent sesiuni de instruire a angajaților Poliției privind reacționarea promptă și oportună în cazurile de violență în familie. Astfel, de la începutul anului curent au fost desfășurate 477 lecții cu privire la prevenirea și combaterea violenței, precum și protecția victimelor violenței în familie.

zugo.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Cercel a declarat, că principalele simptome ale apariției gripei la un om sunt febra de 39 sau 40 de grade Celsius și dureri musculare.
   ”Este o trăsnaie. Și cred că ar trebui să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Până și eu l-am învățat. Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor mușchii ca și cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai naibii acasă, să te izolezi, să-ți suni medicul de familie și să-i spui ce ai. Medicul de familie îți spune: ai gripă clinic.
   Acuma, moda asta, că facem teste dimineața, la prânz și seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienți, sute de pacienți, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toți oamenii: stați, fraților acasă, căutați-vă, sunați-vă medicul de familie, nu mai umblați după teste de gripă că le faceți degeaba.
   80 la sută din ele sunt pozitive, de-adevăratelea, 20 % sunt fals negative. Ca atare, dacă aveți un test fals negativ, ce o să spuneți, că n-aveți gripă când aveți gripă și nu vă tratați? Eu cred că este cazul să ne băgăm mințile în cap și să ne vedem de treburile noastre.”  - a declarat doctorul Adrian Streinu Cercel.
   ”Culmea, în fiecare an este gripă.” - a mai spus el, ironic, subliniind faptul că populația ar trebui să ia măsuri în fiecare an să nu se îmbolnăvească de gripă.
   Doctorul Streinu Cercel spune că u înțelege de ce unii medii de familie nu vor să prescrie cel mai bun medic ament la ora actuală pentru tratarea gripei. Este vorba despre Oseltamivir, care se vinde sub denumirea de Tamiflu, și care are efecte pozitive chiar și la 24 de ore după ce a fost administrat.
   ”Gripa se tratează cu medicamente antivirale și există un medicament Oseltamivir, care se folosește și în 24 de ore îți ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toți mințile în cap. Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea și transmiterea virusului populației. Și obțin 2 lucruri: îi merge bine pacientului și nu mai îmbolnăvește pe altcineva.” - a mai spus el.
   stirileprotv.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Sculptura ilustrează două păpădii – simbol al fragilității vieții victimelor violenței în familie și transmite mesajul de toleranță zero față de acest fenomen. Pe frunzele acestor păpădii sunt prezentate statisticile privind cazurile de deces în perioada 2014-2018. Tot astăzi, o sculptură similară a fost inaugurată în Parcul Kirova din Tiraspol, la inițiativa ONG-ului „Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.
   În perioada 2014-2018, 144 de femei din Republica Moldova și-au pierdut viața în urma actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau de un alt membru al familiei.
   „Este vorba de sute de copii care și-au pierdut mamele, sute de părinți care și-au pierdut copiii și au rămas să trăiască cu o durere enormă în suflet. Sunt sute de femei care au optat să păstreze tăcerea despre abuzurile la care sunt supuse, sute de cazuri în care intervenția autorităților sau a serviciilor nu a asigurat protecția eficientă a acestor femei când au avut nevoie. Vom insista pe crearea la nivel național a unei comisii de analiză a cazurilor de deces, astfel încât să putem identifica măsurile care să contribuie la eficientizarea intervenției în asemenea cazuri”, a menționat directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor, Natalia Vîlcu.

   „Acest fenomen nu este o problemă individuală sau familială, ci o preocupare la nivel de comunitate. Vă încurajez să continuați eforturile pentru punerea în practică a strategiei naționale și a planului de acțiune pentru combaterea violenței față de femei. Ambasada Statelor Unite, prin intermediul secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, va asigura un parteneriat continuu pentru a vă ajuta să atingeți aceste obiective”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.
   Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a reamintit despre angajamentul țării noastre privind ratificarea Convenției de la Istanbul (pe acest link puteți citi un reportaj realizat de Suntparinte.md despre această Convenție):
   „Suntem la etapa în care Republica Moldova urmează să-și asume angajamentul de ratificare a Convenției de la Istanbul, o asumare de condamnare și de combatere concretă a acestui fenomen. Un alt angajament ține de crearea unor servicii complexe după modelul centrelor de justiție familială. Este importantă și monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacționat fiecare autoritate și ce putem face pentru a preveni astfel de cazuri”.

