Carantină la o grădiniță din Chișinău. Mai mulți copii au scarlatină


  Carantină la o grădiniță-creșă din sectorul Botanica al Capitalei.

shutterstock_1133467589.jpg

Mai mulți copii s-au îmbolnăvit, iar o grupă a fost închisă pentru carantină, transmite Știri.md.

Este vorba despre grădinița-creșă nr.49, iar părinții sunt alarmați de faptul că în instituție nu este niciun lucrător medical, și susțin că micuții nu sunt examinați și din acest motiv s-ar fi îmbolnăvit mai mulți.

Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport al sectorului Botanica, Ion Musteață, a confirmat faptul că este scarlatină în grădiniță.

1384634095_chto-takoe-skarlatina.jpgDeasemenea, Musteață a declarat că în total sunt 8 cazuri de îmbolnăvire, iar copiii bolnavi au vârstele de 4 și 5 anișori.

Primul caz a fost depistat sâmbătă, 13 aprilie, iar o grupă a fost închisă la carantină.

În grădiniță au fost deja efectuate controale, iar în grupa închisă urmează a fi făcute unele modificări, inclusiv schimbarea utilajelor tehnice.

Totodată, în fiecare dimineață în instituție vine câte un lucrător medical pentru a examina micuții, însă nu este vorba despre un angajat al grădiniței, ci o persoană dinafară.

Și responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au confirmat pentru Știri.md cazurile de scarlatină.

Copiii sunt sub supraveghere medicală și epidemiologică, 3 fiind internați în stare satisfăcătoare, iar ceilalți 4 sunt sub supravegherea medicului la domiciliu.

otslaivanie_kozhi_pri_skarlatine.jpgDirectoarea Grădiniței-creșă nr. 49 din sectorul Botanica nu a răspuns la telefon pentru a comenta situațiile de îmbolnăvire și lipsa unui personal medical.

Scarlatina este o boală infecțioasă, contagioasă și epidemică (mai ales la copii), care se manifestă prin febră, dureri de gât și o erupție roșie pe tot corpul, urmată de descuamare.

Perioada de incubație durează de obicei 3-6 zile, dar se poate scurta până la o zi sau se poate extinde până la 12 zile.

 

 

Simptome:

1. Boala debutează cu febră, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și vărsături.

2. Copilul e agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit.

3. Ganglionii locoregionali (cei de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului) sunt măriți și dureroși la pipăit.

4. Elocvente sunt modificările specifice ale limbii: în prima zi aceasta prezintă un depozit alb-slăninos (“limbă de porțelan”), în a doua zi se descuamează dinspre margini spre bază, în a treia zi are vârful descuamat, în a patra zi e descuamată total și capătă o culoare zmeurie, apoi, în perioada de convalescență se reepitelizează (se acoperă de un strat de celule noi), situație cunoscută cu termenul de “limbă lăcuită”.

5. Erupția, cauzată de toxina eritrogenă secretată de streptococ, se instalează după 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor, la plicele de flexiune și mai ales la plica cotului, unde apare o linie transversală, ușor hemoragică (semnul Pastia).

6. Pe față, bolnavul prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, care contrastează cu roșeața pomeților, aspect descris ca “masca lui Filatov” sau “facies pălmuit”.

7. După un interval de 7-14 zile, apare descuamarea furfuracee (cu fulgi ca de tărâțe) la nivelul feței și lamelară (în foițe) la nivelul extremităților.

știri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Ebalo

Postat

Deoarece sunt toti infectati prin vacvine si sunt purtatori , prin asta da dovada ca nu ajuta absolut cu nimic vaccinul ci din contra pune la risc 

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Update

Postat

Nu este vaccin contra scarlatinei, informati-va mai bine

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Яфея

Postat

Voi care nu faceți vaccinele faceți numai probleme...

