Primăria Chișinău va da startul unei campanii pro-vaccinare


  Direcția generală de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău va demara o campanie publică pentru vaccinarea populației.

HHlMbhqG9uA.jpg

Șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a prezentat astăzi la ședința săptămânală a instituțiilor municipale situația epidemiologică din municipiul Chișinău. Potrivit datelor prezentate, în ultima săptămână s-au înregistrat 328 de cazuri de maladii infecțioase, cu 20 de cazuri mai mult decât săptămâna precedentă. Din cele 2455 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii, 54 de persoane au necesitat spitalizarea.

Bucearschi a mai adăugat că s-au înregistrat 76 de cazuri de varicelă, opt cazuri de tuberculoză, două cazuri de rujeolă și două cazuri de hepatită acută. Pentru diminuarea numărului de infecții ale căilor respiratorii și a cazurilor de rujeolă, municipalitatea a anunțat demararea unei campanii publice referitoare la necesitatea vaccinării.

moldpres.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator obiectiv

Postat

bau-bau și cheltuieli aiurea de bani. Mai bine s-ar ocupa de condițiile din școli și grădinițe.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Ion

Postat

Trebuie să arate că se ocupă și ei cu ceva... 
Și așa imunitatea e slăbită, să mai facă încă și vaccinări...
Iar imunitatea se va forma exact după ce iarna va trece și vor raporta cât de eficientă a fost campania...

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Ghenadie

Postat

Daca va vaccinati va scurtati viata plus dati acces la tote felurile de ciuprci deveniti tot mai slabi la sistemul imunitar. credeti in vacini pe care lea facut omul sau credeti in sistemul imunitar pe care la creat Dumnezeu?

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   „Bullying-ul este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, motiv din care acest subiect trebuie abordat în mod strategic, pentru a asigura fiecărui elev un mediu protectiv și respectuos în școală. Din lipsă de informare, pe fondul unor stereotipuri, acest fenomen este trecut sub tăcere și este cercetat superficial. Campania antibullying este inițiată de către elevi și asta înseamnă că sunt responsabili și implicați civic”, a subliniat Iosif Moldovanu, formator în cadrul CIDDC.
   Potrivit lui Zamfir Onofrei, membru al Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, astfel de ateliere sunt utile în fiecare școală. „Tare mi s-a întipărit ideea că, de fapt, agresorii sunt cei mai slabi oameni”, a menționat acesta.
   Iar psihologul Sergiu Toma a menționat că scopul atelierului este de a devaloriza intenția agresorului și de a împuternici victima și martorul: „În momentul în care cuvântul bullying va fi pe limba fiecăruia, indiscutabil se vor produce schimbări”.
   Secretara de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, i-a încurajat pe elevi să nu fie indiferenți față de cazurile de bullying: „Acest fenomen a existat întotdeauna, fără ca oamenii să știe cum se numește el. Cu siguranță, l-au trăit mulți dintre noi și am avut momente de neputință. De aceea, apreciez implicarea voastră, sunteți atât de tineri și reacționați într-un mod atât de matur, atât de responsabil”.
   Elevii au participat la un exercițiu de reflecție critică asupra rolului tuturor părților implicate în bullying: agresori, victime, martori, și au aflat răspunsuri la întrebările despre cum se manifestă bullyingul în școală și ce soluții pot fi găsite pentru a-l preveni și opri.
   În ianuarie 2020, după mai multe discuții cu elevi, profesori și psihologi din școli profesionale, colegii și centre de excelență, Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic a ajuns la concluzia că fenomenul poate fi diminuat dacă adolescenții și adulții ar fi mai bine informați despre acest subiect.
   unimedia.info
  • julia122997
   De julia122997
   În context, medicul a menționat că fiecare boală are un comportament diferit. De exemplu, fetița de doar 2 luni nu se va îmbolnăvi de rujeolă și difterie deoarece în cazul rujeolei are imunitate de la mamă, iar difteria încă nu se poate dezvolta la un copil atât de mic.
   Însă riscul acela mai mare nu-l poartă aceste 2 boli, ci tusea convulsivă, cu care este mult prea ușor să te contaminezi. Și cel mai grav e că copiii mici nu au imunitate la această boală – concentrația de anticorpi transmiși de la mamă este foarte mică și nu-l protejează. Anume din această cauză în toată lumea se practică metoda coconului. Bebelușul trebuie să interacționeze doar cu persoane care sunt vaccinate contra tusei convulsive – mama, tata, frații mai mari, bunicii, eventual dădaca la fel trebuie să aibă toate vaccinele la zi. „Adică atunci când pe lume vine un copil, el trebuie să aibă în jurul său doar oameni vaccinați contra acestei boli grave”, a subliniat medicul.
   „Dar să vii în casa în care este un bebeluș de 2 luni cu copiii tăi nevaccinați este imoral. Repet – absolut imoral. Dacă prietenii voștri au copii nevaccinați nu „prieteniți” cu ei în casa în care crește un bebeluș de doar câteva luni. Jucați-vă la nisipieră, mergeți la distracții, dar în preajma copilului de 2 luni nu le permiteți să se afle. Dacă cineva nu vrea să-și vaccineze copiii, atunci nici să nu vină în casa voastră cu toată familia. Și aici nu se discută căci e prea periculos pentru bebeluș!”, a mai spus medicul.
   odoras.md
  • julia122997
   De julia122997
   Invitată pe canapeaua Tatianei Granciuc, la emisiunea Iubește viața, pediatra Dorina Agachi a vorbit despre importanța administrării vaccinului care previne cancerul de col uterin.
   „Într-adevăr unul dintre cele mai răspândite canceruri, cancerul de col uterin, a fost identificată ca și cauză human papilloma virusul, cu mai multe serotipuri.
   Însăși vaccinarea are ca scop, formarea de anticorpi pentru acești viruși. Ei fiind cauza directă de declanșare a cancerului de col uterin, prin vaccinare, protecția este de 99,9%. Adică riscul de dezvoltare se anulează complet. Vaccinându-ne contra cancerului de col uterin nu dezvoltăm acest cancer.
   Mai curentă este și informația despre necesitatea de a vaccina și băiețeii, nu doar fetițele, începând cu vârsta de 10-12 ani. La noi încă nu a fost instituit ca un vaccin obligator, el se procură dacă părinții solicită vaccinarea.Dar, deja, acest vaccin este instituit în tot mai multe țări”, explică medicul.
   Urmărește mai multe în video de mai jos:
    
