Carantină la o grădiniță din Chișinău. Mai mulți copii au scarlatină


  Carantină la o grădiniță-creșă din sectorul Botanica al Capitalei.

shutterstock_1133467589.jpg

Mai mulți copii s-au îmbolnăvit, iar o grupă a fost închisă pentru carantină, transmite Știri.md.

Este vorba despre grădinița-creșă nr.49, iar părinții sunt alarmați de faptul că în instituție nu este niciun lucrător medical, și susțin că micuții nu sunt examinați și din acest motiv s-ar fi îmbolnăvit mai mulți.

Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport al sectorului Botanica, Ion Musteață, a confirmat faptul că este scarlatină în grădiniță.

1384634095_chto-takoe-skarlatina.jpgDeasemenea, Musteață a declarat că în total sunt 8 cazuri de îmbolnăvire, iar copiii bolnavi au vârstele de 4 și 5 anișori.

Primul caz a fost depistat sâmbătă, 13 aprilie, iar o grupă a fost închisă la carantină.

În grădiniță au fost deja efectuate controale, iar în grupa închisă urmează a fi făcute unele modificări, inclusiv schimbarea utilajelor tehnice.

Totodată, în fiecare dimineață în instituție vine câte un lucrător medical pentru a examina micuții, însă nu este vorba despre un angajat al grădiniței, ci o persoană dinafară.

Și responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au confirmat pentru Știri.md cazurile de scarlatină.

Copiii sunt sub supraveghere medicală și epidemiologică, 3 fiind internați în stare satisfăcătoare, iar ceilalți 4 sunt sub supravegherea medicului la domiciliu.

otslaivanie_kozhi_pri_skarlatine.jpgDirectoarea Grădiniței-creșă nr. 49 din sectorul Botanica nu a răspuns la telefon pentru a comenta situațiile de îmbolnăvire și lipsa unui personal medical.

Scarlatina este o boală infecțioasă, contagioasă și epidemică (mai ales la copii), care se manifestă prin febră, dureri de gât și o erupție roșie pe tot corpul, urmată de descuamare.

Perioada de incubație durează de obicei 3-6 zile, dar se poate scurta până la o zi sau se poate extinde până la 12 zile.

 

 

Simptome:

1. Boala debutează cu febră, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și vărsături.

2. Copilul e agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit.

3. Ganglionii locoregionali (cei de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului) sunt măriți și dureroși la pipăit.

4. Elocvente sunt modificările specifice ale limbii: în prima zi aceasta prezintă un depozit alb-slăninos (“limbă de porțelan”), în a doua zi se descuamează dinspre margini spre bază, în a treia zi are vârful descuamat, în a patra zi e descuamată total și capătă o culoare zmeurie, apoi, în perioada de convalescență se reepitelizează (se acoperă de un strat de celule noi), situație cunoscută cu termenul de “limbă lăcuită”.

5. Erupția, cauzată de toxina eritrogenă secretată de streptococ, se instalează după 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor, la plicele de flexiune și mai ales la plica cotului, unde apare o linie transversală, ușor hemoragică (semnul Pastia).

6. Pe față, bolnavul prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, care contrastează cu roșeața pomeților, aspect descris ca “masca lui Filatov” sau “facies pălmuit”.

7. După un interval de 7-14 zile, apare descuamarea furfuracee (cu fulgi ca de tărâțe) la nivelul feței și lamelară (în foițe) la nivelul extremităților.

știri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Ebalo

Postat

Deoarece sunt toti infectati prin vacvine si sunt purtatori , prin asta da dovada ca nu ajuta absolut cu nimic vaccinul ci din contra pune la risc 

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Update

Postat

Nu este vaccin contra scarlatinei, informati-va mai bine

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Яфея

Postat

Voi care nu faceți vaccinele faceți numai probleme...

