Cât de pregătite sunt instituțiile de învățământ pentru noul an școlar


  Lucrările de reparație, desfășurate în 252 de școli și grădinițe din Capitală, sunt la un stadiu avansat de realizare.

pexels-photo-256491.jpeg

Conform administrației Primăriei, lucrările de reparație sunt realizate de peste 70-80%.

Aceste lucrări prevăd renovări axate pe 4 domenii prioritare: reparația, acoperișurilor, a blocurilor sanitare, rețele inginerești, reparații generale (cantine: cu sală de preparare a bucatelor și sală de servire, edificii (săli de festivități și săli de sport, grupe, dormitoare, spălătorii, coridoare, fațade, geamuri  etc.).

- Reparații de categorie generală în cadrul instituțiilor de învățământ municipale și cele de educație timpurie din capitală sunt realizate în volum de 88 la sută: din 131 instituții planificate sunt îndeplinite lucrări în 36 instituții (27%); 80 instituții sunt proces de lucru (61%); urmează a fi realizate lucrări în 15 instituții (12%);

- Reparația acoperișurilor -70% realizare  - din cele 24 instituții planificate, sunt îndeplinite lucrările în 6 instituții (25%); în proces de lucru - 11 instituții (45%); urmează a fi realizate lucrări - 7 instituții (30%); 

- Reparație tehnicii sanitare și de termoficare - 83% - din cele 59 instituții planificate, s-au finalizat lucrări în 17 instituții (29%), 32 instituții sunt în proces de lucru (54%); urmează a fi realizate lucrări - 10 instituții (17%); 

- Reparație rețelelor electrice – 100% realizat - din 38 instituții planificate sunt îndeplinite lucrări în 16 instituții (42%), 22 instituții sunt în proces de lucru (58%).

Toate categoriile de lucrări sunt preconizate de a fi finalizate până la data de 25.08.2019.  

Începând cu data de 1 septembrie a.c., toate instituţiile vor funcţiona conform Programului aprobat.

unimedia.info

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   La momentul actual, 25 de școli folosesc platforma electronică Studii.md, iar alte 88 de instituții de învățământ au solicitat să fie conectate. În 40 de școli a început înregistrarea elevilor și colectarea datelor necesare. În total, în sistem sunt înregistrați 31 844 utilizatori, dintre care 13771 sunt elevi, 16 873 - părinți și 1 128 - profesori. 
   Pentru a asigura continuitatea procesului educațional în condițiile carantinei și stării de urgență, proiectul Studii.md a dezvoltat funcționalități noi, menite să sporească eficiența învățământului la distanță.
   Profesorii au deja posibilitatea de a încărca lecții video de pe calculator sau smartphone, să atașeze materiale didactice la temele de acasă, să lase comentarii cu explicații și observații. Datele atașate, inclusiv materialele video, pot fi vizualizate de toți elevii clasei pe pagina cu lecția respectivă. Elevii au acces la funcția de scriere a comentariilor. Tot aici ei pot adresa întrebări, atașa fișiere cu sarcinile îndeplinite pentru a fi verificate de către profesor.
   În plus, utilizatorii platformei au acces la agendele și registrele electronice, orarul lecțiilor, iar administrația mai are și posibilitatea de a genera periodic rapoarte statistice.
   Reamintim că platforma electronică pentru școli Studii.md a fost dezvoltată de către IT-compania Simpals cu suportul și contribuția PNUD și a Centrului de excelență în domeniul TIC - Tekwill. Proiectul își propune să modernizeze procesul de învățământ și să-l transfere treptat în format electronic.
    
   88 школ в Молдове будут использовать Studii.md для дистанционного обучения
   Несмотря на нестабильную эпидемиологическую ситуацию в Молдове многие школы в стране приняли решение не прерывать процесс обучения, а подключиться к системе Studii.md и перейти на дистанционный формат преподавания.

