Contracte de 1 milion de lei privind grădinițe din Capitală, încheiate dubios


    8 contracte în valoare de 1 087 845 lei a încheiat Direcția Educație, Tineret și Sport din sectorul Rîșcani cu 3 agenți economici favoriți, ca urmare a 6 proceduri NETRANSPARENTE de achiziții publice, toate acestea având aceeași dată – 26 iulie 2018. 

În anul 2018 DETS Rîșcani, în calitate de autoritate contractantă, a comis abuzuri sistematice la organizarea procedurilor de achiziție publică, în special în domeniul achizițiilor de lucrărilor/reparații pentru instituțiile de educație timpurie din sect.Rîșcani a municipiului Chișinău. Menționăm că, în anul curent, pentru efectuarea lucrărilor de reparație capitală la 31 grădinițe, aflate în gestiunea Direcției menționate, au fost alocate peste 10 milioane lei, iar valoarea  alocațiilor variază simțitor în dependență de instituție -  de la câte 100 000 lei pentru grădinițele nr.25, 68, 129 și 136 până la sumele maxime a câte 750 000 lei 800 000 lei, care au fost alocate grădinițelor 137 și 196.

În majoritatea cazurilor (inclusiv și cele 6 achiziții publice menționate mai sus) DETS Rîșcani a achiziționat lucrări de reparație aplicând una din cele mai NECOMPETITIVE și NETRANSPARENTE proceduri – Cerere a Ofertelor de Prețuri Fără publicare (COPF). Specificăm că această procedură este aplicată ca urmare a divizării achizițiilor și permite autorității contractante să micșoreze sau chiar să  excludă riscul de atribuire a contractului altui agent economic, decât cel „preferat”. Ca urmare  a distribuirii „pe sub masă” a milionului de lei, agenții economici favoriți a DETS Rîșcani s-au ales doar într-o zi cu contracte în valoare de:

„Anreal Cons” SRL – 296 926 lei;

„Frabo Grup” SRL – 246 462 lei;

„Gravels Lux” SRL – 544 457 lei.

În același timp, agenții economici respectivi evită să participe la puținele proceduri de achiziții publice transparente și competitive, chiar dacă acestea au avut loc în aceeași perioadă cu achizițiile de tip COPF, fapt care este un indiciu suplimentar că are loc aranjarea/trucarea achizițiilor publice organizate de DETS Rîșcani.

Снимок экрана 2018-09-23 в 13.02.11.png

ager.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.