Mai multe femei se plâng pe atitudinea inumană de la Institutul Oncologic


  Am stat de vorbă cu Veronica Petrache, pacienta care a fost ignorată de un medic de la Institutul Oncologic.

img8493t1.jpg

Femeia ne-a povestit cum a ajuns la Neonila Casian, cea care a refuzat să o consulte, și de ce ultima ei vizită a fost neprogramată. Între timp, o altă pacientă ne-a povestit cât de mult a traumatizat-o atitudinea inumană a aceluiași medic, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Cazul Veronicăi Petrache a ajuns în vizorul public, după ce aceasta a povestit pentru Pro TV, că i s-a refuzat asistența medicală, deși i-a fost depistată la colul uterin o formă precanceroasă, ce necesita intervenție chirurgicală.

Veronica a ajuns la onco-ginecologul Neonila Casian printr-o recomandare de la un alt medic ginecolog. Prima ei vizită a fost programată la telefon direct cu doamna doctor, timp în care Veronica a efectuat toate analizele necesare, biopsie, colposcopie și altele. A doua oară s-a programat, dar a trebuit să aștepte ore bune în rând pentru că mulți pacienți vin la specialist fără programare, spune ea. Femeia nu este asigurată, motiv pentru care a trebuit să plătească toate investigațiile.

Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? 

 „A doua oară am intrat, dar nu la ora mea de programare și mi-a zis că este vorba despre o intervenție. Mi-a spun în termeni medicali ce am, dar eu nu am înțeles, am mai întrebat-o o dată și cu un tupeu extraordinar mi-a spus: Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? Eu am început să plâng și atunci ea a zis că nu este cancer, dar este o stare precanceroasă. Eu mai am în familie rude care au murit de cancer, de aceea am reacționat așa. Mi-a spus să vin după menstruație, că trebuie să fac o intervenție chirurgicală. Mi-a spus că atunci o să-mi dea detalii și aici s-a terminat discuția”.

Pacienta spune că și-a făcut o altă programare pentru a afla mai multe detalii despre intervenție. Nu a reușit să intre din cauza pacienților care vin neprogramați. A încercat să ceară un extras de la asistenta medicală pentru a merge la un alt medic să-i explice despre ce intervenție este vorba.

Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg

„Am mers să fac o altă consultație ca să înțeleg ce se întâmplă, ce presupune intervenția, câte zile trebuie să stau în spital. Mai am și un copil mic. Am comunicat doar cu asistenta care mi-a dat un extras al cartelei medicale. Erau foarte mulți pacienți. Era o zi încărcată. Am revenit cu acel extras la ginecologul care m-a redirecționat la doamna Casian, ca să-mi explice despre ce intervenție este vorba. Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg”.

Așa cum îi spusese anterior, medicul, că trebuie să revină după ciclul menstrual la intervenție, Veronica s-a apropiat luni, 20 mai la ușa doamnei doctor, pentru a-i spune când să vină la intervenție.

„Am zis să merg să văd ce trebuie să fac, să mă programez pentru operație sau nu. Asistenta mi-a zis să nu aștept și că ea crede că doamna Casian nu vrea să mă primească astăzi. Și eu am zis că aștept până la ultimul pacient. Era ora 14.40, când nu mai era nimeni la ușă. Doamna Casian a refuzat să mă primească. Am întrebat-o care este motivul și a zis că nu vrea”.

Veronica a mers să facă o plângere și a aflat că medicul respectiv mai are astfel de abateri. Tot atunci Veronicăi i s-a comunicat că trebuia să meargă la medicul ei de pe sector.   

„Am mers la acel medic, m-a informat și mi-a zis că fiind colegi cu doamna Neonila nu vrea să se bage în această poveste. Mi-a zis unde se mai fac astfel de intervenții și am mers la un alt spital, unde mi-am făcut programare pentru intervenția de conizare și mâine urmează să fiu operată”, a mărturisit Veronica.

