Grădinițele din R. Moldova ar putea fi deschise de la 1 septembrie


  Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie.

pre-k-1280x720.jpg

Astfel, conform documentului, în prima etapă se va admite un număr redus de copii într-o grupă, dezinfectarea periodică a suprafețelor și părinții vor trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, unde vor anexa toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul în care acesta începe să frecventeze grădinița, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Vezi mai jos care sunt principalele reguli adoptate de Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică.

Până la redeschiderea instituţiei (sau grupelor de educaţie timpurie) şi reluarea activităţii acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunităţile şi riscurile potenţiale privind redeschiderea instituţiei şi vor asigura buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei COVID-19.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani şi câte 10-12 copii de 4- 6(7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de 4 m2 pentru 1 copil.

La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.

Asigurarea accesului pe teritoriul şi în incinta instituţiei doar a copiilor şi personalului angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor – în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0°C), în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale, şi dezinfecţia mâinilor.

Unele grădinițe vor putea activa după un program special (în funcție de disponibilitatea părinților). Ture de dimineață până la amiază o grupă și de la amiază până după amiază o altă grupă.

La grupa de copii vor activa concomitent câte 1 educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii şi 1 asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.

Pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19 APL/fondatorul privat şi administraţia instituţiei de educaţie timpurie va stabili un program redus de activitate al IET, nu mai mare de 7-9 ore, cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de 5-7 ore.

Igienizarea şi dezinfectarea periodică (la fiecare 3 ore) cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool, a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse.

Amintim că autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 septembrie grădinițele vor fi treptat deschise.

Vezi mai jos textul complet al instrucțiunilor.