   На сегодняшний день онлайн-платформой Studii.md пользуются 25 школ и еще 88 подали заявки на подключение. В 40 школах уже начался сбор всех необходимых данных для настройки и подключения пользователей. Всего в системе зарегистрированы 31 844 пользователей, среди которых 13771 учеников, 16 873 родителей и 1 128 учителей. 
   Для непрерывного школьного образования в условиях карантина и чрезвычайного положения проект Studii.md разработал новые функции, которые делают домашнее обучение максимально эффективным.
   Сейчас преподавателям уже доступна возможность загружать свои видеоуроки с персонального компьютера или смартфона, прикреплять учебные материалы к домашней работе, оставлять комментарии к урокам с пояснениями и замечаниями. Прикрепленные данные, в том числе и видеоматериалы, доступны для просмотра всем ученикам класса на странице урока. Для учащихся предусмотрена функция комментирования. Ученики могут задавать свои вопросы, прикреплять изображения с выполненными заданиями и отправлять их на проверку преподавателям.
   Кроме того, пользователям платформы все также доступны электронные дневники и журналы, расписание уроков, а также возможность для администрации вести периодическую статистическую отчетность.
   Напомним, онлайн-платформа для школ Studii.md разработана IT-компанией Simpals при поддержке и содействии ПРООН, а также центра развития информационных технологий Tekwill. Этот проект направлен на модернизацию процесса школьного обучения и его постепенного перевода в электронный формат.
  • julia122997
   De julia122997
   „Suntem în pregătirea documentului, mecanismul dat este foarte anevoios din considerentul că finanţarea este din mai multe părţi, vine prin trei tipuri de buget, trei linii de finanţare, colegii de la PNUD lucrează la mecanismul dat, le-am oferit tot suportul de care au avut nevoie. Cel puţin ne-am propus pentru implementare deja probabil etapizat să începem cu 1 aprilie”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.
   „Trebuie să ne asigurăm că până pe 1 aprilie nu o să avem surprize în instituţie dacă mai auzim undeva că în şcoală sau în grădiniţe este ceva necalitativ, cine vă trebuie? vă trebuie ANSA?, trimitem ANSA, vă trebuie altcineva?, o să discutăm, dar vreau ca în şcoli, în grădiniţe să nu existe probleme”, a menţionat primarul de Chişinău, Ion Ceban.
   Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că neregulile în alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe continuă să fie înregistrate. Pe parcursul anului trecut, în urma mai multor controale inopinate în instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din ţară, au fost depistate loturi de produse alterate, dar şi peşte infestat cu paraziţi. Pe aceste cazuri au fost întocmite aproximativ 100 de procese verbale şi aplicate amenzi în sumă totală de 185 500 de lei. La fel, anul trecut au fost prelevate şi 80 de probe de apă, dintre care jumătate erau neconforme.
   Amintim ca scandalul licitaţiilor trucate şi alimentelor alterate în grădiniţele din capitală a avut loc în noiembrie 2016, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Până în prezent, dosarul nu are finalitate.
   trm.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Uniforma: orice inceput inseamna haine noi.
   Daca-ti vei trimite micutul imbracat in hainele de anul trecut, nu se va simti confortabil cand ii va vedea pe ceilalti copii primeniti. Cu atat mai mult cu cat are scolarul are deja stresul schimbarii de ritm. Uniforma este cartea lui de vizita – trebuie sa fie mandru cand o imbraca. Fa un efort sa-i cumperi una noua si asigura-te ca se incadreaza in regulile interne ale scolii.
   Daca ai cumparat-o deja (neaparat mai lejera, maxim cu un numar mai mare), programeaza o vizita la croitor cu 2 zile inainte, fiindca micutul creste intre timp!