   Datele statistice oferite de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, arată o situație alarmantă. Pe parcursul a 11 luni ale anului curent, 555 de femei și 55 de fete au devenit victime ale violenței în familie:
   „Cu regret, violența în familie continuă să fie una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea noastră, deși este înregistrată o descreștere de aproximativ 6% în cele 11 luni ale anului curent. Pe parcursul acestui an, poliția a emis peste 3 mii de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali, care au fost înlăturați din locuință. Îndemn victimele violenței în familie să nu tolereze violența, să apeleze serviciul unic 112 sau cel mai apropiat sector de poliție”.
   Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu un apel către bărbați și i-a îndemnat să nu folosească violența ca o formulă prin care cred că pot deveni mai buni, mai puternici și superiori femeii:
   „Mă adresez și organelor competente: când apelează o victimă a violenței în familie după ajutor, nu identificați formule de împăcare a victimei cu agresorul, ci aplicați legislația din domeniu, ca să nu se repete astfel de cazuri. Susțin ratificarea Convenției de la Istanbul și am prezentat toate argumentele că documentul este în conformitate cu Constituția Republicii Moldova. Ministerul Justiției și ministerul de profil vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru implementarea cât mai rapidă a Convenției și vom interveni cu modificări la Codul penal, la Codul de procedură penală, la legislația conexă etc.”, a adăugat ministrul.

   Astăzi, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În 1948, pe data de 10 decembrie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Documentul stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, opinii politice, statut social, proprietate etc.
   suntparinte.md
  • julia122997
   De julia122997
   Deşi situaţia pare să fie ţinută sub control, în comparaţie cu anul trecut când a fost declarat cod portocaliu de rujeolă, medicii le recomandă părinţilor să îşi vaccineze copiii pentru a preveni complicaţiile.
   "În cazul nevaccinării, copilul o să facă forme tipice, forme grave sau extrem de grave care poate să ducă la complicaţii ca pneumonie, meningită, encefalite. Patologia dată este foarte gravă în sarcină, poate să ducă la dezvoltarea malformaţiilor la făt", a menţionat Valeria Roibu, medic imunolog.

   Specialiştii spun că în cazul adulţilor boala poate avea urmări grave.

   "Patologia are posibilitatea de a agrava unele simptome şi unele boli preexistente, respectiv poate avea o evoluţie mai nefavorabilă", a declarat Diana Vlad, medic infecţionist.

   În Moldova, imunizarea contra acestei maladii se face la vârsta de un an, şi se repetă la 6-7, dar şi la 14-15 ani. Părinţii au păreri împărţite în privinţa acestui vaccin:

   "Consider că este esenţial să faci vaccine la copii, pentru că cumva ne garantează că el n-o să se îmbolnăvească. Mă rog, nu este 100% garanţie, dar stau mai liniştită".

   "Toţi o fac, am făcut-o şi noi, mai ales cum anul trecut a fost epidemie. Desigur, ne vaccinăm".
   "Nu, nu am vaccinat. - De ce? - Pentru că consider că aşa e mai bine. Îmi este frică, dar m-am informat atât de mult că sunt riscuri cât şi a pune vaccină, cum şi fără să o pui".

   "Încă nu am pus vaccina. - De ce? Pentru că am avut unele contraindicaţii, dar nu suntem împotrivă".

