O grădiniță din capitală are propriul festival


  20 iunie, o zi frumoasă de vară și perfect potrivită pentru un astfel de eveniment cum este „Cireșarul Copiilor”. Când am aflat despre desfășurarea acestuia nu am stat mult pe gânduri și am făcut o vizită Grădiniței nr. 225 ca să vedem programul celei de-a 4-a ediții a evenimentului devenit deja tradiție.

64673103_696581787451262_8975714082149629952_n.jpg

În incinta grădiniței nr. 225 a avut loc ce-a de-a 4-a ediție „Cireșarul Copiilor”, evenimentul a strâns în jurul său emoții pozitive, mame grijulii care au pregătit cele mai delicioase prăjituri din cireșe, copii bine dispuși și o atmosferă extraordinară! Iar toate astea au urmărit un scop nobil, reprezentând o acțiune de caritatea pentru a ajuta doi copii bolnavi de leucemie.

Directoare Grădiniței nr. 225, Ala Vasilachi, a povestit despre conceptul evenimentului devenit tradiție, despre scopul pe care îl urmăresc organizând-ul anual, dar și despre ce nou au inclus de această dată în programul „Cireșarul Copiilor”.

64718401_1529354617194809_7512342278279528448_n.jpg

„Desfășurăm, în cadrul grădiniței, acest eveniment deja pentru a 4-a oară, putem afirma că acesta face parte deja din cartea de vizită a instituției noastre. Este un eveniment îndrăgit și așteptat atât de copii, cât și de părinții acestora. Organizarea acestuia este foarte importantă pentru noi, nu în ultimul rând datorită scopului pe care îl urmărește, care este unul nobil – de a veni în ajutorul celor care au nevoie de susținerea noastră”, spune Ala Vasilachi.

„Ideea de a a organiza un astfel de eveniment îmi aparține chiar mie, sunt o persoană căreia îi place să contribuie la crearea lucrurilor frumoase și creative. Bine înțeles că acest eveniment le-a surâs și părinților, iar între noi s-a împletit o frumoasă colaborare  grădiniță -familie. Atunci când părintele este implicat, muncește alături de noi, participă la luarea deciziilor, rezultatul nu are cum să nu fie frumos”, spune directoarea Grădiniței nr.225.

64749347_304453030458920_1722021215540871168_n.jpg

„Datorită faptului că avem un acord de parteneriat într-un proiect educațional internațional „Prieteni fără frontiere”, de această dată, am avut un grup de cadre didactice din Piatra Neamț. Oaspeții, la fel au fost foarte implicați în organizarea evenimentului, aceștia s-au implicat în programul artistic și au contribuit la acțiunea de caritate. Am avut un grup de educatoare de la Institutul de Știinte ale educatiei din moldova. Anul acesta am avut și o surpriză nouă pentru copii – înghețata servită cu dulceață de cireșe preparată de bucătarul nostru, după o rețetă tradițională. Iar o altă premieră a fost Imnul Cireșarilor”, a povestit Ala Vasilachi.

„Avem un program de activitate foarte divers și intens. Cu acest eveniment nu se încheie agenda acțiunilor creative în care sunt implicați copiii. La ei chiar regimul zilnic este potrivit cu tematica săptămânii, cum ar fi: săptâmâna poveștilor,  săptămâna jocurilor și a jucăriilor, săptămâna bulbucilor de săpun, săptămâna călirii, ș.a.”, spune directoarea despre programul copiilor la grădiniță.

de-titlu-poza.jpg

„Banii pe care i-am colectat anul trecut au fost donați la trei familii, din pături social vulnerabile, din cadrul grădiniței. Părinții au fost cei care s-au ocupat de selectarea beneficiarilor. Anul acesta, la fel părinții au fost cei care au venit cu inițiativa de a merge la Institutul Oncologic și de a identifica acești doi copii, sunt 2 băieței de 10 ani, bolnavi de leucemie. Mămicile lor au fost și ele prezente la eveniment, cu doamna președintă a Asociației „Viață fără Leucemie”. De aceea, ce am făcut noi astăzi împreună cu copii, cu părinții, educatorii a fost făcut din suflet, din inimă, în marea speranță că Bunul Dumnezeu îi va ocroti și îi va și ajuta pe acești copii”, a spus directoarea.

Voloșciuc Ecaterina, educatoarea grupei 26, a povestit și ea despre frumosul eveniment, la participarea căruia s-a implicat, în mod special, și cadrul didactic, copii, și părinții.

64689236_2345408445517989_7297307190052782080_n.jpg

„Pentru noi această sărbătoare este una care promovează frumosul, ne reamintește  tradițiile și obiceiurile”, spune Ecaterina.

„În grupă lucrăm cu copii, organizăm diverse activități și vorbim despre subiectul cireșelor, întărim cunoștințele lor despre cât sunt de folositoare acestea pentru sănătatea omului, despre beneficiile pe care le au. Dar teme pentru acasă au și părinții: la bucătăria cireșarului tradiția prevede prepararea bucatelor din cireșe, iar mamele pregătesc cele mai delicioase bucate din acest fruct cu un gust extraordinar”

„Așa cum ne străduim, în fiecare an să facem ceva deosebit, flashmobul a venit ca o idee nouă , de o organiza un flashmob al cadrelor didactice. Dar desigur că sugestiile ce țin de mișcări și melodii, au venit și din partea părinților, care au fost mereu gata să ne susțină în organizarea acestui flashmob”, spune Ecaterina despre dansul în care au fost implicate toate educatoarele de la Grădinița nr.225.

