Creşte numărul minorilor traficaţi


  Tot mai mulţi minori din Republica Moldova ajung să fie traficaţi peste hotare. Cifra este dublă faţă de anul trecut, iar cei mai mulţi copii ajung, în străinătate, sclavi sexuali sau cerşetori. Fenomenul este  îngrijorător, spun autorităţile de la Chişinău care, de Ziua Europeană pentru combaterea traficului de fiinţe umane, au lansat o campanie de sensibilizare şi instruire a responsabililor.

1443624689-trafik1-2938848-641812-SOGDDnt0-1024x768.jpg

În timp ce creşte numărul copiilor exploataţi peste hotare, numărul adulţilor traficaţi este în scădere cu aproape 30 la sută. Cifrele au fost prezentate presei in Ziua europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane.

Cei mai multi adulţi au fost traficaţi în scopuri de muncă, iar minorii au fost duşi peste graniţă pentru a fi sclavi sexuali. Principalele desinaţii de trafic pentru copiii şi adulţii din Republica Moldova sunt ţări precum Bulgaria, Grecia şi Austria. Reprezentantii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale recunosc că au reuşit, în primele şase luni ale acestui an, să repatrieze doar 16 victime din 193 cunoscute.

Potrivit autorităţilor, în ultima perioadă se înregistrează o nouă formă de trafic de fiinţe umane. Mai exact, este vorba de racolarea prin intermediul reţelelor sociale. Victime cad, în special, minori. In ceea ce priveste adultii care sunt exploatati prin munca in strainatate, autoritatile ii sfatuiesc pe migranti să fie atenţi la contractele de muncă şi condiţiile de lucru pe care le acceptă, înainte de a pleca peste hotare.

tvrmoldova.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit datelor, 23 de cazuti dintre cele 80 au fost de import.
   Recent, ANSP a depistat două cazuri noi de rujeolă la doi minori. Cazul înregistrat la un copil cu vârsta de 5 ani, nevaccinat, din Chișinău, a fost confirmat. Un alt caz suspect la rujeolă a fost înregistrat la un copil cu vârsta de 16 ani din raionul Glodeni, satul Balatina. Cazul se află în proces de investigare.
   Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 49 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz.
   Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Alina Andronache zice: „Avem foarte multe gherete în oraș care sunt amplasate la colțul școlilor, gherete în care se vinde tutun și de la care din păcate foarte mulți elevi adolescenți cumpără țigări. Deși legea interzice comercializarea produselor din tutun în spații mai mici de 20 de metri pătrați, adică în gherete care sunt amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de teritoriul aferent al instituțiilor de învățământ și instituțiile medicale, totuși zeci de gherete în Chișinău sfidează legea și vând țigări în imediata apropiere de școli și instituții medico-sanitare.”
   Doi adolescenți au încercat să cumpere țigări de la gherete amplasate în imediata apropiere de școli. Le-a reușit de fiecare dată, fără acte de identitate. Uneori erau întrebați dacă au 18 ani și vânzătorii erau mulțumiți cu un răspuns afirmativ.
   Întrebați fiind de ce vând țigări adolescenților, vânzătorii dădeau vina pe soarele ce bate în ochi sau pe chipul tinerilor care le-a părut a fi suficient de matur.
   Astfel au fost încălcate două prevederi ale legii: 1. Se vând țigări în zone interzise; 2. Se vând țigări minorilor.
   Amintim că vânzarea produselor din tutun minorilor și fără a verifica actele de identitate a cumpărător este ilegală.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Doi copii germani au venit în Republica Moldova în cadrul unui program de reeducare a minorilor cu un comportament antisocial. Coordonatorii programului au convins autorităţile şi părinţii că reabilitarea va avea succes. Copiii au mers în Ucraina, dar după conflictele de la Kiev au ajuns în Republica Moldova. Aici, proiectul german nu a fost legalizat, iar minorii au stat un an şi jumătate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile au început o anchetă şi au aflat că minorii sunt victime ale traficului de persoane.
   În 2015, anchetatorii spuneau că aceşti copii erau exploataţi şi primeau pastile cu efect psihotrop.
   În urma anchetei, cetăţeanul ucrainean Vladislav Badenko, managerul proiectului, a stat în arest doar 120 de zile.
   Podarilov, fostul şef adjunct al Centrului pentru Combaterea traficului de persoane, neagă că a luat mită.
   Badenko a fost scos din arest la domiciliu şi a plecat liniştit din Republica Moldova. A plătit pentru libertate.
   Un an mai târziu, Vladislav Badenko revine la Chişinău şi în colaborare cu agenţii Ministerului de Interne i-a legătura cu Podarilov pentru a-l mitui.
   S-a întâlnit cu Iurie Podarilov şi subalternul său Igor Fucedjii, şi au convenit la suma de 30 de mii de euro, preţul pentru scoaterea de sub învinuirea de trafic de copii. În scurt timp, s-au transmis 10 mii de euro ofiţerului de caz, bani puşi la dispoziţie de către ofiţerii SPIA, iar Fucedji a fost reţinut. Acesta a declarat că a acţionat la comanda şefului său, Iurie Podarilov.
   Podarilov a fost condamnat la 4 ani închisoare dar a fost eliberat după 13 luni. Dosarul lui Badenko nu a mai ajuns pe masa judecătorilor.
   tvrmoldova.md
 •