Autoritățile au lansat harta care arată teritoriile unde crește ambrozia


  „Mulți ani s-a vorbit, dar nu s-a dus până la capăt această idee. După ce acum două săptămâni am solicitat, în sfârșit, avem o hartă, care reprezintă teritoriile din Chișinău unde crește ambrozia”, a scris edilul Capitalei pe Facebook.

media_156344940505763000.jpg

Potrivit primarului, toate sectoarele Capitalei sunt afectate de ambrozie, iar suprafața totală este de 200 de hectare, ceea ce reprezintă 122 de zone, transmite Știri.md.

Pe hartă sunt indicate cele 5 sectoare ale Capitalei colorate în roz, albastru, verde, galben și oranj, iar punctele de pe hartă arată strada unde crește planta periculoasă.

„Am solicitat să se intervină prompt pentru ca locuitorii capitalei să nu aibă de suferit din cauza acestei buruieni care provoacă alergie.

Proiectul prezintă date din sectoarele orașului, unde au fost identificate focare de răspândire a ambroziei. Pe hartă au fost introduse și zonele unde a fost depistată anterior respectiva plantă.

Până în prezent s-a intervenit cu soluții chimice pe o suprafață de 5 hectare în sectoarele Ciocana și Botanica. Este mult de muncă și sper să reușim să o stârpim de-a lungul timpului.

Totodată, agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional. Organul constatator în acest caz este poliția, preturile de sector și Direcția locativ-comunală”, a mai adăugat Ion Ceban.

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, este interzisă aflarea în parcuri sau păduri în grupuri mai mari de trei persoane. De asemenea, oamenii sunt îndemnaţi să evite aglomeraţia şi să iasă din case doar în caz de necesitate.
   Totodată, cetăţenii sunt obligaţi să poarte măşti în transportul public şi în spaţiile închise. Restricţiile se regăsesc inclusiv în ultima decizie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, din 12 iunie.
   Aşadar, până în 30 iunie, este interzisă aflarea în locurile publice a grupurilor mai mari de trei persoane, iar respectarea distanţei sociale de cel puţin un metru este obligatorie.
   Totodată, rămân închise şi terenurile de joacă, cele sportive şi zonele de agrement. De asemenea, persoanele în vârstă de peste 63 de ani au voie să iasă din case doar în caz de necesitate. În ceea ce priveşte accesul în transportul public, în spaţiile închise şi în locurile aglomerate, acesta este permis doar cu purtarea măștii.
   Până la sfârşitul lunii, rămân închise taberele de copii şi centrele de reabilitare, inclusiv sanatoriile.
   Persoanele fizice care nu vor conforma măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus riscă amenzi de până la 25 de mii de lei.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   În cel mai bun caz, bolnavii se aleg cu nasul înfundat, dar sunt situații când persoanele pot ajunge și la spital sau chiar să-și piardă viața. Cei care au astfel de plante lângă casă sau pe dealuri sunt obligați de lege să o stârpească, amenzile variind între 600 și 4500 de lei.
   Radu Vrabie a descoperit că este alergic la ambrozie acum trei ani. De atunci, sfârșitul verii și începutul toamnei sunt un adevărat chin pentru el, scrie tv8.md.
   RADU VRABIE, ALERGIC LA AMBROZIE: „În special luna august, când apare ambrozia, este un fel de perioadă de grație pentru cei care sunt alergici. Probabil cel mai neplăcut sunt ochii. Se infamează foarte mult. Cea mai comună este problema nazală. Vorbești pe nas. Dar cea mai gravă este imposibilitatea de a respira”.
   Și tratamentul pentru ameliorarea simptomelor îi dă bătăi de cap.
   RADU VRABIE, ALERGIC LA AMBROZIE: „Spre deosebire de alte țări, nu există niciun program de tratament. Tratamentul este simptomatic. Folosești unele picături pentru ochi și nas care cumva îți ușurează activitatea și aștepți luna noiembrie, zilele cu ploaie ca toată aceasta să finalizeze”.
   Oamenii se plâng că plantele cresc în continuare peste tot și cer soluții de la autorități.
   MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „În sectorul Ciocana al capitalei ambrozia se simte ca la ea acasă. Mai multe plante pot fi observate chiar în curțile blocurilor de locuit. Deși în fiecare an autoritățile dau asigurări că aceasta va fi combătură, problema rămâne nesoluționată”.
   „Cum a fost, așa și a rămas. Mai ales că noi lucrăm în sectorul Ciocana. Acolo planta este peste tot. Ne-am fi dorit ca această problemă să fie rezolvată”.
   De partea cealaltă, ministerul Agriculturii a lansat, la începutul verii, o campanie prin care avertizează oamenii despre pericolul ambroziei și îi îndeamnă să o stârpească.
   „Pentru o viață liniștită, distrugeți ambrozia fie mecanic, manual sau chimic, începând din luna iunie, înainte de răspândirea polenului”.
   Cei care nu respectă legea riscă amenzi între 600 și 4500 de lei. Deocamdată, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune dacă au fost aplicate astfel de amenzi. Între timp, experta în sănătate publică, Luminița Suveică, spune că ambrozia poate provoca diferite complicații.
   LUMINIȚA SUVEICĂ, EXPERTĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Pot fi tot felul de simptome. Strănut, nas înfundat, mâncărime, tuse. La cei cu bronșite cronice pot fi acutizări. La nivelul pielii pot apărea erupții. Cea mai gravă formă este șocul anafilactic. Poate duce până la deces. Apar edeme interne și externe”.
   Potrivit expertei, principala măsură de prevenire a alergiei este evitarea locurilor unde știm că putem întâlni aceste plante. De asemenea, ar fi bine să purtăm măști de protecție și să ne spălăm cât mai des pe mâini și pe față.
   LUMINIȚA SUVEICĂ, EXPERTĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Cel mai important este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Suntem responsabili de locul unde activăm, locuim”.
   Alergicii la ambrozie au creat și un grup online unde-și povestesc experiențele. Tot acolo, a fost elaborată o hartă interactivă cu locurile unde poate fi găsită această plantă. (poza cu harta) Acum o lună, și ministerul Sănătății a emis un ordin prin care îndeamnă autoritățile locale să distrugă ambrozia, mai ales, în spațiile publice.
   tv8.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Alergia la ambrozie: cum se manifestă
   Ambrozia poate provoca rinită alergică,  conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele pot fi foarte supărătoare:  de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).
   Cum ştii că este vorba despre o alergie şi nu despre o răceală
   Reacţia alergică seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Diferenţa principală în acest caz este lipsa febrei, dar şi faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin simptome exacerbate. Dacă ai luat medicamente pentru răceală şi starea nu ţi s-a îmbunătăţit şi dacă şi în anii anteriori ai experimentat aceleaşi simptome în aceeaşi perioadă, este foarte posibil să fie vorba despre alergie, nu despre o viroză, aşa că este momentul să mergi la medic.
   Alergia la ambrozie: diagnostic
   Reacţiile alergice pot fi provocate de un număr extrem mare de alergeni, aşa că este destul de complicat să fie identificat exact acela care îţi provoacă probleme. Dacă prezinţi simptome dintre cele pe care ţi le-am descris anterior, precum strănut, nas înfundat, ochi care curg şi ustură, în perioada polenului de ambrozie, adică august-noiembrie, mergi la medicul specialist, pentru a fi testat. Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: cutanate sau de sânge.
   Testele cutanate – sunt cele mai utilizate teste alergologice. Acestea sunt folosite pentru alergenii din aer, printre care şi polenul, pentru alergenii alimentari, precum ouă, lapte, nuci, stridii, dar şi pentru identificarea alergiilor la medicamente.
   Testele de sânge vizează identificarea în sânge a anticorpilor pe care organismul îi produce ca răspuns la un alergen. Testele de sânge sunt indicate în cazul persoanelor  cărora nu li se poate face un test cutanat din cauza unor probleme dermatologice sau a unor tratamente medicamentoase incompatibile cu această procedură, precum şi în cazul în care reacţiile alergice sunt extrem de severe.
   Alergia la ambrozie: tratament
   Tratamentul în cazul alergiei la ambrozie este alcătuit din două componente: tratamentul etiologic, care vizează sensibilitatea la alergen, este un tratament de desensibilizare, cu extracte alergenice standardizate, dar care durează extrem de mult şi tratamentul simptomelor, cu antihistaminice, spray-uri nazale şi, uneori, chiar cortizon sistemic.

