Câți tați și-au concediu paternal în anul 2018


    În anul 2018, aproape 3.000 de tați și-au luat concediu paternal, iar mărimea medie a indemnizației acordate este de 4392 lei. Sunt datele prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecțiri Sociale, de Ziua Internațională a Familiei. 

Aproape-3-000-de-tati-si-au-luat-concedi

Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova” pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora.

Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. „În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie”, a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, până la 6303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei. Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei. Totodată, în cadrul programului „O nouă viață”, 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și până acum.

agora.md





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Cetatean

Postat

Deja e mai bine :)

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      O despărțire dureroasă
      În anul 2016, Daniel Correa le-a dat o veste îngrozitoare familiei și prietenilor: soția sa, Stella, a încetat din viață. „Am promis că voi fi cel mai bun tată din lume și sunt. Nu pot decât să-ți mulțumesc ție pentru cei mai frumoși opt ani din viața mea. Te voi iubi întotdeauna”, a scris bărbatul într-o postare de adio dedicată soției sale.

      O promisiune respectată
      Meajul transmis de Daniel nu a fost unul superficial. Bărbatul și-a asumat și respectat responsabilitatea de a-i oferi fiicei sale toată dragostea și puterea necesare pentru a trece peste pierderea mamei sale atât de devreme. Daniel și fiica sa au devenit de nedespărțit, tatăl singur străduindu-se să-i ofere cât mai multe experiențe și amintiri frumoase fetiței sale.

      O dorință îndeplinită
      În 2019, Luna a avut o idee mai puțin obișnuită. Și-a rugat tatăl să se transforme într-o mămică pentru o zi pentru a participa la serbarea de Ziua Mamei organizată la școală.
      La început, tatăl său nu a fost convins că este o idee prea bună. I-a sugerat micuței să meargă împreună cu o bunică sau o mătușă. Însă Luna a insistat să meargă cu tatăl ei și l-a convins în cele din urmă că este cel mai bun candidat pentru a o însoți la petrecere.

      Astfel că Daniel Correa s-a transformat într-o mamică pentru o zi ca să celebreze Ziua Mamei alături de fiica sa.
      „Cu ochii plini de lacrimi, Luna m-a rugat să fiu mama ei pentru o zi. Mi-a zis să-mi vopsesc barba roz și să port o perucă blondă”, a scris pe Instagram bărbatul în vârstă de 33 de ani. Acesta a reușit să respecte cu exactitate dorința fiicei sale.

      A făcut tot ceea ce era necesar ca să-i aducă zâmbetul pe buze fetiței sale.
      Bărbatul a distribuit o postare pe Instagram și i-a rugat pe oameni ca înainte să judece, să-i asculte povestea. 

      Acesta a înregistrat un filmuleț împreună cu fiica sa, în care fetița spune că este alături de „mama ei”, la școală. 
      „Aș vrea să transmit următorul mesaj: Moartea este inevitabilă, dar nu trebuie să trecem peste asta cu tristețe. Sunteți de acord? Luna, te iubesc! E de neprețuit zâmbetul de pe chipul tău atunci când m-ai văzut îmbrăcat ca o 'mamă'”, a spus Daniel.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      La 56 de ani Quentin a devenit tată pentru prima oară. Soția acestuia în vârstă de 36 de ani ar fi născut un băiețel. Potrivit insiderilor atât mama, cât și copilul se simt bine, iar numele pe care l-au ales părinții pentru nou născut încă nu se știe.