   Ghiozdanul: performantele scolare bune se obtin si daca scolarul are toate ustensilele de care are nevoie. De obicei, parintii asteapta pana la prima sedinta cu invatatoarea, pentru a afla care sunt rechizitele necesare. Totusi, nu lasa pe ultima suta de metri cumparaturile de rechizite, mai ales ca e perioada cand magazinele sunt aglomerate din acest motiv.
   Asigura-te ca are ghiozdanul dotat cu penar, pixuri, stilou, carioci, caiete de mai multe tipuri, acuarele, bloc de desen.
   Pregatirea psihologica: nu trebuie sa fie ultima pe lista si nici ignorata. Nu trece cu vederea faptul ca micutul incepe un nou capitol si, prin urmare, trebuie incurajat si laudat, ca sa paseasca pragul noului an cu incredere in el, dornic sa aiba cele mai bune rezultate si sa se adapteze fara probleme noului mediu.
   In cazul copiilor mai mari revenirea la scoala nu poate sa fie decat un motiv de bucurie. In fond si la urma urmei nici vacantele nu ar fi atat de frumoase, daca nu s-ar termina…
   Pentru parintii cu scolari mari cateva sfaturi simple dar foarte eficinte.
   Gasiti timp sa faceti ordine impreuna cu copiii vostri in biroul unde iti tine cartile si caietele. Aruncati ceea ce nu mai trebuie, pastrati caietele importante si donati ceea ce nu va mai trebuie copiilor mai mici. La scoala fetitei mele exista obiceiul ca unele culegeri, carti sumplimentare, manuale sa fie duse la scoala in prima saptamana dupa vacanta mare. Sunt clasificate pe domenii si nivel, iar cei care au nevoie le pot folosi. In felul acesta o culegere de matematica de clasa a VI este de folos cel putin pentru doi-trei elevi.
   Daca juniorul nu poarta uniforma la scoala stabiliti impreuna cu el cateva randuri de haine, pantofi si tricouri care vor fi imbracate exclusiv la scoala pe parcursul noului an scolar. Scapati de complicatia lui „eu cu ce ma imbrac”, stiti sigur ca hainele purtate sunt in limita decentei si puteti sa le monitorizati stare mult mai usor.
   Continuati sa folositi caietele din anul scolar precedent, mai ales la materiile importante si la limbi straine. Daca caietele au cel putin jumatate din pagini libere nu are nici un rost sa le abandonati. In plus informatiile din anul precedent vor fi la indemna. Nu cred sa existe vreun profesor care sa aiba ceva impotriva.
   In ultima saptamana de vacanta mimati ritmul din timpul scolii. Trezit mai devreme, doua-trei ore de activitate scolara, culcat mai devreme…
   Si nu uitati sa-i spuneti copilului ca scoala este singura cale prin care va ajunge sa-si implineasca visele si sperantele.
   femeia.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Anul școlar 2017-2018 va avea următoarea structură:
   semestrul I 01 septembrie – 22 decembrie 2017; semestrul II 09 ianuarie – 31 mai 2018. Pentru clasele terminale a IX-a și a XII-a semestrul II se va încheia la 25 mai.
   Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:
   vacanța de toamnă 30.10.2017 – 05.11.2017 (7 zile); vacanţa intersemestrială (de iarnă) 23.12.2017 – 08.01.2018 (17 zile); vacanţa de primăvară 08.03. – 11.03.2018(4 zile); vacanţa de Paşti 07.04. – 16.04.2018(10 zile). Pentru elevii claselor I-VIII și X-XI se stabilește: vacanţa de vară 01.06.2018 – 31.08.2018 (92 zile)
   Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația academică se va încheia până la 25.05.2018.
   Sesiunea de examene se desfășoară:
   a. la absolvirea învățământului gimnazial, clasa IX: 04 – 14 iunie, 2018;
   b. la absolvirea învățământului liceal, clasa XII: 05 – 22 iunie, 2018.
   Testarea națională în învățământul primar, se desfășoară în perioada 03-22 mai 2018.
   Durata lecției este de 45 minute. În clasa I-i, în perioada de adaptare, în luna septembrie, durata lecției constituie 35 de minute. Durata recreaţiilor constituie 10-15 minute după fiecare lecţie. După lecția a II-a sau a IIIa, se programează o pauză mare de 15-20 de minute.
   Orarul lecțiilor şi al vacanțelor din anul de învățământ 2017-2018
   tv8.md
 •