Între timp, a scris o plângere la Ministerul Sănătății, iar Institutul Oncologic a creat o comisie internă care investighează cazul. Ne-a spus că a primit în privat foarte multe mesaje de la paciente, care au trecut prin situații la fel de neplăcute în relaționarea cu doctorul Neonila Casian.

Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar

Se pare că doctorul nu este la prima atitudine de acest gen. În luna decembrie a anului 2016, o altă pacientă a ajuns la consultație la medicul Neonila Casian. Ana (nume schimbat) s-a pomenit într-o situație tulburătoare: era însărcinată la termenul de 17 săptămâni când i s-a depistat o eroziune a colului. Având nevoie de comunicare, informare și încurajare, Ana a fost tratată exact invers.

„Medicul de pe sector mi-a spus că nu e nimic grav, ea vede o eroziune pe col și ar vrea să mă vadă și un medic de la Institutul Oncologic ca să ținem situația sub control. Respectiv, în baza îndreptării am făcut programare, doar că spre nenorocul meu nu am fost programată la doamna doctor care îmi era recomandată, ci la doamna Neonila, nume pe care nici până astăzi nu am reușit să-l uit. Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar”, spune Ana.

Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți

La Institutul Oncologic Ana a efectuat citologia și colposcopia. În timpul procedurii, doctorul Neonila Casian, care vorbea la telefon, îi spunea că colul uterin „arată foarte urât”. Ana a revenit peste o săptămână după rezultat.

„Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți. S-a uitat la mine din cap până-n picioare și, aruncând cartela medicală pe masă, a zis că totul e rău la mine, și să merg chiar acum în staționar la biopsie și să încep imediat tratamentul. La întrebarea mea ce anume e rău, dacă s-a depistat cancer, ea a răspuns senină că da! După mine cancerul și așa sună ca un verdict, ca o condamnare, dar când îți zice cineva în față cu o așa ușurință, fără ca măcar să-ți explice care sunt riscurile, sau că nu e așa de grav, că e tratabil, e și mai dureros. Pe cartela medicală mi-a scris suspecție la cancer. Era indignată că sunt însărcinată și m-a întrebat dacă îmi doresc sarcina”.

Ana s-a gândit totuși că vrea să ceară și a doua opinie, iar rudele au încurajat-o să meargă la alți specialiști. Tot atunci a mers la un alt medic care i-a explicat că are anumite modificări pe col, dar nimeni nu poate confirma diagnosticul de cancer în lipsa unei biopsii.

Ana nu a mers la biopsie pentru că exista riscul de hemoragie, a născut prin cezariană, toată sarcina, fiind sub supravegherea medicului. La 2 luni după naștere i s-a făcut biopsia, depistându-i-se o stare precanceroasă. Abia atunci medicii i-au realizat conizația, ce presupune rezecția unei porțiuni în formă de con din colul uterin.

După procedură Ana a urmat un tratament, iar acum la fiecare jumătate de an merge la consultație la medic.

Cancerul de col uterin este a treia maladie cea mai răspândită în întreaga lume. Potrivit specialiștilor toate cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizat și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței.

Conform statisticilor, în Moldova mai mult de 1.500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin în ultimii cinci ani, iar altele peste 1.000 și-au pierdut viața. Sunt afectate în special femeile tinere, cu vârsta între 35-45 de ani.

Simptomele în cazul cancerului de col uterin apar foarte tardiv și pentru că se dezvoltă lent toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani ar fi necesar să facă o dată la trei ani screning-ul de col uterin. Acesta se face la medicul de familie sau asistentul medical gratuit indiferent dacă sunteți sau nu asigurată medical.

