Mai multe femei se plâng pe atitudinea inumană de la Institutul Oncologic


  Am stat de vorbă cu Veronica Petrache, pacienta care a fost ignorată de un medic de la Institutul Oncologic.

img8493t1.jpg

Femeia ne-a povestit cum a ajuns la Neonila Casian, cea care a refuzat să o consulte, și de ce ultima ei vizită a fost neprogramată. Între timp, o altă pacientă ne-a povestit cât de mult a traumatizat-o atitudinea inumană a aceluiași medic, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Cazul Veronicăi Petrache a ajuns în vizorul public, după ce aceasta a povestit pentru Pro TV, că i s-a refuzat asistența medicală, deși i-a fost depistată la colul uterin o formă precanceroasă, ce necesita intervenție chirurgicală.

Veronica a ajuns la onco-ginecologul Neonila Casian printr-o recomandare de la un alt medic ginecolog. Prima ei vizită a fost programată la telefon direct cu doamna doctor, timp în care Veronica a efectuat toate analizele necesare, biopsie, colposcopie și altele. A doua oară s-a programat, dar a trebuit să aștepte ore bune în rând pentru că mulți pacienți vin la specialist fără programare, spune ea. Femeia nu este asigurată, motiv pentru care a trebuit să plătească toate investigațiile.

Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? 

 „A doua oară am intrat, dar nu la ora mea de programare și mi-a zis că este vorba despre o intervenție. Mi-a spun în termeni medicali ce am, dar eu nu am înțeles, am mai întrebat-o o dată și cu un tupeu extraordinar mi-a spus: Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? Eu am început să plâng și atunci ea a zis că nu este cancer, dar este o stare precanceroasă. Eu mai am în familie rude care au murit de cancer, de aceea am reacționat așa. Mi-a spus să vin după menstruație, că trebuie să fac o intervenție chirurgicală. Mi-a spus că atunci o să-mi dea detalii și aici s-a terminat discuția”.

Pacienta spune că și-a făcut o altă programare pentru a afla mai multe detalii despre intervenție. Nu a reușit să intre din cauza pacienților care vin neprogramați. A încercat să ceară un extras de la asistenta medicală pentru a merge la un alt medic să-i explice despre ce intervenție este vorba.

Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg

„Am mers să fac o altă consultație ca să înțeleg ce se întâmplă, ce presupune intervenția, câte zile trebuie să stau în spital. Mai am și un copil mic. Am comunicat doar cu asistenta care mi-a dat un extras al cartelei medicale. Erau foarte mulți pacienți. Era o zi încărcată. Am revenit cu acel extras la ginecologul care m-a redirecționat la doamna Casian, ca să-mi explice despre ce intervenție este vorba. Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg”.

Așa cum îi spusese anterior, medicul, că trebuie să revină după ciclul menstrual la intervenție, Veronica s-a apropiat luni, 20 mai la ușa doamnei doctor, pentru a-i spune când să vină la intervenție.

„Am zis să merg să văd ce trebuie să fac, să mă programez pentru operație sau nu. Asistenta mi-a zis să nu aștept și că ea crede că doamna Casian nu vrea să mă primească astăzi. Și eu am zis că aștept până la ultimul pacient. Era ora 14.40, când nu mai era nimeni la ușă. Doamna Casian a refuzat să mă primească. Am întrebat-o care este motivul și a zis că nu vrea”.

Veronica a mers să facă o plângere și a aflat că medicul respectiv mai are astfel de abateri. Tot atunci Veronicăi i s-a comunicat că trebuia să meargă la medicul ei de pe sector.   

„Am mers la acel medic, m-a informat și mi-a zis că fiind colegi cu doamna Neonila nu vrea să se bage în această poveste. Mi-a zis unde se mai fac astfel de intervenții și am mers la un alt spital, unde mi-am făcut programare pentru intervenția de conizare și mâine urmează să fiu operată”, a mărturisit Veronica.

