În Chișinău va fi deschis un centru destinat copiilor cu autism


  Un centru care va fi destinat copiilor cu autism va fi deschis în capitală. Anunțul a fost făcut de către primarul interimar, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței operative de la Primărie.

2_1644994.jpg

Edilul dă asigurări că autoritățile municipale au identificat deja o clădire în acest sens. Aceasta se află pe strada Serghei Lazo din capitală, scrie Agora.md.

Codreanu le-a solicitat colegilor responsabili să facă toate cererile necesare, pentru ca acest centru să fie deschis în cel mai scurt timp.

În cadrul instituției copiii vor beneficia de servicii de psihopedagogie și vor putea rămâne în grija angajaților chiar și pentru câteva ore.

În anul 2017 în țara noastră au fost înregistrați oficial aproximativ 346 de copii cu autism.

agora.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel îşi propun autorităţile municipale să modernizeze sistemul de achiziţie a produselor alimentare din instituţiile preşcolare, transmite Știri.md cu referire la trm.md.
   Potrivit municipalităţii, agentul economic va fi identificat de Biroul din Moldova al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar acest lucru va permite asigurarea transparenţei şi calităţii alimentelor care vor ajunge pe masa micuţilor. Totodată, vor fi făcute şi economii la buget, spun autorităţile, relatează Moldova 1.
   Potrivit Primăriei Capitalei, implementarea proiectului presupune achiziţionarea produselor alimentare la un preţ competitiv pentru toate instituţiile şi asigurarea tuturor copiilor cu aceleaşi produse alimentare, la un preţ corespunzător. Părinţii spun că iniţiativa este binevenită, iar mâncarea destinată copiilor trebuie să fie de cea mai înaltă calitate.
   În acelaşi timp, directorul Asociaţiei „Părinţi solidari”, Ala Revenco, speră că această iniţiativă va avea succes, întrucât proiectele anterioare privind îmbunătăţirea alimentaţiei din grădiniţe nu au avut rezultatele scontate.
   „Primul meu sentiment a fost îngrijorare, fiindcă experienţa noastră anterioară ce ţine de alimentaţia copiilor, de acţiunile autorităţilor în domeniul alimentaţiei copiilor nu au fost cele mai reuşite. Este necesar de revizuit modul de efectuare a achiziţiilor publice, fiindcă la moment, modul în care se efectuează alimentaţia copiilor în grădiniţe are anumite probleme, dar ele pot fi soluţionate”, susţine Ala Revenco.
   Edilul Ion Ceban a spus că implementarea proiectului va aduce şi economii la buget.
   „Regândim acum împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite conceptul de alimentaţie a copiilor în grădiniţe şi şcoli începând cu ceea ce ţine de partea de nutriţie. Să fie de calitate, proaspăt, conform tuturor standardelor. În această privinţă examinăm să avem economii pe partea de achiziţii ca să nu mai avem peşte stricat undeva pe mesele copiilor”, a declarat Ion Ceban.
   Amintim că, în august 2019, o fostă directoare de la o grădiniţă din Capitală a scos la iveală mai multe nereguli, care arată că instituţia de învăţământ ar primi peşte cu viermi şi pâine alterată.
   Ulterior, aproape 40 de kilograme de peşte de proastă calitate au fost găsite în urma unor verificări organizate în şcoli şi grădiniţe de către inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Controalele s-au desfăşurat în 36 de instituţii şcolare şi preşcolare în luna octombrie a anului trecut.
   trm.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit lui, inițiativa aparține RTEC, iar mijlocul de transport urmează să fie folosit de școli, grădinițe sau orfelinate pentru a le organiza picilor excursii prin capitală. Troleibuzul este unul de model vechi, scos din circulație, iar acest fapt a trezit nemulțumirea internauților, care sunt de părerea că troleibuzul poate pune în pericol viața sau sănătatea micuților.


   Precizăm că, ulterior, Adrian Pleșca a șters postarea de pe pagina sa.

   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Din cadrul Clubului, la târg vor participa circa 25 de ambasade acreditate în Moldova şi organizaţii internaţionale.
   "La eveniment vor fi prezente ONG-uri şi meşteri populari. Vizitatorii târgului urmează să le cunoască activitatea, iar această participare este şi o oportunitate de a aduna fonduri. În cadrul târgului vor fi comercializate bucate tradiţionale, băuturi, lucrări de artă, haine, cărţi şi jucări. Pentru prima dată anul acesta participă şi Consulatul onorific al Spaniei, care va bucura vizitatorii cu bucate şi tradiţii spaniole", a spus copreşedinta Clubului, Maria Marinuţa.
   Potrivit ei, "donaţiile acumulate vor fi distribuite sub formă de granturi organizaţiilor nonguvernamentale ce implementează proiecte în beneficiul copiilor şi femeilor din grupuri social-vulnerabile".
   "În cadrul evenimentului vor fi organizare şi tombole, iar biletele de participare vor costa între 10 şi 50 de lei, în funcţie de valoarea premiilor puse în joc. 
   De asemenea, vizitatorii se vor bucura de un vast program artistic. Taxa de intrare la eveniment este 25 de lei. Pentru copii, dar şi pentru persoanele în etate şi cu dizabilităţi, intrarea este liberă. Vizitatorii pot veni la Târg începând cu ora 10.00 şi până la ora 16.00", a spus ea.
   infotag.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   O echipă de cercetători de la startup-ul de robotică LuxAI au vrut să schimbe acest lucru. Ei au creat QTrobot, un roboțel al cărui scop este să îi ajute pe copiii cu autism să se integreze mai bine în societate. Rezultatele unui studiu despre QTrobot va fi prezentat  la simpozionul RO-MAN 2018, un simpozion despre comunicările interactive dintre roboți și oameni.
   QTrobot are mai puțin de un metru înălțime, are un corp umanoid și în locul feței există un ecran. Robotul poate vedea, auzi, vorbi, comunica non-verbal, proiecta expresii faciale pe ecran și a face gesturi. Cercetătorii au analizat interacțiunile dintr QTrobot și copiii diagnosticați cu autism.
   La studiu au participat 15 copii diagnosticați cu o formă sau alta de autism, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Fiecare copil a luat parte la două interviuri, fiecare cu o durată mai mică de cinci minute – un interviu cu QTrobot, unul cu un om.
   Interviurile decurgeau simplu. Mai întâi, copiii erau întrebați cum îi cheamă și alte trei lucruri despre ei. Ulterior, intervievatorul le spunea copiilor o poveste, apoi îi întreba dacă le-a plăcut. La final, intervievatorul la cerea copiilor să îl imite, pe măsură ce acesta realiza patru gesturi (de exemplu, ridicarea brațului drept).
   Cercetătorii au descoperit că cei mici au privit intervievatorul robot mai mult decât pe cel om, dar că nu au existat diferențe când a venit vorba de imitat. Mai mult, interacțiunea dintre robot și copii a presupus un comportament mai puțin predispus la repetiții din partea acestora din urmă.
   Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că robotul ar putea fi util în a-i ajuta pe copiii care suferă de autism să își îmbunătățească abilitățile sociale.
   playtech.ro
 •