image.png

image.png

image.png

image.png

diez.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunţul a fost făcut de viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Între timp, platforma „Educaţie Online” continuă să fie suplinită cu lecţii şi cărţi digitale, transmite Știri.md cu referire la trm.md.
   „Noi am solicitat avizul ANSP şi al OMS cu referire la condiţiile de redeschidere a grădiniţelor, ştim că există o solicitare foarte mare, dar trebuie, totuşi, să luăm în calcul toate riscurile care pot apărea în anumite situaţii”, a menţionat Angela Cutasevici.
   În acelaşi timp, elevii continuă să studieze de la distanţă. Potrivit municipalităţii, pe platforma „Educaţie Online” au fost încărcate 1.200 de lecţii şi 260 de cărţi digitale.
   „Pe lângă lecţiile vizionate, copiii vor avea posibilitate să exerseze şi să-şi consolideze cunoştinţele dobândite pe parcursul lecţiei”, a spus Angela Cutasevici.
   Platforma „Educaţie Online” este destinată pentru 331.000 de elevi din învăţământul general, dar şi pentru 10.000 de copii cu dificultăţi de învăţare şi deficienţe care nu frecventează şcoala. Lecţiile video sunt transmise prin intermediul mai multor televiziuni şi portaluri online de ştiri.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, conform informațiilor oferite luni, 4 mai, de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, „redeschiderea grădinițelor se realizează prin decizia comună a mai multor structuri: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autoritățile publice locale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică ș.a.”, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.
   Potrivit lui Șarov, „în funcție de evoluția pandemiei și excluderea anumitor restricții, sistemul educațional va fi solidar cu toate domeniile vieții sociale și va întreprinde măsuri necesare pentru a asigura familiile cu activități necesare educației copilului”. 
   Un ordin privind redeschiderea școlilor urmează să fie semnat ulterior.
   Menționăm că toți copiii vor fi înmatriculați în clasa I conform prevederilor Codului educației, existând două etape: 21 mai – 19 iunie și 22 iunie – 31 iulie.
   zdg.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Educatoarea Mînăscurta Elena, a declarat că apreciază eforturile autorităților, dar acestea nu sunt suficiente pentru a asigura condiții corespunzătoare de muncă în pandemie, transmite Știri.md.
   ''Criticăm atenția selectivă a autorităților acordată Instituțiilor de Educație Timpurie și cerem în mod insistent de a ni se crea condiții de muncă corespunzătoare cu cerințele stabilite de autorități.
   Prin prezenta petiție, noi cadrele didactice din toată țara, pe propria răspundere, cerem:
   - Asigurarea instituțiilor cu laptop-uri, table interactive, printer, conexiune la internet din bugetul statutului pentru toate instituțiile de învățământ.
   De ce?
   Procesul educativ trebuie să evolueze! Tindem spre dezvoltare, iar dezvoltarea începe de la grădiniță. Modernizarea procesului educativ este o necesitate la zi, deoarece ținând cont de specificul vârstei timpurii, noi punem accent pe învățarea experențială activă, reprezentativă copiilor. Mai ales, fiind în era digitală - implementarea lor este o necesitate, introducând acest fenomen în noul Curriculum Pentru Educație Timpurie.
   Dotarea cu calculatoare va simplifica și munca educatorului, scutindu-l din a completa zeci de foi și proiectări zilnice. Acest lucru se poate automatiza fiind realizat la calculator .
   Cerem publicarea rezultatelor la sondajele realizate în perioada pandemică COVID-19, și anume cea de dotare a cadrelor didactice cu calculatoare.
   - Asumarea cheltuielilor de către stat în instituțiile publice de educație, pentru a nu fi puși în situația de a cerși de la părinți.
   De ce ?
   Autoritățile ne dotează cu detergenți, dar nu și cu căldări, mopuri. Astfel, suntem puși n situație de a cere părinților să le procure.
   Centrele de interes trebuie dotate cu diverse materiale, jocuri, astfel încât să ajungă tuturor copiilor. Puse în situația că noi nu avem suficiente resurse de a procura mai multe seturi, fiind asigurate doar cu 2000 lei anual pentru materiale didactice, iarăși cerem ajutor părinților. Sunt o mulțime de cheltuieli, pe care statul nu le acoperă. Banii alocați de stat, primărie , nu întotdeauna ajung la punctul final - la instituții.
   - Lipsa în instituții a echipamentelor de protecție în perioada de activitate post-COVID-19.
   Autoritățile au luat în calcul siguranța copiilor, care este primordială, dar au uitat de educatori, care sunt și ei acum în prima linie. Am fost dotați cu 2 măști de protective reutilizabile pentru toată perioada post-COVID-19 și câte o pereche de mănuși per săptămână.
   De ce nu s-a asigurat testare gratuită a cadrelor didactice înainte de redeschiderea instituțiilor, cum s-a făcut în alte țări? Spre exemplu, România! Dotarea cu viziere, mai multe măști de protective și mănuși?
   De ce nu toate grupele dispun de covorașe pentru dezinfectarea încălțămintei? De ce acel lipici sau stikere pentru marcarea distanței fizice am fost nevoite să-l procurăm tot noi, dacă regulile și restricțiile le impuneți dvs.? De ce se cere să fie dotată grupa cu suport pentru șervețele de mâini la baie și căldare cu pedală, dacă statul nu ne-a dotat cu așa ceva? Din ce resurse trebuie să le procurăm noi?
   - Revizuirea orarului de muncă a cadrelor didactice.
   De ce?