   În perioada 28 ianuarie -31 martie 2020, în R. Moldova se va desfășura campania de informare „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” ce își propune să atenționeze femeile despre importanța prevenirii cancerului de col uterin.
   Testul citologic trebuie efectuat o dată la 3 ani, este gratuit și poate fi făcut la cabinetul medicului de familie.
   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Mijloacele financiare în acest scop au fost identificate din economiile înregistrate la capitolul „alimentația copiilor”, în bugetul pentru anul 2019. Astfel au fost achiziționate 30825 de cadouri, în valoare de 719 mii lei. Autoritățile municipale precizează că economiile pentru alimentație s-au format în rezultatul absenței copiilor la grădinițe și nu au afectat calitatea meniurilor celor mici.  
   Loturile de cadouri pentru matineele copiilor vor fi achiziționate de la diverși agenți economici. Dulciurile vor fi distribuite instituțiilor preşcolare până pe data de 20 decembrie 2019.
   Astfel, pentru sectorul Botanica sunt prevăzute cadouri pentru 8070 copii, Râșcani - 7021 copii, Ciocana - 6016 copii, Buiucani - 5205 copii și sectorul Centru - 4513 copii. Toate cadourile sunt însoțite de certificate de conformitate.
   Edilul capitalei, Ion Ceban, îndeamnă primarii din suburbii să identifice soluții similare, pentru a oferi cadouri picilor de la grădinițe, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit unui comunicat emis de ANSA, stăpânii își pot duce patrupezii la „Catlidoc”, „Cotorobai Grup”, „Vig-Vet”,
   „Ciavdar Grup”, Кoт и Пес”. „Asist–Lux”, „Iurion Vet”. „Vetexotica”, „Iurion Vet” sau „Terra vet”. Totodată, specialiștii vor ieși și în Scuarul Europei pentru a consulta proprietarii animalelor și a le explica cum să procedeze dacă au fost mușcați de un câine.
   Rabia este o maladie mortală, cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite prin muşcătura unui animal infectat sau în cazul în care saliva intră în contact direct cu o rană deschisă, cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui alt animal.
   zugo.md
 •