În total, în Republica Moldova 4.000 de femei cu cancer de col uterin sunt luate la evidență.

sanatateinfo.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Potrivit unui cardiolog renumit din Mexic, Enrique C. Morales Villegas, este vorba despre mâncarea mexicană. Doctorul spune că aceasta este mai periculoasă chiar și decât cea de tip fast-food.
   „Aceasta este o combinație de hrana prajită, mâncare nesănatoasă și băuturi răcoritoare”, spune cardiologul despre pericolul cumulat pe care mâncarea mexicană îl reprezintă.
   Villegas consideră că vina ar purta-o concepția despre viață a oamenilor, întrucât aceștia se concentrează mai mult asupra confortului.
   „Oamenii mănâncă prea mult în fiecare zi, se uită multe ore la televizor, petrec două ore în fața calculatorului și fac mai puțin de 10 minute de activitate fizică”, a descris el stilul de viață al mexicanilor.
   Specialistul propune ca guvernul țării sale să măsoare parametrii de sănătate pentru toți tinerii de 18 ani din Mexic. Astfel, colesterolul, tensiunea arterială și indicele de masă corporală ar trebui măsurate la fiecare trei ani, conform recomandării cardiologului mexican.
   Conform unui sondaj, în Mexic, obezitatea afectează 73% dintre femei, 69% dintre bărbați și 35% dintre adolescenți.
   zugo.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Comisia Europeană a interzis recent comercializarea acestora în blocul comunitar, transmite Știri.md cu referire la unica.md.
   În ţara noastră însă acestea pot fi cumpărate uşor. Medicii trag un semnal de alarmă şi atenţionează că pasta gelatinoasă are o compoziţie chimică periculoasă. Jucăria slime pentru copii este periculoasă datorită substanţei care o face elastică. 
   Preţul unui slime este de doar 20 de lei, însă efectele pe care acesta le poate provoca ar putea costa scump. Unii comercianţi nu știu că jucăriile pe care le vând pot provoca intoxicaţii grave. Nici cumpărătorii nu sunt conştienţi de riscuri.
   Potrivit legii, pentru a interzice vânzarea slime-urilor periculoase, Agenția pentru Protecția Consumatorilor trebuie să înregistreze cel puțin o reclamație din partea cumpărătorilor.
   Până acum însă acest lucru nu s-a întâmplat. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că în fiecare zi câțiva copii ajung la Institutul Mamei şi Copilului după intoxicaţii cu substanțe chimice periculoase. 
   De multe ori, micuţii prepară smile-uri artizanale conform reţetelor de pe Internet, folosind substanțe chimice de uz casnic. În rezultat, se aleg cu arsuri.
   „În primul rând, este vorba de o arsură chimică a cavității bucale, a esofagului și a stomacului. Aceasta duce la cicatrizarea esofagului, cu îngustarea ulterioară a acestuia şi până la obstrucția completă. Copilul nu poate mânca, mâncarea nu trece prin esofag în stomac”, a spus şeful secţiei Terapie Intensivă, IMC, Mihail Maliţev.
   Aceste intoxicaţii sunt deosebit de periculoase pentru copiii de până la 3 ani. O dată cu apariția simptomelor precum înroșirea gurii, lăcrimarea, anxietatea și lipsa poftei de mâncare, trebuie să consultați imediat un medic.
   unica.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Ai observat că alegerile celui mic se focalizează pe chips-uri, produse din făină albă, dulciuri și prăjeli? Este momentul să iei măsuri pentru a preveni riscurile pentru sănătate, dar trebuie să procedezi subtil pentru a nu elimina brusc toate aromele care îi plac. Chiar dacă tu știi deja care sunt beneficiile legumelor și fructelor proaspete, precum și ale produselor lactate sau ale fripturii slabe, cel mic va avea nevoie de o perioadă de adaptare și nu este util să încerci să faci prea multe schimbări simultan.