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Clip

Postat

? Care e problema metale daca esti cu vaccin dece te temi sa faci sex cu zombie dupa spuselel tale ? Sau totusi tu cel cu infectia in tine ai boala si infectezi pe cei care nu o au 

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Terenurile sunt amplasate în preajma blocurilor de locuinţe din cartierul Telecentru, pe strada Academiei 9/1 și în sectorul Botanica, pe bulevardul Cuza-Vodă, 45/2. 
   Acestea au fost reabilitate pin intermediul Proiectului municipal de amenajare a terenurilor sportive, pentru anul 2019.
   Potrivit Primăriei Chișinău, alte 3 obiective de acest fel urmează să fie deschise pentru cetățeni săptămâna viitoare, în sectoarele Botanica și Ciocana. 
   Costul lucrărilor pentru amenajarea a 5 terenuri de sport este de 4, 1 milioane de lei, surse prevăzute în bugetul municipal.
   „Ne propunem ca în cât mai multe cartiere rezidențiale să avem terenuri pentru sport și nu doar blocuri noi pe spațiile publice”, a subliniat Primarul general interimar.
   În curțile de bloc din capitală sunt circa 100 de terenuri de sport. Majoritatea dintre acestea necesită reparații.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Evenimentul va avea loc pe data de 10 iulie 2019, la Centrul „Mihai Eminescu” din Chișinău (bd. Dacia nr. 20) ora 17.00.
   În perioada iunie-iulie 2019, are loc primul schimb de experiență profesională și interumană între elevii Conservatorului „G. Gershwin” din Conflans-Sainte-Honorine și Școala „A. Stârcea” din Chișinău.
   În prima parte a proiectului, elevii basarabeni, medaliați ai concursurilor internaționale, au prezentat un concert de muzică clasică în Conservatorul din Conflans-Sainte-Honorine, în prezența Ambasadorului interimar al Republicii Moldova în Franța, Vlad Chirinciuc. Copiii au comunicat cu partenerii lor francezi, au prezentat rezultate, obiective și metode ale sistemului de învățământ artistic din Moldova, de asemenea au acumulat noi informații și impresii vizitând obiectivele turistice ale Parisului.
   Aceștia au fost însoțiți de pedagogii și directoarea școlii “A. Stârcea”, Irina Bogataia, coorganizatoare a proiectului, care și-a exprimat speranța că acest schimb de experiență se va intensifica în anii următori.
   În perioada 9-15 iulie, grupul de elevi ai conservatorului francez se vor afla în R. Moldova cu același. Evenimentul se desfășoară în contextul împlinirii a 100 de ani de la nașterea compozitorului Alexei Stârcea și are drept scop redescoperirea muzicii clasice basarabene.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   „La cinci săptămâni am fost să confirmăm sarcina la ecografie. Pe la nouă săptămâni am avut sângerări și am fost internată aici, în spital. Am repetat USG-ul și mi s-a spus că o să avem gemeni. La 12 săptămâni am făcut din nou un USG și ni s-a spus că o să fie trei”, a povestit mama copiilor, Rodica Popa.
   Soții Popa mai au o fetiță de trei ani și jumătate. Împreună au ales câte un nume pentru nou-născuți. „Suntem deja o familie mult mai mare. Am fost trei, acum suntem șase. Suntem foarte bucuroși. Deja să fie sănătoși și mama sănătoasă”, a spus tatăl, Sergiu Popa.
   Deși au doar câteva zile, bebelușii au demonstrat deja că sunt diferiți. „Au început să se manifeste. Daniel, cel mai are, este foarte liniștit. Mănâncă și doarme. Puțin cu nazuri fetița și băiețelul mai micuț”, a menționat Rodica Popa.
   Venirea pe lume a tripleților este o adevărată provocare pentru soții Popa. Au noroc de bunici. „Ei sunt iubirea mea. Iubirea vieții mele, că este soțul, dar bunelul rămâne pe alt plan. Deja am nepoții”, a spus una dintre binicile tripleților.
   Ca să facă față, bunicile se rânduiesc la ajutor. Și tripleții par să se respecte, ca între frați, spun părinții. „N-a fost ca toți să plângă. Ei știu că trebuie să fie rând. Ei plâng câte doi. Și noi suntem două, mama și bunica și îi reușim”, a povestit mama bebelușilor.
   Copiii au fost născuți prin cezariană, la 34 de săptămâni. Medicii spun că atât bebelușii, cât și mama lor, sunt perfect sănătoși.
   „Avem sarcini gemerale foarte des întâlnite concepute prin invitro fertilizare. Dar în cazul dat avem o concepere naturală a celor tripleți, de aceea, probabilitatea este foarte mică. E în jurul la 3-4% din cele 100%, care concep natural tripleți”, a declarat vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, Ălina Bejan.
   Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Municipal Nr. 1 s-au născut peste 6.700 de copii. S-au înregistrat doar două nașteri de tripleți. 
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Designeră, Vera a început acum doi ani să îmbine desenul cu fotografia dintr-o glumă. Mai apoi, însă, talentul ei a creat un fenomen pe rețelele de socializare, hastagul #chisinauismagic devenind unul celebru.
   „Poate că acest lucru se datorează faptului că oamenii nu aveau magie în viața de zi cu zi, iar eu le-o ofeream prin imagini. Scopul meu a fost să atrag atenția asupra frumosului din orașul nostru. Cu ajutorul personajelor celebre, am vrut să arăt frumoasele locuri ale Chișinăului. Pentru că este cu adevărat magic”, a mărturisit Vera.
   Iată câteva dintre creațiile Verei:

   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Тренировка к Kids Duathlon 2019 направлена на развитие у детей навыков эффективного бега и езды на велосипеде. Тренер ответит на все интересующие участников вопросы и расскажет о том, как успешно преодолеть все дистанции соревнований и избежать травм.
   Дата: 11 мая
   Место сбора: пляж Валя Морилор
   Время сбора: 9.45
   Старт: 10.00
   Приглашаем всех желающих посетить тренировку, чтобы узнать подробности о предстоящих соревнованиях и поупражняться вместе с опытным тренером.
   Велосипед и шлем — обязательны!
   Напомним, что Kids Duathlon 2019 будет состоять из 3 этапов: бег — велозаезд — бег. Соревнования пройдут 25 мая в рамках ежегодного велозаезда Chisinau Criterium.
   Ne pregătim pentru „Kids Duathlon 2019” cu un antrenor FTRM!
   Până la startul primei competiții de duathlon pentru copii din Moldova „Kids Duathlon 2019”, au rămas doar două săptămâni. A sosit timpul să depuneți eforturi maxime pentru a vă pregăti corespunzător. Natalia Zbîrnea, antrenoarea Federației de Triatlon din Republica Moldova, este gata să-i ajute pe tinerii participanți să se antreneze. Sâmbătă, 11 mai, pe plaja din parcul „Valea Morilor”, Natalia va conduce un antrenament de pregătire pentru competiția „Kids Duathlon 2019”.
   Antrenamentul pentru „Kids Duathlon 2019” are drept scop dezvoltarea abilităților de alergare eficientă și ciclism la copii. Antrenoarea va răspunde la toate întrebările participanților și le va explica cum să depășească toate distanțele competiției cu succes și să evite traumele.
   Data: 11 mai;
   Locul întâlnirii: plaja din parcul „Valea Morilor”;
   Ora întâlnirii: 9:45;
   Startul: ora 10:00;
   Îi invităm pe toți doritorii să participe la antrenamentul de pregătire pentru a afla mai multe detalii despre viitorul eveniment sportiv și pentru a se pregăti cu o antrenoare experimentată.
   Bicicleta și casca sunt obligatorii!
   Reamintim, „Kids Duathlon 2019” va consta din 3 etape: alergare - ciclism - alergare. Competiția va avea loc pe 25 mai în cadrul competiției anuale de ciclism „Chișinău Criterium”.
 •