Locatarilor unui bloc din Botanica li s-a promis o grădiniță, dar s-au trezit cu o parcare cu șase nivele


  Li s-a promis o grădiniță alături, dar s-au trezit cu o parcare cu șase nivele, chiar sub ferestre. Este situația în care s-au pomenit locatarii unui bloc din sectorul Botanica. Parcarea, dar și un complex rezidențial enorm, au fost înălțate chiar în locul fostului bazin Yunosti. Inițial, acesta  fost privatizat, iar apoi a stat abandonat timp de mai mulți ani. Firma de construcție are și o explicație.

Acum un an locatarii acestui bloc s-au bucurat mult când au aflat că alături de casa lor va apărea o grădiniță modernă, unde își vor putea duce copiii. De puțin timp, au înțeles că au fost trași pe sfoară.

„Toți locatarii au stat liniștiți și mulțumiți că în fața noastră o să fie o grădiniță unde vom putea duce copiii”.

„Ne-a mirat faptul că va fi grădiniță pe așa teren foarte mic”.

„O parcare cu minim 100 de mașini va fi o bombă de gaze de eșapament drept sub geamurile noastre”.

Iar acest expert independent a analizat lucrările de la fața locului și consideră că, din start, construcția unei grădinițe era imposibilă.

Denis Nedeoglo, arhitect: „Presupun că terenul și autorizația au fost alocate de către consiliul municipal cu condiția să fie construită o grădiniță. Inițial, teritoriul care a fost alocat a fost prea mic pentru construcția unei grădinițe”.

Oamenii au cerut socoteală de la reprezentanții firmei de construcție, dar nu li s-a arătat nici măcar autorizația.

„Certificat de urbanism pentru proiectare. –Păi sunt pentru grădiniță, nu? –Corect. –Dar pentru parcare? –Este. –Astea sunt pentru grădiniță. Iar pentru parcare? -Aveți oleacă răbdare”.

Directorul companiei susține că, inițial, avea de gând să ridice o grădiniță. Însă, s-a râzgândit când a aflat că pe alături mai sunt două instituții preșcolare.

Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Nu este rentabil o grădiniță încă să mai băgăm acolo, un milion și jumătate de euro. Grădinița sau parkingul au aceeași construcție de rezistență. Acum facem modificările de proiect și trebuie să primim autorizația de construcție”.

Oamenii spun că acum un an, aici încă se afla bazinul Yunosti, construit în perioada sovietică. Complexul sportiv a devenit nefuncțional după ce a fost privatizat și apoi vândut companiei care a înălțat imobilul.

„Ne-au promis că o să fie bazin, cu săli de sport. În final avem un complex întreg de apartamente”.

„Era foarte binevenit ceva pentru tineret, pentru sport. Un bazin lipsește de aici”.

Tudor Talpă, directorul companiei de construcții: „Eu nu țin minte. Eu știu că de zece ani de zile aici nu se afla nimic. Era o gunoiște de pe care s-au strâns 140 de basculante mari cu gunoi”.

Cât despre parcare, constructorii ne-au precizat că urmează să o doteze cu filtre speciale, astfel ca aceasta să fie ecologică. Complexul rezidențial a început să fie ridicat acum un an în locul fostului bazin de înot Yunosti. Atunci, presa a scris că bazinul a fost vândut cu 18,5 milioane de lei.