   Potrivit specialiștilor, aproximativ 60% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani au un meniu deficitar în nutrienți și numai 20% dintre ei consumă cele 5 porții de fructe și legume recomandate zilnic. În plus, 10% din totalul de calorii este reprezentat de produse de tip fast food. 
   De unde ar trebui să începi?
   Este indicat să avansezi cu pași mici spre meniul ideal pentru ca și copilul tău să ajungă să aprecieze gustul natural, fără un exces de zahăr sau sare. Îi poți oferi în continuare câte o prăjitură sau o brioșă, dar asigură-te că alături pui și felii de fructe sau nuci crude. 
   Iată cum trebuie să procedezi timp de 5 săptămâni pentru a crea un meniu benefic pentru copilul tău:
   Prima săptămână: adaugă o porție de fructe în fiecare zi
   Majoritatea copiilor adoră cerealele și vor mânca un castron mare înainte de a pleca la școală sau a merge la joacă. Nu îi interzice acest lucru, dar oferă-i o porție de fructe înainte de bolul de cereale. Dacă tocmai s-a sculat și îi este foame precis va accepta o jumătate de banană, 5-6 felii de portocală sau un bol mic de zmeură ori mure. În continuare îl poți lăsa să-și aleagă cerealele preferate. De asemenea, copilul tău nu va avea nimic împotrivă dacă amesteci fructe de pădure cu micul dejun clasic, dar nu exagera. 
   Fă o schimbare și nu îi mai oferi prăjituri cu lapte după ce se întoarce de la școală. Prepară un smoothie cu ingrediente naturale. Amestecă în blender o cană de suc de portocale, ½ banană, ½ cană de iaurt simplu și 10 căpșuni proaspete. O altă variantă este să-i adaugi fructe și la masa de prânz pe care o ia la școală.Poți încerca merele, perele, strugurii sau piersicile.
   A doua săptămână: adaugă o porție de legume în fiecare zi
   Dacă mai sunt doar 5 minute până la ora cinei poți servi un aperitiv format din broccoli, cartofi dulci sau o salată de crudități. Copiilor le plac de obicei boabele de mazăre și porumb congelate, așa că merită să testezi această variantă. În loc de chips-uri sau alune prăjite dă-i copilului rondele crocante de morcov, boabe de strugure sau roșii uscate cu ulei de măsline.
   Nu uita că legumele pot fi consumate și pe cale lichidă, în cadrul unui smoothie.
   A treia săptămână: adaugă o băutură sănătoasă în fiecare zi
   În loc să lași copilul să plece de acasă cu o sticlă de suc cu mult zahăr, mai bine alege sucul natural de fructe sau laptele semidegresat. O sticlă de suc acidulat conține aproximativ 10 lingurițe de zahăr și 150 de calorii, așa că este mai util să creezi o variantă acidulată benefică, combinând în părți egale suc de fructe cu apă minerală.
   A patra săptămână: adaugă o gustare sănătoasă în fiecare zi
   Între micul dejun și masa de prânz oferă-i copilului un mix de fructe confiate și nuci, iaurt sau boabe de strugure. Sunt alternative delicioase pentru prăjituri sau chips-uri. Poți opta și pentru popcorn preparat acasă, cu puțină sare sau batoane granola, cu ingrediente naturale și unt de arahide.
   A cincea săptămână: adaugă un aliment cu un conținut foarte ridicat de fibre în fiecare zi
   Analizează cu atenție conținutul cerealelor de la micul dejun și înlocuiește ambalajele atractive, care pot ascunde mult zahăr adăugat, cu fulgi integrali de secară, grâu sau hrișcă. Pentru o schimbare treptată nu elimina brusc marca de cereale care îi place copilului, ci înjumătățește porția și adaugă fulgi de cerale integrale, crescând treptat proporția de ingrediente naturale. Pentru a menține gustul dulce poți adăuga miere sau zahăr brun.
   Utilizează orez integral, roșu sau negru pentru felurile de mâncare preferate ale copilului și optează pentru pastele din grâu dur când alegi rețete noi.
   eva.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Iată care sunt principalele modificări:
   Metabolismul: Scade cu 2% pe decadă. Sistemul osos: scade cu 1% pe an din momentul în care ați împlinit 30 de ani Libidoul: este în scădere din cauza stresului ridicat și a schimbărilor hormonale. Stresul: în general ridicat din cauza grijilor pentru copii, părinți, sănătate, carieră și situația financiară. Depresia: mai bine acum decât mai târziu. Dacă respectați, preventiv, 8 obiceiuri, nu veți avea probleme cu schimbările care apar. Vă veți păstra sănătatea, veți fi plină de energie și împlinită.
   1. Luați micul dejun în fiecare dimineață
   Nutriționiștii sunt de acord că micul dejun este esențial pentru scăderea în greutate și menținerea metabolismului ridicat. Un studiu a demonstrat că femeile care luau un mic dejun consistent pierdeau cu 21% mai mult în greutate, după 8 luni, comparativ cu 4.5% pentru femeile care urmau o dietă scăzută în carbo-hidrați. Consumatoarele de mic dejun consistent continuă să slăbească, chiar dacă, per total consumă mai multe calorii, în timp ce cealaltă categorie începe să ia în greutate după 4 luni.
   Motivul: O masă consistentă este mai potrivită dimineața, când metabolismul este mai ridicat, iar pe dealtă parte previne pofta puternică de mâncare care apare atunci când cantitatea de zahăr din sânge scade.
   2. Creșteți metabolismul 
   Antrenamentul intesiv timp de 6 luni îmbunătățește metabolismul în perioadele de repaus. Așadar, veți arde mai multe calorii chiar și când stați comod pe canapea.
   Bonus: Efortul fizic ajută sistemul osos și menține echilibrul organismului. Încercați să faceți zilnic, minim 30 de minute de sport.
   3. Creșteți consumul de calciu și vitamina D
   Amândouă sunt esențiale pentru articulații. Asociația de Osteoporoză recomandă consumul zilnic de alimente bogate în Calciu și Vitamina D, pe care le găsiți, în special în lactate și somon. La sfatul medicului puteți completa cu vitamine, dacă este cazul.
   4. Exersați controlul stresului
   O inimă calmă și sănătoasă bate mai repede când inspirați și mai încet când expirați. Stresul însă, împiedică acest ritm natural și aduce modificări nesănătoase pentru organism, cum ar fi: creșterea presiunii sangvine, mai puțină energie către creier, libidou scăzut. De fapt, stresul vă îmbătrânește mai repede.
   Pentru a menține inima într-un ritm sănătos, inspirați pe nas timp de 4 bătăi ale inimii și expirați timp de 8 bătăi, cel puțin de două ori pe zi sau ori de câte ori simțiți presiune.
   5. Creșteți consumul de proteine
   Consumați alimente cu toți aminoacizii necesari pentru a asigura proteinele de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă. Aveți nevoie de 150 gr de proteine la fiecare masă. Cele mai bune surse sunt: peștele, ouăle, quinoa. Dar nu renunțați total la carbohidrați. Cresc starea de bine prin producerea de serotonină din creier. Cel puțin de două ori pe zi încercați să creșteți starea de spirit, pentru a ține depresia departe de voi.
   6. Fiți aventuroase cu partenerul
   Încercați ceva nou, și nu doar în dormitor. Când sunteți îndrăgostite nivelul dopaminei crește foarte mult. Activități precum seri dansante sau evadatul într-o mică vacanță neprogramată stimulează libidoul. Același efect îl au și jucăriilor sexuale.
   7. Ieșiți în oraș cu prietenele
   Timpul petrecut cu prietenele reduce stresul, crește stima de sine și vă face mai iubitoare cu partenerul atunci când ajungeți acasă. Femeile cu viață socială activă, cu carieră, care fac parte din organizații de voluntariat au o presiune sanguină mai scăzută, risc scăzut pentru diabet și boli cardiace.
   8. Mergeți regulat la controlul medical 
   Pentru creșterea stării de sănătate, mergeți periodic la medic. Nu neglijați următoarele analize de rutină:
   Examen oftalmologic: O dată la 2-4 ani Analize de sânge: O dată la 2 ani Testul Papanicolau și control ginecologic: Anual Tiroida: O dată la 5 ani Mamografie: O dată pe an, maxim la 2 ani Glucoza din sânge: O dată la 3 ani, începând cu 45 de ani. femeide10.ro
 •