      Cu Danielle, Tarantino s-a cunoscut în cadrul unei premiere de film, în 2009. După 7 ani aceștia au început să formeze un cuplu, iar peste încă un an Quentin a cerut-o pe Danielle în căsătorie. În anul 2018, ei au organizat o nuntă, la care au fost prezente doar cele mai apropiate persoane ale cuplului.
      ea.md
    • julia122997
      De julia122997
      Matei, Ecaterina și Alexandru s-au născut prin cezariană, la 35 de săptămâni, iar medicii spun că atât bebelușii, cât și mama lor, sunt perfect sănătoși și au fost externați deja. Atât în familia Dianei, cât şi a lui Oleg s-au mai născut gemeni, dar tripleții sunt o premieră. Cei trei micuți au venit pe lume la Maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală. 
      Diana, spune-ne dacă îți amintești ziua în care ai aflat că vei fi pentru prima dată mamă? 
      Am aflat că sunt însărcinată în luna mai 2019 și mare bucurie a fost pentru noi doi. Dat fiind faptul că eu sunt din gemeni și mama lui Oleg, de asemenea, este din gemeni, am crezut întotdeauna că există probabilitatea ca și noi să avem gemeni. Dar, destinul ne-a pregătit alte surprize! În primele săptămâni de sarcină am fost la ultrasonografie și atunci am aflat că am o sarcină monofetală (un singur bebeluș). La început parcă m-am întristat un pic că e doar unul singur, apoi ne-am acomodat cu această idee. Ulterior, la ultrasonografia de la 12 săptămâni de sarcină am aflat despre sarcina cu tripleți. Fiind culcată pe bancheta medicală, dna doctor a exclamat: „Să știți că nu aveți doar un singur copil! Sunt trei!”. În acel moment m-a copleșit un amalglam de emoții. De la stări de fierbințeală, până la lacrimi în ochi. Nu știam cum să reacționez. Nu pot explica prin cuvinte trăirile din acele momente.

      Noroc că doamna doctor m-a trezit din visare cu o replică genială: „Mergi și dă-i niște valeriană soțului”!
      Știu că momentul în care îl anunți pe soț despre sarcină este unul important, emoționant. Cum a reacționat Oleg?
      Am ieșit din cabinet cu ochii plini de lacrimi și doar atât spuneam: „Sunt trei, sunt trei!”. Oleg nu înțelegea ce se întâmplă și, la un moment dat, reușește să mă întrebe: „Ce trei?”. „Trei copii!”, i-am răspuns eu. „Serios, trei? Sănătoși să fie”, s-a bucurat el. Așa am plecat acasă cu vestea că vor fi trei copiii. Părinții noștri au rămas frapați de veste, dar au fost și sunt foarte fericiți că sunt bunici la puterea a treia.
      Cum  ai experimentat sarcina cu tripleți? 
      Cu toate că medicii ne-au avertizat că sarcina cu tripleți este una dificilă și este supusă la anumite riscuri, în special nașterea prematură, noi nu am renunțat și am hotărât că vom fi părinți de tripleți. Sarcina a decurs foarte ușor. Fără stări de amețeală, toxicoză și alte probleme pe care le întâmpină anumite femei în timpul sarcinii. Le doresc tuturor femeilor să aibă o sarcină atât de ușoară precum a fost a mea. Acest lucru, mi-a oferit posibilitatea să-mi continui activitatea profesională pe toată perioada sarcinii. Niciodată nu am simțit atâtea emoții, precum le-am simțit în timpul sarcinii. 

      Sarcina cu tripleți implică multă responsabilitate din partea mamei. Trebuie să duci un mod sănătos de viață, atât din punct de vedere a alimentației și a activității fizice, cât și din punct de vedere emoțional, deoarece toate emoțiile mamei se transmit și bebelușilor.
      Care au fost cele mai emoţionante momente pe care le-ai trăit pe parcursul sarcinii?
      Cea mai realizare a faptului că sub inima mea bat încă trei inimi s-a întâmplat atunci când bebelușii au început să se miște. De parcă aveam fluturi în stomac. De atunci s-a înfiripat și acea dragoste nesfărșită între noi. Atât eu, cât și Oleg am visat că vom avea doi băieței și o fetiță. Acest lucru a și fost confirmat de către ultrasonografie, în a patra lună de sarcină. 
      Pe parcursul sarcinii, am făcut mai multe poze, pentru a imortaliza acelea momente frumoase trăite. În a 5-a lună de sarcină am organizat și o ședință foto, pentru a ne aduce cu drag aminte peste ani despre acea binecuvântare pe care ne-a dat-o Dumnezeu.
      Pe cât zilele treceau și burtica creștea, pe atât de mari erau emoțiile primei întâlniri cu îngerașii ce trebuiau să apară. Respectam în totalitate indicațiile medicilor, doar pentru ca ei să fie sănătoși. Pe această cale le mulțumim tuturor medicilor care ne-au monitorizat sarcina de la început și până la capăt. Datorită domniilor lor, atât eu cât și copii, suntem bine.
      Cum a decurs nașterea, operația de cezariană?
      Operația de cezariană era planificată pentru 36 de săptămâni de sarcină, însă nu a fost să fie până atunci. Contracțiile au început la 34 de săptămâni de sarcină, miercuri noaptea. Bagajul pentru maternitate era pregătit din timp. Astfel, am sunat la „112” și am mers la Maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr. 1.  Medicii de la spital, în frunte cu dl. Oleg Potacevschi, vicedirectorul pe probleme obstetrical-ginecologice, au făcut tot posibilul de a stopa contracțiile și de a administra toate elementele necesare bunei dezvoltări a bebelușilor. Dl. Oleg m-a susținut și m-a motivat pentru a tărăgăna operația de cezariană, deoarece fiecare zi petrecută de către bebeluși în burtica mamei este importantă pentru buna dezvoltare a lor. Astfel, am ajuns cu bine la finele celor 35 de săptămâni și pe data de 06.12.2019, datorită dlui doctor Oleg Potacevschi și întregii echipe a Maternității Spitalului Clinic Municipal nr. 1, au venit pe lume: Matei (2650g), Ecaterina (2300g) și Alexandru (2400g). Toți copii s-au născut absolut sănătoși.
      Ce ai simțit când i-ai strâns în brațe? 
      Emoțiile primei întâlnirii cu îngerașii pe care i-am purtat 7 luni în burtică nu pot fi descrise. Erau atât de minunați și frumoși, încât nu-mi venea să cred cum de i-am dus atâtea luni în burtică și că acum sunt mamă. Suntem cei mai fericiți și împliniți. Ne simțim binecuvântați și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul oferit. Fiecare mișcare a copiilor, fiecare zâmbet a lor îți oferă putere de a merge cu îndrăzneală mai departe și de a dobândi ceea de ce este nevoie.