Între timp, a scris o plângere la Ministerul Sănătății, iar Institutul Oncologic a creat o comisie internă care investighează cazul. Ne-a spus că a primit în privat foarte multe mesaje de la paciente, care au trecut prin situații la fel de neplăcute în relaționarea cu doctorul Neonila Casian.

Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar

Se pare că doctorul nu este la prima atitudine de acest gen. În luna decembrie a anului 2016, o altă pacientă a ajuns la consultație la medicul Neonila Casian. Ana (nume schimbat) s-a pomenit într-o situație tulburătoare: era însărcinată la termenul de 17 săptămâni când i s-a depistat o eroziune a colului. Având nevoie de comunicare, informare și încurajare, Ana a fost tratată exact invers.

„Medicul de pe sector mi-a spus că nu e nimic grav, ea vede o eroziune pe col și ar vrea să mă vadă și un medic de la Institutul Oncologic ca să ținem situația sub control. Respectiv, în baza îndreptării am făcut programare, doar că spre nenorocul meu nu am fost programată la doamna doctor care îmi era recomandată, ci la doamna Neonila, nume pe care nici până astăzi nu am reușit să-l uit. Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar”, spune Ana.

Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți

La Institutul Oncologic Ana a efectuat citologia și colposcopia. În timpul procedurii, doctorul Neonila Casian, care vorbea la telefon, îi spunea că colul uterin „arată foarte urât”. Ana a revenit peste o săptămână după rezultat.

„Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți. S-a uitat la mine din cap până-n picioare și, aruncând cartela medicală pe masă, a zis că totul e rău la mine, și să merg chiar acum în staționar la biopsie și să încep imediat tratamentul. La întrebarea mea ce anume e rău, dacă s-a depistat cancer, ea a răspuns senină că da! După mine cancerul și așa sună ca un verdict, ca o condamnare, dar când îți zice cineva în față cu o așa ușurință, fără ca măcar să-ți explice care sunt riscurile, sau că nu e așa de grav, că e tratabil, e și mai dureros. Pe cartela medicală mi-a scris suspecție la cancer. Era indignată că sunt însărcinată și m-a întrebat dacă îmi doresc sarcina”.

Ana s-a gândit totuși că vrea să ceară și a doua opinie, iar rudele au încurajat-o să meargă la alți specialiști. Tot atunci a mers la un alt medic care i-a explicat că are anumite modificări pe col, dar nimeni nu poate confirma diagnosticul de cancer în lipsa unei biopsii.

Ana nu a mers la biopsie pentru că exista riscul de hemoragie, a născut prin cezariană, toată sarcina, fiind sub supravegherea medicului. La 2 luni după naștere i s-a făcut biopsia, depistându-i-se o stare precanceroasă. Abia atunci medicii i-au realizat conizația, ce presupune rezecția unei porțiuni în formă de con din colul uterin.

După procedură Ana a urmat un tratament, iar acum la fiecare jumătate de an merge la consultație la medic.

Cancerul de col uterin este a treia maladie cea mai răspândită în întreaga lume. Potrivit specialiștilor toate cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizat și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței.

Conform statisticilor, în Moldova mai mult de 1.500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin în ultimii cinci ani, iar altele peste 1.000 și-au pierdut viața. Sunt afectate în special femeile tinere, cu vârsta între 35-45 de ani.

Simptomele în cazul cancerului de col uterin apar foarte tardiv și pentru că se dezvoltă lent toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani ar fi necesar să facă o dată la trei ani screning-ul de col uterin. Acesta se face la medicul de familie sau asistentul medical gratuit indiferent dacă sunteți sau nu asigurată medical.

