Educatoare acuzate de violență


  Două educatoare ale grădiniței nr. 127 din sectorul Râșcani al capitalei sunt acuzate de către unii părinți că le-au bătut copiii. Unul dintre micuţi, în vârstă de șase ani, ar fi fost ţinut la perete în toaletă şi nu i s-ar fi dat apă. Adulţii spun că băiatul lor ar fi fost agresat pentru că ei nu au contribuit financiar în fondul instituției preşcolare. 

Educatoarele se declară însă nevinovate.  Violențele asupra copilului ar fi început încă în 2015, îndată după înscrierea la grădiniță, spun părinții. Băiatul de şase ani povesteşte cu lux de amănunte cum, în toată această perioadă, a fost agresat de cele două educatoare.

Săptămâna trecută, o fostă educatoare de la aceeași grădiniţă ar fi confirmat cele spuse de copil.

Părinții băiatului spun că ar fi vorba despre o răzbunare, întrucât nu contribuie financiar în fondul grădiniței. Lunar, ei ar trebui să achite câte 160 de lei. Cele două educatoare resping însă acuzaţiile.

Aceleași educatoare sunt acuzate şi de alţi părinţi. O femeie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a filmat cum băiatul ei de șase ani a venit de la grădiniţă cu vânătăi, săptămâna trecută. Șefa grădiniței susține că a fost inițiată o anchetă internă.
Părinții ambilor copii au depus plângeri la poliție și intenționează să meargă şi la Procuratură pentru a cere investigarea cazurilor şi sancţionarea educatoarelor. 

jurnaltv.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Acţiunea se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.
   În satul Chirsova, o localitate multietnică din autonomia găgăuză, funcţionează două grădiniţe cu un contingent total de circa 400 de copii, majoritatea etnici bulgari și găgăuzi. Până acum, niciuna dintre cele peste 20 de educatoare care muncesc aici nu a beneficiat de instruiri de prevenire a violenţei.
   „Unii copii vin la grădiniţă cu vânătăi”
   Ecaterina Arabadji este angajată la grădiniţă de mai bine de 30 de ani. De-a lungul anilor, la fel ca şi ceilalţi colegi ai săi, a identificat mai multe familii în care au loc abuzuri şi violenţă: „Educatoarea este una dintre primele persoane care îşi dă seama că într-o familie există o problemă. Unii copii vin la grădiniţă cu vânătăi, alţii ne spun foarte sincer că tata o bate pe mama sau că părinţii lor se ceartă mereu. Există şi dintre cei care se închid în sine şi nu vor să comunice cu nimeni”, spune educatoarea.
   Specialista recunoaşte că până nu demult nu avea o soluţie clară la astfel de situaţii. „Uneori nu ştiam cum să procedăm corect. Pe de o parte ne era teamă că dacă vorbim cu părinţii, vor avea de suferit copiii. Iar pe de altă parte, nu puteam trece aceste situaţii în tăcere. Astfel, abordam problema la adunările generale cu părinţii sau semnalam cazurile la primăria din localitate”.

   Începând cu luna septembrie 2018, în instituţie există un registru de evidenţă al cazurilor de violenţă, iar educatorii au fost instruiţi despre semnele de pericol în comportamentul unui copil.
   Directoarea grădiniţei, Natalia Radova, afirmă că aceste instruiri au fost utile mai ales pentru tinerii educatori, veniţi recent în instituţie de pe băncile universităţii. Potrivit ei, în cadrul instruirilor educatorii au mai aflat cum să gestioneze cazurile în care unii părinţi îşi manifestă agresivitatea chiar în incinta instituţiei educaţionale.
   „Pedagogul nu mai trebuie să discute şi să reeduce sau să convingă părinții. Noi înregistrăm cazul şi îl referim la comisia multidisciplinară care intervine şi examinează fiecare situaţie în parte”, spune directoarea.
   Jocurile copiilor și familiile cu probleme
   Educatoarea Ana Fucidji a educat cinci promoţii de copii. Ea afirmă că în toţi cei 19 ani de activitate, nu a trecut niciodată prin traininguri de instruire în domeniul antiviolenţei.
   Potrivit ei, în jocurile de zi cu zi ale copiilor la grădiniţă, un educator îşi dă seama imediat în care familie există bătăi sau injurii. „Mai ales la vârste foarte mici, copiii au foarte multă încredere în educatori, pe care îi tratează ca pe nişte persoane foarte apropiate. Dacă un copil a trecut în ajun printr-un episod de violenţă fizică sau verbală, educatorul va şti acest lucru chiar a doua zi, din spusele copilului. Situaţia se schimbă la preşcolari, aceştia deja nu mai vorbesc atât de deschis despre problemele în familie”, spune specialista.