   Tratamentul simptomelor
   Cele mai eficiente substanţe în tratarea simptomelor în cazul alergiei la ambrozie sunt, conform studiilor, antihistaminicele orale. Acestea acţionează asupra căilor inflamatorii responsabile de simptomele rinitei alergice, prezente în cazul alergiei la ambrozie. Antihistaminicele acţionează direct asupra sursei disconfortului şi ameliorează cele mai cunoscute simptome pentru o perioadă de până la 24 de ore.
   Antihistaminicele orale tratează simptomele produse de eliberarea de histamină, precum secreţiile nazale, strănutul, mâncărimi la nivelul nasului şi simptome la nivelul ochilor. Antihistaminicele nu au efect pentru nasul înfundat. Acestea sunt recomandate în cazul persoanelor cu simptome uşoare, intermitente sau persistente şi pentru cele care preferă administrarea unei substanţe active pe care orală în favoarea unui spray intranazal.
   Spray-urile nazale decongestionante eliberează rapid nasul înfundat şi ajută la eliminarea secreţiilor nazale. Singurul inconvenient al acestora este faptul că pot fi utilizate pe o perioadă limitată de timp, pentru cinci până la şapte zile, deoarece utilizarea prelungită poate agrava simptomele.
   Alergia la ambrozie: prevenţie
   Deşi este imposibil să nu ieşi din casă pe toată perioada în care ambrozia produce polen, există câteva lucruri pe care le poţi face şi care pot ameliora impactului alergenului în viaţa ta. Printre acestea se numără următoarele:
   Evită activităţile în aer liber mai ales dimineaţa, când cantitatea de polen este mai mare Păstrează ferestrele din locuinţă închise pe perioada zilei şi utilizează un aparat de aer condiţionat cu filtre speciale antialergeni Fă duş imediat ce ai ajuns acasă şi pune toate hainele pe care le-ai purtat în maşina de spălat Spală-ţi părul de fiecare dată când faci duş, deoarece este un mediu perfect pe care aderă polenul Spală-te frecvent pe faţă şi pe mâini csid.ro
 •