În total, în Republica Moldova 4.000 de femei cu cancer de col uterin sunt luate la evidență.

sanatateinfo.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Precis știi că nu este sigur să bei alcool sau să consumi pește crud, dar poate te întrebi dacă o doză de cafeină este acceptabilă când ești însărcinată. Simpla ceașcă de cafea a devenit un subiect foarte dezbătut când vine vorba despre viitoarele mame. Din păcate nu există un răspuns unic, care te poate ghida pentru a decide, însă merită să iei în calcul ce spun specialiștii.
   „Este foarte dificil să putem studia în mod clar și detaliat efectele diferitelor preparate sau ale băuturilor asupra femeilor însărcinate. Nu este un lucru etic să le dăm să consume viitoarelor mame o substanță cu efecte care nu sunt pe deplin testate și să le expunem posibilelor complicații, așa că majoritatea concluziilor sunt obținute în mod retroactiv, de obicei de la mamele care au consumat anumite preparate sau băuturi înainte de a afla că sunt însărcinate”, spune dr. David Elmer, ginecolog de la Spitalul Nantucket, din Massachusetts.
   În majoritatea studiilor care vizează experiențele mamelor în mod retroactiv se sugerează că această substanță nu prezintă riscuri ridicate. „Rezultatele obținute până acum arată că nu există un motiv special pentru a include cafeina în cadrul substanțelor riscante pentru mame”, spune dr. Elmer.
   În plus, dr. Elmer a evocat cazul unei mame care a consumat nu mai puțin de 6 cești de cafea pe zi tot parcursul sarcinii, uneori ajungând chiar la 10 cești. „A avut o sarcină fără probleme, copilul s-a născut sănătos și a prezentat un ritm normal de dezvoltare, însă trebuie să evidențiez că s-a născut prematur. Este greu de stabilit dacă acest lucru a fost cauzat de consumul ridicat de cafeină pentru că trebuie analizat întregul stil de viață al unei persoane care bea atât de multă  cafea. Poate că era supusă stresului constant sau folosea alte produse care au avut acest rezultat”, spune dr. Elmer.
    Riscurile evidențiate de studiile efectuate pe animale
   „Deși pentru oameni nu s-au obținut încă rezultate concludente, studiile realizate pe animale au arătat că un consum frecvent de cafeină reduce fertilitatea, crește riscul de malformații și de avort, influentând în sens negativ și greutatea după naștere”, potrivit dr.Michele Hakahka, ginecolog din Beverly Hills, California.
   Dar cafeaua decafeinizată?
   Poate ți se pare alternativa ideală având în vedere aceste incertitudini, dar să știi că va conține urme de cafeină. Potrivit specialiștilor, o ceașcă de cafea decafeinizată va avea între 2 și 12 mg de cafeină. Dacă îți place foarte mult gustul cafelei și nu-ți imaginezi o zi fără băutura ta preferată poți savura această variantă, dar nu trebuie să exagerezi. 
   „Limita maximă este de 200mg de cafeină. În timpul sarcinii poți bea ceai și cafea decafeinizate cu moderație. Nu uita să iei în calcul tot ce consumi și poate avea cafeină, de exemplu înghețata care conține cafea sau anumite prăjituri. Chiar și porțiile mici din diferite preparate și băuturi te pot face să depășești totalul recomandat dacă nu ești atentă”, spune dr. Elisa Zied, nutriționist din New York.
   Ar trebui să nu mai bei cafea obișnuită de îndată ce afli că ești însărcinată?
   „Dacă încerci să întrerupi brusc consumul de cafea poți avea dureri de cap și amețeli, așa că este mai bine să reduci treptat cantitatea consumată pentru a obișnui organismul cu doza mai redusă de cafeină. Dacă până acum obișnuiai să bei 5-6 cești de cafea pe zi poți limita consumul la 4 timp de 2 săptămâni, iar apoi vei ajunge la 3 și ulterior la 2, până când o poți înlocui complet cu varianta decafeinizată. Este util și să cumperi niște cești mai mici sau să începi să bei ceai, care conține mai puțină cafeină decât cafeaua”, spune dr. Elmer.
   Probabil că nici cel mai strict ginecolog nu-ți va spune că trebuie să renunți complet la cafea, dar este esențial să nu depășești 200mg de cafeină zilnic pentru a evita efectele negative. „Eu le recomand de regulă pacientelor să bea una, cel mult 2 cești de cafea pe zi și să apeleze la cea decafeinizată tot timpul weekendului. Este ideal să se evite orice substanță care poate periclita dezvoltarea armonioasă a fătului”, spune dr. Hakahka.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Evenimentul va avea loc duminica, 30 iunie, ora 9:30, în parcul Dendrariu (strada Ion Creanga 1) în Chișinău. Cei care vor să practice yoga trebuie să vină cu propria pătură sau covoraș. Accesul este gratuit.
   Participanții vor fi serviți de către organizatori cu apă și fructe din acest motiv cei care vor participa sun îndemnați să completeze formularul AICI.
   Pentru întrebări, contactați organizatorii la adresa: flexalumni.moldova@gmail.com sau pe pagina de Facebook.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum, transmite Știri.md. 
   Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.
   Pentru a evita situaţiile în care, pot fi achiziţionate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:    
   - Să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
