Fetele de la Școala Sportivă nr. 1 din Bălți cuceresc concursurile internaționale de gimnastică aerobică


  În perioada 24-26 mai în orașul Baku, Azerbaidjan, s-a desfășurat Campionatul European la Gimnastică Aerobică, un eveniment sportiv de amploare la care Republica Moldova a participat după o pauză de 8 ani.

FB_IMG_1574697346161.jpg

Tinerele gimnaste din Bălți au participat la concurs

Țara noastră a fost reprezentată de șase gimnaste de la Școala Sportivă nr.1 din Bălți: Ana Guțu, Mihaela și Valeria Baxan, Ecaterina Spătaru, Elena Dmitriev și Nadejda Breazu, care au fost însoțite de antrenorii Olga Molodețcaia și Axenia Lupașcu.Antrenoarea Axenia Lupașcu ne-a mărturisit o poveste deosebită

,,Acum un an, familia mea a suferit un urât accident rutier. În urma lui m-am ales cu multiple traume, iar coastele fracturate mi-au perforat plămânii. Am fost operată. Sincer, până la momentul de față încă nu sunt restabilită complet. Când s-au dat înregistrările pentru Campionatul European, pregăteam una dintre candidate la participare. Totodată, sunt legitimată ca arbitru de categorie internațională de către Federația Internațională de Gimnastică. Iar conform Regulamentului Tehnic, lipsa numelui meu în înregistrări și absența de la concurs penaliza Republica Moldova cu 2000 CHF”, ne povestește antrenoarea.

IMG-20191030-WA0001.jpg

Prin greutăți, spre izbândă

,,Mă aștepta o adevărată provocare din două motive. Nu aveam voie să utilizez transportul aerian din cauza schimbului brusc de presiune, periculos pentru plămânii mei, deci trebuia să mă deplasez altfel decât echipa, un astfel de drum dura mai mult. Soțul meu, care era calificat la Jocurile Europene, era în pregătire pentru acest concurs și trebuia să ne organizăm bine copiii. Noi avem trei copii. Băiatul mai mare era deja școlar, deci avea deja un program clar. Fetița avea trei ani și, cu toate că am călătorit mult cu ea, am decis s-o las acasă.

M-am hotătât acest drum să-l fac împreună cu Paul, care atunci avea șase ani. Copiii noștri sistematic ne însoțesc la competiții de diferit nivel, iar printre prietenii lor sunt sportivi de mare performanță, medaliați la campionate europene și mondiale. Și nu știu dacă vor opta să facă și ei performanță în sport, dar îmi place că în concursurile mari, ei văd exemple de oameni realizați prin perseverență. Am avut așa traseu spre or. Baku. Din Chișinău am călătorit spre Cernomoreț, de unde am luat paromul spre Batumi. Din Batumi m-am deplasat spre Tbilisi și de acolo am ajuns la Baku. A durat trei zile și jumătate”.

Omul care contribuie la promovarea gimnasticii și face lucruri frumoase pentru copiii rămași în țară

,,Concursul a fost unul bun pentru gimnastele noastre. Au luat note bune, unele chiar peste așteptări. Am avut experiențe frumoase alături de ambasadorul R. Moldova în Azerbaidjan.

IMG-20191124-WA0003.jpg

Paul a menționat patru lucruri care i-au plăcut: mascota Uniunii Europene de Gimnastică, cu care s-a împrietenit, inclusiv și cu actorul care-l joacă, familiile de delfini pe care i-am admirat de pe parom, exercițiul deosebit cu care țara gazdă a câștigat campionatul european și faptul că una din echipele de fotbal favorite a câștigat UEFA Europa League, iar noi fiind în Baku, am urmărit acest meci din tribune.

Returul acasă a fost puțin diferit, dar a durat la fel. Total aproape 7 zile. Această competiție a fost susținută de către Uniunea Federațiilor de Gimnastică din Moldova și a Ministerului Educației Culturii și Cercetării, care a finanțat cheltuielile de transport. Nu am cerut bani în plus, dar până în prezent nu mi s-a restituit nici un bănuț din ceea ce mi s-a cuvenit”, spune antrenoarea Axenia Lupașcu.

,,Am călătorit timp de aproape șapte zile în total, ca Moldova să participe la acest eveniment sportiv și să fie scutită de o amendă de 2000 CHF, iar până la final să nu mi se returneze acea sumă mică, comparativ, care a fost prevăzută de actele ministerului.

Avem sportivi promițători, premianți la competiții internaționale, care au nevoie deja să-și încerce puterile în competiții importante cum e Campionatul European, Campionatul Mondial, să încerce calificare la Jocuri Mondiale”, mai spune antrenoarea.

