Locatarilor unui bloc din Botanica li s-a promis o grădiniță, dar s-au trezit cu o parcare cu șase nivele


  Li s-a promis o grădiniță alături, dar s-au trezit cu o parcare cu șase nivele, chiar sub ferestre. Este situația în care s-au pomenit locatarii unui bloc din sectorul Botanica. Parcarea, dar și un complex rezidențial enorm, au fost înălțate chiar în locul fostului bazin Yunosti. Inițial, acesta  fost privatizat, iar apoi a stat abandonat timp de mai mulți ani. Firma de construcție are și o explicație.

Acum un an locatarii acestui bloc s-au bucurat mult când au aflat că alături de casa lor va apărea o grădiniță modernă, unde își vor putea duce copiii. De puțin timp, au înțeles că au fost trași pe sfoară.

„Toți locatarii au stat liniștiți și mulțumiți că în fața noastră o să fie o grădiniță unde vom putea duce copiii”.

„Ne-a mirat faptul că va fi grădiniță pe așa teren foarte mic”.

„O parcare cu minim 100 de mașini va fi o bombă de gaze de eșapament drept sub geamurile noastre”.

Iar acest expert independent a analizat lucrările de la fața locului și consideră că, din start, construcția unei grădinițe era imposibilă.

Denis Nedeoglo, arhitect: „Presupun că terenul și autorizația au fost alocate de către consiliul municipal cu condiția să fie construită o grădiniță. Inițial, teritoriul care a fost alocat a fost prea mic pentru construcția unei grădinițe”.

Oamenii au cerut socoteală de la reprezentanții firmei de construcție, dar nu li s-a arătat nici măcar autorizația.

„Certificat de urbanism pentru proiectare. –Păi sunt pentru grădiniță, nu? –Corect. –Dar pentru parcare? –Este. –Astea sunt pentru grădiniță. Iar pentru parcare? -Aveți oleacă răbdare”.

Directorul companiei susține că, inițial, avea de gând să ridice o grădiniță. Însă, s-a râzgândit când a aflat că pe alături mai sunt două instituții preșcolare.

Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Nu este rentabil o grădiniță încă să mai băgăm acolo, un milion și jumătate de euro. Grădinița sau parkingul au aceeași construcție de rezistență. Acum facem modificările de proiect și trebuie să primim autorizația de construcție”.

Oamenii spun că acum un an, aici încă se afla bazinul Yunosti, construit în perioada sovietică. Complexul sportiv a devenit nefuncțional după ce a fost privatizat și apoi vândut companiei care a înălțat imobilul.

„Ne-au promis că o să fie bazin, cu săli de sport. În final avem un complex întreg de apartamente”.

„Era foarte binevenit ceva pentru tineret, pentru sport. Un bazin lipsește de aici”.

Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Eu nu țin minte. Eu știu că de zece ani de zile aici nu se afla nimic. Era o gunoiște de pe care s-au strâns 140 de basculante mari cu gunoi”.

Cât despre parcare, constructorii ne-au precizat că urmează să o doteze cu filtre speciale, astfel ca aceasta să fie ecologică. Complexul rezidențial a început să fie ridicat acum un an în locul fostului bazin de înot Yunosti. Atunci, presa a scris că bazinul a fost vândut cu 18,5 milioane de lei.

tv8.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta anunță primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md. 
   "Este foarte important pentru noi ca în această perioadă, copiii de până la 7 ani să beneficieze de un loc în grădinițe", spune edilul.
   În același timp, platforma de înscriere online a copiilor în clasa I va funcționa după ce Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va emite un ordin cu privire la procesul de înscriere a copiilor. 
   Din data de 21 mai, părinții, copiii cărora întrunesc condițiile de înscriere și maturitatea școlară, vor depune dosarele online la adresa escoală.chisinau.md.
   "Acum sunt în proces de definitivare și testare module noi pe platforma data", a spus Ceban. 
   Detaliile de înscriere vor fi anunțate după ordinul emis de ministerul de resort, iar platformele vor fi integrate cu cu portalul educatieonline.md.

  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • julia122997
   De julia122997
   Ea se plânge că micuții sunt lăsăți fără supraveghere și acuză administrația instituției de cele întâmplate. În grupele cu un număr mare de copii asemenea cazuri sunt inevitabile, se apară cei din conducere.
   Femeia, care este educatoare în aceeași grădiniță, spune că, săptămâna trecută, când și-a luat fiul acasă a rămas îngrozită când l-a văzut. Copilul de 4 ani avea o rană la gât.
   Mamă: ”L-am întrebat pe copil ce s-a întâmplat, și el striga, plângea și spunea că Nichita l-a legat cu o funie la gât, iar Fabian l-a zgâriat la gât, dar acolo nu e zgâriat, dar e rupt chiar e rană.”  
   Mama acuză educatoarea grupei de neglijență și spune ea îi lasă pe micuți nesupravegheați.
   Mamă: ”Nici dădaca nu era, iar copii credeau că educatoarea a plecat acasă, pentru că nimeni nu-i supraveghea. Copii s-au întors de afară cu o funie care se practică. Copii se țin de funie pentru că educatorii să fie liniștiți. Dar pe drum, pe scări sau chiar pe terenul grădiniței putea să se întâmple orice. ”
   În zilele următoare, micuțul urmează să fie internat, mai povestește mama. 
   La polul opus, directoarea grădiniței susține că incidentul s-a produs tocmai când educatoarea era ocupată cu alți copii.
   Iulia Boțan, directoarea grădiniței 133: ”Timp până când se urcă educatoarea cu ceilalți copii, între trei copii s-a iscat o ceartă. Educatoarea mi-a explicat că când a intrat în grupă cu ceilalți copii, ea nu a observat că se bat copilașii."
   ”Nu este, nici nu era chip să fie cu funie. De unde poate să se ia funia, ori cu unghia a fost zgâriat.”
   În prezent, educatoarea continuă să muncească în grupa respectivă. 
   După cele întâmplate, mama micuțului a depus o plângere la poliție. Oamenii legii investighează cazul.
   protv.md
  • Лала
   De Лала
   Здравствуйте дорогие родители!
    Кто сдавал своих деток в возрасте 1,4-1,6 лет в ясли или в садик в Кишиневе? Интересует Ботаника. Что нужно для этого?
   Кто-то сдавал в частный сад?
   Поделитесь информацией.
   Заранее благодарю!
  • julia122997
   De julia122997
   Proiectul a constat în reabilitarea sediului, amenajarea teritoriului, a pavilioanelor și a terenului de joacă pentru copii, dar și un gard nou. Lucrările de reconstrucție și amenajare au fost executate în perioada: februarie-noiembrie 2019.
   Pentru redeschiderea IET nr. 166, în buget au fost prevăzuți 7,5 milioane lei, pentru achiziționarea de mobilier și utilaj. Procesul de înscriere pentru locuri la grădiniță a fost organizat prin intermediul portalului „www.egradinița.md".
   Agentul economic și-a asumat executarea în totalitate a lucrărilor de modernizare, în valoare de 20 milioane lei, iar după redeschidere, grădinița își va păstra statutul de instituție publică. (În schimb, municipalitatea a dat în arendă un teren pentru construcții, pe un termen de 49 de ani, pe str. Colina Pușkin.)
   Clădirea grădiniței era în stare avariată din anul 2006, anterior aceasta fiind dată în locaţiune unei instituții de învățământ private.
   unimedia.info
 •