   Atunci când părinții au ieșit nemulțumiți în fața autorităților și au cerut a revizui orarul de activitate al instituțiilor, ați luat decizii fără a vă gândi la faptul că acel cadru didactic, fie el educator sau profesor, tot are copii de vârstă preșcolară/școlară mică pe care tot trebuie dimineața să reușească să-l duca la instituție, și să-l ia la finele zilei. Ținând cont că acum sosirea/plecarea la instituțiile de învățământ se face conform unui grafic stabilit de educator/profesor, noi suntem puși în aceeași situație ca și restul părinților. Astfel, eu care trebuie să vin la muncă la orele 07:30, iar la 08:00, trebuie să merg să-mi duc copilul la școală/grădiniță, ce sa fac? 
   Cum să procedăm?
   - Cerem achitarea orelor de lucru suplimentare care sunt folosite pentru activitatea online. În perioada post-COVID-19, fiecare grupă din grădiniță este frecventată de 10-12 copii, ceilalți sunt acasă. Noi trebuie să realizăm activitatea cu cei prezenți în instituție - 7 ore zilnic, iar pentru a nu discrimina și a nu încălca Dreptul la Educație celorlalți copii, suntem puși în situația de a realiza activități online.
   De ce? Activitățile online cer o altfel de proiectare. Activitatea online cere timp pentru structurare, proiectare și realizare. Aici, iarăși nu s-a ținut cont de simplul fapt că în afară de cele 7 ore de serviciu, noi suntem mame, care avem copii ce necesită ajutor în realizarea temelor pentru acasa, iar în alte situații, copii noștri tot învață online și au nevoie de suport. Timpul care ar fi trebuit să-l petrec cu copilul meu, eu sunt nevoita să-l petrec pentru realizarea activităților online. GRATIS!!! Vrem să fim asigurate că vom fi remunerate pentru lucrul dublu: în instituție și online'', a declarat educatoarea.
   Petiția poate fi semnată AICI.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Șefa direcției de sănătate a vorbit despre situația de răspândire a infecției de coronavirus în rândul copiilor, transmite Știri.md cu referire la btv.md.
   Potrivit ei, informația este monitorizată zilnic începând de la 1 septembrie, adică din ziua când grădinițele și școlile și-au reluat activitatea.
   Conform datelor din ziua de marți, 8 septembrie, s-au îmbolnăvit 13 copii. Alți 20 sunt suspecți la coronavirus.
   Amintim, că săptămâna trecută, s-a aflat că din 1.252 de școli din toată țara, care și-au reluat activitatea la început de an școlar, 11 sunt în carantină.
   125 de profesori sunt infectați cu coronavirus, alți 250 sunt în autoizolare.
   Despre aceasta a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.
   btv.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   ”Avem o cameră pentru două persoane, dar în aceste condiții, aici va fi cazat doar un singur om. Dacă vor veni la sanatoriu membrii familiei, atunci îi vom caza împreună”, a spus asistentul șef la sanatoriul ”Codru”, Vera Caraman.
   Sanatoriul ”Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călărași, a întrunit deja toate condițiile impuse de către autorități.
   ”Acum am pus mesele la o distanță de doi metri și vor sta câte unul la masă, iar în cazul familiilor vor sta câte doi, dar așa doar câte unul”, a spus asistentul șef la sanatoriul ”Codru”, Vera Caraman.
   Administrația sanatoriului ”Codru” afirmă că a fost schimbat întregul program de activitate. Din capacitatea de peste 500 de locuri, vor fi utilizate în jur de 300.
   ”Nu se vor face dansuri, sala de concerte este închisă, nu va lucra barul de pe teritoriul stațiunii, nu se vor organiza excursii. Pacienților le este interzis să iasă de pe teritoriu”, a menţionat directorul sanatoriului ”Codru”, Simion David. 
   Persoanele, care intenționează să-și întărească sănătatea la sanatorii, vor trebui să semneze și o declarație pe propria răspundere că nu au contactat cu o persoană infectată cu noul coronavirus. Totuși, testul la COVID-19 nu este obligatoriu. Restricții vor avea și vizitatorii. Aceștia vor trebui să poarte măști și nu vor avea acces în clădiri. Conducerea sanatoriului ”Codru” afirmă că personalul a fost instruit și este pregătit să acționeze în cazul în care cineva va prezenta simptome pe parcursul sejurului.
   ”Dacă se adresează un pacient căruia i s-a ridicat temperatura, suspect la infecția cu COVID-19, pacientul deodată se izolează. Noi nu știm are el sau nu COVID-19, noi îl tratăm ca pe un potențial pacient infectat”, a spus directorul sanatoriului ”Codru”, Simion David. 
   În aceste zile, administratorii sanatoriilor au fost convocați într-o ședință online unde au discutat toate aspectele de redeschidere a centrelor de recuperare.
   ”Am discutat cu ei care sunt pașii care i-au întreprins până la moment, cu ce s-au confruntat, care sunt problemele, ce au reușit și ce n-au reușit”, a spus șeful de Direcție MSMPS, Vasile Cuşca. 
   Potrivit președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Buza, în prezent urmează să beneficieze gratuit de odihnă la sanatorii cei care erau programați pentru luna martie.
   ”O bună parte din cetățenii noștri au trecut prin COVID și trebuie să fie reabilitați și s-a introdus un punct că acești oameni să fie asigurați, că au nevoie de reabilitare. Asta cine este: medicii din prima linie, polițiștii, vameșii, grănicerii etc”, a spus președintele CNSM, Oleg Buza. 
   Deocamdată, prețurile pentru odihnă și reabilitare în sanatoriile din țară rămân neschimbate. Acestea variază între 400 și 700 de lei pentru o zi.
   publika.md
 •