Numărul căsătoriilor scade, iar divorțurile sunt tot mai dese


  20.300 de căsătorii s-au înregistrat anul trecut, cu 0,5% mai puține comparativ cu 2018. Rata nupţialităţii a constituit 7,6 căsătorii la 1.000 de locuitori, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

lv-newlywed-couple-looking-out-at-view-tease-180810.jpg

Cea mai mare pondere (43,8%) din totalul căsătoriilor încheiate în 2019 le revine femeilor cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani. În cazul bărbaţilor, cele mai multe căsătorii (36,5%) sunt în segmentul de vârstă 25-29 de ani, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Anul trecut, s-au înregistrat și 10.700 de divorţuri, menţinându-se un nivel destul de înalt în ultimii doi ani. Rata de divorţialitate a ajuns la 4 divorţuri la 1.000 de locuitori.

Vârsta medie la divorţ, atât la femei, cât şi la bărbaţi, este în creştere, în condițiile trecerii treptate de la căsătoriile timpurii la cele amânate. Astfel, la bărbaţi vârsta medie a divorțurilor a fost la 40 de ani, iar la femei – 36,9 ani pentru anul 2019.

În anul 2019, din totalul divorțurilor,  ponderea celor survenite după o perioadă de căsnicie mai mică de 5 ani constituia 25,7%. După 5-9 ani, s-au despărțit  24,8% de cupluri. 

Durata medie a căsătoriei desfăcute prin divorţ a fost de 11 ani.

ipn.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Studiul arată că femeile căsătorite fac mai multe treburi casnice decât cele singure și muncesc mai mult, deși, teoretic, au un ajutor.
   Expresia "unde-s doi puterea crește" nu este valabilă în familie. Nici măcar în familiile din America, o societate aparent deschisă, în care egalitatea de gen este pusă la loc de cinste. Sau cel puțin așa se dorește. În familia "tradițională" din Moldova îmi imaginez că lucrurile stau și mai prost.
   Mi se pare că feminismul a căpătat o conotație negativă din cauza atitudinilor duse la extrem de unele feministe cu exces de zel. Când aud cuvântul feministă, unii oameni își imaginează probabil o femeie care crede că bărbații sunt toți niște porci care ar trebui să crape. 
   Dar să lăsăm la o parte acești termeni pe care oamenii îi interpretează după bunul lor plac. Să revenim la mama și tata. Nu bărbat și femeie, ci mama și tata. Acei doi oameni care trebuie să-și crească împreună copiii. Iar pentru asta ar trebui să ne imaginăm că nu au niciun sex. Sunt doar doi oameni, cu drepturi și responsabilități egale. Sau așa îmi imaginez eu că ar trebui să fie.
   Am crescut într-o familie tradițională. Atât de tradițională încât și acum îmi crește tensiunea când îmi amintesc că mama venea frântă de la muncă și trebuia să-i încălzească mâncarea tatălui meu care stătuse acasă toată ziua. Da, atât de grav. Dar dacă părinții mei sunt în vârstă și respectă regulile care le-au fost impuse încă din copilărie, ce scuză au părinții tineri din prezent? De ce mamele tinere de astăzi muncesc cât pentru doi?
   Pe vremea bunicilor noștri, rolul femeii era acela de a sta acasă și de a avea grijă de familie. Iar asta implica absolut tot, de la curățenie, mâncare și îngrijit copiii. O activitate fără pauze și timp de relaxare, pe care oricum nu o aprecia nimeni. Situația a început să se schimbe după Al Doilea Război Mondial și odată cu industrializarea. Femeile lucrau cot la cot cu bărbații. Dar când veneau acasă, o luau de la capăt, cu un alt job destinat lor - gătit, curățenie, spălat, călcat etc. Situația s-a mai schimbat de-a lungul timpului, iar treburile casnice sunt împărțite mai bine. Dar se pare că nu suficient de bine.
   O mamă căsătorită din prezent respectă același ritual ca și bunicile noastre - vine acasă de la serviciu și are obligația și responsabilitatea de a începe cel de-al doilea serviciu: trebuie să gătească, să strângă după copil (uneori și după soț...), să-l hrănească, să-i facă baie, să spele și să calce hainele, să pregătească pachețele și să facă liste de cumpărături. De multe ori, tatăl face aceste lucruri pentru că e el băiat bun, nu pentru că ar simți că este și responsabilitatea lui. 
   Mă amuză și în același timp mă scot din sărite remarcile de tipul "Am dat cu aspiratorul. Să nu zică nevastă-mea că nu o ajut eu la treabă". Sunt atât de multe chestii greșite în această afirmație că nici nu știu cu ce să încep. În primul rând, se presupune că datul cu aspiratorul este ceva ce ea trebuie să facă și este exclusiv datoria ei. Ajutorul vine din mărinimia lui. În al doilea rând, lasă impresia că a făcut ceva pentru ea. Prietenul meu, nu ai dat cu aspiratorul pentru ea. Poate pentru voi. Iar în al treilea rând, pare să sune a un eveniment deosebit. Ceva pentru care merită cel puțin o medalie, dacă nu chiar o statuie.
   Mi se pare extrem de trist că o mamă care trăiește alături de tatăl copilului ei este ca și singură. De fapt, mai grav, este mai îngropată în treburi casnice decât o mamă singură. Sociologii care au realizat studiul consideră că mamele căsătorite se simt obligate să facă mai multe treburi casnice pentru că altfel societatea consideră că nu sunt mame sau soții bune. 
   Dar să fii o mamă bună înseamnă să "sclavagești" întreaga zi, să ai haine perfect călcate, curățenie impecabilă și mâncare gătită în frigider, dar să nu mai ai timp și energie pentru copilul tău? 
   Există bărbați care își cresc singuri copiii și se descurcă excelent. Există tați și soți pentru care spălatul vaselor, aspiratul sau strânsul rufelor sunt doar niște activități banale de zi cu zi, pe care le împart în mod egal cu femeia pe care o iubesc. 
   Pentru ei nu reprezintă în niciun caz ceva ce îi face mai puțin bărbați. Treburile casnice sunt, așa cum ar trebui să fie, niște banalități care trebuie rezolvate împreună, cât mai repede, pentru ca mami și tati să aibă mai mult timp pentru ei și copiii lor.
   Din păcate, așa cum arată studiile dar și realitatea pe care o trăim, acești bărbați sunt încă puțini, iar mamele sunt nevoite să care întreaga familie pe umeri.
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Potrivit noilor modificări ale legislaţiei, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. 
   Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei. 
   Cererea trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei. 
   La momentul înregistrării cererii notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei.
   Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile.
   La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.
   moldpres.md
 •