Oua cu termenul expirat, la o gradinita din sectorul Ciocana al capitalei


    La gradinita 184 din sectorul Ciocana al capitalei au fost gasite oua de gaina cu termenul expirat. Acestea au fost gasite in timpul unor verificari de Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor.

6756122623737902128356775389114234745389056n-1565338456q57tl8i.jpg

O situatie similara este si la gradinita 149 de la Ciocana.

Producatorul ar fi pus ouale cu termenul expirat printre cele proaspete.

Directoarea gradinitei n-a verificat produsele atunci cand le-a primit, desi trebuia s-o faca.

protv.md





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Acum un an locatarii acestui bloc s-au bucurat mult când au aflat că alături de casa lor va apărea o grădiniță modernă, unde își vor putea duce copiii. De puțin timp, au înțeles că au fost trași pe sfoară.
      „Toți locatarii au stat liniștiți și mulțumiți că în fața noastră o să fie o grădiniță unde vom putea duce copiii”.
      „Ne-a mirat faptul că va fi grădiniță pe așa teren foarte mic”.
      „O parcare cu minim 100 de mașini va fi o bombă de gaze de eșapament drept sub geamurile noastre”.
      Iar acest expert independent a analizat lucrările de la fața locului și consideră că, din start, construcția unei grădinițe era imposibilă.
      Denis Nedeoglo, arhitect: „Presupun că terenul și autorizația au fost alocate de către consiliul municipal cu condiția să fie construită o grădiniță. Inițial, teritoriul care a fost alocat a fost prea mic pentru construcția unei grădinițe”.
      Oamenii au cerut socoteală de la reprezentanții firmei de construcție, dar nu li s-a arătat nici măcar autorizația.
      „Certificat de urbanism pentru proiectare. –Păi sunt pentru grădiniță, nu? –Corect. –Dar pentru parcare? –Este. –Astea sunt pentru grădiniță. Iar pentru parcare? -Aveți oleacă răbdare”.
      Directorul companiei susține că, inițial, avea de gând să ridice o grădiniță. Însă, s-a râzgândit când a aflat că pe alături mai sunt două instituții preșcolare.
      Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Nu este rentabil o grădiniță încă să mai băgăm acolo, un milion și jumătate de euro. Grădinița sau parkingul au aceeași construcție de rezistență. Acum facem modificările de proiect și trebuie să primim autorizația de construcție”.
      Oamenii spun că acum un an, aici încă se afla bazinul Yunosti, construit în perioada sovietică. Complexul sportiv a devenit nefuncțional după ce a fost privatizat și apoi vândut companiei care a înălțat imobilul.
      „Ne-au promis că o să fie bazin, cu săli de sport. În final avem un complex întreg de apartamente”.
      „Era foarte binevenit ceva pentru tineret, pentru sport. Un bazin lipsește de aici”.
      Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Eu nu țin minte. Eu știu că de zece ani de zile aici nu se afla nimic. Era o gunoiște de pe care s-au strâns 140 de basculante mari cu gunoi”.
      Cât despre parcare, constructorii ne-au precizat că urmează să o doteze cu filtre speciale, astfel ca aceasta să fie ecologică. Complexul rezidențial a început să fie ridicat acum un an în locul fostului bazin de înot Yunosti. Atunci, presa a scris că bazinul a fost vândut cu 18,5 milioane de lei.
      tv8.md
    • julia122997
      De julia122997
      Pentru un copil contaminat cu tuberculoză din instituțiile speciale și grupele sanatoriale autoritățile centrale și municipale alocă, în total, 42,50 lei, iar pentru micuții cu dizabilități mintale și fiziologice – câte 40,50 lei.
      Pentru copiii cu deficiențe de vorbire din instituțiile speciale sunt alocate câte 35,65 lei.
      Mai jos vedeți ordinul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău pe care, deocamdată, nu l-am văzut publicat în spațiul public.