   - În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md
   - Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare;
   - Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
   - Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
   - Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
   - După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
    Pentru cei ce inițiază de a organiza ceremonii, festivități banchete aducem la cunoștință
   Organizarea și petrecerea festivităților și altor evenimente au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; Produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor, necesită a fi achiziționate, in mod obligatoriu de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației în vigoare,pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice); Luând în considerație că, în multe cazuri de toxiinfecții alimentare cauza care a adus la deteriorarea bucatelor și producerea toxiinfecțiilor alimentare a fost luarea bucatelor după finisarea ceremoniilor și păstrarea în condiții casnice, cu servirea ulterioară într-o perioadă următoare, ANSA recomandă evitarea acestor practici.
   O atenție ANSA recomandă de a fi acordată organizării unor ieșiri familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Problemele cotidiene ne acaperează zilele și adesea suntem nervoși, irascibili în orice moment și uităm să ne bucurăm de fiecare moment, acest lucru afectându-ne și sănătatea, chiar dacă rareori ne dăm seama de acest lucru.
   Este momentul să faci mici schimbări în viața ta dacă vrei să fii mai sănătoasă și mai fericită și noi îți propunem 5 lucruri pe care le poți încerca.
   1. Ține un jurnal
   Acest lucru te va ajuta mai mult decât îți imaginezi. Încearcă să îți notezi în fiecare dimineață lucrurile pentru care ești recunoscătoare, precum și ce așteptări ai de la ziua respectivă. În felul acesta îți începi programul într-o notă pozitivă și, totodată, poți nota și cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut, fiindu-ți mult mai ușor să ai o evidență.
   La finalul zilei verifică câte lucruri ai reușit să faci și încearcă să îți exprimi recunoștința în scris pentru tot ceea ce ai obținut. Deși pare un lucru mic, în timp vei vedea că starea ta de spirit se va îmbunătăți.
   2. Mănâncă liniștită micul dejun
   Ce-ar fi dacă nu ai mai aștepta până la weekend să te bucuri de micul dejun așa cum se cuvine. Pregătește-ți un bol cu cereale și fructe și savurează în liniște aceste momente. Încearcă să nu faci și alte activități în acest timp, adică nu-ți verifica e-mailul, conturile de social media și așa mai departe. Faptul că îți rezervi 15 minute în fiecare dimineață te va ajuta să fii mai relaxată și mai calmă întreaga zi.
   3. Privește lucrurile dintr-un alt unghi
   Ia fiecare problemă ca pe o provocare și nu ca pe o pedeapsă. Bucură-te pur și simplu că te poți trezi dimineața și că mergi la locul de muncă unde vei avea șansa să faci ceea ce îți place. În plus, încearcă să privești totul ca pe o experiență prin care poți învăța mai multe și despre cei din jur.
   4. Mergi la timp la medic
   Da, poate părea un lucru de la sine înțeles, însă de cât timp nu ai mai făcut un control ca la carte, exact atunci când a trebuit? Amintește-ți că sănătatea ta, atât fizică, cât și psihică, este cea mai importantă, deoarece fără aceasta nu poți face nimic din ceea ce îți propui, așadar asigură-te că îți stabilești cu adevărat prioritățile așa cum trebuie.
   5. Meditează
   Oferă-ți timp să stai în liniște absolută și să te gândești la corpul tău. Încearcă să fii recunoscătoare pentru faptul că reușești să faci atât de multe lucruri și gândește-te cât de puternică ești pentru că ai reușit să treci peste o mulțime de momente dificile din viața ta.Poți medita atât dimineața, cât și seara, și chiar și cinci minute îți vor aduce schimbări în atitudine.
   elle.ro
  • julia122997
   De julia122997
   O cina sanatoasa inseamna o cina care aduna toate vitaminele si mineralele in farfurie, si care nu exagereaza in grasimi, carbohidrati, sare. In plus, cantitatile pe care ni leasezam pe farfurie in prag de seara, inainte de culcare, nu trebuie nici ele neglijate. Carbohidratii si proteinele nu trebuie sa depaseasca insumat 200 de grame. Pe de alta parte, legumele, mai ales daca sunt consumate crude, pot fi servite in orice cantitate. Un exemplu de farfurie ideala pentru cina ar fi: 120 g de carne preparata termic la gratar sau in cuptor, 80 g de carbohidrati - sub forma de orez, cartofi, paste si 200 g de salata sau muraturi sau aceeasi carne alaturi de 200 g de legume preparate termic.
   Desigur ca modul acesta de a servi cina in fiecare seara devine plictisitor, oricat de gustos ar fi totul. Asa ca avem nevoie de un meniu cat mai diversificat. Ideile de mai jos te vor ajuta, nu numai sa diversifici cinele in familie cu preparate noi si sanatoase, ci si sa iti stimulezi propria imaginatie si sa vii chiar tu cu idei noi si gustoase. Iar fiecare dintre aceste idei poate fi pusa in practica si finalizata in mai putin de 30 de minute, daca ai toate ingredientele la indemana si putina iscusinta in bucatarie.
   Briosele si tartele   

