ANSP: 34 de cazuri noi de rujeolă. Primul semn al infecției


  Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) au înregistrat 34 de cazuri noi de rujeolă în ultimele 30 de zile.

krasnuxa-foto-1728x800_c.jpg

Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că în perioada 1 iunie - 12 iulie au fost înregistrate 34 cazuri noi de rujeolă.

Un caz suspect la rujeolă a fost înregistrat în municipiul Chișinău la o adolescentă de 19 ani, care ar fi contactat virusul după o vizită la rude în raionul Drochia. Cazul se află în proces de investigare.

Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 până în prezent sunt: Chișinău – 29 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – un caz și Glodeni - un caz.

Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 399, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. 

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. 

Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. 

Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. 

Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

moldpres.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 65 cazuri confirmate de rujeolă, iar 40 dintre acestea s-au înregistrat în lunile iunie și iulie. 
   Astfel, teritoriile afectate de rujeolă în anul curent: Chișinău–35 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz și Glodeni - 1 caz.
   Autoritățile atenționează cetățenii că rujeola este extrem de contagioasă și amintesc despre necesitatea vaccinării copiilor împotriva acestei maladii. În R. Moldova, la copii este obligatoriu vaccinul ROR (Rujeola, Oreion și Rubeolă), care se administrează în două doze:  prima în intervalul de vârstă 12-15 luni și a doua la 7 ani.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Cele mai multe cazuri, circa 40, s-au înregistrat pe parcursul lunilor iunie și iulie. 
   Un caz de rujeolă a fost confirmat în Chișinău, orașul Durlești, la un bărbat cu vârstă de 41 ani, recent întors din Germania. 
   Alt caz suspect de rujeolă a fost înregistrat în orașul Briceni, la un bărbat cu vârsta de 38 de ani, care circulă săptămânal în regiunea Cernăuți, Ucraina. 
   Potrivit ANSP, teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 până în prezent sunt: Chișinău – 36 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz. 
   În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.
   stiri.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Datele statistice arată că de la începutul lunii august, cele mai multe cazuri de rujeolă, adică 147, sunt confirmate în Ceadâr-Lunga. La Vulcăneşti s-au atestat 34 de cazuri, iar la Ungheni, 20. La Taraclia sunt confirmate 12 cazuri, relatează Știri.md cu referire la publika.md.
   La Cantemir opt persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă, iar la Nisporeni - patru.
   La Hânceşti şi Chişinău este câte o singură persoană. Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.
   Potrivit medicilor, rujeola se răspândește foarte rapid.
   Un copil bolnav poate să infecteze alți 18 dacă aceștia nu au fost vaccinați.
   Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea, pentru că nu există un tratament specific împotriva maladiei.
   Teritoriile afectate de rujeolă în perioada 01.08.2018 – 07.09.2018: Ceadâr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Hîncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz.
    
   stiri.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în primele patru zile ale lunii septembrie au fost confirmate patru cazuri noi de rujeolă pe teritoriul țării, alte 68 de cazuri sunt investigate. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt:  Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir, Ocnița şi Chișinău.
   Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării şi au atenționat că minorii nevaccinaţi nu vor fi admişi în grădiniţe şi şcoli.
   Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. În comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18 copii. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
   Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile. În ultimii zece ani, în R. Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.
    
   moldpres.md
 •