      tv8.md
    • julia122997
      De julia122997
      Celebrul nutriționist Gianluca Mech spune că grăsimile și carbohidrații sunt recomandate înainte de mersul la sală. Nu însă orice tip de grăsimi și carbohidrați! „Este important să alegeți alimentele care furnizează energie ridicată cu efortul minim al sistemului digestiv. Ponderea carbohidraților trebuie asigurată de alimente bogate în amidon, care sunt ușor digerabile, cum ar fi pâine, biscuiți, paste, orez, cu o porție de zaharuri simple care pot fi utilizate mai rapid de mușchi. Ca grăsimi, este recomandat să alegeți uleiurile vegetale și untul brut, dar în porții mici. Ponderea proteinelor trebuie acoperită, în principal, de proteinele animale cu valoare biologică ridicată (carne și pește cu conținut redus de grăsimi, ouă, lapte și brânză)”, recomandă specialistul.
      La fel de importantă este și împărțirea meselor pe parcursul unei zile, întrucât alimentația are un rol extrem de important în șansele pe care le avem de a obține rezultatele dorite.
      „În timpul antrenamentului, alimentația are un rol fundamental și trebuie să se adapteze progresiv la nevoile nutriționale, modificate de activitatea musculară crescută. Dieta zilnică trebuie să fie împărțită în 3-4 mese principale. Micul dejun trebuie să asigure aproximativ 25% din aportul caloric zilnic. Ultima masă înaintea unui antrenament trebuie să fie copioasă, dar digerabilă și să fie consumată cu cel puțin 3-4 ore înainte: de exemplu, paste sau orez sau cartofi fierți, unul sau doi biscuiți sau pâine cu unt, miere sau marmeladă, o porție de carne de vită la grătar sau șuncă uscată de vită săracă în grăsimi, salată cu ulei și lămâie, fructe uscate”, explică acesta.
      Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
      marieclaire.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Cele nouă luni de sarcină vor fi o perioadă plină de emoții unice și de momente speciale, dar nu trebuie să pierzi din vedere alimentația utilă pentru tine și bebelușul tău. Chiar dacă atunci când ești acasă vei putea alege direct alimentele indicate de medicul tău și poți ocoli foarte simplu variantele care au riscuri, când ieși în oraș lucrurile nu vor fi atât de clare, mai ales pentru că multe preparate pot avea ingrediente la care nu te aștepți. În aceste condiții nutriționiștii au alcătuit o listă care prevede ce poți comanda, astfel încât să poți mânca sănătos în timp ce te relaxezi în pauza de prânz și uiți puțin de tot ce ai de rezolvat după-amiaza.
      Riscul de toxiinfecții alimentare este mult mai ridicat pentru femeile însărcinate, așa că este bine să știi cum să te orientezi când citești meniul pentru a evita sursele de bacterii sau mercurul, obținând vitamine și minerale benefice pentru tine și bebeluș.
       Iată ce poți comanda când ești însărcinată și vrei să mănânci de prânz la restaurant:
       1. Evită salata specială a restaurantului, mai ales dacă are șuncă, ouă fierte, brânză maturată, frunze de salată verde și legume
      „Evită acest tip de salată pentru că este foarte riscantă. Este foarte puțin probabil ca restaurantul să fi încălzit șunca, ceea ce face ca riscul de contaminare cu bacterii și de infecții să fie foarte ridicat. O astfel de infecție poate afecta placenta și fătul, consecințele mergând până la avort”, avertizează dr. Elizabeth Ward, nutriționist.
       2. Comandă mai rar salată Caesar
      Dressingul tradițional pentru această salată este preparat din ouă crude, un ingredient interzis atunci când ești însărcinată. Există multe restaurante care nu mai prepară dressingul în acest mod sau care îl folosesc pe cel de la sticlă, evitând astfel riscurile. „Întreabă întotdeauna chelnerul cum este pregătită salata Caesar, în special dressingul, pentru a evita complicațiile.Dacă nu ți se dă un răspuns clar cere schimbarea dressingului clasic cu vinegretă sau comandă altceva”, recomandă dr. Frances Largeman-Roth, nutriționist.