   Suna oarecum nepotrivit, nu-i asa? Cum sa servesti briose sau tarte la cina? Poate ca desert. Insa, da, poti face asta, transformand briosele si tartele intr-o cina sanatoasa, aspectuoasa, usor de mancat si de adorat de intreaga familie. Exista multe optiuni de preparare a lor. Ingredientele lor principale sunt faina, oul si lapte sau lapte batut. Practic, acestea ingrediente de baza le poti amesteca cu ingredientele preferate de familie: masline, sunca, bacon, cascaval si tot in ele poti "ascunde" ingrediente mai putin favorite precum broccoli, spanac, dovlecei, conopida.
   Pastele

   Italienii ne-au adus bucuria si diversitatea pastelor. Usor de preparat, ele pot fi asociate cu cele mai diverse sosuri si, este imposibil, sa existe vreo persoana care sa nu le aprecieze. Fierberea unor paste nu necesita mai mult de 10 minute. Un sos mai complicat, precum cel pentru paste carbonarasau bolognese, poate fi preparat in 30-40 de minute. Insa exista retete si mai rapide, care pot oferi pastelor un gust deosebit, precum un sos de smantana cu unt si cascaval afumat, sau un amestec de crema de branza, cu bucati de gorgonzola, cu dovlecei pe gratar sau cu spanac si rosii uscate la soare, daca tineti post.
   Salatele

   Orice nutritionist, daca il intrebi, iti va spune ca cina ideala este reprezentata de salate, care pot fi servite, nu neaparat in modul clasic de frunze verzi si legume crude, ci si ca un amestec de proteine si vitamine si chiar si carbohidrati. Desigur, trebuie sa ne ferim de salatele grele, care implica maioneza, precum salata boeuf, insa putem combina cartofii cu masline, ceapa si carne la gratar intr-o salata orientala reinterpretata, sau paste, cuscus sau orez alaturi de alte ingrediente delicioase. Salatele au si un alt mare avantaj: se prepara foarte repede.
   Pestele 