   Anul trecut, codul portocaliu de rujeolă a fost declarat în luna august, după ce un focar a izbucnit într-o tabără din Ungheni. În total, în 2018, au fost înregistrate 312 cazuri de îmbolnăviri.
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Când frigul îngheață apele și vântul suflă năprasnic, pielea nu poate față singură acestor provocări. Usturime, senzație de strânsoare, roșie și iritată, pielea dă semne că suferă. Putem combate toate aceste probleme și să ne menținem pielea hidratată și suplă apelând la un kit de vreme rea.
   Frumusețea iernii în cifre
   20-22ºC trebuie să fie temperatura în casă pentru ca pielea să-și păstreze confortul și umiditatea naturală.
   5-10 minute trebuie să dureze un duș ca pielea să nu se deshidrateze.
   80% din razele solare sunt reflectate de zăpadă, prin urmare avem nevoie de creme cu protecție anti-UV și de ochelari de soare când totul în jur este acoperit de nea.
   Alege scruburi prietenoase in decembrie
   Evită folosirea săpunurilor dure și apa prea fierbinte! Un exfoliant într-un ulei parfumat și hidratant va îndepărta blând celulele moarte și va îngriji pielea în același timp, păstrându-i hidratarea și textura catifelată. Folosește-l o dată pe săptămână pentru o piele curată și fină ca mătasea. Încearcă un exfoliant de la Sabon, ce combină sarea de mare cu uleiurile prețioase, îmbogățite cu minerale ce revitalizează pielea și îi redau catifelarea imediat după folosire. 
   Schimbă demachiantul
   Dacă preferi apa micelară sau o loțiune delicată pentru îndepărtarea machiajului, în zilele reci apelează la texturi uleioase, care îndepărtează mai ușor fardurile și păstrează hidratarea pielii. Demachiantele prietenoase în această perioadă sunt cele bifazice, cu formule pe bază de ulei și micele, delicate chiar și cu pielea sensibilă. 
   Protecție și hidratare în doi pași
   Strategiea de frumusete pentru decembrie cere sa modifici puțin regimul pentru îngrijirea facială în această perioadă. O singură cremă nu este suficientă, de cele mai multe ori, ca tenul să rămână protejat. El are nevoie de încă un tratament, respectiv un ser sau un elixir, care să-i asigure vitamine, antioxidanți și substanțe hidratante. Acestea se aplică înainte de crema de zi și se masează delicat până la absorbția completă. 
   Continuă protecția feței cu o cremă bogată, cu o formulă care asigură hidratarea și restabilește bariera hidrolipidică a pielii pentru a-i da rezistență întreaga zi. 
   Păstrează confortul buzelor! Este parte din strategia de frumusete
   Aplicarea unui balsam în locul rujului poate fi un gest salvator. Acesta poate ajuta la vindecarea buzelor crăpate, dar și la prevenirea uscării prin crearea unui scut. Dacă balsamul ales îți provoacă o senzație de furnicături sau usturime, e musai să alegi o variantă mai sigură, din farmacii. 
   Îngrijește mai atent mâinile in decembrie
   Încearcă să menții pielea hidratată cât mai mult timp, imediat după spălare. E bine să alegi un săpun lichid cu o formulă delicată pentru curățare și imediat după spălare să aplici o cremă hrănitoare, care să ofere protecție în fața frigului și uscăciunii și să păstreze pielea catifelată la orice temperatură. Aplică această cremă de cel puțin 3-4 ori pe zi. 
   femeia.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit Serviciului de Asistență Medicală, de la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 15.002 de solicitări, dintre care 2.612 copii au avut nevoie de o consultație medicală, transmite Știri.md.
   În această perioadă, echipele AMU au deservit 1.145 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 709 la copii. 
   În cadrul departamentelor de urgență ale instituțiilor spitaliceștii au fost transportați 312 pacienți, dintre care 40 maturi și 272 de copii.
   IRVA reprezintă o maladie infecțioasă cauzată de viruși. Debutul este acut, IRVA se transmite pe cale aerogenă și atacă în primul rând nasul, gâtul, laringele, traheea, bronhiile, uneori și plămânii. 
   Simptomele infecției respiratorii virale acute sunt: 
   - apariția bruscă a febrei; 
   - dureri de cap; 
   - slăbiciuni; 
   - tuse; 
   - dureri în gât; 
   - dureri în globii oculari.
   Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă oamenii să consulte la apariția primelor simptome medicul de familie și să nu se ocupe de tratamentul de sine stătător.
   stiri.md
 •