CNA examinează cazurile de colectare a plăţilor informale în şcoli


  Sistemul educaţional trebuie să crească o generaţie care să spună "Nu corupţiei". Elevii, părinţii şi profesorii ar trebui să renunţe definitiv la plăţile informale. Acestea sunt mesajele pe care le-au transmis voluntarii anticorupţie în cadrul unui flashmob cu genericul "În noul an de studii – fără corupţie".

Voluntarii au informat cetăţenii despre fenomenul corupţiei împărţind pliante informaţionale.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost format în luna aprilie de Centrul Naţional Anticorupţie. Susţinuţi de PNUD, cei 20 de tineri au participat la activităţi de promovare a integrităţii în educaţie. Ei îşi propun să combată taxele ilegale, favoritismul sau copiatul, practici care generează corupţia în învăţământ.

Reprezentanţii CNA spun că au creat la începutul acestui an şcolar o celulă de intervenţie care examinează cazurile de colectare a plăţilor informale.

Proiectul "Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova" este implimentat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatul Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Flashmobul de promovare a integrităţii în educaţie va fi organizat şi în alte oraşe, inclusiv la Orhei şi Bălţi.

tvrmoldova.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetări spune că managerii şcolari sunt obligaţi să aplice prevederile legale şi să nu admită "demisii onorabile" sau alte sanctiuni care permit profesorilor să se reangajeze.
   Reminitim că elevii din clasa întii, de la Liceul privat "Socrate", din Chişinău, au fost agresati verbal si umiliţi de una dintre învăţătoare. Ea a fost inregistrata.
   tvrmoldova.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit autorilor petiției, corupția rămâne o problemă larg răspândită în sistemul educațional din Republica Moldova. „Ca urmare a activității acestui sistem infracțional de colectare a taxelor informale (estimate la 184 milioane de lei anual doar în instituțiile preșcolare din mun. Chișinău), zeci de mii de părinți ai copiilor din școlile și grădinițele Republicii Moldova sunt sistematic terorizați cu solicitări insistente de a achita bani „pentru binele copilului”. Deseori, înmatricularea copiilor într-o instituție de învățământ de stat sau eliberarea actelor de finalizare a studiilor este condiționată de achitarea cotizațiilor în „asociație”, donație de bani sau bunuri materiale”, este specificat în petiție.
   Potrivit părinților, cea mai gravă situație la acest capitol este în municipiul Chișinău și alte orașe mari ale țării, unde banii se cer sub o mulțime de pretexte, uneori chiar și pentru bunuri/lucrări care deja au fost procurate din resurse bugetare. Autorii inițiativei mai spun că persoanele, care refuză să participe la colectările de bani sau să „doneze benevol” sumele solicitate, sunt intimidate, discriminate, excluse din colectivele de părinți, sunt supuse unor tratamente degradante, inclusiv din partea angajaților instituțiilor de învățământ, ceea ce afectează inclusiv copiii.
   Inițiatorii petiției cer ca activitatea asociațiilor de părinți în școli să fie interzisă, iar directorii instituțiilor de învățământ care au primit remunerări și venituri necuvenite din banii asociaților să fie demiși.
   La începutul anului curent de studii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin potrivit căruia colectarea plăților informale în sistemul educațional este interzisă.
   Anterior, CNA a demascat mai multe cazuri de corupție în domeniul educației. În total, circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la CNA în nouă luni ale anului trecut, ceea ce ar însemna că 12 cetățeni denunță lunar noi cazuri de corupție din domeniul educației. Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului trecut, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat.
   Poți semna petiția accesând link-ul.
   moldpres.md
  • julia122997
   De julia122997
   În cadrul întrunirii s-a discutat problema prețurilor la struguri. Întrebată de unul din participanții la dezbateri cum să procedeze producătorii de struguri dacă poama este afectată de fenomene meteo extreme precum grindina și nu pot vinde, ministra a spus că se va face must pentru elevi.
   „Anul acesta va face ce s-a făcut și anul trecut. Nu știu. Noi trebuie să facem și o agricultură școlită, cărturară, pentru că s-au acordat subvenții atât pentru plantare, cât și pentru plase antigrindină, cât și pentru soiuri căutate, cât și pentru consultanță și acces pe piață. O să facem must pentru elevi, la școală. Altceva nu putem propune anul acesta”, a răspuns Mincu.
   Vedeți mai jos momentul începând cu 1:44:20.
   zugo.md
  • maria981s
   De maria981s
   Pentru a înscrie copii într-o instituție municipală, finanțată de bugetul de stat și municipal părinții sunt nevoiți să scoată sume bune din buzunare. Taxele de înscriere la grădinițe variază între 400 de lei la 4000 de lei. În școli, acestea se ridică până la 800 de euro.
   „Am cerut Direcției Educație să solicite tuturor asociațiilor părintești de pe lângă instituțiile de învățământ să își revadă statutele așa încât să nu mai existe o asemenea practică”, a menționat Codreanu. Acestea trebuiesc prezentate la primărie în maxim o lună de zile. Contractele cu asociațiile care nu se vor conforma în timp util vor fi reziliate.
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Șefa Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu, solicitată de IPN, a declarat că reprezentanții Centrului Național Anticorupție au acceptat să se implice în campanie, transmite Știri.md. 
   Sectorul educațional, alături de celelalte sectoare, este încă vulnerabil la fenomenul corupției. La nivelul percepției publice, corupția continuă să fie identificată ca o piedică în prestarea serviciilor educaționale de calitate și ca un fenomen ce subminează activitatea instituțiilor de învățământ, menționează Rodica Guțu.
   Șefa DGETS a mai spus că se conturează clar necesitatea consolidării și intensificării eforturilor preventive sustenabile. Direcția insistă asupra respectării necondiționate a prevederilor actelor legislative și normative cu privire la interzicerea acumulărilor ilicite de bani în instituțiile de învățământ general din subordine prin intermediul fondurilor clasei sau grupei, inclusiv la etapa înmatriculării copiilor la grădiniță, în clasa I.
   știri.md
 •