Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova” pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora.
Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. „În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie”, a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, până la 6303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei. Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei. Totodată, în cadrul programului „O nouă viață”, 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și până acum.
Comentarii Recomandate