Elevii ce vor agresa profesorii vor fi pedepsiți conform legii


  Violența asupra profesorilor din partea elevilor sau părinților ar putea fi sancționată cu amendă, lucru în folosul comunității sau chiar închisoare. Cel puțin asta prevede un proiect de lege inițiat de democrații Pavel Filip, Monica Babuc și Igor Vremea. Deputații propun ajustarea Codului Penal și cel al Educației, astfel încât acțiunile de violență asupra profesorilor să fie calificate drept huliganism și pedepsite cu amenzi de până la 68.000 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.

1200x630.jpg

Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Totodată, cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane.

„Având în vedere semnalarea, în ultima perioadă de către cadrele didactice, a numeroaselor cazuri de violență și amenințări exercitate în cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv asupra profesorilor, s-a considerat că este iminentă operarea unor completări ai legislației relevante”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă la proiect.

Proiectul urmează a fi avizat și de Guvern, iar ulterior dezbătut în plenul Parlamentului.

O inițiativă similară este dezbătută în prezent și în România. Aceasta prevede instituirea unor pedepse mult mai dure pentru cei ce agresează medicii sau profesorii, cum ar fi de exemplu creșterea de la doi la patru ani a termenului de detenție. 

În prezent, în Republica Moldova pot fi sancționate acțiunile de huliganism săvârșite pe teritoriul sau în incinta unei instituţii medicale publice sau private.

agora.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Gigi

Postat

ce legatura are imaginea cu tema?

in imagine e invers cum un profesor agreseaza un elev....

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator STu888

Postat

elev profesor se ameneaza sau inchisoare

profesor elev totul e legal

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Отличник

Postat

la intrebare ''ce legatura are imaginea cu tema?'' raspunsul e - directa !, deoarece profesorii deja vor stimula elevii, studentii de a manifesta violenta, huliganism,etc. pentru ca mai apoi sa poata primi cu inima deschisa "daruri" de la parintii acestor elevi,studenti., iar parintii vor fi nevoiti a oferi aceste "cadouri" pentru a nu achita amenzi de 3000-68000(156 Eur-3538 Eur) sau vor oferi "cadouri" cu mult mai mari ca amenzile oficiale pentru ca copilul lor sa nu ajunga la inchisoare . Traiasca Zarabodca..... si  deputatii nostri ...... 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Romanish

Postat

Отличник!! logica la tine e foarte buna!! dar oricum profesorii trebuie protejati macar cumva...

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator the Grammar Nazi

Postat

Deacord. Elevii de astazi sunt mult prea dezghetati. Isi permit prea multe. Mult prea multe. E timpul sa fie luate masuri.
Cum se zice la Bucuresti - "S-o ahuit cu tatu pidarajii"

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Ministrul Educației, Corneliu Popovici a încurajat tinerii să vorbească despre provocările cu care se confruntă în cadrul instituțiilor de învățământ, ca împreună să fie identificate soluții pentru rezolvarea acestora.  
   Elevii participanți au menționat că își doresc deschidere din partea profesorilor pentru discuții despre bunăstare emoțională, siguranță, relații interpersonale. De asemenea, ei își doresc ca dascălii să le accepte ideile și să-i încurajeze să sesizeze anonim cazuri de bullying. 
   Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, și cu suportul Fundației Liechtenstein Development Service în perioada 22-24 ianuarie 2020.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   În perioada 15 august – 1 septembrie 2019, Centrul Internațional de Expoziții MOLDEXPO va găzdui Târgul articolelor pentru școală TÂRGUL ȘCOLAR, ediția a VII-a — o cifră semnificativă, deoarece la 7 ani copilul merge la şcoală, păşind în lumea mare a cunoştinţelor. Şi acest tîrg de la Moldexpo a crescut frumos, bucurîndu-se, pe bună dreptate, de autoritatea şi dragostea participanţilor şi vizitatorilor.
   Pentru că totdeauna ne străduim să oferim cele mai bune condiţii de desfăşurare a activităţii comerciale. Am amenajat spaţii pentru cumpărături, dar şi de odihnă şi distracţii pentru vizitatori, care sunt în cea mai mare parte copii şi tineri, însoţiţi de părinţi.  