   Pestele este cu siguranta cea mai sanatoasa si rapida sursa de proteine pentru cina. DE fapt, mai mult, el contine proteine de calitate ridicata si alte nutrimente esentiale, putine grasimi saturate si, cel mai important, acizi grasi Omega 3. De asemenea, pe langa proteine pestele contine seleniu, iod si zinc; seleniul este un antioxidant puternic care apara organismul de toxine (inclusiv de cancer), iodul este esential pentru un metabolism sanatos iar zincul ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor patogeni (raceala si gripa). Pestele gras (somon, pastrav, macrou, hering si sardine) contine cantitati mari de vitamina A si D. Vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor, iar vitamina D pentru a ajuta corpul sa absoarba calciul in procesul de crestere a oaselor. Alege specii care se pragtesc usor, fileurisi evita speciile care sunt bogate in mercur, precum: rechin, peste-spada, macrou, biban dungat, lufar, biban de mare chilian, biban auriu, peste-pion rosu, macrou spaniol din Golful Mexic si stiuca din Marile Lacuri.
   Poti prepara pestele atat la cuptor, cat si pe gratar sau la abur. Practic, in toate cazurile nu iti ia mai mult de 20 de minute sa fie gata. Diferenta de gust este data de mirodeniile pe care le folosesti. La cuptor se asorteaza bine cu praz sau/si usturoi si cu capere si putin ulei de masline. La gratar este bine sa il lasi necondimentat, dar sa il tii in putina zeama de lamaie cu sare inainte de gatire. La abur, aseaza-l langa legumele preferate si lasa-l sa absoarba aroma lor.
   Carnea de pui sau de curcan

   Carnea de pui sau de curcan are un continut scazut de colesterol si se prepara usor si repede. Astfel, acestea doua devin principalele noastre recomandari de carne daca vrei sa prepari o cina rapida. Este bine de stiut ca proteinele care provin din surse animale, precum carnea sunt denumite complete, deoarece contin toti cei 9 aminoacizi esentiali. De asemenea, avem nevoie de aproximativ 1g de proteina pentru fiecare kilogram pe care il cantarim, iar recomandarile specialistilor este ca sursa principala de proteine sa fie carnea, un consum de aproximativ 120 g de carne pe zi fiind ideal. Cele mai rapide modalitati de preparare a carnii de pasare sunt la gratar sau, daca alegi carne tocata, poti face chiftelute, tot pe gratar. Hamburgerii, chiar daca nu suna tocmai sanatos, sunt o optiune grozava daca alegi ingredienete sanatoase: chiftelute de curcan facute pe gratar, salata, legume, un sos usor de smantana, putin bulion, o felie de cascaval si deliciul este gata.
   Fructele de mare

   Fructele de mare constituie o delicatesa plina de nutrimente, si, desi la noi nu le gasim intotdeauna in stare proaspata, chiar si congelate pot sa ofere preparatelor un gust aparte. Sanatoase, cu putine calorii dar cu multe nutrimente, fructele de mare pot fi preparate in cele mai diverse moduri si in cel mai scurt timp. Intra si ele pe lista noastra drept candidate ale unei cine rapide. Fructele de mare sunt bogate in vitamina B12, fier potasiu si magneziu, precum si alte minerale necesare organismului. Contin si acizi grasi omega 3 care sunt considerate grasimi sanatoase. Sunt o sursa ideala de proteine, intaresc sistemul imunitar si sunt ideale pentru sanatatea sistemului nervos. Pentru un plus de savoare, prepara sosuri din humus, teriyaki sau marinara. Stropeste-le cu zeama de lamaie sau condimente cum sunt: marar, chimen, coaja de lamaie, usturoi, turmeric si piper. Pentrupreparare rapida le poti pune pe gratar sau in cuptorul incins, pe hartie de copt si stropite cu putin ulei de masline.
   Ciupercile

