Examenele de bacalaureat din acest an au fost anulate


  Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, sunt anulate

1 (1).jpg

Proiectul a fost votat de majoritatea deputaților prezenți la ședința de astăzi a Parlamentului, transmite Știri.md.

Decizia a fost luată din cauza pericolului epidemiei de coronavirus.

Astfel, notele pentru probele de BAC vor fi calculate în baza mediilor anuale, de la clasele X-XII.

Potrivit ministrului Educației, Igor Șarov, autoritățile de la București au declarat că astfel de diplome vor fi recunoscute și în România.

Totodată, cei 2.000 de restanţieri din 2019 vor putea susţine probele într-o sesiune organizată în acest an, dar nu mai devreme de 30 iunie și în funcție de evoluția epidemiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an au fost înregistraţi 17.459 de candidaţi la examenul de Bacalaureat.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. 

Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum și restanțierii din anii precedenți vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice și în condițiile stabilite de Ministerul educației, culturii și cercetării.

Ministrul Igor Șarov a menționat că prezentul proiect are la bază axioma conturată în ultima perioadă că, în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus.

”Însăși opțiunea privind anularea probelor de examen a constituit ultima soluție analizată, iar propunerea acesteia a fost determinată urmare a excluderii celorlalte opțiuni”, a conchis ministrul.

Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Femeia era însărcinată, însă nu s-a gândit nicio clipă că băiețelul său se va naște în mijlocul testului, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.
   Brianna Hill, proaspătă absolventă a Facultății de Drept a Universității Loyola din Chicago, a născut în timpul examenului de barou, scrie CNN. Pandemia de COVID-19 a dat peste cap calendarul de examinare, motiv pentru care testarea a fost întârziată cu câteva luni bune.
   ”Dată inițială a examenului a fost amânată din cauza coronavirusului, astfel că am ajuns să dau testul de intrare în barou în săptămâna a 38-a de sarcină. Am avut mari emoții, însă în final am glumit că am ajuns să dau examenul pe patul de spital. Cu lecția învățată!”, povestește femeia.

   Testul era de 90 de minute, dar după primele 30 minute au început durerile.
   „Simţeam că se întâmplă ceva după 30 de minute de test şi mă temeam să nu mi se fi rupt apa”, a mai spus Brianna.
   Bebelușul însă era pregătit să vină pe lume, chiar dacă Brianna era convinsă că examenul ei nu suportă amânare. N-a avut de ales, și-a sunat soțul și au mers la spital, unde femeia a născut un băiețel după 5 ore.
   „În tot acel timp eu şi soţul meu discutăm cât de mult ne dorim să îmi finalizez examenul. Nu era altă opţiune în mintea mea”, mai spune ea. Gândul tinerei a fost tot timpul la fiul ei care tocmai venise pe lume, dar și la examenul pe care-l întrerupsese. A două zi, medicii și asistentele clinicii medicale i-au pregătit o camera goală pentru a-și putea finaliza testul de intrare în barou. Mai mult, au pus pe ușa o plăcută cu textul ”Nu deranjați”.
   Acum, Brianna așteaptă rezultatul testului și între timp a primit și o oferta de job.
   digi24.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2019)
   ◦ Istoria
   ◦ Matematica
   ◦ Arte
   ◦ Pregătirea sportivă
   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2018)
   ◦ Istoria
   ◦ Matematica
   ◦ Arte
   ◦ Pregătirea sportivă

   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2017)
   ◦ Istoria
   ◦ Matematica
   ◦ Arte
   ◦ Pregătirea sportivă
   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2016)
   ◦ Istoria
   ◦ Matematica
   ◦ Arte
   ◦ Pregătirea sportivă

   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2015)
   ◦ Istoria
   ◦ Matematica
   ◦ Pregătirea sportivă
   ◦ Arte
   ◦ Tehnologii
   Disciplina de profil (Sesiunea de bază 2014)
   ◦ Matematica
   ◦ Istoria
   ◦ Geografia
   ◦ Arte
   ◦ Sport
   ◦ Tehnologic
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Printre schimbările principale se numără includerea competențelor specifice și unităților de competență, ce prevăd examinarea scrisă, adaptarea obiectivelor de evaluare conform unităților de competență determinate după domeniul de conținut și reevaluarea modelelor de itemi în funcțuie de domeniul de conținut și competența specifică.
   Documentele sunt destinate factorilor de decizie, coordonatorilor grupurilor de lucru pentru elaborarea subiectelor de examen, precum şi cadrelor didactice, managerilor, elevilor, părinților.
   agora.md
  • Astra57
   De Astra57
   Viceprimarul comunei Bărcănești, Prahova, Dănuț Duță, a picat cu brio examenul de Bacalaureat din sesiunea din toamnă, notele sale fiind extrem de mici. Alesul local a primit nota 3,4 la Limba şi Literatura Română, 2,2 la Matematică şi 1,6 la Fizică. Chiar și așa, acesta nu-și pierde speranța, declarând că nu se va da bătut și că va încerca și anul viitor, dar de data aceasta va lua meditații și nu se va mai pregăti singur, acasă.

   ”M-am pregătit acasă, singur. Am avut mult de muncă la Primărie, am muncit şi sâmbăta şi duminica, nu prea am avut timp să învăţ. Doar ce am citit puţin, acasă. Şansa nu s-a terminat aici. Mai dau. Din februarie încep pregătirile, meditaţiile”, a declarat Dănuț Duță, potrivit Mediafax.
   Viceprimarul a terminat Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Ploiești, specializarea tehnician în industria textilă, în urmă cu patru ani, la seral, nu avea nevoie de bacalaureat. Acesta declară că nici acum nu prea are nevoie, dar a susținut examenele la insistențele primarului.
   ”Am terminat acum patru ani, la seral, liceul. Atunci lucram la privat, nu-mi trebuia bacalaureatul. Nici acum nu-mi trebuie. L-am dat abia acum pentru că m-a îndemnat şi susţinut domnul primar”, a spus viceprimarul.
   http://click.ro
  • anaxiel
   De anaxiel
   Într-o circulară a ministerului se menționează că la sesiunea din anul 2016 numărul cazurilor de fraudare a examenului de bacalaureat a scăzut față de sesiunea din anul 2015, când au fost eliminați din examen 103 candidați. Dintre cei 21 520 de candidaţi admiși la sesiunea din anul precedent, 85 persoane au încercat să trișeze.

   Printre persoanele neoneste au fost și cetățeni care, în mod fals, au declarat calitatea de candidat la examen și au semnat declarația pe proprie răspundere în numele altei persoane. Faptele persoanelor respective au fost cercetate conform Codului Penal al Republicii Moldova.

   Unsprezece persoane au utilizat rețelele de socializare și mesageria instantanee pentru a posta probele de examen de absolvire. Acestea au fost trase la răspundere conform prevederilor Codului contravențional. Persoanele fizice și juridice au primit amenzi de la 30 la 240 de unități convenționale.
   ipn.md
 •