,,Cea mai bună senioară, care concurează de la vârsta de 5 ani, a avut primul ei concurs important abia anul acesta, la 18 ani! Au fost mai multe persoane și din sport și din afara sportului, care au încercat să mă facă să mă răzgândesc să merg. Dar încă doi ani pierduți, până la următorul campionat european, era să fie prea mult pentru sportivii noștri, iar amenda era prea mare pentru ca sportivii să poată merge. Să fi știut cum evoluau lucrurile, cu siguranță repetam gestul. Nu pentru funcționarii din domeniu, ci pentru Modova și pentru viitoarele performanțe! Sper că lucrurile se vor clarifica”, dezvăluie Axenia Lupașcu.

Succese mari antrenoarei Axenia Lupașcu și fetițelor care manifestă un interes sporit pentru gimnastica aerobică!   

IMG-P-768x1130.jpg

unica.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Încă de când erau bebeluși, surorile păreau destinate să ajungă modele, ceea ce s-a și întâmplat. Ava și Lea Clements au fost numite cele mai frumoase gemene din lume, iar zeci de agenții de modelling concurează pentru a semna un contract cu micuțele modele.

   Gemenele identice s-au născut în California, Statele Unite, pe 7 iulie 2010, cu patru săptămâni înainte de termen, dar din fericire sunt perfect sănătoase. „Au venit pe lume cu patru săptămâni și jumătate mai devreme, dar având în vedere că le cunoaștem personalitățile acum, este de înțeles că și-au făcut apariția mai devreme, neanunțate și gata să înfrunte orice”, a declarat Jaqi Clements, mama celor două fete.

   Frumusețea gemenelor a atras atenția tuturor, astfel că la vârsta de șase luni mama lor le-a introdus în lumea modelingului, urmând sfaturile celor apropiați. Dar pentru că i s-a părut dificil să se ocupe de îngrijirea băiețelului în vârstă de doi ani și a gemenelor de șase luni, iar pe deasupra să jongleze și cu modelingul, Jaqi a renunțat.

   În 2017, când fetele aveau șapte ani, părinții lor, Kevin și Jaqi, au decis că este momentul să le lase pe micuțe să aleagă dacă vor sau nu să fie modele. Gemenele au fost cucerite de noua lor carieră și au arătat că adoră să fie în centrul atenției și să pozeze. Nu după mult timp Ava și Leah aveau deja contracte cu două agenții.

   De-a lungul timpului, gemenele cu ochi superbi au pozat pentru branduri faimoase precum Crocs, Sandcastle Magazine, Target, Skechers sau Recess Kids.

   Frumusețea celor două fetițe se pare că este moștenire de familie! Și fratele lor cu doi ani mai mare, pe nume Chase Robert, este model aspirant.