   Si ciupercile pot fi preparate rapid, si tot ele sunt si o sursa importanta de proteine. Pot reprezenta atat garnitura unei fripturi cat si un preparat de sine statator. Nutrimentele pe care le contin sunt diferite de cele ale legumelor oferind majoritatea vitaminelor de tip B, in special riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantoteic si biotina, dar din pacate dispun de cantitati mici de vitamina A sau C. Ciupercile reprezinta si o sursa de fibre alimentare si potasiu (o singura ciuperca Portabella poate contine mai mult potasiu decat o banana), zinc si seleniu, dar si de vitamina D sau fier, constituind veritabile surse de vitamine si minerale. 100 g de ciuperci contin 0 grasimi, sare in cantitati reduse si intre 35-100 kJ/100 g, in functie de soi. Un aspect interesant este faptul ca au in compozitie aproximativ 90% apa. Rapid ciupercile pot fi gatite sub forma de piure si se asociaza cu cereale sau in combinatie cu morcov, dovlecel, ceapa, rosii, vinete, dar poti fi preparate rapid si pe gratar, fierte si adaugate in salate sau in tocanite.
   Legumele

   Recomandarea general valabila este de a consuma cel putin doua portii de legume zilnic, o portie reprezentand ½ cana de legume crude, gatite sau tocate sau 1 cana de legume cu frunze. Daca vrei o preparare rapida, iti recomandam sa folosesti legumele cu frunze verzi, precum sparanghelul, broccoli, spanac, varza de Burxelles, care se fierb foarte repede. Poti folosi, de asemenea, si alte legume care se prepara repede precum dovlecel, vinete, conopida, ardei gras, anghinare, cartofi. Desigur, exista si optiunea legumelor congelate sau la conserva. cele congelate se prepara ca si cele proaspete, iar cele la conserva, majoritatea poti fi consumate ca atare, dar folosite si in mancare, si au un timp de preparare mai rapid.
   Orezul

   Orezul este un aliment emblematic pentru mai mult de jumatate din populatia globului, reprezentand sursa energetica de origine alimentara predominanta pe planeta. Orezul este in mod uzual spalat inainte de fi gatit pentru a indeparta amidonul in exces; se efectueaza de mai multe ori operatiunea pana cand apa devine clara (se imbunatateste gustul si textura sa). Recomandarea noastra este sa il pui la inmuiat dimineata, pentru ca seara la cina sa reduci timpul lui de preparare. Orezul poate fi gatit prin fierbere sau la abur si absoarbe apa in timpul prepararii (metoda absorbtiei); se recomanda in acest sens sa fie utilizata o cantitate de apa similara volumului de orez. Daca este fiert rapid, se poate utiliza mai multa apa care va fi scursa inainte de a servi (metoda nu este indicata la orezul fortifiat). Exista si aparate speciale de gatit orezul care simplifica operatiunea. Il poti combina si cu alte legume, cu ciuperci sau cu orice tip de carne. Retetele cu orez sunt numeroase si gustoase si, pentru ca in ultima vreme au aparut multe soiuri diferite, care au un timp redus de preparare, chiar si de 10 minute, reprezinta una dintre optiunile ideale pentru o cina rapida.
   Cuscusul

   Nou-intrat in bucataria romaneasca, cuscusul sau couscous, este originar din Tunisia, Algeria, Libia si Egipt. El reprezinta, de fapt, niste granule mici, rotunde, din faina de grau dur, care sunt preparate foarte rapid. Unele produse se prepara in 3-4 minute, turnand apa fierbinte peste el, altele necesita fierbere de aproximativ 10-12 minute. La o cana de cuscus se foloseste o cana de apa. 1 cana reprezinta o portie de cuscus. Oricum ar fi preparat, cuscusul este foarte versatil, pentru ca poate fi folosit ca si garnitura, simplu sau alaturi de legume, poate fi folosit in salate sau, chiar si in prepararea deserturilor.
   Tu ce vei pregati diseara la cina?
   qbebe.ro
 •