În Săptămâna Europeană a Imunizării și a noii ediții în cadrul emisiunii aLIVE, Veaceslav Guțu, epidemiolog Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a vorbit despre importanța vaccinurilor administrate copiilor, împotriva bolilor precum: poliomelita, rujeola, rubeola, tusea convulsivă, etc și ce sechele rămân în urma acestor boli, dacă nu ne vaccinăm la timp.
De la poliomielita la Covid-19, vaccinurile au salvat milioane de vieți
Săptămâna Europeană a Imunizării este o sărbătoare pe care o marcăm din anul 2005, în fiecare an la sfârșitul lunii aprilie care este dedicată vaccinării. Aceasta are drept scop creșterea gradului de conștientizare a tuturor cu privire la beneficiile și importanța vaccinării în viața fiecăruia. Eforturile autorităților din sănătate sunt în continuu direcționate și dedicate în procesul de vaccinare, dar anume în săptămâna Europeană a Imunizării încercăm să aducem mesajul tuturor cu privire la acest aspect, a menționat epidemiologul Veaceslav Guțu.
Vaccinurile în Republica Moldova
Vaccinurile care sunt astăzi în Republica Moldova sunt încadrate în programul național de imunizare care are la bază un calendar bine elaborat în conformitate cu recomandările OMS și prevede strict tipurile de vaccin și timpul de administrare a acestora. Prin intermediul programului de imunizare prevenim 13 infecții care sunt printre cele mai periculoase infecții ale căror complicații pot duce la decesuri sau la complicații foarte grave, iar copilașii pot rămâne cu sechele pe viață. Calendarul imunizării este prioritar destinat copiilor și este în conformitate cu toate recomandările, conținând cele mai noi vaccinuri.
Vârsta specifică oricărui vaccin
Conform calendarului vaccinării, în primele 24 de ore de la nașterea copilului se administrează vaccinul contra hepatitei B, astfel prevenim infectării cu hepatita, în unele cazuri complicațiile pot duce la deces sau hepatita cronică poate duce la cancer hepatic.
Odată cu vaccinarea în masă noi practic nu înregistrăm cazuri în rândul copiilor nou-născuți sau de vârstă mică.
Un alt vaccin important este cel contra tuberculozei, pentru că în Republica Moldova se înregistrează cazuri. El se administrează în primele 2,5 zile de la naștere în maternitate.
Începând cu 2 luni se administrează mai multe vaccinuri contra mai multor infecții și aici vorbim despre difterie, tusea convulsivă și infecțiile virale. Toate aceste infecții pot fi prevenite doar prin vaccinare , odată ce aceste vaccinuri sunt administrare începând cu 2 luni, eficiența lor este mai mare și protective pentru copilași. Pentru un efect mai bun, aceste vaccinuri trebuie administrate în mai multe doze, de aceea ele se repetă la vârsta de 4 luni, 6 luni pentru a asigura o protecție pe toată durata copilăriei lor, a subliniat Veaceslav Guțu, epidemiolog Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Ce se întâmplă dacă nu vaccinăm copilașii?
Dacă nu vaccinăm copiii la vârsta de 2, 4, 6 luni există un risc ca aceștia să dezvolte tusea convulsivă în primul rând, care este o tuse destul de chinuitoare pentru micuți, iar aceasta poate să persiste până la 3 sau 4 săptămâni. Aceasta poate duce chiar și până la stop cardiac. Iată de ce Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii.
În 2002 RM a devenit țară liberă de poliomielită
Cel mai grav simptom al poliomielitei este paralizia membrilor sau mușchilor din considerentul că virusul are capacitatea de a afecta sistemul nervos central. Astfel, procentajul de gravitate este în jur de la 5 pana la 10 % ca acești copii care au contactat cu virusul să dezvolte paralizii ale mușchilor și să rămână cu sechele pe viață.
Avem un obiectiv trasat din anul 1888 de a reduce poliomielita, iar în momentul de față majoritatea țărilor au îndepărtat poliomielita și nu mai înregistrează cazuri de infectare. Ultimul caz de poliomielită în Republica Moldova a fost în anul 1991, iar în 2002 a fost certificată ca țară liberă de poliomielită, a adăugat Veaceslav Guțu
Rujeola și simptomele ei
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli care pot fi prevenite prin vaccinare, contagiozitatea ei se manifestă prin faptul că o persoană infectată de rujeola poate să infecteze alte 18 persoane de rujeolă. La momentul de față există riscul de reapariție a cazurilor de rujeolei pentru ca avem un val mare de refugiați.