   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit unui studiu făcut de mai mulţi psihologi, există nume care sunt predestinate succesului şi au anumite caracteristici definitorii. Bianca, de exemplu, este definiţia sincerităţii care, combinată cu inteligenţa nativă, îi va aduce numeroase beneficia în viaţă, pe plan profesional
   Iată câteva dintre numele asociate cu succesul în viaţă.
   Alesia – nume de origine grecească, înseamnă „a apăra, a ajuta”
   Cele care se numesc aşa sunt persoane săritoare, iar ajutorul acordat celorlalţi le va garanta succesul.
   Ana – nume de origine ebraică, ce înseamnă „darul lui Dumnezeu”
   Cele care poartă acest nume au spirit de lider, îndrumându-i şi pe alţii spre succes.
   Bianca – înseamnă „alb, pur, strălucitor”, fiind de origine italiană
   Cele care poartă acest nume sunt sincere şi inteligente.
   Cristina – numele are origine latină şi înseamnă „urmaşul lui Hristos”
   Persoanele care îl poartă sunt caracterizate de aptitudini organizatorice şi dorinţa de a reuşi.
   Ema – nume de origine germană, înseamnă „universal, întreg”
   Presupune perfecţionism şi ambiţie.
   Ioana – nume de origine evreiască, însemnând „binecuvântarea Domnului”
   Aduce noroc celor care îl poartă.
   Maria – nume de origine ebraică, însemnând „copil dorit”
   Cele care poartă acest nume sunt pline de energie şi emană bună dispoziţie.
   Mihaela – nume de origine ebraică, însemnând „care se aseamănă cu Dumnezeu”
   Presupune feminitate şi inteligenţă.
   Natalia – nume de origine latină, care înseamnă „născută de Crăciun”
   Persoanele care îl poartă sunt foarte perseverente.
   Sofia – nume de origine greacă, însemnând „înţelepciune”
   Cele care se numesc Sofia tratează lucrurile importante cu seriozitate şi înţelepciune.
   elacraciun.ro
  • julia122997
   De julia122997
   În Miejsce Odrzanskie, primăria este condusă de o femeie, departamentul de pompieri este format numai din tinere, chiar și șoferii de tractoare sunt tot femei.
   În ultimul deceniu, cele câteva cupluri care au rămas în zonă au avut numai copii de sex feminin.
   Primarul Krystyna Zykziak a declarat că nu-și poate explica fenomenul și „poate este ceva în apă. Întotdeauna au fost mult mai multe femei decât bărbați, dar acum chiar nu mai avem bărbați de o anumită vârstă”.
   „Cuplurile care își doresc fetițe se mută la noi pentru a vedea dacă magia locului funcționează”.
   stirileprotv.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Autoritățile noastre au solicitat din 2016 Alianței Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) suportul pentru demararea imunizărilor cu HPV, iar calculele arată că decizia va ajuta la salvarea vieților femeilor, dar și la economiile de resurse, alocate acum ineficient pentru tratarea cancerului. 
   Serul anti HPV urmează să fie al 10-lea vaccin obligatoriu, introdus în Calendarul vaccinărilor din Republica Moldova. Discuțiile privind introducerea acestuia durează de câțiva ani. În 2016, autoritățile noastre au solicitat suport pentru implementarea imunizării, după o evaluare a situației privind cancerul de col uterin în Moldova. În fiecare zi, o femeie află că are această formă de cancer, iar la fiecare trei zile o femeie pierde lupta pentru viață. Se întâmplă deoarece acest tip de cancer este silențios, nu dă semne în toți cei aproximativ zece ani de dezvoltare lentă, iar femeile nu respectă recomandările de a face controale preventive. 
   În schimb, Ministerul Sănătății susține că a analizat rezultatele introducerii acestui vaccin în Calendarul imunizărilor, iar rezultatele par să fie încurajatoare: în cazul înregistrării unei acoperiri 80%, vor fi economisite cheltuieli anuale de 264.000 de dolari, salvând 2.158 ani/viață.
   „Cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei în țara noastră și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene a Papilomavirusului uman (HPV). În anul 2006 au fost licențiate 2 vaccinuri care previn sigur infectarea cu  Papilomavirusul uman cu o eficiență de 90-97% față de 5 tipuri oncogene dominante ale acestui virus. La finele anului 2018 vaccinurile date au fost implementate în 86 țări ale lumii, 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății”, se menționează în Nota Informativă a proiectului de hotărâre. 
   Cererea Republicii Moldova a fost aprobată prin decizia Comitetului GAVI din 12 mai 2017. Pentru implementarea vaccinului țara a beneficiat gratuit de 66.200 doze de vaccin HPV tetravalent Gardasil pentru vaccinarea a câte 15 mii fete cu vârsta de 10 ani din 2 cohorte de vârsta. Vaccinarea contra infecției cu HPV a demarat pe 7 decembrie 2017 pentru fetele cu vârsta de 10 ani, iar din luna mai 2018, vaccinările au fost inițiate fetelor născute în anul 2008. Din cele 30 mii fete care corespundeau grupelor de vârstă au fos vaccinate cu prima doză 78%, iar cu două doze - 64,2%. 
   Vaccinul HPV a fost introdus ca și opțional în calendarul imunizărilor pe 7 decembrie 2017. Acesta protejează femeile împotriva tipurilor 6, 11, 16 și 18 ale virusului. Sunt cele mai agresive tipuri ale virusului. Astfel, subtipurile 6 și 11 sunt responsabile de apariția a 90% dintre toate condiloamele genitale (negii genitali), iar subtipurile 16 și 18 – de apariția a 70 la sută dintre toate cancerele de col uterin și infecțiile HPV.
   Pentru vaccinarea fetițelor nu este nevoie de o pregătire specială. Este important ca acestea să nu sufere de maladii acute și să nu aibă febră. După imunizare, pacienta trebuie să fie supravegheată timp de 20-30 de minute pentru a evita orice fel de reacții, inclusiv leșin, după care este liberă să plece acasă.
   Pentru anii 2017-2018, Moldova a beneficiat gratis de vaccinul Gardasil împotriva HVP prin intermediul Alianța Globală de Vaccinări și Imunizări. Acesta a fost procurat de UNICEF, la un preț preferențial de 4,6 dolari per doză. Din 2019, țara va trebui să procure singură vaccinul, urmând totodată ca acesta să fie introdus în Programul Obligatoriu de Imunizări. Moldova va beneficia în continuare de un preț preferențial de 4,6 dolari pentru o doză până în anul 2025.
   Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Australia se presupune că va fi prima țară din lume care va eradica cancerul de col uterin, datorită unei acoperiri mari a vaccinării, iar în unele state se discută despre introducerea vacccinului și pentru băieți, întrucât aceștia nu sunt protejați deloc împotriva virusului, ceea ce duce la o creștere necontrolabilă a cancerului la gât. 
   sanatateinfo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Dar mai există și o a treia categorie de oameni. Este vorba despre aceia care nu se tem să arate drumul pe care l-au urmat pentru a deveni cine sunt în prezent. 

   Aceștia din urmă demonstrează cât de mult se pot schimba oamenii de-a lungul anilor. Chiar dacă ai simțit în adolescență că ești rățușca cea urâtă, poți deveni la maturitate o adevărată lebădă grațioasă. Secretul este să înveți să te accepți așa cum ești.

   Fotografiile înainte și după ale acestor persoane ne arată cât de mult Se pot schimba oamenii în numai câțiva ani.   eva.ro
 •