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Clip

Postat

? Care e problema metale daca esti cu vaccin dece te temi sa faci sex cu zombie dupa spuselel tale ? Sau totusi tu cel cu infectia in tine ai boala si infectezi pe cei care nu o au 

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Lenusikkk
   De Lenusikkk
   Предлагаем вам Курсы кроя и шитья одежды от Ольги Сауловой. 
   Наши Курсы предоставляют 4 этапа обучения: 
   1 этап: за время обучения на наших курсах вы научитесь проектировать, кроить, шить различные модели юбок, брюк, блузок и платьев. Это базовый курс кроя и шитья одежды.
   2 этап: моделирование и шитьё женского пиджака и пальто.
   3 этап: моделирование и шитьё мужское одежды, рубашка, брюки, жилетка, пиджак и пальто.
   4 этап: моделирование и шитьё корсетных издали, вечерних и свадебных платьев. 
   Расписание курсов: 1 уровень: 3 месяца по 3 раза в неделю по 3 часа. 
   Оплата помесячно: 1100 лей в месяц.
   График занятий: свободный. Посещение курсов проходит по удобному для вас времени. Наши курсы работают с 9:00-21:00, понедельник, среда, пятница, суббота (10:00-16:00)
   Курсы проводятся не в группе а с каждым индивидуально.
   По окончанию курсов, выдаётся сертификат. 
   Мы находимся на Чеканах, по ул. Mircea cel Batrin 7. Тел. 069223676, 078115521, 069788714

  • julia122997
   De julia122997
   Тренировка к Kids Duathlon 2019 направлена на развитие у детей навыков эффективного бега и езды на велосипеде. Тренер ответит на все интересующие участников вопросы и расскажет о том, как успешно преодолеть все дистанции соревнований и избежать травм.
   Дата: 11 мая
   Место сбора: пляж Валя Морилор
   Время сбора: 9.45
   Старт: 10.00
   Приглашаем всех желающих посетить тренировку, чтобы узнать подробности о предстоящих соревнованиях и поупражняться вместе с опытным тренером.
   Велосипед и шлем — обязательны!
   Напомним, что Kids Duathlon 2019 будет состоять из 3 этапов: бег — велозаезд — бег. Соревнования пройдут 25 мая в рамках ежегодного велозаезда Chisinau Criterium.
   Ne pregătim pentru „Kids Duathlon 2019” cu un antrenor FTRM!
   Până la startul primei competiții de duathlon pentru copii din Moldova „Kids Duathlon 2019”, au rămas doar două săptămâni. A sosit timpul să depuneți eforturi maxime pentru a vă pregăti corespunzător. Natalia Zbîrnea, antrenoarea Federației de Triatlon din Republica Moldova, este gata să-i ajute pe tinerii participanți să se antreneze. Sâmbătă, 11 mai, pe plaja din parcul „Valea Morilor”, Natalia va conduce un antrenament de pregătire pentru competiția „Kids Duathlon 2019”.
   Antrenamentul pentru „Kids Duathlon 2019” are drept scop dezvoltarea abilităților de alergare eficientă și ciclism la copii. Antrenoarea va răspunde la toate întrebările participanților și le va explica cum să depășească toate distanțele competiției cu succes și să evite traumele.
   Data: 11 mai;
   Locul întâlnirii: plaja din parcul „Valea Morilor”;
   Ora întâlnirii: 9:45;
   Startul: ora 10:00;
   Îi invităm pe toți doritorii să participe la antrenamentul de pregătire pentru a afla mai multe detalii despre viitorul eveniment sportiv și pentru a se pregăti cu o antrenoare experimentată.
   Bicicleta și casca sunt obligatorii!
   Reamintim, „Kids Duathlon 2019” va consta din 3 etape: alergare - ciclism - alergare. Competiția va avea loc pe 25 mai în cadrul competiției anuale de ciclism „Chișinău Criterium”.
  • julia122997
   De julia122997
   Designeră, Vera a început acum doi ani să îmbine desenul cu fotografia dintr-o glumă. Mai apoi, însă, talentul ei a creat un fenomen pe rețelele de socializare, hastagul #chisinauismagic devenind unul celebru.
   „Poate că acest lucru se datorează faptului că oamenii nu aveau magie în viața de zi cu zi, iar eu le-o ofeream prin imagini. Scopul meu a fost să atrag atenția asupra frumosului din orașul nostru. Cu ajutorul personajelor celebre, am vrut să arăt frumoasele locuri ale Chișinăului. Pentru că este cu adevărat magic”, a mărturisit Vera.
   Iată câteva dintre creațiile Verei:

   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   НЕОБЫЧНЫЕ ДИВАНЫ-ФУТОНЫ, НА ЯРДЕ НА НИХ БУДЕТ СКИДКА. САМОЕ ВРЕМЯ ПОДУМАТЬ ОБ ОБНОВКАХ ДЛЯ ДАЧИ.

   ЛОКАЛЬНЫЙ БРЕНД ОДЕЖДЫ С МИНИМАЛИСТИЧНЫМИ ЦВЕТОЧНЫМИ ПРИНТАМИ –   GRENDEIA

   РЮКЗАКИ И ПОРТМОНЕ ИЩЕМ НА СТЕНДЕ RUCSAC.MD

   ANY ȘAVGA- ЛЕГКИЕ ПЛАТЬЯ И БЛУЗЫ С ЭТНИЧЕСКОЙ ВЫШИВКОЙ. МАСТХЭВ ЛЮБОЙ КИШИНЕВСКОЙ МОДНИЦЫ

   СЕРЕБРЯНЫЕ ИЗДЕЛИЯ, РУЧНОЙ РАБОТЫ РОДОМ ИЗ ИНДИИ. НЕ ПРОСТО УКРАШЕНИЯ, А УКРАШЕНИЯ СО СМЫСЛОМ

   Цветы в колбах от FlowerGifts.md
   Композиции можно менять, составляя свои. И это могут быть не только цветы!

   КРАСИВЫЕ ЭКОСУМКИ, РАЗМЕР ПОДХОДЯЩИЙ ДЛЯ ПОКУПОК НА YARDSALE

   СОЛНЦЕ! БЕЗ ОЧКОВ ТЕПЕРЬ НИКУДА! НА ЯРДЕ БУДУТ И МНОГО!

   PROJECT.IUBIRE – ЛЕГЕНДАРНЫЕ НАКЛЕЙКИ, ЗА КОТОРЫМИ ВСЕ ОХОТЯТСЯ

   ТЩАТЕЛЬНО ОТОБРАННЫЙ ВИНТАЖНЫЙ ШМОТ ЗА СМЕШНЫЕ ДЕНЬГИ, “VINTAGE.TALES.BOUTIQUE”

   КЛАССНЫЕ МАССАЖНЫЕ ТАПКИ-ТАПУЛЬКИ!

   НЕЖНЫЕ ПАСХАЛЬНЫЕ ВЕНКИ И БУКЕТЫ ОТ “IRIS FLOWERS ART & DECOR”

   ПАСХАЛЬНЫЕ ЗАЙКИ И БУКЕТЫ ОТ DOINA’S PASSION

   locals.md
  • julia122997
   De julia122997
   Medaliile au fost obținute de către Victor Baerle, elev al Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, din Chişinău și Victor Crasco, elev al Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, Chişinău.


   La olimpiadă au participat 150 de elevi din 29 de țări. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi și un profesor:
   Andrei Adelina, elevă în clasa a IX-a, Instituția Privată de învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Chişinău;
   Baerle Victor, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, Chişinău;
   Crasco Victor, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chişinău;
   Sviriniuc Tatiana, elevă în clasa a X-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți;
   Ţapcov Victor, doctor în chimie, conferenţiar universitar, Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

   diez.md
 •