   Deşi modelele de acasă sunt greu de combătut, educatorii spun că în urma instruirilor au aflat că au un rol extrem de important în înregistrarea şi referirea cazurilor de violenţă. „Am înţeles că de implicarea noastră depinde la modul direct soluţionarea unei probleme sociale grave. Ne dorim ca fiecare copil să crească într-un mediu sigur”, susţine Ana Fucidji.
   „Educatoarele sunt o verigă de bază în prevenirea violenţei, ele fiind în contact cu copiii de vârstă mică zi de zi. În urma instruirilor care au fost organizate specialistele dispun de un mecanism clar şi eficient prin care pot raporta situaţiile de violență”, afirmă Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.
   În total, în cadru proiectului au fost instruite peste 20 de educatoare. De traininguri similare au beneficiat circa 40 de asistenţi sociali din regiune, dar şi membri ai echipelor multidisciplinare.
   În cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, în UTA Găgăuzia sunt create mecanisme de prevenire a violenţei şi servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen. Femeile din regiune vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere.
   Programul-pilot se desfășoară în Chirsova, localitate care are 6.298 locuitori, dintre care 3.235 sunt femei. Pe lângă victimele violenței în bază de gen, la viitoarele servicii vor putea apela toate femeile din localitățile învecinate, numărul cărora se ridică la 20.000.
   diez.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Cifrele arată valoarea minimului de existență pentru anul 2018, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
   Potrivit acestora, pentru a supraviețui, un bebeluș de până la un an are nevoie de 712 de lei/lunar; un copil de vârsta preșcolară, de 1.540 de lei, iar un copil de vârsta școlară sau un adolescent, de 2.031 de lei.
   Pentru populația aptă de muncă, valoarea minimului de existență este de 2016 lei; pentru bărbați, suma este de 2.186 de lei, iar pentru femei, de 1.830 de lei.

   Totodată, potrivit BNS, pentru persoanele cu vârsta de pensionare, valoarea minimului de existență este de 1.574 de lei.
   Astfel, minimul de existență pentru anul 2018, pentru toate aceste categorii de persoane este de 1.891 de lei.
   tv8.md
  • maria981s
   De maria981s
   „Nu vom mai merge pe modelul de a scrie scrisori la Centrul Național Anticorupție (CNA), de a căuta părinți  care să semneze petiții, dar orice fel de colectare de bani de către cadrele didactice va fi sancționată conform Codului muncii cu eliberarea imediată de la locul de muncă”, a precizat Ruslan Codreanu.
   Edilul interimar a comunicat că Direcția Educație va elabora un ordin, potrivit căruia, managerii instituțiilor de învățământ vor trebuie să facă, până la 1 mai curent, inventarierea  bunurilor aflate în școli și grădinițe și să asigure trecerea la evidența contabilă a tuturor bunurilor. „Nu o dată am auzit de la părinți istorii că fiecare grupă nouă care vine cumpără ceva pentru instituția de învățământ și cum pleacă grupa - pleacă și lucrurile procurate. De aceea, solicit să fie făcută inventarierea în toate instituțiile de învățământ, astfel încât fiecare părinte să știe ce s-a procurat în instituția respectivă și care sunt bunurile care aparțin acesteia”, a spus primarul.
   Totodată, Ruslan Codreanu a solicitat ca până la 1 aprilie să fie făcută publică informația privind sumele alocate din buget pentru fiecare instituție de învățământ în anul 2019  și cum au fost cheltuiți banii. Reprezentanții autorităților municipale vor efectua controale pentru a supraveghea dacă ordinul este respectat.
   Primarul interimar al capitalei a comunicat că pentru 2018- 2019 au fost alocate sume considerabile pentru sistemul de învățământ municipal, cifra ajungând la circa 100 mln de lei.
   radiochisinau.md
  • maria981s
   De maria981s
   Educatoarea spune că a procedat așa pentru că a avut o săptămână stresantă.
   Din imaginile filmate de un părinte se vede cum copiii stau grămăjoară și cântă.
   La un moment dat un băiețel este lovit cu palma peste mână.
   Educatoarea îl apucă de braț, îl zgâlțâie de câteva ori, după care piciul se prăbușește la podea.
   Femeia îl apucă apoi de mână și îl ridică, după care îi mai dă o altă palmă, moment în care fetița de alături tresare.
   Nemulțumirea femeii este că băiețelul a ieșit din rând în timp ce restul învățau cântecul. 
   Totul se petrece sub privirile celorlalți copii. 
   Mama piciului agresat spune că nu a vrut să facă public acest caz și a solicitat doar ca educatoarea să fie dată afară. 
   Ulterior filmulețul a fost distribuit și altor părinți, care susțin că educatoarea și-ar mai fi depășit atribuțiile.
   „Eu am venit la ora 17:00, când copiii luau cina. Ea nu a auzit când am intrat. A strigat la un copil așa de tare. I-am făcut observație, iar ea mi-a spus ce să fac dacă el nu mă aude”, povestește un bunic.
   Acesta mai spune că educatoarea obișnuia să-și mai iasă din fire.
   Educatoarea care l-a agresat pe micuț spune că în ziua în care s-a întâmplat incidentul a avut o situație de criză și își regretă fapta, motivând ca acest copil nu este dintre cei obraznici. 
   Aceasta s-ar fi enervat după ce piciul a dat jos niște jucării.
   „O criză de nervi pe care am avut-o. Nu știu dacă părinții singuri nu ridică vocea. Copiii sunt mulți, nu te aud. Nu poți să vorbești doar în șoaptă”, spune educatoarea.
   După incidentul care s-ar fi petrecut vinerea trecută, luni femeia și-a luat concediu de boală pentru că ar fi răcită. 
   Aceasta spune că a mai avut o rugăminte, să nu fie mediatizat cazul. 

   Ajutorul de educator susține că nu a sesizat până acum acțiuni ieșite din comun în comportamentul educatoarei.
   Directoarea grădiniței, pusă în funcție chiar astăzi, spune că educatoarea are 30 de ani de activitate în domeniu.
   Nu am obținut deocamdată o reacție a autorităților din educație în acest caz.
   protv.md
 •