Primarul Chișinăului anunță cum vor reveni elevii la școală în toamnă


  Fiecare instituţie de învăţământ din Chişinău va decide individual în ce mod să reia procesul educaţional la 1 septembrie.

scoala-online.jpg

Potrivit Infotag, despre aceasta a scris luni, pe pagina sa de facebook, primarul Chişinăului, Ion Ceban, transmite Știri.md.

El a amintit că, anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus şapte scenarii de reluare a procesului educaţional în noul an de studii:

1. Prezenţa fizică 100% la şcoală;

2. Învăţarea în două schimburi;

3. Învăţarea combinată (împărţirea şcolii în zile de prezenţă şi în zile de comunicare la distanţă);

4. Învăţarea de tip hibrid (împărţirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la şcoală, o zi se fac lecţii online);

5. Învăţarea alternantă (împărţirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la şcoală, o săptămână se fac lecţii online);

6. Învăţarea la distanţă, inclusiv online (acest model se aplic 59; în cazuri de focare de COVID); 7. Învăţarea mixtă (îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus).

"În acest sens, am rugat să se ţină cont de interesele elevilor, iar metoda de studiu aleasă să fie comodă pentru copii şi părinţi, dar şi pentru cadrele didactice. Suntem într-o situaţie complicată, fără precedent, dar elevii trebuie să-şi continue studiile, de aceea trebuie să ne adaptăm, să stabilim reguli clare şi favorabile. Părinţii nu trebuie să rămână fără loc de muncă, iar copiii trebuie să meargă la şcoală", a subliniat Ceban.

Potrivit lui, conducerea instituţiilor de învăţământ desfăşoară sondaje şi discuţii cu părinţii, iar situaţia va deveni clară spre sfârşitul lunii august.

"Decizia finală va fi luată de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică. Până atunci, urmează să dotăm instituţiile de învăţământ din capitală cu echipamente medicale şi dezinfectanţi, pentru siguranţa elevilor, dar şi a cadrelor didactice", a subliniat primarul.

infotag.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator the Grammar Nazi

Postat

Заебали со своим ковидом. Жить надо, а не по норам ныкатся.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Cei mai mulți elevi revin cadrelor didactice din municipiul Bălți, iar cei mai puțini – celor din Bender și Dondușeni, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.
   În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova activează 2.859 de instituţii învăţământ, cu un contingent de 583,2 mii de copii/elevi/studenţi, inclusiv, 1.486 de instituţii de educație timpurie (la situaţia 01.01.2020) cu un număr de 149,7 mii de copii, 1.255 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general, în care studiază 333,1 mii de elevi, 91 de instituţii de învăţământ profesional tehnic cu un număr de 43,6 mii de elevi.
   În anul de studii 2019-2020, numărul cadrelor didactice îl constituie 48.404 de persoane, diminuându-se faţă de anul de studii 2010-2011 cu 20,2 %.
   agora.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Noile reguli și condiții în care se desfășoară orele, pe fondalul epidemiei de coronavirus, a trezit revolte în ambele tabere, atât a părinților, cât și a profesorilor. Un părinte, sub protecția anonimatului, a declarat pentru Noi.md că în școala în care învață cei doi copii ai săi regulile sunt stricte și complet rupte de realitate, transmite Știri.md.
   Totodată, profesorii sunt impuși să vină în fața elevilor cu mască de protecție, ceea ce afectează substanțial capacitatea de expunere a materiei, se plâng părinții. Profesorii nu vor avea nici dreptul să meargă prin clasă, iar elevii vor trebui să stea în băncile lor, fără ca măcar să iasă la tablă în timpul orelor.
   Părintele a mai relatat că clasa este împărțită în două grupe: una merge la școală, iar alta face ore după-masă în regim online, lecțiile fiind cu durata de 15 minute.
   Profesorii și părinții se indignează pentru că în 15 minute nu poți preda și nici asimila multe. Acest lucru va duce la degradarea elevilor și la creșterea unei generații lipsite de cunoștințe, spun părinții. Totodată, elevii nu au dreptul să iasă din clasă, se permite doar să meargă la baie.
   Pauzele între lecții sunt de 10 minute, insuficient pentru ca profesorii să ajungă dintr-un cabinet în altul sau chiar dintr-un bloc în altul. O altă temere a părinților este că de la 15 septembrie școlile se vor închide și se va reveni la regimul de studii online, după cum i-au anunțat unii profesori.
   Solicitaţi de Noi.md să comenteze aceste zvonuri, reprezentanții Ministerului Educației au răspuns că acestea sînt speculații. "Noi nu am redeschis școlile, pentru ca să le închidem", au precizat funcționarii Ministerului.
   noi.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   În cadrul unui proiect internaţional, ei au reciclat într-un mod inedit obiecte de birotică şi le-au dăruit copiilor cu nevoi speciale de la Grădiniţa "Regina Maria" din raionul Ialoveni. 
   Aceasta este prima grădiniţă din Republica Moldova care a încurajat educaţia incluzivă.
   Elevii au donat 20 de suporturi pentru cărţi şi creioane, realizate din obiecte reciclabile: carton, ziare vechi şi borcănaşe din aluminiu.
   Activitatea lor este parte a unui proiect internaţional, în care participă 11 ţări.
   În semn de mulţumire, copiii de la Grădiniţa "Regina Maria" au întâmpinat elevii cu un spectacol muzical.
   Gimnaziul cu profil teatral "Ion Luca Caragiale" este parte a proiectului e-twining din luna noiembrie 2019. 
   Proiectul îşi propune să consolideze şi să dezvolte reţelele şcolare printr-o schemă de înfrăţire între şcoli, care ar permite tuturor instituţiilor de învăţământ pre-universitar europene să creeze parteneriate pedagogice.
   tvrmoldova.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Dotarea școlilor, printre care 26 din localități rurale, constituie o extindere a  programului de robotică educațională, derulat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.
   „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a susținut programul de robotică încă de la început, asigurând implementarea și durabilitatea la nivel național a acestuia, după ce a inclus robotica atât ca disciplină opțională de studiu în curricula școlară, cât și modul în cadrul disciplinei Educație tehnologică. Extinderea anuală a programului ne bucură extrem de mult și ne motivează să oferim tot suportul necesar pentru integrarea metodelor inovative de studiu în școlile din întreaga țară”, se menționează într-un comunicat emis de instituție.
   Programul de studiere a roboticii „RoboClub” a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014. În prezent, acesta este implementat în 178 instituții de învățământ și 19 biblioteci comunitare din Republica Moldova.
   „Robotica oferă un mod unic de studiere a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învățarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativității, gândirii critice, capacitații de inovare și acumulare a experienței în mai multe domenii și tehnologii”, a mai subliniat ministerul în comunicat.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, din 1 aprilie, va fi implementat un un proiect pilot, iar acum se duc tratative cu reprezentanţii unei agenţii care va procura produsele în următoarele şase luni.

   "Pentru a evita aceste neconformități, pentru a exclude acele probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor. Suntem în discuţii intense cu o agenţie externă care şi-au propus să ne ajute în vederea achizițiilor produselor alimentare, la nivel de pilot pentru o jumătate de an, acum până la sfârşitul anului 2020", a menţionat Angela Cutasevici, viceprimarul Capitalei.

   Potrivit autorităților municipale, dacă proiectul va înregistra rezultate pozitive, atunci ar putea fi extins şi la nivel naţional, printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt aproape 1.220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.
   publika.md
 •