Printre simptomele rujeolei se numără: febra și erupții cutanate pe tot corpul, iar în acest caz este prioritar să ne adresăm medicului de familie.
Vaccinul contra rujeolei are o eficiență de peste 95% și se administrează o singură doză la vârsta de un an, apoi următoarea doză la 7 ani și ultima doză la vârsta de 15 ani.
Copii refugiaților se pot vaccina în Republica Moldova
Ministerul Sănătății a reglementat procesul de vaccinare, care permite vaccinarea refugiaților cu orice vaccin. Astfel, aceștia pot începe administrarea dozelor de vaccin sau pot continua schema de vaccinare. Vaccinul este gratuit pentru toți, iar noi îndemnăm medicii de familie care au la evidență acești copii să se intereseze de statutul fiecăruia.
Combatem mitul: Vaccinarea și autismul la micuți
În ultima perioadă rata de vaccinare în rândul copiilor a scăzut pentru că, părinții nu au încredere în unele substanțe ale vaccinului, iar accesul la multe surse de informare a stârnit o dezinformare masivă în rândul populației. Există o percepție falsă în rândul acestora, invocând cauze ca: autism, efecte adverse, retard în dezvoltarea copilului.
Conform studiilor, autismul este o boală genetică, iar acesta se întâlnește atât în rândul micuților vaccinați cât și nevaccinați, astfel nu există nici o legătură, a explicat epidemiologul
Riscul apariției unui nou val de Covid-19
Chiar dacă au fost anulate restricțiile nu este oportun să ne relaxăm, zilnic sunt raportate 100, 200 și chiar 300 de cazuri. Acum, e momentul potrivit să ne vaccinăm pentru că dispunem de vaccinuri, iar accesul în instituțiile medicale este mai liber.
Mai mult, cunoaștem despre apariția unei noi tulpini care este un pic mai contagioasă decât Omicron, iar riscul apariției în Republica Moldova este iminent. Acoperirea vaccinală este de aproximativ 33 %, iar aceasta nu este o cifră impunătoare.
Tulpina Omicron a demonstrat că și copii se pot îmbolnăvi, iar mulți dintre ei au fost spitalizați. În Moldova s-au vaccinat aproximativ 7000 de copii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani. Îndemnăm populația să se vaccineze și să reducă riscul de îmbolnăviri grave, pentru că la moment dispunem de vaccinuri așa ca: Pfizer și Johnson.
Proiectul aLIVE este o emisiune online realizată de popularul forum pentru femei, Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost lansat cu sprijinul UNICEF Moldova, cu suportul financiar USAID și UK Aid.
aLIVE: Как проводится профилактика наиболее опасных инфекций
Врачи советуют родителям вакцинировать своих детей, чтобы избежать осложнений последствий инфекционных заболеваний, которые могут привести к смерти, параличу или хроническому гепатиту.
В рамках Европейской недели иммунизации Вячеслав Гуцу, эпидемиолог Национального агентства общественного здоровья, рассказал в новом выпуске программы aLIVE о важности детской вакцинации от полиомиелита, кори, краснухи, коклюша, а также о том, что может произойти если не сделать прививку вовремя.
От полиомиелита до COVID-19: вакцины спасли миллионы жизней
Европейская неделя иммунизации — это событие, которые европейские страны, в том числе и Молдова, отмечают каждый год в конце, начиная с 2005 года. Цель мероприятий этой недели — повысить осведомленность каждого о пользе и важности вакцинации. «Усилия системы здравоохранения постоянно направлены и посвящены процессу вакцинации, но во время Европейской недели иммунизации мы стараемся донести до каждого человека важную информацию об этом», — отметил эпидемиолог Вячеслав Гуцу.
Вакцинация в Молдове
Вакцины в Молдове — часть национальной программы иммунизации, которая строго предусматривает типы вакцин и сроки их введения в соответствии с рекомендациями ВОЗ. Благодаря этой программе в Молдове предотвращено распространение 13 опасных типов инфекций, осложнения которых могут привести к смерти или инвалидности.