      Cu cine seamănă micuții? Cum sunt?
      Sunt diferiți și nu seamănă întrei ei. Matei are trăsături atât de ale mele, cât și de ale lui Oleg. Ecaterina seamănă cu mama. Iar Alexandru este copia tatălui.
      Cum vă descurcați, financiar vorbind? Cum faceți față greutăților, fără să le lăsați să vă copleșească? Care sunt cele mai mari dificultăți și provocări pe care le aveți? 
      Odată cu apariția micuților, grijile și responsabilitățile s-au înmulțit la puterea a treia. Acest lucru implică multă dragoste, responsabilitate, răbdare, dar și multe cheltuieli financiare. O singură persoană nu face față la trei copii. Te simți epuizat la maxim. Noroc de mama, care a fost și este altături de noi. 
      Problema majoră este, însă, cea a spațiului locativ. Momentan, locuim într-un apartament cu o singură cameră iar spațiul este prea mic pentru a amplasa trei pătucuri, pentru a usca hainele și a menține toate lucrurile necesare bunei dezvoltări a bebelușilor. Ne dorim enorm și, pe această cale, facem apel și către autorități să ne ajute cu un spațiu locativ mai mare.
      La fel, este și necesitatea unui cărucior pentru tripleți, care costă peste 1000 euro, iar noi nu ne permitem această sumă. 
      Cele mai multe cheltuieli le avem pe scutece și hrană pentru bebeluși. Mai sunt și alte cheltuieli pentru suplimentele adiacente de care au nevoie copii. Astfel, în mediu avem nevoie de aproximativ 14000 de lei pe lună pentru a acoperi toate cheltuielile necesare pentru bebeluși, în afara altor cheltuieli de întreținere. Cheltuieli care sunt destul de mari și care cu greu pot fi acoperite de către soțul meu, pentru că, momentan, doar el lucrează. Ar fi foarte binevenit și de un real ajutor dacă ni s-ar oferi hrană gratuită pentru bebeluși din partea statutului. În rest, în fiecare zi trăim momente emoţionante, frumoase, solicitante și diferite de ce am trăit până acum! Și îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate aceste binecuvântări!
      thewoman.md
    • julia122997
      De julia122997
      "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

      La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

      "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

      Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

      "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

      Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

      "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

      Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

      "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

      Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
      publika.md
    • julia122997
      De julia122997
      Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că toate cele trei cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, la copii cu vârste cuprinse între unu și doi ani.
      Micuţii sunt nevaccinaţi, iar unul dintre ei a revenit recent din România. Cazurile se află în proces de investigare.
      Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 pînă în prezent sînt: Chișinău – 43 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni – 1 caz.
      Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 414, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.
      Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
      unica.md
  •