tv8.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   În prezent, în satul Horodca sunt aproximativ 150 de copii de vârstă preșcolară, care sunt nevoiți să stea acasă cu părinții, din lipsă de alternativă.
   ”Am avea nevoie să deschidă grădinița, pentru că sunt foarte mulți copii în satul nostru. Foarte multe mame nu se pot duce la muncă”.
   ”Până când grădinița. Sperăm că în curând se va deschide. Mai punem câte o dădacă. Plăteam și ne ținea copilul.
   În afară de grădiniță, oamenii spun că își mai doresc și apă centralizată și canalizare, care le-ar ușura viața și le-ar asigura mai mult confort.
   ”Ceea ce dorim: canalizația să se facă. Suntem foarte mulțumiți de ceea ce s-a făcut, dar canalizația, aceasta este unica problemă”.
   ”Ceva s-a făcut în sat: drum, școală, stadion, dar la moment vrem și canalizație. Apeduct este și vrem și canalizație, pentru că unde toate deșeurile se duc. Mai trebuie niște drumuri. Sau făcut o parte din ele, dar trebuie să le finiseze pe toate”.
   Primarul degrevat al satului Horodca, Ștefan Vlas, spune că, din 2014, depune eforturi să construiască grădinița. Până acum au fost alocate aproximativ trei milioane de lei, însă din vară, odată cu schimbarea guvernării, finanțarea a fost stopată.
   ”Avem problema cu grădinița. S-a schimbat guvernarea și ne-a stopat, noua guvernare. Nu avem grădiniță. Nici banii, căci banii sunt la fondul investiției, iar aceștia sunt stopați de guvern”, a spus primarul degravat al satului Horodca, Ialoveni, Svetlana Vlas.
   ”Lumea este indignată. Suntem și noi, care venim să aducem lumină cetățenilor, să le spunem din care cauză, cine stă vinovat pentru aceste nereguli. Lumea așteaptă de la noi politicienii ,lucruri mai frumoase”, a spus vicepreședintele degravat al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu.
   În satul Horodca din raionul Ialoveni locuiesc aproximativ 1400 de persoane.
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Pe data de 22-23 august, la Spitalul de boli contagioase pentru copii din Chișinău au fost internați 18 copii din cei aproximativ 40 care au frecventat grădinița din Băcioi în ultimele zile. Alții șapte se află acum la Spitalul Municipal de Copii nr.1 și la „Toma Ciorbă”, împreună cu două ajutoare de educatoare.
   Stela Cornilova, vicedirector medical, Spitalul de boli contagioase pentru copii
   Practic toți copiii au venit cu febră, vomă, scaune lichide, dureri în abdomen și cu sindrom toxic. Nu putem vorbi de o stare general gravă la niciun copil. Da, desigur, sunt semne toxice, copiii sunt febrili.
   Micuților li s-au făcut perfuzii și au primit antibiotice. Simptomele conduc spre ipoteza unei toxi-infecții alimentare, dar medicii investighează și posibilitatea infectării cu un virus. Directoarea grădiniței spune, însă că s-au respectat toate măsurile sanitare.
   Sincron: Lilia Breahna, directoarea grădiniței 101, Băcioi
   Toate contractele pe care trebuie să le aibă o instituție, noi le avem, cu probe la apă și la produse, ultima dată s-au luat în mai. Ne gândim poate că e ceva de acasă, acum toți suntem la țară.
   Vitalie Șalari, primarul comunei Băcioi
   În discuții cu toți angajații, tuturor grădinițelor din Băcioi, nu a mai fost un asemenea caz, cel puțin eu nu țin minte așa ceva.
   Ieri, inspectorii de la Agenția pentru Siguranța Alimentelor au colectat probe pentru investigații de laborator din alimentele servite copiiilor. Între timp, grădinița și-a sistat activitatea, iar ceilalți copii sunt sub supravegherea medicilor de familie.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit inspectorului principal din cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Eugeniu Straistă, din toți cei 32 de bolnavi spitalizați, dintre care doi maturi, la 26 s-a eliminat „Salmonella enteritidis”. La șase copii rezultatele au fost negative, iar la șase încă nu sunt gata.
   Din bucate au fost preluate 29 de probe. Într-o probă, în pastele cu brânză de vaci și ou a fost depistată Salmonella, identică cu cea identificată la bolnavii spitalizați.
   Bucatele nu au fost preparate în baza meniului
   De fapt, budinca nici nu se regăsește în meniul tip aprobat de CSP. „Nu se permite prepararea unor astfel de bucate în grădinițe. Acestea nu pot fi servite copiilor. Bucatele trebuiau preparate strict în baza meniului aprobat de CSP”, a spus inspectorul.
   Rola era defectă
   Rola în care au fost preparate bucatele era defectă. „Aceasta nu asigura regimul corespunzător de prelucrare termică a bucatelor. După prelucrarea termică, bucătarii nu au verificat temperatura la care au fost preparate bucatele. Dacă se respecta regimul termic de prelucrare a produselor alimentare, care este prevăzut în normele tehnologice, incidentul putea fi evitat. Bucătarii trebuiau să verifice temperatura bucatelor, ei nu au făcut lucrul acesta”, a declarat Eugeniu Straistă.
   Ouăle nu au fost dezinfectate
   „Salmonella, posibil, a fost transmisă fie prin intermediul personalului grădiniței, fie prin intermediul ouălor, care nu au fost dezinfectate. Totodată, în budincă a fost depistată și bacteria coliformă. Asta înseamnă că nu au fost respectate normele de igienă”, a punctat reprezentatul ANSA.
   Când va fi deschisă grădinița
   În prezent, activitatea instituției este sistată pe un termen nedeterminat. „Grădinița va fi deschisă după ce tot personalul va trece controlul medical, vor fi respectate toate normele igienice și sanitare și cantina va fi asigurată cu utilaj tehnologic corespunzător. Administrația instituției ne va informa prin scrisoare oficială despre înlăturarea tuturor neconformităților”, a declarat inspectorul.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Pentru un copil contaminat cu tuberculoză din instituțiile speciale și grupele sanatoriale autoritățile centrale și municipale alocă, în total, 42,50 lei, iar pentru micuții cu dizabilități mintale și fiziologice – câte 40,50 lei.
   Pentru copiii cu deficiențe de vorbire din instituțiile speciale sunt alocate câte 35,65 lei.
   Mai jos vedeți ordinul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău pe care, deocamdată, nu l-am văzut publicat în spațiul public.   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Despre aceasta a anunțat Primăria municipiului Chișinău.
   De la începutul anului, au fost deschise 17 grupe noi în grădinițele care deja activează, suplimentând numărul de locuri cu 340 de unități.
   În total în acest an, municipalitatea redeschise 47 grupe de grădiniță pentru 940 de copii.
   stiri.md
 •