Определенный возраст для любой вакцины
«Согласно графику иммунизации, вакцина против гепатита B вводится в первые 24 часа после рождения ребенка, так как в некоторых случаях инфицирование гепатитом B во время родов может стать причиной смерти, хроническом гепатиту и рака печени в будущем. Благодаря массовой вакцинации в Молдове практически нет случаев заболевания среди новорожденных и маленьких детей этим вирусом.
Еще одной важной вакциной является вакцина против туберкулеза, так как в Молдове еще ведется борьба с этим заболеванием. Его вводят в первые 2,5 дня после родов в родильном отделении.
Начиная с 2 месяцев, вводятся вакцины против нескольких инфекций, и здесь мы говорим о дифтерии, коклюше и вирусных инфекциях. Все эти инфекции можно предотвратить только с помощью вакцинации, но если вакцины вводятся с 2 месяцев, их эффективность выше. Для лучшего эффекта эти вакцины следует вводить в нескольких дозах, поэтому их повторяют в 4 месяца, 6 месяцев, чтобы обеспечить защиту на протяжении всего детства», — подчеркнул эпидемиолог Национального агентства общественного здоровья.
Что произойдет, если не прививать детей?
По словам эксперта, если не вакцинировать детей в возрасте 2, 4, 6 месяцев, есть риск, что у них разовьется коклюш, который проявляется в виде тяжелого, удушающего кашля. Это может стать причиной остановки сердца в таком юном возрасте. Именно поэтому ВОЗ призывает родителей вакцинировать своих детей.
В 2002 году Молдова стала свободной от полиомиелита
Вирус полиомиелита поражает центральную нервную систему. В 5-10% случаев у детей, которые перенесли это заболевание, развивается паралич мышц. «С 1888 года мы поставили цель сократить заболеваемость полиомиелитом, и в настоящее время большинство стран искоренили полиомиелит и свободны от него. Последний случай заболевания полиомиелитом в Республике Молдова был зафиксирован в 1991 году, а в 2002 году мы были сертифицирована как страна, свободная от полиомиелита», — добавил Вячеслав Гуцу.
Корь и ее симптомы
Корь — одно из самых заразных инфекционных заболеваний. Один человек, зараженный корью, может заразить корью еще 18 человек. Однако его можно предотвратить с помощью вакцинации. В настоящее время существует риск повторения случаев заболевания корью из-за волны беженцев.
Вакцина против кори эффективна более чем на 95% и вводится однократно в возрасте одного года, следующая доза — в 7 лет, последняя доза — в 15.
Дети беженцев могут быть привиты в Молдове
Министерство здравоохранения регламентировало процесс вакцинации, что позволяет беженцам прививаться любой вакциной. Вакцина бесплатна для всех, в том числе и для граждан украины, поэтому они могут закончить или продолжить схему вакцинации уже на территории Молдовы. Эксперты призывают семейных врачей, под наблюдением которых находятся дети беженцев, поинтересоваться состоянием каждого из них.
Вакцинация как причина аутизма у детей
В последнее время уровень детской вакцинации падает. Доступ ко многим источникам информации привел к массовой дезинформации населения. Так появились мнения, что вакцины могут вызвать аутизм и отставание в развитии ребенка.
«Согласно исследованиям, аутизм является генетическим заболеванием и встречается как у привитых, так и у непривитых детей, поэтому никакой связи нет», — пояснил эпидемиолог.
Будет ли новая волна COVID-19 в Молдове
По словам эксперта, даже если ограничения сняты, расслабляться не стоит, ежедневно сообщается о 100, 200 и даже 300 случаях. Сейчас самое подходящее время для вакцинации, потому что доступ к медицинским учреждениям стал свободнее.
«Более того, мы знаем о появлении нового штамма, который немного более заразен, чем Омикрон, и его появление в Молдове — вопрос времени. В стране вакцинировались только 33% населения. Штамм Omicron показал, что даже дети могут заболеть. В Молдове вакцинацию прошли около 7 000 детей в возрасте 12-17 лет. Мы призываем население пройти вакцинацию и снизить риск серьезных заболеваний, потому что в настоящее время у нас есть такие вакцины: Pfizer и Johnson», — отметил Гуцу.
Подробнее смотрите в выпуске aLIVE — онлайн передачи популярного женского форума Mama.md и НПО Forum.md. Проект был реализован при поддержке UNICEF Moldova, при финансовой поддержке USAID и UK Aid.
Comentarii Recomandate