   TÂRGUL ȘCOLAR este locul, unde puteți găsi articole de calitate pentru elevii de toate vârstele, ofertele incluzând produse străine și autohtone la cele mai bune prețuri. În acest an circa 100 de companii își vor expune produsele.  
   TÂRGUL ȘCOLAR este cel mai mare târg școlar din Chișinău. Doar aici, pe un singur spațiu, vizitatorii vor avea posibilitatea de a cumpăra totul pentru școală. 

   Ne pregătim de școală împreună! 
   Vă așteptăm la TÂRGUL ȘCOLAR 2019! 
   Program: 15 august - 1 septembrie, 10:00 — 18:00 
   Partener media - mama.md
   На Moldexpo открывается ярмарка школьных товаров 
   Близится 1 сентября и, как обычно, август становится сезоном подготовки к новому учебному году. Традиционно в этот период МВЦ «MOLDEXPO» приглашает детей и их родителей вместе подготовится к школе. 

   С 15 августа по 1 сентября 2019 года в Международном выставочном центре MOLDEXPO пройдет Ярмарка школьных товаров и принадлежностей SCHOOL FAIR, которая организуется уже семь лет подряд – это значимое число, так как в семь лет ребенок идет в школу, вступая в великий мир знаний. И ярмарка SCHOOL FAIR стала значимым событием, радуя нас своим авторитетом и популярностью среди участников и посетителей. Мы всегда стремимся предоставлять отличные условия для коммерческой деятельности, организовав удобные места для покупок, а также для отдыха и развлечений для посетителей. 

   Школьная ярмарка - это место, где можно найти качественные товары для школьников всех возрастов от отечественных и иностранных производителей по приемлемым ценам. В этом году свою продукцию на выставке представят около 100 компаний. 
   SCHOOL FAIR является самой большой официальной ярмаркой школьных товаров в Кишиневе. Только здесь посетители получают уникальную возможность найти все необходимое для школьников на одной площадке. 

   Готовимся к школе вместе! 
   Ждем вас на SCHOOL FAIR 2019! 
   Работаем ежедневно: 15 августа - 1 сентября, с 10:00 до 18:00 
   Медиапартнер: mama.md
    