       3. Comandă mai des salată Mesclun cu legume rumenite la grătar și friptură slabă de pui
      „O salată cu un topping de friptură de pui la grătar și felii de legume rumenite este o alegere mult mai sigură decât carnea procesată. Vei obține o doză importantă de proteine, acid folic, vitamina A și vitamina K”, potrivit dr. Ward.
       4. Comandă mai rar omletă cu spanac, roșii și brânză feta
      „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să întrebi dacă brânza conținută de omletă este obținută din lapte pasteurizat. Brânza feta, cea cu mucegai și gorgonzola te pot expune riscurilor de infecții, dar ouăle și legumele sunt alegeri foarte utile pentru perioada sarcinii”, spune dr. Ward.
       5. Comandă mai des sandvișuri cu ton
      „Sunt recomandate 180g de ton la nivel de săptămână datorită conținutului de mercur. Acest lucru înseamnă că poți mânca până la 3 sandvișuri cu ton pentru a te încadra în doza recomandată. Femeile însărcinate au tendința de a nu consuma suficienți acizi grași de tip Omega-3, care sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului bebelușului și pentru acuitatea vizuală, așa că nu ezita și alege mai des aceste sandvișuri”, spune dr. Largeman-Roth.
       6. Comandă mai rar cannoli
      Acest desert nu este complet interzis, dar trebuie neapărat să te asiguri că este preparat cu brânză pasteurizată pentru a evita efectele negative.
       7. Comandă mai des șerbet
      Dacă ai grijă la mărimea porției șerbetul este desertul ideal pentru că are o aromă foarte plăcută și nu te vei plictisi curând de el. Se digeră ușor, dar conține mult zahăr, așa că nu exagera pentru a evita excesele calorice.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Potrivit inspectorului principal din cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Eugeniu Straistă, din toți cei 32 de bolnavi spitalizați, dintre care doi maturi, la 26 s-a eliminat „Salmonella enteritidis”. La șase copii rezultatele au fost negative, iar la șase încă nu sunt gata.
      Din bucate au fost preluate 29 de probe. Într-o probă, în pastele cu brânză de vaci și ou a fost depistată Salmonella, identică cu cea identificată la bolnavii spitalizați.
      Bucatele nu au fost preparate în baza meniului
      De fapt, budinca nici nu se regăsește în meniul tip aprobat de CSP. „Nu se permite prepararea unor astfel de bucate în grădinițe. Acestea nu pot fi servite copiilor. Bucatele trebuiau preparate strict în baza meniului aprobat de CSP”, a spus inspectorul.
      Rola era defectă
      Rola în care au fost preparate bucatele era defectă. „Aceasta nu asigura regimul corespunzător de prelucrare termică a bucatelor. După prelucrarea termică, bucătarii nu au verificat temperatura la care au fost preparate bucatele. Dacă se respecta regimul termic de prelucrare a produselor alimentare, care este prevăzut în normele tehnologice, incidentul putea fi evitat. Bucătarii trebuiau să verifice temperatura bucatelor, ei nu au făcut lucrul acesta”, a declarat Eugeniu Straistă.
      Ouăle nu au fost dezinfectate
      „Salmonella, posibil, a fost transmisă fie prin intermediul personalului grădiniței, fie prin intermediul ouălor, care nu au fost dezinfectate. Totodată, în budincă a fost depistată și bacteria coliformă. Asta înseamnă că nu au fost respectate normele de igienă”, a punctat reprezentatul ANSA.
      Când va fi deschisă grădinița
      În prezent, activitatea instituției este sistată pe un termen nedeterminat. „Grădinița va fi deschisă după ce tot personalul va trece controlul medical, vor fi respectate toate normele igienice și sanitare și cantina va fi asigurată cu utilaj tehnologic corespunzător. Administrația instituției ne va informa prin scrisoare oficială despre înlăturarea tuturor neconformităților”, a declarat inspectorul.
      tv8.md
  •