ea.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Numai de la începutul anului, oamenii legii au inițiat 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală în Internet a copiilor, dinte care 28 privind Pornografia infantilă, 2 pentru Hărțuirea sexuală și una privind Ademenirea minorului în scopuri sexuale, transmite Știri.md.
   Totodată, au fost efectuate 13 percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate peste 40 de dispozitive de stocare a datelor informatice, utilizate de către infractori.
   În acest context, IGP avertizează repetat părinții despre pericolul victimizării minorilor în mediul online.
   De asemenea, oamenii legii recomandă părinţilor respectarea următoarelor măsuri de educare şi instruire a copilului:- 
   - Familiarizați-vă cu tehnologia utilizată de către copil ca să înţelegeți cum acesta îşi petrece timpul în mediul online și ce dispozitiv folosesc pentru aceasta.
   - Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online. „Împrieteniţi-vă”, apreciaţi-i postările - dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi.
   - Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil cu date false.
   - Familiarizați-vă cu paginile web și programele cu acces la Internet folosite de copil.
   - Instalați calculatorul într-o cameră comună pentru a fi posibilă monitorizarea site-urilor accesate.
   - Conveniți asupra regulilor casei despre utilizarea Internetului.
   - Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.
   - Explicați copilului să nu comunice numele, adresa sau alte date personale străinilor.
   - Explicați copilului să nu răspundă străinilor, la fel cum nu vorbește cu oameni străini în stradă.
   "Doar prin implicare activă, responsabilitate și atitudine, putem ajuta un copil să NU devină prizonier al lumii virtuale! Navigați în siguranță pe Internet!", îndeamnă polițiștii.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Mai exact, conform datelor Ministerului Educației, este vorba despre aproape 30.000 de elevi, care nu au tehnică de calcul. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru familiile acestora, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md. 
   Astfel că, părinții, dar și autoritățile nu cunosc cum vor participa copiii la lecțiile online. Responsabilii anunță că, deocamdată, au identificat doar 3.000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din cantitatea de care e nevoie.
   Oamenii care vor să-i ajute pe elevi să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Ministerului Educației, unde găsesc cantitatea de calculatoare necesară în fiecare raion și numărul de telefon la care pot apela.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Incidentul a avut loc în vestul Greciei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro. În mod uimitor, copilul și-a păstrat calmul în tot acest timp.
   Un feribot s-a apropiat de el, după ce căpitanul a observat mica ambarcațiune în formă de inorog și s-a apropiat să verifice despre ce este vorba.
   Echipajul a preluat micul sinistrat și l-a adus în siguranță la țărm, spre bucuria părinților și a echipelor care îl căutaseră în zadar mai multe ore.
   digi24.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația, transmite Ștriri.md cu referire la Tv8.md.
   Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.
   Educatorii spun că micuții s-au conformat ușor noilor reguli, pentru că știu cât de periculos e virusul:
   „E periculos virusul? -Da, pentru că poate îmbolnăvi orice om. -Îți e frică? -Nu, pentru că nici nu-l văd, dar știu toate regulile”.
   Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să intre în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără somn.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Acum, când ne aflăm în luna octombrie, este recomandabil de administrat copiilor un complex de vitamine, minerale pentru o perioadă de timp, la fiecare copil individual, în dependenţă de starea lui de sănătate şi riscurile pe care le are. Sunt recomandările pediatrului Ludmila Chiriac, oferite pentru IPN, transmite Știri.md.
   Nu este de neglijat vaccinarea împotriva gripei sezoniere. „Vaccinarea trebuie efectuată în această perioadă, în luna octombrie, ca până în decembrie-ianuarie copiii sa aibă anticorpi şi să poată lupta cu gripa sezonieră”, a explicat medicul.
   Dacă copilul este sănătos şi nu a făcut viroze pe parcursul anului precedent, nu este neapărat să meargă la un specialist. 
   „Un mod sănătos de viaţă, gimnastică zilnică, băi de contrast şi alimentaţie naturală, corectă, este suficient. Copiii care sunt predispuşi la boli respiratorii, care au alte maladii concomitente, ar fi bine să facă un consult la pediatru. Pediatrul, în mod individual, îi face un program de însănătoşire. Acum, cât încă timpul este bun, e cald şi bine, recomand tuturor copiilor să meargă, după lecţii, după grădiniţă, în locuri în care natura încă este vie: în pădure, parcuri”, sugerează pediatrul.
   Un mod sănătos de viaţă este principala recomandare a specialiștilor. „Eu întâlnesc părinţi care nu consumă carne. Sunt vegetarieni şi le impun şi copiilor acest regim alimentar. Le explic că copiii au nevoie de cantităţi de proteine pentru a creşte şi pentru ca creierul lor să se dezvolte”, a exemplificat pediatrul.
   Chiar şi atunci când temperaturile sunt scăzute, părinţii trebuie să iasă cu copiii la plimbare. Chiar şi cu bebeluşii, până la minus 10 grade, dacă nu este vânt, spune medicul. O atenție deosebită trebuie acordată vestimentației. 
   „Copilul iese afară, este activ. Dacă în cazul bebeluşilor recomandăm să fie îmbrăcați cum este părintele, plus o unitate, în cazul celorlalţi copii le recomand să-i îmbrace cu o unitate mai puţin. Copilul este în mişcare, aleargă, transpiră şi astfel este supus riscului de a răci”. 
   „Apa, în timpul băii, dacă de obicei se recomandă a fi de 35-36 de grade, poate fi de 32-33 de grade. Asta e tot o metodă de călire”, a adăugat Ludmila Chiriac.
   Per general, pediatrul spune că un copil nu are nevoie neapărat de medicamente sau ceva special pentru sezonul rece, ci de un mod de viaţă sănătos, somn adecvat, plimbări în aer liber şi consumul, în cantităţi mari, de fructe şi legume, deoarece cele mai multe vitamine se conţin în ele.
   ipn.md
 •