  • julia122997
   De julia122997
   „Gheretele trebuie să fie scoase. Aveți trei zile pentru a rezolva această problemă”, a cerut Ion Ceban pretorilor de sector.
   „Dacă cineva vrea să facă bani pe seama sănătății copiilor, atunci pleacă din această sală și face business în altă parte. Noi lucrăm pentru oameni și nu pentru buzunarul cuiva, dlor pretori!”, a spus primarul general Ion Ceban, în cadrul ședinței primăriei.
   Ceban a solicitat viceprimarului Ilie Ceban și șefului Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, Marcel Zambițchi, să clarifice starea de lucruri în domeniul dat, în condițiile când unii proprietari de gherete au fost preîntâmpinați anterior referitor la necesitatea evacuări punctelor comerciale amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a celor medicale, însă apelul Primăriei a fost ignorat.
   Angajații Primăriei au identificat lista agenților economici care nu se conformează solicitărilor repetate privind strămutarea gheretelor și urmează ca unitățile respective de comerț să fie ridicate în timp de trei zile. Între timp, preturile de sector trebuie să se asigure că agenții economici au primit preavizarea pentru scoaterea respectivelor puncte comerciale și în caz de neconformare să le evacueze.
   Referitor la magazinele mici de cartier, deschise acum 15-20 de ani, șeful Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și PrestăriServicii a precizat că acestea, de asemenea, cad sub incidența Legii tutunului. Astfel, pentru a-și continua activitatea, agenții economici vizați trebuie să renunțe la comercializarea produselor de tutungerie și să se încadreze în limitele Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău.
   Ilie Ceban a menționat că agenții economici care au gherete amplasate în raza a 200 de metri de instituțiile sociale, urmează a fi atrași la răspundere contravențională, totodată, solicitând preturilor să intensifice lucrul pe acest aspect.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Lucrările urmează să fie vândute la un târg.
   Aromele de brad și ceară naturală au adus atmosfera de sărbătoare la master-class. Înarmați cu crenguțe și accesorii de Crăciun, elevii, ajutați de profesori, au confecționat coronițe...
   Imaginația elevilor a fost pusă și mai mult la încercare când aceștia au avut de realizat un altfel de brad.
   Și ce fel de sărbători fără o lumânare în casă, pusă printre decorațiuni? Elevii școlii profesionale au primit lecții chiar de la colega lor din anul doi. 
   După ce a făcut studii farmaceutice, Olga Zaițev și-a dat seama că vrea să facă lumânări.
   “Având câțiva stupi acasă, extrăgeam o cantitate de ceară și mă gândeam ce să fac cu ea. De aici mi-a venit în gând să facem niște lumânări”.
   Astfel, după ce a făcut câteva lumânări pentru cei din familie, pasiunea s-a transformat într-o afacere.
   Colegii Olgăi au făcut notițe și au furat meseria.
   Decorațiunile realizate astăzi vor fi prezentate în cadrul unui târg caritabil.
   Zinaida Sajin, directoarea școlii profesionale din Bubuieci: “La decizia consiliului de elevi este lansat un târg de caritate. Banii vor fi donați unei familii din Bubuieci, cu șase copii, care are un copil bolnav de leucemie”.
   La eveniment au participat peste 70 de elevi ai școlii profesionale din Bubuieci. 
   Proiectul a fost organizat de USAID. Tot ei sunt cei care au oferit un grant de peste un milion de lei, bani cu care s-a cumpărat echipament pentru laboratorul apicol din instituție.
   protv.md
  • julia122997
   De julia122997
   Pagina web este aranjată simplu, astfel încât utilizatorii să poată găsi rapid informațiile de care au nevoie, cu date, îndrumări și numere de contact relevante pentru fiecare țară.
   În secțiunea „Am nevoie de ajutor”, femeile care se confruntă cu violența pot găsi informații despre instituțiile pe care le pot contacta în cazul în care au nevoie de sprijin, cum ar fi numerele de telefon ale ONG-urilor specializate în acest domeniu și serviciile de asistență locale.
   În secțiunea „Vreau să ajut”, OSCE a compilat o serie de pași pe care cetățenii îi pot face pentru a alerta situații critice de violență, sau pentru a sprijini femeile și a sensibiliza opinia publică asupra acestui fenomen.
   Secțiunea „Vreau informații” oferă detalii suplimentare cu privire la rezultatele și recomandările Studiului OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, publicat la începutul acestui an. S-a constatat că 70% dintre femeile din Sud-Estul și Estul Europei au fost supuse unei forme de violență: sexuală, fizică, psihologică, de urmărire sau hărțuire sexuală, însă rata de raportare a acestor incidente este foarte mică. Doar 15% dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență cu care s-au confruntat în prezent din partea partenerului.
   „Această platformă se bazează pe rezultatele Studiului realizat de OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, iar conform constatărilor, ceea ce își doresc cel mai mult femeile care s-au confruntat cu un incident violent este sprijinul moral și o persoană cu care să vorbească”, a spus Serani Siegel, managerul de proiect al Studiului. „De asemenea, studiul a subliniat importanța de a vorbi despre această problemă în societate și de a oferi femeilor resursele necesare pentru a raporta incidentele de violență. Pagina web va ajuta și le va permite femeilor să găsească o serie de alternative pentru raportarea cazurilor de violență și pentru obținerea sprijinului necesar.”
   Pagina web este concepută de asemenea pentru ca factorii de decizie guvernamentali, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-urile, mediul academic și mass-media să înțeleagă mai bine amploarea problemei și să poată ghida implementarea politicilor și acțiunilor practice. La fel, această pagină web se va axa pe combaterea atitudinilor de blamare a victimelor, deoarece acestea din urm ă contribuie la reducerea la tăcere a femeilor care s-au confruntat cu acte de violență.
   Lansarea paginii web coincide cu sfârșitul campaniei „Sparge Tăcerea”, la 10 decembrie, desfășurată de OSCE în timpul celor 16 Zile de Activism împotriva violenței de gen. Campania „Sparge Tăcerea” s-a axat pe modificarea opiniilor și a atitudinilor din societate care contribuie la inegalitatea de gen și, prin urmare, la violența împotriva femeilor.
   În cadrul acestei campanii, o serie de postere au fost tipărite și distribuite la posturile de poliție din localitățile acoperite de Studiu, scopul acestora fiind evidențierea rolului important pe care îl pot avea polițiștii și alți angajați ai secțiilor de poliție în sprijinirea victimelor violenței.
   În campanie s-au implicat un număr mare de persoane din regiune, prin intermediul canalelor social media ale OSCE, cu mai mult de 39,000 de accesări pe Facebook, precum și 57,000 de vizualizări pe Twitter, și 16,000 – pe Instragram. Un filtru dedicat, pe Instagram, elaborat anume pentru această campanie, a adunat 83,000 de accesări, de-a lungul celor 16 Zile ale campaniei. Campania a fost susținută pe larg de utilizatorii de social media și formatori de opinie, culminând cu mai multe de 20 milioane de accesări.
    
   StopVAWnow.org — ОБСЕ запускает новую онлайн-платформу для борьбы с насилием в отношении женщин в Юго-Восточной и Восточной Европе

   Вена, 11 декабря 2019г. — Сегодня Секретариат ОБСЕ запустил новую онлайн-платформу, которая содержит информацию о поддержке усилий по предотвращению и борьбе с насилием в отношении женщин.  Платформа www.stopvawnow.org доступна на шести языках и предназначена в качестве практического инструмента для должностных лиц, полиции, неправительственных организаций и широкой общественности в Албании, Боснии и Герцеговине, Черногории, Северной Македонии, Сербии, Молдове и Украине.
   Веб-страница создана таким образом, чтобы пользователи смогли легко и быстро найти необходимую информацию с данными, инструкциями и контактными телефонами для каждой страны в отдельности.
   В разделе «Мне нужна помощь» женщины, подвергающиеся насилию, могут найти информацию о том, в какие учреждения они могут обратиться в случае необходимости поддержки, например, номера телефонов НПО, специализирующихся в этой области, и местных служб поддержки.
   В разделе «Я хочу помочь» ОБСЕ собрала ряд шагов, которые граждане могут предпринять, чтобы заявить о критических ситуациях насилия или поддержать женщин и повысить осведомленность общественности об этом явлении.
   В разделе «Я хочу информацию» представлены дополнительные сведения о результатах и рекомендациях Исследования ОБСЕ по благополучию и безопасности женщин, опубликованного ранее в этом году.  Было установлено, что 70% женщин в Юго-Восточной и Восточной Европе сталкивались с какой-либо формой насилия: сексуальной, физической, психологической, преследованием или сексуальными домогательствами, но количество сообщений об этих инцидентах очень мало.  Только 15% женщин сообщили в полицию о самом серьёзном случае насилия со стороны своего нынешнего партнера.
   «Эта платформа основана на результатах Исследования ОБСЕ по вопросам благосостояния и безопасности женщин, и, согласно результатам, большинство женщин, столкнувшихся с насильственными действиями, больше всего хотят моральной поддержки или человека, с которым можно поговорить» сказала Серани Сигел, руководительница проекта студии. «Исследование также подчеркнуло важность обсуждения этой проблемы в обществе и предоставления женщинам необходимых ресурсов для сообщения о случаях насилия. Веб-сайт поможет в этом отношении и позволит женщинам находить различные альтернативы для сообщения о случаях насилия и получения необходимой поддержки».
   Веб-сайт также предназначен для использования в качестве ресурса для правительственных чиновников, правоохранительных органов, неправительственных организаций, научных кругов и средств массовой информации, чтобы они могли лучше понять масштабы проблемы, выработать сбалансированные политики и практики, а также бороться с обвинениями жертв, что может привести к нежеланию последних заявлять о таких инцидентах.
   11 декабря запуск веб-страницы совпадает с завершением кампании «Не молчи», которая была проведена ОБСЕ в рамках 16 Дней активизма против гендерного насилия. Кампания «Не молчи» была направлена на изменение общественных взглядов, которые способствуют гендерному неравенству и, следовательно, насилию в отношении женщин.
   Во время этой кампании была напечатана серия плакатов, которые были распространены в в региональные отделения полиции, где проводилось Исследование.  Цель этих плакатов — подчеркнуть важную роль, которую полицейские и другие сотрудники полицейских участков могут сыграть в поддержке жертв насилия.
   Пользователи социальных сетей и лидеры общественного мнения со всего региона поддержали кампанию и распространили информацию о насилии и результаты Исследования ОБСЕ. 
   Кампания вовлекла большое количество людей из региона, с 57,000 ретвитов в Twitter, 39,000 просмотров в Facebook и 16,000 лайков в Instagram. «Маска» для Instagram, разработанная специально для кампании, использовалась 83,000 раз в течение этих 16 Дней, примерно 20 миллионами пользователей. 
   osce.org
 •